Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da vam ne oduzmu auto nakon što ga kupite?

Kako da vam ne oduzmu auto nakon što ga kupite?
Postavljeno 13.08.2019. u 12:31
Autor: Dragan Romčević

Najvažnije iz teksta: 

  • Proverite vlasnika i automobil kako biste smanjili rizik od neželjenih ishoda  
  • Proverite da li postoji bankarska zaloga na automobilu 

 

Nažalost, činjenica da imate kupoprodajni ugovor, potpisan i overen kod notara, ne znači da je automobil automatski vaš. Daleko od toga...

Čak ni to što ste platili porez na prenos apsolutnih prava (vlasništva) ne znači ništa. Sve dok u policiji, na šalteru, ne završite proceduru, niste na čvrstom tlu.

Ali i tada, kada imate saobraćajnu dozvolu na svoje ime, možete se naći u situaciji da vam auto bude oduzet.

Ovakvi slučajevi nisu retkost

U takvoj situaciji se našao i Nenad Stošić koji se bavi prodajom i otkupom automobila, a  koji nam se obratio kako bi apelovao da upozorimo druge vozače na ovaj problem:

“Kupio sam Audi A6 od čoveka koji je nedugo nakon prodaje otišao u inostranstvo. Kada sam došao u policiju da registrujem auto na sebe, saznao sam da to ne mogu da uradim pošto prethodni vlasnik ima dug od 80.000 dinara prema JKP Infostan, a naplatu duga su preuzeli izvršitelji.

S obzirom na to da nisam mogao da ga kontaktiram, bio sam prinuđen da platim dug umesto njega kako bih mogao da registrujem auto. Zato savetujem svima da pre kupovine obavezno provere i prodavca i auto“.

Postoji način da se u velikoj meri smanji rizik. Krenimo redom.

Kad izvršitelji stave zabranu

Date prodavcu novac, overite kupoprodajni ugovor kod notara, platite porez na prenos vlasništva Poreskoj upravi, a onda vam na šalteru u policijskoj stanici kažu da taj auto ne možete da prenesete na sebe zato što prodavac ima dug zbog kojeg su izvršitelji blokirali prodaju.

Problem je u tome što se prenos vlasništva obavlja u policiji, a ne kod notara overavanjem ugovora ili u Poreskoj upravi plaćanjem poreza na prenos apsolutnih prava.

Notari ne proveravaju da li je stavljena bilo kakva zabrana na predmet prodaje. Oni proveravaju samo da li se poklapaju podaci o vozilu u ugovoru i saobraćajnoj dozvoli, i identitet kupca i prodavca.

Poreska uprava takođe ništa ne proverava – samo naplaćuje porez na prenos. Dakle, plaćanje ovog poreza ne znači automatski i prenos vlasništva.

Zato treba da odete na sajt Agencije za privredne registre i obavite pretragu sudskih zabrana.

1.  KORAK:   Proveravate vlasnika – kliknite na ovaj link.

Obavezno pored imena i prezimena unesite i JMBG. Imajte u vidu da sistem nije savršen i da su moguće greške.

Savetujemo da prvo proverite prodavca, pošto postoji mogućnost da nije upisana posebna zabrana na auto, nego neka generalna.

2.  KORAK:   Proveravate da li vozilo ima zabranu otuđenja – kliknite na ovaj link.  

U padajućoj listi treba izabrati prvu opciju – „Pokretna stvar koja ima registracioni broj“. Zatim se pojavljuju sledeće opcije za unos podataka kao na slici ispod:

Proverite za svaki slučaj na više načina, posebno po registarskom broju i po broju šasije (obavezno), kao i kombinacijom podataka. Sistem nije savršen i moguće su greške.

„Rupe“ ipak postoje

Problem je u tome što potvrdu o plaćenom porezu na prenos ne možete da dobijete istog dana. Možda ćete je čekati veoma, veoma dugo (mada situacija može drastično da se razlikuje od grada do grada).

A bez potvrde o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava ne možete da prenesete auto na svoje ime u MUP-u.

Stoga smo Agenciji za privredne registre uputili sledeće pitanje:

„Da li ja kao kupac automobila, ukoliko na dan kada je potpisan i kod notara overen kupoprodajni ugovor, taj automobil nije bio upisan u Registar sudskih zabrana, imam pravo da neometano prenesem apsolutna prava nad tim automobilom na sebe ako u periodu između potpisivanja ugovora i završetka procedure prenosa vlasništva dođe do upisivanja tog automobila u Registar sudskih zabrana?

Konkretnije, šta ako ja proverim automobil, sve bude u redu, overim kupoprodajni ugovor i isplatim novac prodavcu, a zatim nakon 10-ak dana na šalteru u MUP-u kada odem da prenesem vlasništvo na sebe saznam da je nakon overe kupoprodajnog ugovora automobil upisan u Registar i MUP odbije da prenese vlasništvo na mene kao kupca, tj. novog vlasnika?“

Dobili smo sledeći odgovor koji smo skratili i prilagodili kako bi ga običan čovek lakše razumeo:

„Propisano je da svako ima pravo da zahteva izvod o podacima iz Registra i izvod kojim se potvrđuje da Registar ne sadrži podatke o ili zabrani otuđenja, odnosno opterećenja pokretne stvari (npr. vozila).

Dalje, propisano je da se niko od trenutka upisa ne može pozivati da nije upoznat sa zabranom otuđenja, odnosno opterećenja pokretne stvari, niti da mu nisu bili poznati podaci koji su o njoj upisani u Registar.

