Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko koštaju probne tablice, gde ih izvaditi i na koliko mogu da se uzmu

Koliko koštaju probne tablice, gde ih izvaditi i na koliko mogu da se uzmu
Postavljeno 19.08.2019. u 10:34
Autor: Dragan Romčević

Koliko koštaju probne tablice? Gde se uzimaju probne tablice? Na koliko dana mogu da se uzmu probne tablice? Da li auto mora da prođe tehnički pregled da bi mogao da dobije probne tablice?

Ovo su najčešća pitanja koja muče vozače kojima su iz nekog razloga potrebne probne registarske tablice. Pokušajmo da razrešimo ovu „misteriju“?

Može li auto bez tehničkog pregleda da dobije probne tablice?

Da – može, ali SAMO ako će ih koristiti da dođe do tehničkog pregleda (i vrati se sa njega).

U svim drugim slučajevima, auto mora da ima dokaz o tehničkoj ispravnosti, tj. dokaz da je prošao tehnički pregled da bi mogao da se vozi sa probnim tablicama.

Napomena - tokom ispitivanja ove teme, naišli smo na jednu firmu u kojoj su nam (pogrešno) rekli da se probne tablice čak ni u ovom slučaju ne izdaju, već da morate auto da stavite na kamion i odvezete na tehnički. Dakle, ako naiđete na ovakav slučaj, znajte da nisu u pravu i da probne tablice možete da dobijete.

Koliko koštaju probne tablice?

Cena probnih tablica zavisi od:

a) snage motora (na osnovu nje se obračunava obavezno osiguranje
b) vremenskog perioda na koji uzimate probne tablice

Plaća se:

a)  po jednom danu - 547,00 din na račun ovog MUP za izdavanje tablica
b)  po jednom danu - 366,00 din na račun „Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca“ za izradu tablica
c)  jednokratno - 1.050,00 din - republička administrativna taksa

Ukupno: 1,963 din (plus provizija za uplatnice) za prvi dan što se tiče davanja državi.

Tu je zatim obavezno osiguranje, koje se na dnevnom nivou plaća u određenom procentu od cene obaveznog osiguranja za celu godinu.

Ovaj procenat takođe zavisi od perioda na koji uzimate probne tablice – razlikuje se za period do 3 dana, do 7 dana i do 15 dana (što duže, to skuplje).

Nećemo dalje ulaziti u način određivanja cene, da ne bismo nepotrebno komplikovali.

Primer cene

Uzećemo kao primer Citroen Xsaru 1.6 sa 80 kW iz 2001. godine koja treba da ode na tehnički pregled. Auto je dugo bio na popravci, registracija je istekla, pa su sada neophodne probne registarske tablice da bi stigao do tehničkog pregleda.

Kako su nam rekli u Auto-kući Boki, probne tablice za jedan dan koštaju 4.452 dinara.

Za dva dana cena je oko 5.400 dinara.

Slična cena će biti i za druge automobile, pošto cena probnih tablica ne zavisi od npr. kubikaže i starosti.

Na koliko najduže mogu da se uzmu probne tablice?

Najduže na 15 dana, a najkraće na 1 dan, tj. 24 časa.

Neophodna dokumentacija

Kako nam je rekao Goran Bogdanović iz Auto-kuće Boki, neophodna dokumentacija za probne tablice takođe zavisi od namene za koju su vam potrebne. Zato pozovite tehnički pregled gde ćete ih uzeti i dobićete spisak dokumentacije.

Na primer, uslov za odvoženje automobila sa probnim tablicama van npr. Beograda je da postoji kupoprodajni ugovor sa overenim potpisima kupca i prodavca, gde se vidi da je prodavac iz Beograda, a kupac iz drugog grada.

  • Važeća lična karta vlasnika
  • Važeća vozačka dozvola osobe koja će upravljati vozilom (i lična karta ako vozač nije vlasnik vozila)
  • potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila (tehnički pregled), osim kada je svrha uzimanja probnih tablica da se auto odveze na tehnički pregled
  • dokaz o vlasništvu vozila (saobraćajna dozvola, račun, ugovor o kupovini, ugovor o poklonu, pravosnažno rešenje o nasleđivanju, pravosnažna presuda o utvrđivanju vlasništva)
  • polisa obaveznog osiguranja – dobijete je na licu mesta (obično)
  • zahtev za izdavanje probnih tablica – dobijate ga na licu mesta
  • dokaz o uplati propisanih taksi i naknada - obavlja se takođe na licu mesta
  • Napominjemo da ukoliko je vozilo već bilo registrovano u Srbiji, vozilo mora da bude odjavljeno. (ovaj uslov će uskoro biti ukinut - ukoliko vam odgovara cena probnih tablica, pozovite i proverite da li je ukinut)

U slučaju da se probne tablice uzimaju zbog ukucavanja broja motora (PUS-ovanja), potrebno je da se priloži i uput koji je izdao ovlašćeni tehnički pregled.

