Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ko sme da vozi „stranca“ – NOVA pravila

Ko sme da vozi „stranca“ – NOVA pravila
Postavljeno 16.04.2018. u 00:35
Autor: Dragan Romčević

Ako je auto registrovan u inostranstvu, tzv. stranac, u Srbiji NE SME da ga vozi lice sa prebivalištem u Srbiji - MEĐUTIM postoje izuzeci, koje navodimo u nastavku teksta.

Kazna je od 20.000 do 40.000 dinara, ali je dodatni problem to što ste prekršili i Carinski zakon, pa policija ima pravo da na licu mesta zapleni automobil i obavesti carinske organe, koji mogu da vas optuže za neprijavljivanje uvoza, nakon čega je sve u rukama suda.

U tom slučaju kazna može da bude oduzimanje vozila, a može da dođe i do njegovog vraćanja, ali uz uslov da se obavi kompletna procedura uvoza uz plaćanje svih dažbina i novčane kazne koja se kreće od vrednosti vozila do čak četvorostruke vrednosti vozila. 

Kome je dozvoljeno da vozi „stranca“?

Izmenjeni (novi) Zakon o bezbednosti saobraćaja, Član 273, kaže da vozila registrovana u inostranstvu mogu da voze osobe sa prebivalištem u Srbiji isključivo:

1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci

Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci

2) ukoliko upravljaju rent-a-car vozilima

Pojašnjenje: iznajmite u inostranstvu rent-a-car i imate pravo da ga vozite u Srbiji.

MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da: 

       a) ukoliko se rent-a-car vozilo koristi za povratak u Srbiju, mora se ponovo izvesti iz Srbije ili vratiti rent-a-car agenciji sa sedištem u Srbiji u roku od 5 dana od zaključenja ugovora

       b) ukoliko se rent-a-car (sa stranim tablicama) koristi za izlazak iz Srbije, morate da izađete iz Srbije u roku od 2 dana

Da li se ova ograničenja proveravaju u praksi od strane saobraćajne policije, nije nam poznato. 

3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana

Pojašnjenje: dozvoljeno je da vozite auto registrovan u inostranstvu ukoliko se u njemu nalazi vlasnik ili bilo koja druga osoba koja ima pravo da vozi "stranca" po bilo kojem osnovu.

MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe, zatražili smo zvaničan stav policije i objavićemo ga kada dobijemo odgovor.

4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije

Pojašnjenje: ovo se odnosi na “col” (ZOLL) registarske tablice - kada uvozite auto “na točkovima” iz npr. Nemačke, sa privremenim izvoznim (eksportnim) “col” tablicama, možete taj auto da vozite u Srbiji maksimalno pet dana (ovo je do sada bilo zabranjeno, iako se u praksi uglavnom tolerisalo)

5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Pojašnjenje: ovo se odnosi na prikolicu registrovanu u inostranstvu koju vučete automobilom registrovanim u Srbiji

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 770
Pregleda: 204884
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

milan

Postovani,hotel u Svajcarskoj mi iznajmljuje auto da dodjem u Srbiju,nemam tamo boraviste.Da li smem sa tim autom da dojem u Srbiju i vratim se za 10 dana koji traje zakup?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, po „Zakonu o bezbednosti saobraćaja“ dozvoljeno je da taj auto vozite u Srbiji. Naglašavamo da je u Zakonu definisano da je reč o "rent-a-car" vozilima, a ne znamo po kom principu Vama hotel iznajmljuje automobil i da li će po Zakonu biti neke razlike. Međutim, „Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" kaže da ukoliko se rent-a-car vozilo koristi u Srbiji, mora se izvesti iz Srbije ili vratiti rent-a-car agenciji sa sedištem u Srbiji u roku od 5 dana od zaključenja ugovora o iznajmljivanju. Da li se ova ograničenja proveravaju u praksi od strane saobraćajne policije i Carine, nije nam poznato. U svakom slučaju, proverićemo da li je došlo do nekih promena po ovom pitanju.