Propisano je i da se pretpostavlja da je kupac pokretne stvari koja je predmet zabrane otuđenja, odnosno opterećenja koja nije upisana u Registar savestan.

Dakle, savesnost kupca pretpostavlja se po zakonu.

Napominjemo da ukoliko neko osporava savesnost kupca, mora to i da dokazuje pred sudom, ali da je to vrlo kompleksno pravno pitanje, pri čemu odgovor na isto izlazi iz okvira materije registracije“.

Nažalost, iz MUP-a nismo dobili odgovor na ovo pitanje.

Izvršni poverilac (npr. izvršitelj) dužan je da bez odlaganja zatraži upis u Registar privremene mere zabrane otuđenja i opterećenja vozila.

Međutim, postoji mogućnost da u Registru ne pronađete automobil na koji je stavljena zabrana, pošto je zabrana stavljena na celokupnu imovinu dužnika, a što opet zavisi od toga kako sud definiše meru zabrane.

Zato je veoma važno da detaljno, pa raznim parametrima proverite i auto i vlasnika/prodavca.

Takođe, treba imati u vidu da se baza podataka Registra sudskih zabrana puni postupno, srazmerno dinamici podnošenja prijava, što opet ostavlja vremena dužniku da proda auto za koji zna da će uskoro dobiti zabranu.

Pritom kupac ne može proverom u Registru da vidi da je taj auto sporan. Kupiće ga, a problemi će uslediti kada pokuša da ga prenese na svoje ime ili kasnije.

Da vam banka ne oduzme auto zbog tuđeg kredita

Završite kompletnu proceduru kupovine, prenesete auto na sebe, pa vam nakon šest meseci oduzmu auto zbog toga što ga je prodavac dao kao zalogu (garanciju) kod uzimanja kredita. Ovakav scenario je moguć, pošto naši propisi ne zabranjuju da se proda auto koji je založen kao sredstvo obezbeđenja kredita.

Dakle, kada prethodni vlasnik, od kojeg ste kupili auto, prestane da plaća rate kredita, banka pokreće postupak prinudne naplate. Auto se vama oduzima i predaje banci, a vama ostaje samo da tužite prodavca.

Da bi ste se zaštitili od ovakve situacije, treba da odete na sajt Agencije za privredne registre i obavite pretragu u delu Založno pravo.

1.  KORAK:   Proveravate vlasnika kliknite na ovaj link.

Otvoriće vam se prozor u koji upisujete podatke prodavca. Imate razne opcije za pretragu, a podrazumeva se da je najsigurnije istovremeno izabrati JMBG, ime i prezime.

2.   KORAK:   Proveravate vozilo – kliknite na ovaj link.

U padajućem meniju izaberete opciju „Pokretna stvar koja ima registracioni broj“ i zatim ispod upisujete podatke. Nipošto ne preskačite broj šasije (VIN).

Mogu li da tužim prodavca prevaranta i dobijem svoj novac nazad?

Možete da ga tužite i najverovatnije ćete pobediti na sudu.

Međutim, suđenje može da traje veoma dugo, a ostaje i pitanje kada ćete i da li ćete uopšte ikada dobiti svoj novac od osobe koja vas je zbog neplaćanja dugova ili rata kredita i dovela u ovu situaciju.

Kada proverite leganost vozila, u sledećem koraku kupovine automobila vas savetujemo vas da proverite sam automobil.  

Foto: Dragan Romčević, Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 87
Pregleda: 98252
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Novica

Da li posle kupovine auta mogu skinuti tablice i vratiti vlasniku da odjavi vozilo..a ja isto ( vozilo) rasturiti za delove, posto imam isto takvo.Ne zelim ga prenositi na moje ime i registrovati.Da.li snosim neku odgovornost ako je vozilo pod zaduzbom?.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možete, mada nije po propisima. Što se tiče drugog pitanja, na njega nažalost ne možemo da odgovorimo.

Njuka

E onako dragi moji ljudi kupio sam polo pre dva meseca i jedva sam ga prepisao kad sam završio prepis odem u osiguranje i platim sve dadzbine 35000 dinara to sve završim i pravo u sup po tablice i saobracajnu kad ono ćorak vlasnik tog auta ima dug iz 2013 god nije plaćao račune za Telekom i sudski izvrsitelj stavi zabranu na auto tako da sad ja ništa ne mogu da završim a sve sam pošteno plaćao i auto i porez i registraciju sad auto leži u garažu registracije polako ide a ja bez auta i nemam nikakva prava sad bi ja trebao da platim tuđu kaznu da bih završio registraciju e to je država tako da ću ja sigurno nekog dobro dobro da masiram

Odgovori

nikola jokic

Isti problem imam,da li si ga resio

Malena Buvica

Pozdrav treba da platim porez na kupljeni polovni auto i trebam da popunim PPI-4 gde bise adresa stanovanja tj boravista. Kako sam prijavljena da zivim na jednoj opstini a iznajmljujem stan na drugoj da li prvo trebam da se prijavim na toj adresi gde zivim ( svakako cu to morati zbog parkinga ) ili je to nebitno posto trebam da platim taj porez pa mogu posle da promenim adresu boravista? Unapred hvala !

Odgovori

Polovni Automobili

Platite porez tamo gde ste prijavljeni.

Bane Plavšić

Znači država ne garantuje ništa kupcima, i mi smo krivi što neko nije plaćao kredit. pa kako to može biti? Zašto banka ne naplati na neki drugi način svoju štetu od prevaranta a ne od nekog ko je pošteno platio kola?

