Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko košta zamena vetrobrana (šoferšajbne)?

Koliko košta zamena vetrobrana (šoferšajbne)?
Postavljeno 21.11.2019. u 11:39
Autor: Dragan Romčević

Stiže vreme kada će se po putevima posipati rizla, što povećava mogućnost oštećenja vetrobrana, u narodu poznatijeg kao šoferšajbna. Stoga smo odlučili da proverimo koliko košta zamena kod različitih automobila.

Ova problematika je naročito dobila na značaju od kada su pooštreni kriterijumi na tehničkom pregledu, pa zbog oštećenja vetrobrana možete da „padnete“ na tehničkom.

Milo Jokić, šef servisa Carglass u Beogradu u startu nas je „razočarao“ – kaže da je situacija sa cenama prilično komplikovana.

Naime, cena vetrobrana može drastično da se razlikuje čak i u okviru istog modela u zavisnosti od vrste  samog vetrobrana i opreme automobila – staklo može da bude „solarno“, „zeleno“, sa raznim senzorima, osenčeno u gornjem delu (protiv sunca), grejačima...

Zavisi i od toga da li auto ima kameru za ADAS (sistem koji objedinjuje razne funkcije za pomoć u vožnji). Stoga je teško reći koliko otprilike košta šoferšajbna za neki auto, pošto varijacije cena mogu da budu velike.

Planirali smo da napravimo veći spisak sa konkretnim modelima i cenama vetrobrana za te automobile, ali smo došli do zaključka da je vrlo nepraktično i nezahvalno predstavljati cene na ovaj način.

Na primer, kada je u pitanju Audi A3 - imamo čak 5 cena u zavisnosti od vrste vetrobrana i opreme.

Daćemo zato samo nekoliko primera prosečnih cena sa uključenim troškovima montaže.

Naglašavamo da je ovo prosek cena! Zato se ne oslanjajte mnogo na njih. Dakle, za isti taj auto nova šoferšajbna može da bude znatno skuplja ili jeftinija.

  • Audi A3 gen.3 2014:   oko 35.000 din
  • Audi A3 gen.2 2005:   oko 27.000 din
  • Fiat 500L 2013:          oko 30.000 din
  • VW Golf V 2005:         oko 25.000 din

Pitajte za cenu prema broju šasije (VIN broju)

Najbolje je kontaktirati servis i prema broju šasije (VIN) pitati kolika je cena za taj konkretan automobil.

Kako kaže Milo Jokić, ni sami vlasnici često ne znaju šta tačno od opreme koja utiče na karakteristike vetrobrana imaju, pa mogu preko telefona da dobiju pogrešnu cenu, što može da dovede do nesporazuma prilikom dolaska u servis na zamenu.

Obavezno se stavlja vetrobran kakav je fabrika predvidela

Ponekad dođu vozači sa automobilom koji ima bogatiju opremu i žele da stave najjeftiniji vetrobran, koji za razliku od originalnog nema npr. neke senzore ili na drugi način nije prilagođen opremi tog automobila.

Međutim, u Carglass servisima moraju da ugrađuju isključivo onakav vetrobran kakav je predviđen po fabričkim specifikacijama, na prvom mestu zbog bezbednosti. Naime, Carglass je belgijska franšiza i postoji svuda u Evropi.

Zbog toga svaki servis u ovoj franšizi, bez obzira na to gde se nalazi, mora strogo da poštuje propisane standarde i pravila – od kvaliteta i proizvođača stakala, preko kvaliteta montaže, lepka koji se koristi, do svih drugih procedura, uključujući i obavezu ugradnje vetrobrana  u skladu sa fabričkim specifikacijama.

Koriste se samo stakala evropskih proizvođača (Saint-Gobain Sekurit, Pilkington, Guardian, NordGlass). Stakla iz Kine se ne koriste. Milo Jokić je u ovom poslu preko 15 godina i kaže da mu se kineska stakla ne sviđaju pošto često imaju dioptriju, što može da smeta vozačima.

Cena montaže

Cena montiranja vetrobrana je ista bez obzira na marku, model automobila ili vrstu vetrobrana - 5.400 dinara.

Originalna polovna šoferšajbna ili nova zamenska?

Neki vozači smatraju da je sigurnije kupiti originalan polovan vetrobran, skinut sa npr. havarisanog automobila, nego zamensko staklo, bez obzira što je reč o renomiranom evropskom proizvođaču i na činjenicu da se ugrađuje u proverenom servisu koji daje garanciju.

