Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Instrument tabla na sredini – osveta dizajnera ili rešenje koje unapređuje bezbednost?

Instrument tabla na sredini – osveta dizajnera ili rešenje koje unapređuje bezbednost?
Postavljeno 19.03.2024. u 15:31
Autor: Dragan Romčević

Instrument tabla na sredini. Zašto, zašto i opet zašto? Pitaju se vlasnici automobila sa instrument tablom iza volana zašto bi neko postavio brzinomer, obrtomer i brojne lampice, upozorenja, obaveštenja i slično – na sredinu prednje konzole – između vozača i suvozača.

Postoje jako dobri razlozi zašto se neke stvari standardizuju. Naravno, uvek postoje izuzeci koji su opravdano drugačiji, ali ovde su ključne dve reči: „izuzeci“ i „opravdano“.

Pozabavimo se sada konkretno instrument tablom smeštenom centralno (na sredini), između vozača i suvozača – umesto direktno ispred vozača.

Poznati su nam glavni argumenti zagovornika instrument table na sredini. Između ostalog, prema njima, na taj način se ne ometa vozač, naročito noću, pošto umesto da mu pažnju ometaju razne informacije i „svetla“ sa instrument table, može da se fokusira na put ispred sebe. Tu je i (navodno) bolja preglednost puta.

Sa jedne strane, ovaj argument ima smisla, ali sa druge strane – koliko prosečnom vozaču pažnju tokom noći zaista odvlači instrument tabla? Nažalost, nije nam poznato da je urađeno bilo kakvo istraživanje na ovu temu.

Sa druge strane, protivnici instrument table na sredini neretko smatraju da je „neprirodno“ i nezgodno da vozač spušta pogled i dole i desno, tj. na sredinu, kako bi video kojom brzinom se kreće i da proveri ostale stvari, umesto da samo baci pogled na dole.

Tu je i pitanje perifernog pogleda – navodno, ukoliko se upali neka lampica upozorenja na instrument tabli, lakše će i ranije da se uoči ako se nalazi direktno ispred vozača, a ne između vozača i suvozača.

Ipak, da li je to sve samo stvar navike? Razgovarali smo sa vlasnicima automobila koji imaju instrument tablu na sredini.

Zanimljivo je to što neki nisu imali nikakav problem od samog početka, nekima je bilo potrebno samo par dana, nekima nekoliko nedelja da se naviknu, dok malobrojni jednostavno nikada nisu mogli da prihvate ovakvo rešenje, po njihovim rečima: „da im najvažnije informacije koje daje auto budu pozicionirane kao da je prioritet da ih vide suvozač i putnici sa zadnjeg sedišta“.

Uglavnom, ubedljiva većina vozača sa kojima smo razgovarali nema nikakav problem sa centralno postavljenom instrument tablom, pri čemu je period navikavanja nakon kupovine automobila bio izuzetno kratak.

Međutim, oni koji se samo povremeno nađu za volanom takvog automobila većinom smatraju da je to loše rešenje i da čini vožnju napornom.

Smanjenje troškova?

Postoji teorija da se ovo rešenje prvenstveno primenjuje kako bi se smanjili troškovi proizvodnje modela koji su namenjeni i tržištima na kojima se vozi levom i tržištima na kojima se vozi desnom stranom.

Ova teorija sa jedne strane nema baš mnogo smisla, pošto su razlike između savremenih vozila sa volanom na levoj i desnoj strani tolike da ušteda na poziciji instrument table ne može da donese baš veliku uštedu.  

Sa druge strane, neki tvrde da se male uštede po jednom vozilu pretvaraju u velike uštede kada su u pitanju stotine hiljada automobila. Istina, ova priča je mnogo komplikovanija i argumenti mogu da se razlikuju u zavisnosti od modela do modela, obima proizvodnje, tržišta kojima je auto namenjen, oblika/izgleda kompletne prednje konzole, itd.

Kakvo je vaše mišljenje?

Izgleda da je u velikoj meri sve stvar navike, s tim što se neki navikavaju brže, a neki sporije.

Naravno, mnogo toga zavisi i od izgleda i preglednosti instrument table. Logično, što je npr. brzinomer veći i kvalitetnije osvetljen, a to ne podrazumeva samo prostu jačinu osvetljenja, već i kontrast kazaljki ili brojeva u odnosu na podlogu, lakše je navići se na instrument tablu na sredini.

Na primer – ukoliko se brzina prikazuje brojevima umesto kazaljkom, i takođe ukoliko su ti brojevi veliki i jasno vidljivi – vozači koji pređu iz automobila sa klasičnom instrument tablom u auto sa centralno postavljenom, znatno lakše i brže će da se naviknu na drugačiji raspored.

Kakvo je vaše mišljenje po ovom pitanju? Da li ste imali iskustva u vožnji obe „vrste“ automobila i ukoliko jeste – do kakvih zaključaka ste došli?

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 4
Pregleda: 6281
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

U1.3

Prednost-Mnogo bolje se koncetrisete na voznju. Mana-Mozete lako prekoraciti brzinu. Zanimljivije je kad je na sredini.

Odgovori

Radiša Milićević

Vozim Toyotu Verso već 5-6 god i osim neobičnosti i u odnosu na klasične instrument table nisam imao nikakvog problema u prilagođavanju. E sad štonse tiče estetike u to ne ulazim, jer Japanci i onako nisu neki estetičari pa i predhodna Toyota koja je imala normalno pozicioniranu tablu nije bila baš nešto estetski bolja od ove

Odgovori

Igor

Ne i ne... Em je neprirodno, em je ružno, em šta se kog đavola tiče suvozača i putnika pozadi na kom broju obrtaja radi motor, koja je temperatura motora ili koliko goriva ima u rezervoaru?

Odgovori

Bilbo

Meni je to katastrofa. Mučenje u vožnji. Twingo, Yaris, Citroeni. Znači, treba mi sve da bude ispred mene, a ne da gledaju svi ostali.

Odgovori