Odgovori

Vlade

Najveći biser ove države što na carinskil licitacijama možete kupiti auto koji je ukraden u inostranstvu , i da vam taj auto može biti oduzet čim predjete granicu a da država odnosno Uprava carina ne snosi nikakvu odgovornost i da u tom slučaju nemate koga da tužite već da se oprostite i od auta i od novca. A najgore sto se zna da je auto ukraden ali po odluci suda on se vraca carini koja ga prodaje, a ne vraća vlasniku u inostranstvu.

Odgovori

branko

to samo kod nas moze,zasto onda se ne odradjuje sve u policiji,overa ugovora,placanje poreza i sve sto treba,ovako ispada da prevaranti i lopurde mogu da prodaju nekome auto na koji su stavili intabulaciju ili imaju zabranu prodaje,ispada da su u dilu sa pokicijom ili sta znam sa kime

Sale

Na linku koji ste objavili nema nacina da se proveri ako je zabranu na raspolaganje i registraciju stavio DIREKTNO javni izvrsitelj a po dugovanju komunalnih preduzeca(parking servis,info stan itd,itd) Komunalna preduzeca na naplatu svojih potrazivanja predmete predaju direktno javnim izvrsiteljima koji imaju pravo da zatraze podatak u poreskoj upravi,policiji sta duznik poseduje i na tu pokretnu ili nepokretnu imovinu stave zabranu raspolaganja ili registracije bez naloga suda vec po svom nalogu. Taj podatak da li vozilo ima takvu zabranu mozete proveriti jedino u policiji. Takvi podaci o zabrani nisu na linku koji ste objavili a razlog je sto ti predmeti ne idu preko suda i to i jeste problem. Nema baze podataka na stavljanje zabrane direktno od izvrsitelja a zbog duga prodavca po nalogu javnih komunalnih preduzeca. Tu je problem gde mnogi kupci i posle provere koju im vi predlazete kasnije u mupu imaju problem.

Odgovori

Budimir

Problem i jeste u tome sto izvršitelji donose nalog MUPu da se upise zabrana registracije i raspolaganja vozila a da prethodno vozilo nisu ni popisali i ostavili nalepnicu na njemu. Pored ovoga jedino sud moze da donese meru obezbedjenja kojom se zabranjuje vlasniku vozila da ga proda (a to opet sprovodi izvrsitelj) Medjutim, MUP postupa po nalogu izvršitelja i unosi zabranu , nije ovlascen da proverava da li je auto popisan ili sud doneo zabrannu prodaja vozila, smatra da javni izvršitelj zna svoj posao.

Milija

Ja da se pitam sve pod noz za bilo koju vrste prevare. Prodavca i drzavu koja nije u funkciji.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

U policiji se potpisuje izjava da odredjeno vreme nesme auto da se otudji dok se ne zavrse provere.

Odgovori

Srđan Majstorović

Šta ovo tačno znači?

Bane Plavšić

to je samo prva dva meseca a posle ko zna šta može da bude u ovoj ludoj državi koja proždire svoje građane.

Nenad

Ovde je stvar vrlo prosta. Dakle država juri dužnika, ovaj dug ne plaća ili ne može ili neće. Onda se država dosetila da može neka dugovanja naplatiti od nekoga drugoga u ovom slučaju od onoga ko uzme njegov auto. Ostavljajući mogućnost da se oni posle tuže i tako da onaj koji je platio tuđi dug jednog dana sebe naplati. Auti se na žalost kod nas smatraju luksus, pa stvar može tako da funkcioniše. Svi oni koji misle da država to nemože da reši za pet dana grdno se varaju oni tačno znaju šta rade, oni sa ovom "rupom" u zakonu naplaćuju svoja dugovanja preko nekoga što ništa nije kriv ali kupio je automobil a pogotovo ako je reč o skupljim automobilima, pa kad ima za automobil šta je još platiti neko dug do 1000 evra. Bolje i to nego da mu uzmu auto i svima dobro. Da li je pošteno naravno da nije, da li će se taj problem rešiti naravno da hoće ali, za sada je to ovako.

Odgovori

Србољуб

Хтели сте демократију, ево вам је, уживајте. Свако ко је куповао половно возило осамдесетих зна како је то лакше и безбедније било, али не, стока хоће демократију, либерализам, епа ево вам је, сад нека вас заје**вају нотари, лопови а ви радите за цркавицу од 300 евра, то што сте тражили добили сте, само што нисте знали шта сте у ствари тражили. Сви ви који сте дували у пиштаљке и лупали у лонце сте криви за ово, скоро 20 година од промена и горе нам је него икад, уживајте сад. Лупали сте у шерпе сад немате шта у њима да скувате.

Odgovori

Dejan

Kakve veze ovo ima sa demokratijom??? A kao drugo, mi nikada nismo ni imali pravu demokratiju. Zbog takvih kao ti smo ovde gde smo sad.

Dragan Tošić

Promašio si temu

Миладин

Две ствари су битне за увођење реда на овом плану. 1. Држава мора бити одговорна за евиденције које води (Пореска управа , Агенција за привредне регистре, полиција, судови и друго) и које морају бити доступне потенцијалним купцима. Држава мора купцима надокнадити штету уколико се установи да је било пропуста у том делу. 2. Несавесни продавци (преваранти) морају бити строго кажњени за превару. На њима је одговорност да је возило које продају правно и стварно исправно, осим ако у уговору посебно нису нагласили које недостатке (правне и стварне) има возило које продају Поред тога поступак преноса власништва се мора поједноставити.