Bosko

Poštovani, imam dvojno državljanstvo (Srpsko/BiH) i prebivalište u Srbiji, srpsku ličnu kartu, srpski pasoš, ali bosansku vozačku dozvolu. Da li mogu da vozim firmin auto u Srbiji na srpskim tablicama ili moram da pravim srpsku vozačku dozvolu?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možete da vozite sa bosanskom vozačkom dozvolom.

Zvao pitao

Evo ja da podelim moje iskustvo, posto sam doterao kola iz Nemacke (zivim tamo, auto registrrovan tamo) i ostavicu ih ovde nekoliko meseci dok ne vidim dal cu da ih prodam ili uvezem. Idem 3 meseca van Nemacke poslom i onda rekoh da ostavim auto mojima da imaju da se voze dok ja nisam tu. Zvao sam carinu, rekli su mi da stranim autom niko ne sme da vozi osim mene pod bilo kojim uslovima i da je to veliki carinski prekrsaj ako me policija zaustavi. Zvao saobracajnu policiju i oni su mi u sustini rekli ono sto pise u zakonu 273: taj auto moze da vozi bilo ko dok sam ja u autu, i taj auto ne sme da vozi niko ko ima prebivaliste u Srbiji. E ali ajde da kazemo da ima jedna rupa sto mi je policajac objasnio. Auto moze da vozi neko ko ima bilo kakve papire strane drzave, LK, pasos, boravisna itd. Moj otac ima dvojno drzavljanstvo Srbije i BiH i dakle moze da vozi moj auto sa Nemackim tablicama bez mene ali policajcima mora da pokaze BiH LK.

Odgovori

Slobodan

Postovani, Na stranici MUP'a sam nasao ovaj tekst. "Kada građanin Srbije koji živi u inostranstvu dođe u Srbiju sa automobilom registrovanim u inostranstvu, taj automobil sme da vozi i uža porodica koja ne živi u inostranstvu, već u Srbiji. Međutim, užom porodicom se smatraju samo: roditelji, usvojitelji, deca, usvojenici i supružnici. Takođe, ne sme se zaboraviti da je njima dozvoljeno da voze taj auto isključivo ukoliko se vlasnik trenutno nalazi u Srbiji." Iz toga razloga me je zanimalo da li je to moguce i sa vozilima koja su na pravo lice u inostranstu prijavljeni. pozdrav Slobodan

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, tako je nekada bilo, pre nego što je izmenjen Zakon. Nažalost, MUP je na svom sajtu ostavio stare informacije koje više ne važe. Najnoviju verziju Zakona možete da vidite na ovom linku, a konkretno Član 273 se odnosi na Vašu situaciju: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.html Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno pišite.

Slobodan

Postovani, supruga je drzavljanin Srbije sa prebivalistem u Srbiji. hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, u tom slučaju ona sme da vozi i Vaše privatno vozilo i vozilo registrovano na Vašu firmu, ALI samo ukoliko se u vozilu nalazite Vi ili neko drugo lice koje ima pravo da vozi vozilo registrovano u inostranstvu po bilo kojem osnovu. Ona sama ne sme da vozi ni Vaše privatno vozilo, bez obzira što je Vaša supruga.

Slobodan

Postovani, ja sam drzavljanin svajcarske sa prebivalistem u svajcarskoj. Po zakonu je dozvoljeno mojoj supruzi da upravlja mojim vozilom u srbiji. Kakva je situacija sa vozilima koja su u inostranstu registrovana na pravno lice (ja sam vlasnik firma)?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, koje državljanstvo ima Vaša supruga i gde joj je prebivalište?

Miodrag

Poštovani, Imam Australijsko državljanstvo ali živim u Srbiji gde imam i prebivalište. Da li bih ja mogao da kupim i upravljam vozilom koje je registrovano na strane tablice na teritoriji Srbije i EU i pod kojim uslovima? P.S Posedujem Srpsku vozačku dozvolu. Hvala Vam!