Takođe, ako je vozilo iz inostranstva, prilaže se (skoro) sva inostrana i uvozna dokumentacija.

Zato ponavljamo – da ne bismo navodili spisak za svaku situaciju sa raznim varijacijama, pozovite firmu u kojoj ćete uzeti probne tablice i dobićete spisak.

Gde da uzmem probne tablice?

Možete da ih uzmete u policiji, ali je to i najkomplikovanija i najdugotrajnija opcija. Na primer, u Beogradu možete da ih uzmete samo u Ljermontovoj, što je mnogim vozačima dovoljan razlog da potraže alternativu.

Dakle, ostaju tehnički pregledi i druga pravna lica koja su ovlašćena za izdavanje probnih tablica ili mogu da pomognu kod njihovog dobijanja – npr. auto-plac na kojem kupujete automobil.

Uostalom, „proguglajte“ malo i naći ćete firmu (npr. tehnički pregled) koji se time bavi.

Kako se postavljaju probne tablice?

Prednja - sa unutrašnje strane šoferke (vetrobrana) i to u donjem desnom uglu.

Zadnja - sa unutrašnje strane zadnjeg stakla i to u donjem levom uglu.

Zaključak

Naš savet - ne kalkulišite bez dovoljno informacija i ne pokušavajte da nađete cenu probnih tablica na internetu.

Pozovite više tehničkih pregleda, agencija, auto-placeva ili drugih firmi koje ih izdaju, dajte im podatke svog automobila, razlog zbog kojeg su vam potrebne probne tablice, kao i vremenski period za koji su vam potrebne.

Tek tada ćete moći da napravite računicu da li vam se isplati da ih uzimate i na koji vremenski period.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 36
Pregleda: 82012
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miki

poz kupio bih auto u bg ja sam iz nisa.auto je odjavljen a vlasnik bio 10godina.nzm dal ima ponistenu saobracajnu.kako do probnih tablica do tehnickog u mom gradu

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, objasnili smo sve u tekstu, uključujući i Vašu situaciju.

Sss

Postovani, Molim vas za pomoc. Auto smo kupili sa podrucja Sabac, a mi smo u Beogradu. Placen porez, ali tablice nisu odjavljene sa Sabca. Mi sad iz BG taj auto prodajemo. Ko sad tu radi odjavu. Prvi vlasnik iz Sabca od koga smo mi kupili, ili..

Odgovori

Polovni Automobili

Može on da odjavi vozilo, ali mora da ima saobraćajnu dozvolu, a možete i Vi ako imate ovlašćenje za to.

sveta

Perfektno objasnjeno

Odgovori

soko

Cista pljacka svojih gradjana Jedan dan 5000 plus tehnicki 6000 ej jeste li vi realni sve ce vam se to jedenog dana naplatiti . kad bude stisli bice pomagaj narode a narod ce vam okrenuti ledja.

Viacar 2014 doo

,,Proba tablice,, možete izvaditi na Voždovcu na Autoplacu ,,VIACAR2014doo,, ul.Kumodraška 155,Beograd. Inače tablice se izdaju minimum na jedan dan odnosno na 24h,i važe od momenta izdavanja narednih 24h(ako ih uzmete danas u 16h važe sutra do 16h)

Odgovori

Ferenc Zambo

Za magarca treba?

Odgovori

Marinko Petkovic

Ispada da je slep sluzba ipak najjeftinije resenje

Odgovori

Nenad Stamenković

Kako da ne, po Beogradu ili nekom drugom gradu od tačke A do B, možda čak i jeste ali meni iz Jagodine ili Kragujevca do Beograda, šlep neće uzeti ispod 15.000 minimum.

Verko

Polovniautomobili, ova tema je definisana zakonom pa pitam, zašto ste uopšte tražili odgovor u firmama: "naišli smo na jednu firmu u kojoj su nam (pogrešno) rekli..."? Navedite član zakona pa ako i to nije jasno onda pojasnite ili intervenišite kod zakonodavca. Na žalost u Srbiji čak ni šalterski radnici u MUPu neznaju zakon: Kupio sam nov auto koji uvozi ovlaštena kuća. U MUPu u Novom Beogradu šalterska radnica mi je tražila dokument o homologaciji. Ja odem u MUP u Zemun i odmah dobijem tablice.

Odgovori

ko kome drži meeting, majko mila

Srpski jezik te pozdravlja.!??? :-D

dzordz

Citajuci ga..steknes dojam da kad kupus auto u leskovcu postajes i vlasnik auta..a kao vlasnik auta trebao bi da probne tablice pravis u kikindi ako su iz kikinde.zemlja neorganizovana..