Odgovori

sart

Srki hteo si reci "sta sa nama blesavima sto tako naivno kupujemo auto"

Odgovori

Srki

A, sta cemo sa "nama" koji kupimo automobil od ko zna kog, a vodi se na ko zna kog, pa preko ko zna cega i kako (internet, telefon itd.) trazimo vlasnika da nam da ovlascenje ili prevod?!! Sve to vreme vozimo bez ovlascenja, ugovora, notara, placenog poreza itd... Eee, ne znate vi te avanture, Vi Mr PS-ovi... :-)

Odgovori

Danijel

A zasto kupujes uopste takav auto? Znas sam u sta se upustas....

branko

do sada sam kupio ko zna koliko auta ali sam se trudio da to bude od vlasnika ili bar da prodavac ima ovlascenje,pare dobija kada mi prevede auto na moje ime i kada u sup-u dobijem potvrdu dok cekam saobracajnu a to se zavrsava u jednom danu,ako mu tako ne odgovara onda ne kupujem,ima nas svakakvih,ljudi prodaju vozilo a nikada nisu upoznali vlasnika mozda je i mrtav ako se sam ne pazis niko nece da ta pazi lesinari samo vrebaju

borislav zimonjic

u poreskoj upravi nekad u nikakvoj socijalistickoj drzavi bez kompjutera dobio sam potvrdu na ugovor o placenom porezu istog dana kada bi doneo ugovor, porez razrezan, uplatim dok se vratim overa o placenom porezu izvrsena. sada kada imamo kompjutere, digitalizaciju, strucnjake , ne mozemodobiti za dva ili 3 ili cak i vise dana. eto to smo postigli, a imamo 5 puta vise zaposlenih neko sto smo imali u trulom socijalizmu. sve stranacki talgovi.

Odgovori

Драгославић

Provera preko linka koji ste dali NE FUKCIONISE! Pre nego sto nesto objavite proverite da li to radi, ovako dajete netacnu nformaciju!

Odgovori

Polovni Automobili

Koji link ne funkcioniše? Proverili smo i svi funkcionišu.

Goran Topic

Pa ovo se meni desilo samo za stan.... Kupio sam stan (pola para nasledio, pola uzeo kredit) Zavrsio sve i kad je trebalo da ga prebacim na sebe.... Op... Ne moze. Prethodni vlasnik ima zabranu.. o_O Kakvu zabranu pitam? Pa covek se razvodi i sad je stan u postupku podele imovine, posto je kupljen kada je bio sa zenicom. :) Ja gledam, ne verujem.... Zovem prodavca, on se uredno javi i objasnim mu situaciju, a on meni: TACNO SAM ZNAO DA CE I TAJ STAN "......." DA MI TRAZI. Ja ne znam da li da se smejem ili da placem. Samo da napomenem, zabranu nije video ni ADVOKAT, ni NOTAR, ni BANKA. Ej, banka da ne vidi a dala mi kredit. Inace pise dole, doduse malim slovima na vlasnickom listu da postoji zabrani i br predmeta itd. Da vas ne smaram sad sta je sve bilo kada sam im rekao da postoji zabrana, mislim na advokata, notara i banku. Srbijo, zemljo kuljenih diploma....

Odgovori

Zeljko

Dali je auto sacuvan ,moze online.

Odgovori

Pero

Imajte na umu da notare ne proveravaju ni da li se poklapaju podaci iz saobracajne i u ugovoru, vec samo potvrdjuju potpis lica na ugovoru, nista vise

Odgovori

Marko

Kako to kod nas u Hrvatskoj funkcionira...prodavac izda racun ili ugovor, sa tim ides u stanicu za tehnicki, tamo se sve rijesi za 15min, nema vise notara, porezna i setanja od jedne do druge ustanove. Ako je bivsi vlasnik duzan porez, novog vlasnika nitko ne zajebava za to. Pozdrav

Odgovori

Milos

Tako je u svim normalnim zemljama, samo je ovde sve debilno i retardirano

Marko

Hrvatska je mozda za dlaku "normalnija"od Srbije, ali niposto nije normalna zemlja haha

branko

[email protected] nije normalna zemlja a srbija sa ovakvi zakonom jeste,tako treba ovo je drzava dug mora da se plati pa makar platio i onaj sto ne duguje,tako se to radi u normalnoj drzavi kakva hrvatska BRE,dali ti covece znas sta pricas

Marko

Branko...u kojoj god zemlji zivio, ako je vama normalno da VI nekom DRUGOM placate dug, onda nesto sa vama nije u redu. Ili vam je to ok dok god netko drugi plati vas dug, ali ne i obrnuto?

Darko

Kako je to regulisano u drugim državama? Zašto da se svi osećamo nesigurni od prevaranata? Da li je i ko zakazao u pružanju usluga građanima? Ovako mi ne pada na pamet da kupujem auto

Odgovori

branko

zato sto je ovo drzava PREVARANATA ,

Aleksa Nevoljica

Još jedan od načina nasumičnog rekitiranja od strane države... nije bitno ni koga ni kako već je bitno da se uzme lova... Za šta u celoj priči služi notar? Za što oni ne proveravaju prodavca?

Odgovori

Goran Nikolic

da zaposle što više baraba i neradnika umesto da olakšaju narodu

branko

ove notar sluzi da samo pouni papire i nista vise kao da smo svi nepismeni

MB

Svakog dana dobijam potvrdu da je kod nas sve naopako. Meni je ovo kao da Vam ukradu automobil i uhvate lopova, ali onda sudija osudi vlasnika vozila jer nije dovoljno obezbedio vozilo, a lopova pusti. Jos Vam da nalog da mu se izvinite jer niste dovoljno obezbedili svoje vozilo od kradje.