Milo Jokić kaže da su to predrasude, te da vozači misle da to što staklo na sebi ima logo proizvođača garantuje viši kvalitet:

„Ja se slažem da vetrobran nema rok trajanja, ali na polovan teško može da se dobije garancija, pri čemu može da ima ogrebotine, „tačkice“ i mikrooštećenja koja vremenom mogu da se razviju u veća oštećenja“.

Takođe naglašava da njihova stakla stižu iz istih fabrika i istog su kvaliteta kao stakla koja su originalno ugrađena - jedina razlika je što na sebi nemaju logo proizvođača:

„Stoga je jeftinije doći kod nas, nego ići u ovlašćeni servis. Ovlašćeni servis ima mnogo više cene, a stakla su bukvalno potpuno ista bez obzira koja je marka automobila u pitanju. Razliku čini samo logo na vetrobranu. Proizvode se u istim fabrikama i po istom standardu, ali mi ne možemo da dobijemo logo marke automobila kojem je vetrobran namenjen“.

Registraciona nalepnica - mora li da se kupuje nova nakon zamene šoferšajbne?

Ne mora - u servisu mogu bez problema da skinu staru nalepnicu i da je zalepe na novi vetrobran. Dakle, vlasnik po ovom pitanju neće imati dodatnih troškova.

Naravno, podrazumeva se da nalepnica nije bila na mestu na kojem je oštećena šoferka, pa da je ona i sama zbog toga pretrpela oštećenja.

Garancija na novi vetrobran

Pre nego što odlučite gde ćete da menjate vetrobran, proverite kakvu i koliku garanciju dobijate.

U Carglass servisima garancija je neograničena na sve usluge i proizvode. Garancija podrazumeva da npr. neće „da procuri“, da staklo ne prelama svetlost, da nema dioptriju...

Koji su najčešći uzroci oštećenja koji zahtevaju zamenu vetrobrana?

Uglavnom je to linijsko oštećenje - ako je u pitanju ovakva vrsta oštećenja, vetrobran mora obavezno da se menja, pošto se popravka u tom slučaju ne radi. Reparacija se obavlja samo kada je u pitanju oštećenje ne veće od kovanice od 20 dinara.

O reparaciji ćemo detaljno pisati u sledećem tekstu.

Kakva je situacija sa staklima za Zastavina vozila?

Yugo, 101, 128, Florida - nove šoferšajbne za njih je sada veoma teško naći.

Postoje li modeli za koje je teško naći vetrobran?

Milo Jokić odgovara: „Uglavnom „Japanci“ i automobili za američko tržište - drugačija su vozila za američko tržište; isti auto, ali se za američko i za evropsko tržište koriste različita stakla“.

Za koje automobile su najskuplji vetrobrani?

Uglavnom su to automobili najviših klasa, što je i logično, kao npr. Mercedes-Benz S klase i konkurentske limuzine. Naravno, tu su i kupei, kabrioleti i SUV-ovi, koji po luksuzu, opremi i cenama ne zaostaju za pomenutim limuzinama.

Međutim, ni tu nema jasnih pravila. Na primer, šoferka za Toyotu iz 80-ih godina može da bude skuplja nego za novi Citroen C4. Stvar je u tome što i ovde vladaju slična pravila kao kod druge robe - tih starijih Toyota kod nas nema mnogo, pa se retko kome isplati da na lageru drži šoferku za nju ili neki sličan automobil.

Kalibracija ADAS-a

Kod novijih automobila koji imaju ADAS sa kamerom koja „gleda“ kroz vetrobran, obavezno je da se uradi kalibracija nakon zamene vetrobrana. Ukoliko se kalibracija ne uradi, može doći do nepravilnosti u radu raznih sistema.

Postoje dve vrste kalibracije. Dinamička i statička. Dinamička se radi samo kod tri proizvođača automobila: Ford, Volvo i BMW. Kod njih se kalibracija radi tokom vožnje. Statička kalibracija se radi u servisu.

Zanimljivost

Zadnjih stakala može da bude i više vrsta nego vetrobrana. Na primer, kada je u pitanju Audi A3, imamo: obično zeleno, antena i GPS, samo antena, samo GPS…

Isto tako i cene variraju u zavisnosti od opreme.

