Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta je to konkretno blagi hibrid, „mild hybrid“ ili MHEV?

Šta je to konkretno blagi hibrid, „mild hybrid“ ili MHEV?
Postavljeno 12.03.2024. u 19:25
Autor: Dragan Romčević

Kupovina automobila, novog ili polovnog, predstavlja slatke muke. Međutim, primetili smo da jedna stavka ume ozbiljno da zbuni kupce, te da ih ili odbije od kupovine ili navede na pogrešnu kupovinu.

Reč je o blagim hibridima. Zli jezici bi rekli da su oni nešto kao morsko prase – nit je morsko, nit je prase...

Ja ne želim hibrid, želim običan auto!

Kupac može da se nađe u situaciji da bukvalno ne može da nađe željeni model koji nije blagi hibrid. To za njega može da bude vrlo frustrirajuće, zato što možda misli da je reč o pravom hibridu, kao što je npr. Toyota Prius, a čvrsto je odlučio da kupi automobil sa klasičnim pogonom.

Stoga je sve važnije za vozače da razumeju razlike između vrsta pogona i raznih sistema, kako bi mogli na vreme da se informišu i da naprave izbor koji im odgovara prilikom kupovine.

Šta je to blagi hibrid?

Blagi hibrid, na engleskom „mild hybrid“, koji se označava i akronimom MHEV ili mHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle), za razliku od pravog hibrida ne može da se kreće samo na struju, ali zato koristi razne „trikove“ kako bi smanjio potrošnju goriva.

Naime, blagi hibrid ima tzv. starter-generator koji služi i kao starter (anlaser) i kao alternator. Pritom je veoma važno znati da ovaj starter-generator može da „glumi“ elektromotor i da pomogne standardnom benzincu ili dizelašu prilikom kretanja, oštrih ubrzavanja, preticanja...

Električnu energiju dobija iz male litijum-jonske baterije koja se puni tokom vožnje isto kao baterija na klasičnom hibridu.

Dakle, iako je taj starter-generator suviše slab da bi sam pokretao automobil, pri čemu i sama baterija ima suviše mali kapacitet, njihova kombinacija ipak donosi razne prednosti.

Blagi hibrid može svoju litijum-jonsku bateriju da koristi na razne načine kako bi smanjio potrošnju goriva. Na primer, baterija omogućava napajanje raznih uređaja i sistema električnom energijom dok je benzinac/dizelaš ugašen, što omogućava npr. da se motor ranije gasi prilikom zaustavljanja na semaforu, kao i da duže ostane ugašen za vreme stajanja ukoliko je aktivno mnogo potrošača, kao što su klima uređaj, grejači stakala ili retrovizora i slično.

Blagi hibridni sistem može da smanji potrošnju goriva od 5% do 15%. Međutim, stručnjaci naglašavaju da iako ne donosi baš impresivnu uštedu u potrošnji, on značajno pomaže u gradskoj vožnji, naročito u kreni-stani scenariju kada se motor nebrojeno puta upali i ugasi.

Pritom, ne samo da se smanjuje potrošnja goriva i emisija CO2, već kod nekih blagih hibrida zahvaljujući pomoći ovog sistema emisija azotnih oksida može da se smanji za čak 50% do 60%.

Kako prepoznati da li je neki automobil blagi hibrid?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Kod nekih modela se dodaje npr. slovo „e“ u oznaci motora/pogona, mnogi nemaju nikakvu dodatnu oznaku, a neki čak imaju u nazivu verzije modela reč Hybrid (bez reči „mild“) iako je u stvari u pitanju blagi hibrid, tj. „mild hybrid“. Stoga se na vreme informišite, bez obzira da li je u pitanju nov ili polovan automobil.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 4286
Ocena: 0
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

EvFix

Trebalo je samo dodati da ovi modeli ne koriste HV(visokonaponske) komponente. Hibridi mogu da rade ne 120, 300 ili više volti. A mHEV je uvek ispod 60v. Jer na taj način proizvodnja i održavaje ne zahtevaja standarde kao kod klasičnih EV ili PHEV vozila.

Odgovori

Bilbo

Baš ozbiljna ušteda u gorivu za skuplji auto u startu, više stvari da se pokvari, teži auto, zauzimanje prostora baterijom... Ako kupujete nov mild hybrid pitajte kolika je garancija na bateriju, pošto može da bude samo 1 godina, a baterija može kod nekih da košta mnogo hiljada evra. I ne može da se isključi sistem, ako crkne baterija, moraš da kupiš novu, nema zaobilaznice.

Odgovori