Odgovori

Djordje S

Ovo je jezivo. Bravo za vlast i menadžere sa kupljenim diplomama.

Odgovori

boban

U Americi se to obavlja na jednom mestu za 5 minuta. Vlasnik poseduje vlasnicki list.Ne ide se u sud ili kod notara.Potrebno je samo da potpise vlasnicki list (u parku ili kafani).Kupac ode u zaduzenu drzavnu ustanovu ,pokaze vlasnicki list,plati porez i dadzbine,preuzme tablice i moze da vozi. U Cileu isti slucaj.Srbija je zaista jedna odvratna drzava,neopisivo odvratna.

Odgovori

dzordz

da, kao i u nemackoj.brief je vlasnicki list. i ko ga ima u sebe je vlasnik..vozila, prepise auto na sebe za.. 30eur.. nema poreza :) nemacka je to. ajmo tri prsta gore..

Tatjana .

Већ годинама уназад је најсигурније купити ауто на провереним ауто плацевима у Србији, који имају регистровану фурму за увоз возила што се лако може проверити у АПР-у. Под обавезно је да возило има завршену потврду АБС-АМСС и да иде одмах на име купца. Пожељно је да фирма-продавац буде бар 5 година као аутоплац на сајту половни аутомобили и да имају увек више од 20 возила на стању. Наравно возило морате детаљно прегледати и обавезно морате својим очима прегледати број мотора. Стање возила прегледајте детаљно ако се разумете, ако не онда поведите неког ко зна да утврди стање. Ова варијанта је веома поуздана, док све остале могу бити ризичне, поготово ако продавац није власник и ако се ауто води тамо на неког ко зна кога, пар стотина км удаљеног од продавца и купца.

Odgovori

danijel Jekic

Sve je to lepoosim cinjenice daautomobili sa auto placeva suu99% slucajeva sa vracenom kilometrazom, kupuju se ona vozila preko koja su samo za export, sa mnogo kilometara, neretko i po 200.000godisnje,a u Srbiju stignu sa 180.000 stara po 6 godina kao.

sart

Tatjana sve si ti to lepo opisala, i u neku ruku si u pravu! Nego problem je sto ja upravo trazim da kupim auto, upravo sam i bio na takvim placevima, a sta sam video da sada ne opisujem, uglavnom u poneki auto na tim placevima mi se gadilo i da sednem. Ok bilo je i dobrih, ali ne taj i sa tom opremom sto sam ja trazio.

vlada

@Tatjana...Najbolje da si odmah napisala na kom auto placu radis/ili si vlasnik-suvlasnik/..Prica je stereotipna i izgleda skolski,tj.teorijski kako bi trebalo da bude..Vecina podataka je istinita,ali nezgodno je to sto se retko srece u praksi..Mozes da povedes i samog BOGA,nista ti nece pomoci..Ima dobrih automobila,nije da nema,ali uglavnom ga preplatis,a ubrzo se pokazu velike mane..Broj motora,moze ponekad da se utvrdi,ali najpouzdanija je kiselina ili prirucno sredstvo aceton,koje ce da ocisti povrsinu na sasiji i bloku mot.,A to moze da radi samo ko zna proceduru..Dakle veliki saveti a nikakva korist..

Vlada

@Tatjana..Molim te pojasni meni neznalici,sta je to najsigurnije na auto placu?Uvoznik uveze automobil,i prilaze svoje podatke,racune,od lizing kuca,servisa,otpada u inostranstvu..Carina nema mogucnost da proveri legalnost automobila ali carini ga po svom /amss/katalogu..Naplati se sve po redu,od do..Kupac od auto placa dobije fiskalni racun i kopiju carinske deklaracije/bolje auto kuce/..Sa tim papirima ides do mup a mup ti izda papir prilikom registr.-provera vozila u roku od 3 meseca,zabrana otudjenja..U slucaju problema,auto ne moze da se registruje,a kupac se nervira i tuzi sa auto kucom...I gde je tu sigurnost?Po bilo kom osnovu?U ovoj drzavi je sigurna samo naplata poreza i nista vise..

Pera Trta

Tatjana, voleo bih da mi pokazete gde se nalazi broj motora kod nekih vozila, posto vidim da ste strucnjak.

Marko Kraljevic

Slazem se sa gore napisanim. Ja sam uzeo 2 auta sa placa i u oba slucaja prosao odlicno... auto je uzet od placa koji ima preko 500.000e u vozilima. Zar mislite da bi bilo problem naplatiti 4600e ? Na manjem placu mogu uvek da vas zadese neke lomine. Kupovina od nasih ljudi je jako rizicna. Dobar deo populacije vozi auto dok ne stane. Ne verujem da su 20% vozila kod nas odrzavana kako treba.

Bane

Ne postoji nigde komplikovaniji prenos vlasnistva vozila nego u srbiji,pisao sam vec redakciji o ovoj ozbiljnoj temi kojoj bi trebali nadlezni organi da se pozabave,ovo stvarno nije realno,pa ljudi u stranim drzavama dobijete odjavljenu saobracajnu kada kupite auto na autoplacu ili od privatnog lica i odmah mozete da ga prijavite na svoje ime(inostranstvo),koji ce vam vrag vlasnik bitno da auto ima vazeci tehnicki,provere auto u policiji i platite prijavu na svoje table i to je to,nego ovde u Srbiji samo da izvacare narod na svakom salteru,e moja Srbijo kad budem odlazio ni okrenuti se necu.Pozdrav.