Reparacija (popravka) vetrobrana

O popravci oštećenja na šoferšajbni ćemo uskoro pisati.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 36
Pregleda: 30306
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zlatko Smiljanić

Nisam siguran što ste mi sklonili komentar. Da li je u pitanju bilo spominjanje ime firme gde sam menjao šoferku? Ako je tako, što da ne podelim svoje dobre utiske i zadovoljstvo učinjenim poslom sa ostalim članovima/čitaocima na portalu. Nije sve u naplati marketinga...

Odgovori

BMW-3er

BMW E46 sedan - cena originalnog vetrobranskog stakla oko 35.000 dinara. Najpametnija kupovina koju sam napravio. Da, kupio sam od plate ne da bih se duvao, vec da bi svi zajedno bili bezbedniji u saobracaju. Da li iko moze da stane na kraj onima koji ugradjuju naknadno ksenone i led farove bez homologacije? Kako oni prolaze tehnicki?

Odgovori

milan stankovic

Bravo prijatelju!!! Dakle KADA CE TEHNICKI PREGLEDI STATI NA PUT KVAZI KSENONIMA I LEDOVIMA!!!!!!!!!!

Rade

Prva recenica ovog teksta treba da bude tema.Sta se desava kada neosteceno staklo osteti rizla koju je drugo vozilo diglo sa kolovoza na moje vozilo?Ko je duzan da ukloni krs sa kolovoza kada nema snega,a bacaju preventivno?Pa recimo sneg pada,oni bacaju,sneg se otopi pa opet krs koji leti po vozilima?

Odgovori

miroslav milosevic

Smesno je davati 35.000 za sofersajbnu,al ajde ima i takvih ljudi koje samo neznaju gde ima a novac nije problem.Mora da je taj audi a3 2015 kupio od plate

Odgovori

Budjoni

Kad ste već' kod Verobrana, oštećenja i zamene. Oštećenje Vetorbrana nije nastalo samo od sebe, već od ruzle, kamenja po putevima Srbije ! Putevi rbije su u nadležnosti Direkcije za puteve, koji su dužni da se staraju o čistoći i bezbednosti puteva. Za svaka oštećenja kriv je upravljač puteva i treba da snosi troškove zamene ! Bar je tako u Pravnoj Državi ! U nekadašnjoj SFRJ mogli ste da uz obavezno osiguranje osigurate i stakla !

Odgovori

Truba

Mozes i sada da osiguras i stakla.

djolezloba

Pošto sam imao oštećenje od kamenčića otišao sam odmah da ga popravim da ne bih posle imao liniju preko celog vetrobrana, proleće 2018. U jednom većem servisu u Zemunu, ne daju garanciju na staklo koje prodaju i ugrađuju vam, samo na ruke daju garanciju!!! Staklo je original Saint Gobain, za Focus C-Maxa bez opreme je bilo oko 17800+ruke.

Odgovori

Milos

Koliko dugo treba cuvati uplatnicu od placene kazne?

Odgovori

antiKinez

Za sve one koji se tripuju oko stakala iz Kine:i koji kada, kao i vlasnik firme iz teksta, kažu da ako je neka od spomenutih marki u pitanju to nije kinesko staklo: -na sajtu NipponGupe koja je vlasnik Pilkingtona ima informacija da imaju fabriku autostakla u Kini još od 2007me i da tu prave stakla za prodaju pod brendom Pilkington -na sajtu Guardiana ima informacija da imaju i proizvodne pogone i razvoj u Kini. Iskreno, muka mi je više od mentaliteta "samo da je njemačko i samo da nije kinesko" jer zagovornici tog mentaliteta izgleda u svojim glavama još uvek žive negde u 20om veku.

Odgovori

Dejan

Ti ponavljaš priču koja je sažvakana već milion puta. Ne gleda se to gde je nešto fizički proizvedeno. I Ajfon se pravi u Kini. I Toyota se pravi u Turskoj pa se ne kaže da je turski auto. I BMW se proizvodi u Meksiku, pa se ne kaže da je meksički auto. Ima još milion primera. Kad se kaže da je nešto kinesko, zna se dobro na šta se misli.

Slobodan Tosic

Ali molim te, teško naći šoferku za "japance" pa taj lik očito nema pojma isto kao oni što tvrde da je održavanje Japanskih auta skupo jer ne znaju za ništa drugo sem ovlašćenog servisa ili se kunu u nemce koji su za koji dinar jeftiniji za održavanje ali radiš duplo više nego za "japanca" koji se ne kvari. Šoferka za Toyota Celicu, auto koji je prilično u manjku kod nas je sa ugradnjom oko 15000 dinara zavisno od servisa u ponudi više renomiranih proizvođača, toliko o tome.