Odgovori

Tomislav

Postovanje, kako tumacite cl. 268 stav 1 i 3 ZOBSa

Odgovori

Polovni Automobili

Na šta konkretno mislite?

Damir

Dali je minimum za probne 24h??Ili vaze do ponoci,odnosno do isteka datuma na koji su izvadjene. Ja tako znam da npr. ako ih izvadio u 9h. prepodne ili u 17h. popodne svejedno obe vaze samo do ponoci ako izvadili za 1 dan

Odgovori

Polovni Automobili

24 sata.

Nexon

Tako je važe samo do ponoći istog dana kada su izvađene

milan

kod nas u Subotici vaze samo do ponoći sto nije u redu...nezavisno dali je podignuto npr u 17h poslepodne..

Biker

Da li postoje probne tablice za motocikle i kako se dobijaju?

Odgovori

Polovni Automobili

Postoje. Procedura je ista.

Zoki Zoki

Ne postoje vec nekoliko godina

Žolt

Upravo ovo je jedna interesantna tema. Ako uzimaš u Novom Sadu, onda važi 24h, u Subotici važi do ponoći, cena naradno ista. Kako je ovo moguće?! Srbistan...

Ivan Kačarević

Pozdrav Auto mi je na carini u Subotici . Carina će brzo da se završi , po priči špeditera , ali potvrda AMSS se čeka par dana . Pitanje glasi: Da li mogu uzeti probne tablice po okončanju carinskog postupka a da nisam dobio potvrdu AMSS, da bih doterao auto do Kragujevca , da ne bih plaćao šlep službu , koja je dosta skuplja . I još jedno pitanje : Kako je moguće da carinarnica u Subotici , manje naplaćuje porez , carinu i sve ostale troškove , od na primer carinarnice u Kragujevcu , koja jednom rečju " dere" a koriste iste kataloge procene vozila . Na primer , ja sam iz Kragujevca , gde postoji carinarnica a zbog manje cene sam auto oterao u carinarnici Subotica . Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Možete - kontaktirajte nekoga ko izdaje probne tablice i proverite detalje. Što se tiče kataloga, zaista ne znamo. Katalog nije baš lak za korišćenje pošto automobili nisu razvrstavani po istim kriterijumima, pa su moguće i greške.

Vlada

@Ivan Kovacevic...Zato sto je carinarnica Subotica drzava u drzavi i drzava u carini..Carinarnica Kragujevac radi isto kao i caca Nish,Beograd i ostale,dakle drze se zakonskih formi prilokom carinjenja automobila..I tako je godinama unazad,sve sto zakonski ne moze bilo gde,u Subotici nema problema..I sto je najgore,sve se resava za 30-50 procenata manje dazbina,nego u ostalim carinarnicama..A zasto je to tako?I mene zanima kao i vas..

Vlada

Polovni automobili..Ako ne znate odgovor po pitanju carinjenja automobila,u Subotici bolje je da cutite/a znate sigurno,kao sto i ja znam/nego da dajete neveste odgovore,tipa,veliki saveti a nikakva korist..Dakle nemoguce je da jedino Carinarnica Subotica zna pravilno da razvrstava motorna vozila po katalogu Amss..Katalog Amss nije bozje slovo,vec pomocni prirucnik koji pomaze prilikom carinjenja,i nista vise..

Rasa Djokic

U nekim gradovima moze a u nekim ne da se dobiju probne ako je auto "na ime kupca", od cega zavisi?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato.

Realni posmatrač

To nam je ova glupa drzava uvela da ako auto koji je iz uvoza prodat npr u Novom Sadu a carinjen je u Subotici onda ne moze da se dobiju probe u Novom Sadu nego samo u Subotici. Kakve to veze ima ja stvarno ne znam jer ista smo drzava ali bitno je da je neka spodoba donela takvo pravilo.

dzordz

nije to nista, u nekim gradovima vojvodine koriste madjarske probne tablice ?!?! saobracajna policija okrece glavu ..ne zna..

Vlada

@Dzordz...Ja pretpostavljam da Su to Madjari/nac.manjina u Srb/ koji imaju fiktivne firme u matici Hungaria..Policija sigurno zna,ali ne zeli da se zamera sa njima zbog jake politicke podrske nase vlasti..Veruj mi,nasi Bugari su tako radili razne marifetluke i kad god sam nesto pokusao,makar da ukazem,dobio sam po nosu..I to zestoko..Ne bi verovao kad bi pricao o tome..

eto ti...

Pa koji će ti moj probne tablice ako je kazes auto već registrovan???

Odgovori

Инжењер

Користан текст. Хвала.

Odgovori

Nikola

A sta u slucaju da kupujem neregistrovan auto koji nije na placu? Kako onda da dodjem do probnih tablica?

Odgovori

Polovni Automobili

Imate sve objašnjeno u tekstu.