Odgovori

dzordz

takodje nonsence je i da kada kod notara overite potpise, ikada platite porez na prenos apsolutnih prava.. i pravno gledajuci..kupac je sada postao vlasnik.., odjavu u miliciji moze da obavi samo prodavac (iako po potpisivanju ugovora i placanju poreza prestaje to biti i nema nista vise sa vlasnistvom.. :)) )

Maxim

U Makedoniji odete kod notara, zavera ugovora 4€, sa tim ugovorom i saobraćajnom dozvolom idete u bilo koju kuću za teh.pregled i vozilo se prebaci odmah na vaše ime i dobijete istog momenta novu saobraćajnu. Nikakav porez na prenos se ne plaća, jer je porez već plaćen prilikom prve kupovine auta.

Veljko

Notari su uvedeni da bi se uhlebio SNS-ov stranački kadar. Pre su se ugovori overavali u sudu, što je bilo mnogo jeftinije. Poreska uprava je posebna priča, tu imate uhlebe još iz doba Miloševića, pa ih je dopunjavao DS, DSS i svi ostali koji su bili na vlasti. Na kraju policija, neka vrste krovne kriminalne organizacije u Srbiji , svi putevi vode do njih. Šta je napametnije uraditi? Ako nemate veze i vezice među ove tri bande, ne uzdajte se previše u sajtove . Nađite lepo posao i život u nekoj državi gde za 15 minuta završavate kupovinu auta i onda više nikavi državni paraziti ne mogu da ga oduzmu . Pustite kriminalce da se još malo otimaju oko ovo malo imovine što je ostalo u ovoj jadnoj zemlji, pre nego što im se ceo lopovski sistem ne sruši na glavu .

Odgovori

danijel Jekic

Notari nemaju veze sa ovom temom. Overa kupoprodajnog ugovora u dva primerka je 700 din, i ne ceka se duze od 10 minuta, u manjim gradovima. Mislim da je u sudu to bilo i skuplje. To sto je radio sud, sada radi notar. Ni sud nije proveravao da li je auto pod hipotekom ili je plen izvrsitelja. Ovde je problem drzava i zakomplikovani sistem koji od obicnog coveka nepotrebno pravi zrtvu.

Goran

Jekiću, ti si verovatno notar čim pišeš ovakve gluposti. Pa šta po tebi građani dobijaju za tu uslugu od 700 dinara po jednom primerku (a ne dva) . Ja za 700 dinara mogu na buvljaku da kupim 7 pari čarapa, ili da pojedem 2 dobra sendviča . A notar mi lupi pečat za koji se ispostavlja da ništa ne znači. On "overava" ugovor, a njegova overa u stvari ne znači ništa, niti on odgovara svojom imovinom što je overio nešto što je pravno nevaljano.

notar

Radim kod notara i sve sto Jekic napisao je tacno, Osim sto je po potpisu overa 350 dinara. Sami sastavljate ugovor, ili platite advokata da Vam napravi, ako hocete da sve bude detaljno provereno i pravno valjano. To obicno izadje od 5 do 10.000 din. Notar samo provera licne karte i cini vas ugovor verodostojnim. To sta ste Vi stavili u ugovor je vasa interna stvar. Kod overe ugovora za stan se radi detaljnija provera, i tu notar garantuje imovinom. Ali ti ugovori kostaju par desetina hiljada dinara. Za 350din po potpisu ne mozete da ocekujete da ce notar da proverava da li Vam je dobar broj motora, da li je auto kraden, pod hipotekom i drugo. Niti imamo mogucnosti da to sve proverimo. To proverava kasnije MUP, cak i tu prodjete pa nakon 6 meseci Vam stigne da se auto trazi, ili je pod hipotekom i slicno. A drzava ko drzava, napravila je sve da zakomplikuje stvari, za to notari nisu krivi.

Lele

Eto ovde imamo dve potencijalne osobe, koje su mozda notari mozda i nisu ali ih svesno brane i svesno su rekli da su notar i njegov pecat prakticno dve beskorisne stvari,kao sto je to bio i pecat suda pre nego sto su izmislili novi posao zvani notar. Lepo covek rece platimo po primerku a ne dobijemo prakticno nista. Nazalost izmisljen posao. Isto kao sto sada imamo situaciju 2500 zaposlenih u administraciji GSPa rade 80% izmisljenih poslova, a imaju 300 majstora i 2000 vozaca sto je apsurd :D, a treba im jos 2000 vozaca. Ova zemlja postaje zemlja uhlebljavanja, sto ce kad tad da se raspadne. A Bogami uhlebljavanje je pocelo davne 2000, mozda i ranije :D.

Antinotar

Ajde ne lazite, overa dva primerka ugovora je bila 180 dinara, a kod sns lopova 1400

[email protected]

E ovako ovo sto je izbačeno nema veze sa životom. Imam zabranu na otuđenje vozila, tj mogu ga registrovati ali nemogu ga otudjiti Razlog porez iz 2004 godine pošto rešenje o porezu stiže u septembru a ja plaćao iznos iz prethodne godine, cifra je bila oko 100 000din da bih sada sa kamatom otišla na milion dinara. Svestan sam da nemogu otudjiti vozilo, što i ne bih imao savesti da prodajem takav auto. Po svim pretragama što ste izbacili mene nema nigde kao dužnika, ali kako prodati takav auto i živeti sa tim. Svaka čast ljudima kako mogu živeti sa tim, ako znaju da im auto ima zabranu

Odgovori

Milos

A šta drugo očekivati od ove BANANA države, gomila nepismenih nesposobnjakovića koji žive na račun ovog napaćenog naroda