Odgovori

fuj japanac

Slobodan Tasic posto sam posedovao mazdu 6 2004 godiste, prelep auto, a drugar mazdu 3 2002 god. Ni ja ni on nismo mogli proci tehnicki pregled koliko su prordjali, na sajtnama i rubovima. Tako da ti tu glupavu pricu o japanskim vozilima okaci macku o rep. Praksa je odavno pokazala sta kod nas valja voziti.

Jaric Zivadin

To sto je tebi i drugu mazda zardjala, govori mnogo vise o vama, a ne toliko o automobilima. A sto se tice japanaca (pravih, a ne onih sa zapadnoevropskim motorima u sebi, radjenih u kooperaciji iz ucena), baci na papir racunicu u poredjenju sa izvikanim modelima u srbalja, pa onda nesto pricaj. Evo treci japanac (napravljen u japanu) kog vozim i pevam. Nema vise maltretiranja sa majstorima i kvarovima. Sad na evropskom vozilu moze da mi se dopadne eventualno felna.

анонимно

Не кошта ништа ако имаш полису осигурања стакала. Кошта око две хиљаде динара и одрадиш осигурање стакала када региструјеш ауто и у случају штете, одеш у било који јачи сервис стакала и бесплатно добијеш ново стакло (које год). После тога одмах идеш да направиш нову полису и опет имаш осигурано стакло. Једино што налепницу регистрациону мораш да платиш али то је 400-500 динара ваљда..

Odgovori

Polovni Automobili

Niste videli deo teksta u vezi prebacivanja nalepnice?

Marko Jaksic

Da ste kupili nove japance ne bi bili truli nakon tog vremena, nego neke krntije 3 puta oplakane. moja honda je to godiste i nema tacku na sebi i oko 300.000km sa 2 kvara od 100 eur ukupno. Al kupio sam novu.

Nalepnica

Kada se menja nalepnica koja se nekim slučajem oštetila ili je izgubljena, potrebno je uplatiti , pored cene nalepnice i RAT koji iznosi 2470 dinara!!!! Tako da je ukupan trošak zamene oštećene nalepnice: 236(zin) + 45(provizija)+204(mup)+45(provizija)+2470(rat)+45(provizija)= 3045 dinara!!!!

Boris

Cena soferke zavisi koliko te klepe.Najveca razlika je u tome da li je original ili turska,kineska ili licenca za npr nord glass a pravi se u kini.sto se tice soferki za domaca vozila,nema stakla koje se ne moze napraviti.razlika u nabavnoj ceni za najnoviji merc.i za pezo 307 je oko 70 eura.a i NE informisanost musterija.npr. soferka za touareg iz 2002 pase i na porshe cayen 2013 ista sasija.s' tim da je soferka za vw 100 eura za za porshe 300 eura.ima razlike u nosacu senzora npr.ali to je smesna stavka.stvar je koliko te klepe.inace nabavna cena soferke za audi A3 2013 je 54 eura.+28 % porez i carina.porez i carina se obracunava i na prevoz i brodarinu....ustvari dobavljac je na adresi dobije po ceni od 80 eura +- 5 eura.

Odgovori

Ivan 1989

Najbolje pozvati servis i raspitati se za cenu i proizvodnja, a u ovaj servis sam ja menjao soferku i mogu vam reci da su malo skuplji ali pravi profesionalci. Sve pohvale

Odgovori

amos

Prednost je staviti polovan vetrobran, iz istog godista, zbog dalje prodaje auta, je to svi zagledaju prilikom kupovine automobila, dali su stakla original i u istom godistu. Premda je nov sigurno bolji po pitanju ogrebotina i garancije!

Odgovori

Milos

Molio bih redakciju da ispita (U NASTAVKU OVOG SAVETA) mogucnost poliranja/reparacije verobranskog stakla, koje ima površinske ogrebotine od brisača. Veoma je teško voziti noću...svetlost se razliva... Pretražujući forume naišao sam na oprečne izjave...sve u svemu nisam rešio problem. Neki proizvođači polir pasta za lak, nude svoje proizvode za poliranje stakla, cena im nije mala, dok sam sumnjičav u njihovu efikasnost. Zamena stakla je poslednje rešenje...