Odgovori

Budjoni

Čemu onda služe "Notari" ? Da ubiraju pare za sebe i Vlast u zemlji ludaka na brdovitom Balkanu ! Pitam se da li u ovakvoj zemlji ima normalnih ? Ugorori tipski, penos opštinski al za pečat "Notara" treba da se plati po svakom primerku ! Legalizovana pljačka od strane AV-a i njegovih satrapa ! Kod ostavine, Notar ima pravo na nagradu u zavisnosti od vrednosti imovine ! Kakve veze ima da li naslednik nasledjuje 1 dinar ili milijarde sa postupkom ostavine, koji se vodi nevezano od vrednosti te iste ! Voleo bi da mi to razjasni ozareni "najbolji" student Pravnog, bez dana staža ako već Ustavni sudne zna !

Odgovori

Gjvnf

Sta rade notari i poreska uprava zasto se ne umreze i na samom pocetku otklone potencijalni problem

Odgovori

Џорџ

Морам додати: не уздајте се у ове сајтове за претрагу пошто сам управо проверио свог пријатеља који има забрану отуђења свог возила и нисам могао да га нађем коришћењем њихове претраге (покушавао и са више комбинација тј различитих попуњених поља)!! Велико обесхрабрење да ни ови сајтови не функционишу ваљано.

Odgovori

Џорџ

Ово је толико страшно прочитати да немам речи. Просто сам згрожен да држава може допустити овако нешто!! Зар не треба посао нотара да буде да провери да ли је могуће пренети власништво (они бар могу имати сва овлашћења за проверу са МУПом)?!

Odgovori

Vlada

Stara prica..Niko nista ne proverava,a svi uredno naplate svoju uslugu..Od notara do por.uprave i policije..I dalje je u upotrebi ona socijalisticka praksa,Plati pa se zali..Niko nema milosti u naplati,a posten kupac/tu ne racunam koje kakve otpade i otkupe automobila/nema kome da se zali..Sudski postupak protiv drzave se najlakse dobije,ali do tad ne vozis automobil koji si posteno platio..Vrzino kolo od propisa i nepravdi..

Odgovori

danijel Jekic

Jednom recju, potpuni haos i ludilou svakom pogledu. Idealno za prevarante svake vrste, cudno je da nema ovakvih situacija vise. Tako je kada nesposobni ljudi vode ovakve stvari, tipa kao sto su davali papir da dozvola jos vazi, premda na njoj pise da je istekla.

Odgovori

sart

Stvarno, ako bi krenuli da nabrajamo nelogicnosti i propuste u zakonima i kojekakvim odlukama nadleznih, to bi bio podugacak spisak, na pr: potvrda umesto saobracajne sa kojom ne mozes u inostranstvo, rok trajanja saobracajne ko da je banana pa se pokvari. porez na luxuz preko 2.0 l i td i td.... znaci mnogo nepismeni oni pri vrhu!!!

Arpad

Drzava kao da pomaze prevarantima! Da ne kazem, kao da je saucesnik u pljacki, i to ispadne sve po Zakonu!

Aca

Kada kupujem auto izleda da je bolje da kupim od prevaranata sa placa.

Odgovori

Aleksandar

Има још једна ситуација која није обрађена у тексту. Приликом куповине треба проверити и идентитет возила које се купује. Мени се десило да сам купио ауто у октобру који је био регистрован до маја следеће године, од власника. Одмах сам превео ауто на своје име. На техничком прегледу у мају утврђују да се не види број мотора и упућују ме на ПУС-овање. Инспектор утврђује да је број шасије преправљен, тј. да је праче лима са другим бројем шасије убачен на ауто. Приликом куповине сам проверио број шасије са саобраћајном и ништа нисам посумњао поготову јер је ауто био регистрован а и продавац је био власник. Мени је ауто одузет и поднета је прекршајна пријава за царински прекршај против мене али и продавца и осуђени смо на новчану казну. Ја сам од њега успео да узмем неки други ауто, али сам у сваком случају доста изгубио, живаца понајвише.

Odgovori

kole

Odlican i poucan tekst, hvala vam sto imate hrabrosti da pisete o ovakvim nelogicnostima koji potvrdjuju odsustvo drzave, institucija i sistema. Ja sam se zanosio da osnujem "Vozacku Stranku" i borim se protiv ovog siledzijskog odnosa prema svim vozacima u Srbiji koje ova kriminalizovana vlast vidi kao kokoske koje treba ocerupati i pojesti. Na zalost, procedura za osnivanje je zakomplikovana. Treba 10.000 potpisa i svaki overiti kod te pljackasko notarske gamadi sto celu pricu dize na nivo od 50.000 evra troskova. Kad razmisim sta uraditi da bi bio siguran, dolazim do zakljucka da novac treba poloziti kod advokata, a zatim krenuti u proceduru prenosa vlasnistva. Ako je sve cisto, advokat isplati novac prodavcu uz svoju zaradu i svi se razidju srecni i zadovoljni. Ako negde zapne zbog gore navedenih razloga, kupac uzima svoj novac i trazi drugi auto.