Odgovori

Polovni Automobili

Savetujemo da uštedite vreme, novac i trud i odmah ugradite novi vetrobran, ukoliko Vam ogrebotine prave problem pri vožnji. Ne znamo ni jedan (iole proveren) servis koji radi poliranje vetrobrana. Što se tiče "uradi sam" proizvoda, smatramo da je to samo marketinški trik i da oni mogu samo da skinu tvrdokorne naslage sa vetrobrana. Naravno, ako biste to radili mašinski sa profesionalnim sredstvima namenjenim staklu, trebalo bi da uložite toliko novca, vremena i truda da se opet ne bi isplatilo, a rezultat bi teško bio zadovoljavajući.

Vedran Zigi

To sto ste izjavili je samo delimicno tacno, tj. tacno je da je kod nas tesko naci nekoga ko polira stakla, ali je potpuno netacno da bi rezultat bio "tesko zadovoljavajuci". Rezultat je izvanredan, ali se mogu polirati samo ostecenja od brisaca i slicno, cak i teza, ali je bitno da je ostecenje povrsinsko. Dakle sve sto se oseca pod noktom spada u tesko ostecenje i ne moze da se sanira. Poliranje prosecne sofersajbne koja je unistena recimo brisanjem losim brisacima traje oko 3 sata.

Sale

Ako je ogrebotina takva da zapinje kada noktom predjete preko nje, tu od poliranja nema nista. Ako se radi o povrsinskoj ogrebotini, to se moze polirati, ali nisam siguran da to neko radi kod nas. Poliranje se radi cerium oksidom koji se moze naruciti preko interneta, jer kod nas nema tj. barem ja nisam uspeo da nadjem. Poliranje je najbolje raditi polirkom ili nekim rotacionim alatom kao sto je busilica na koji se stavlja polirni disk i polira se sa manjim obrtajima uz konstantno kvasenje i pomeranje da ne bi doslo do pregrevanja i pucanja. Naravno nista ne moze za 5 minuta. Treba polirati oko sat vremena da bi se povrsinska ogrebotina otklonila u najvecoj meri.

Vrba

Vedrane hvala na odgovoru koji ne pomaze ni malo. Naziv servisa gde to moze da se uradi?

Lazar Bgd

Bravo za tekst,lepo objasnjenje.

Odgovori

Milos

"Ciknulo" staklo (bas gadno) od Super Lepka prilikom lepljenja retrovizora. Chrysler, u prvoj radnji cena 24500, u Novom Sadu 12500, polovna 100e... Na kraju su mi u nekoj drugoj radnji porucili iz Nemacke 16500 sve... Tako da moze malo da se ustedi...

Odgovori

Dragan Eremić

Пре неких 6 година, у овлашћеном сервису у Зрењанину, замена шоферке (демонтажа, монтажа, скидање и стављање налепнице) је коштала 10.500 дин. Служи добро и дан данас.

Odgovori

Dejan

Imam osećaj da većina ljudi ni ne čita tekstove, nego samo imaju potrebu da napišu neku svoju teoriju. Ako već napišete koliko ste platili zamenu šoferke, onda napišite koji auto, ko je proizveo staklo, da li je staklo bilo najobičnije ili sa ovim raznim senzorima, solarno, zeleno ili kakvo već može da bude (ni ne razumem šta to konkretno znači u praksi) i slično.

Dragan Eremić

Извињавам се на пропусту за марку аута. У питању је Вектра А, 1992. год., и стављено је зелено стакло.

Darko Vujinovic

Ma kakvih 25-35 hiljada, 100e kosta zamena vetrobrana sa sve rukama, sve ostalo je uzimanje novca. Isti taj Pilkington ce puci kada ga pogodi kamen, kao i "kinesko" staklo.

Odgovori

Dejan

Ja sam jednom kupio auto za 500 evra i ako ga zakucam u banderu razbiće se isto kao i Mečka od 30.000 evra. Što ne napišeš konkretno koji auto, koje staklo, gde, kad, itd.

Dejan

A uostalom nije stvar samo u tome dal će da se razbije ako ga pogodi kamen. Svako će da se razbije. I staklo na blindiranom autu, ono koje može da zaustavi metak, ima da napukne ako ga pogodi kamen.

Слободан

Код јефтинијег ветробрана, каменчић има више шанси да га оштети него код квалитетног. Исто тако, код јефтиног неки већи предмет може да потпуно пробије ветробран и погоди вас у лице. Скупљи ветробран има веће шансе да заустави тај предмет, да се не пробије скроз.

Djordje

Ali većina kineskih stakala nije atermalna, pa sunce kroz njih "prži" daleko više nego kroz šoferšajbne drugih proizvođača.