Odgovori

Baba Rosa

Ti si čovek nedorastao ovoj temi ali stvarno. Da ostaviš novac kod advokata tek tako !??? Pa bar 50% poverilaca nikada više ne bi videlo svoje pare. Samo jedan primer da navedem. Službenik banke poznatom glumačkom paru skinuo sa računa pola miliona evra i nikom ništa. Dakle banka koja garantuje za ulog svakog svojeg komitenta nema ništa sa svojim nesavesnim službenicima. Ćao zdravo. Službenik osuđen na 4,5 godine ali para nema. N E M A ... Da li vam je jasna analogija. Daš advokatu pare i on kaže - pojela maca, tuži me. Kraj...

sart

Pise da su notari tu da bi proverili identitet prodavca i kupca i da provere tačnost podataka u dokumentima. E sada, jeb.m ti takav posao koji moze odraditi i manje pismen čovek. Opet zu je ABS koji isto proveravaju kojekakve pi.ke materine ali nista sto bi bilo korisno kupcu.

Odgovori

Sreten

Resaenje ovog i slicnih problema lezi u SMENJIVANJU VLASTI. Kod nas vlast donosi zakone po kojima stiti sebe (drzavu) , obavezno naplati sve sto je propisala , a sav rizik ostavi kupcu. Neprihvatljivo je da se policija mesa u imovinskopravne stvari. Neprihvatljivo je da zbog neplacene rate poreza ili neke druge obaveze vlasnik ne moze da registruje automobil. To je nasilje nad zdravom logikom. Postavlja se pitanje zasto nas notaRI DERU , KAD IM "NIJE POSO" DA SE MESAJU I PROVERAVAJU pojedine okolnosti.Posebno treba istaci neprihvatljiv odnos prema izvrsiteljima. Ukratko , u Srbiji niko nije siguran od prevare , a obavezu da se obracuna sa prevarantima , drzava je na silu gurnula gradjanima.

Odgovori

Lele

Ako planiras da smenjujes trenutnu vlast tako sto ces da vratis prethodnu :D srecno ti bilo. Obrali smo bostan i sa ovom i sa prethodnom.

kole

Da ovi odu, a oni se ne vrate. Moguce je, samo treba imati podrsku sluzbi koje sve to kontrolisu.

branko

[email protected] su to gluposti zasto bi neko vratio proslu vlast,da je valjala ne bi bila smenjena izgleda po tebi nema niko bolji od ovih pa se uvek pozivas na prosle,,,ima brate mnogo boljih novih ljudi uskoro ces se uveriti ili ako ovako ostane nema nam spasa,za prevaru treba debelo da se odgovara a ne da bude nikom nista

Auto-otpad Kidi

Iako ste tekst prilagodili običnom gradjaninu, garantujem da velika većina i dalje ne kapira pola stvari, a u toj velikoj većini spadam i ja. Najsigurnije je ne kupovati polovan auto ili ga kupiti, ali novac dati tek nakon sto u MUP-u zavrsite sve. JBM te državo

Odgovori

Sreten

Ne , ni to nije sigurno , ali moze se reci malo sigurnije nego li ici drugacijim putem. Logika stvarnopravnog odnosa zahteva da stvar (auto) mora biti vracena vlasniku. Tako treba i mora da bude. Problem je u tome sto drzava po oduzimanju vozila kome je ukradeno ne isteruje stvar na cistinu po sluzbenoj duznosti i ekspresno. Osteceni kupac se upucuje na parnicu sa prodavcem sto je krajnje nesigurno . Sto se tice prakse da se auto ne moze da registyruje zbog dugovanja ranijeg vlasnika to je cist BEZOBRAZLUK OD STRANE DRZAVE. Umesto da sama vrsi vlast , drzava ucenom primorava kupca da umesto nje juri prodavca da ispuni obavezu. Zasto bi kupac automobila morao da brine dali je prodavac automobila platio porez na primer za kucu ili stan?. Gde to jos ima?.

Kako god okrenes du.. e ti od pozadi

Znaci polovnjaka kupujem barabar 3 bo 6 meseci,

sart

Eto ti. Pa ti posle budi savestan gradjanin, a drzava i zakon na strani prevaranata i mafijasa, korupcije na sve strane. Uostalom kakva vlast takvi i zakoni!!! Država majveći neprijatelj postenom čoveku.

Odgovori

goran

kada obican gradjanin ovo procita, a zeli da kupi auto, bolje da odustane od kupovine, a to je tragedija za drzavu koja nije u stanju da ga zastiti, da za sopstveni novac kupi auto, a da ga glava ne boli. Drzava nije u stanju da zastiti interes gradjana pri kupovini, a zna da naplati porez na prenos apsolutnih prava.

Odgovori

Jovan Bori

ja sam sad u situacij da sam hteo da kupim auto koj ima zalog pa cekam da stigne potvrda iz banke da je kredit otplacen i da se obrize u APR kredit su vlasnici isplatili pre 2 godine ali nisu znali da treba da se uzme brisovnica iz apr,a vozim drugi auto 7 godina koji sam sad proverio i on je bio u zalogu 2007 a firma na koju se vodio je ugasena pre 5 godina zvao banku kazu da bi oni vec do sada stavili zabranu ali verovatno nema potrazivanja tj otplatili su kredit ali auto ce imati uvek repove zbog toga

Odgovori

Skoro pa identicna situacija

Meni se bukvalno ista situacija desila, za bukvalno isti iznos koji je potraživala Poreska uprava, s tim što je u pitanju bio neki porez na imovinu. Sramotna praksa PU, jurio sam prodavca, skoro pa mesecima, i na kraju čovek platio i PU mi izdala potvrdu/rešenje.. Ovakve stvari dopušta samo užasna, ali užasna maćeha od države "svih građana".. Svaka čast za tekst, inače.

Odgovori

branko

ovo je haos,posle se pitamo zasto mladi gledaju po svaku cenu da odu u inostranstvo i ja da imam upola godina otisao bih i da se nikada ne vratim