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, bez obzira na to što imate australijsko državljanstvo, ne smete da vozite automobile registrovane van Srbije u Srbiji, zato što Vam je prebivalište u Srbiji.

Pedja

Pozdrav,hteo bih da radim Bugarske papire uskoro i da kupim tamo neko vozilo i vozim. Dal smem da vozim automobil kad dobijem licnu kartu il boravisnu ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ako budete imali boravište ili prebivalište u Bugarskoj, onda smete da vozite auto koji je registrovan u Bugarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Igor Zivkovic

postovani, da li postoji opcija voznje automobila registrovanog u Usa,ukoliko posedujem samo srpsku dozvolu i prebivaliste srpsko

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, takva opcija ne postoji.

Polovni Automobili

Poštovani, takva opcija ne postoji.

puchds

Pozdrav dal je moguce voziti Bugarski automobil sa srb vozackom.Imam boravak i firmu .Hvala.Nov sam pa vas zato pitam.

Polovni Automobili

Poštovani puchds, tu ima mnogo nejasnoća, da ne kažemo da je siva zona, tako da ne možemo da odgovorimo na to pitanje. Uglavnom, sama vozačka dozvola nije od nikakve važnosti u ovom slučaju.

Polovni Automobili

Poštovani puchds, tu ima mnogo nejasnoća, da ne kažemo da je siva zona, tako da ne možemo da odgovorimo na to pitanje. Uglavnom, sama vozačka dozvola nije od nikakve važnosti u ovom slučaju.

Miloš

Pozdrav treba da dovezem na 7 dana sluzbeni auto iz Turske za Srbiju. Koliko sam razumeo odobren boravak dokazujem plasticnom karticom RESIDENCE PERMIT DOCUMENT na njoj ima podatak da je validna 12 meseci. Oko ovlašćenja, pošto je auto u vlasništvu firme u kojoj radim, me zanima jel to zapravo žuti karton? Treba mi još i zeleni karton (medjunarodno osiguranje) i rečeno mi je i onaj evropski dokument za nezgode

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, da odobren boravak možete da dokažete tom karticom, mada nije loše da imate još neki dokaz da zaista živite u Turskoj. Nije nam poznato kako izgleda ovlašćenje za vozilo koje se izdaje u Turskoj. To morate da proverite u Turskoj. Da, potrebno Vam je međunarodno osiguranje i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Nenad

Pozdrav Imam dvojno drzavljanstvo ,Srsko i Bugarsko. Srpska vozacka. Dobio sam posao u Nemackoj pa me zanima da li mogu u Srbiji da kupim stranca na tablicama bilo koje zemlje evropske unije i sa tim autom odem za Nemacku ? Vozio bih ga tamo ne duze od tri meseca.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možete da uradite to - samo na vreme sredite svu neophodnu dokumentaciju da se ne biste našli u problemu.

Ratko

Imam dvojno drzavljanstvo Australia i Srbija zanima me da li mogu da vozim bratovo auto sa stranim tablicama iz SAD i da li mogu bez problema da prelazim granicu Srbija- Hrvatska. Sto mi treba od dokumentacije, takodjer da li bi imao problem na granici ako bratovo auto do sada nije izlazilo van Srbije . Koja su pravila

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ukoliko živite u Australiji onda možete da vozite u Srbiji auto sa stranim tablicama. Što se tiče prelaska granice, to može da bude problematično, pošto Auto-moto savez Srbije ne može da izda "Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu" za auto sa stranim tablicama. Nemamo informaciju kakva je dokumentacija potrebna u takvom slučaju.

Voja

Postovanje, Ja sam drzavljanin Srbije i USA. Zivim u Americi i zelo bih da posaljem svoj auto i koristim ga u Srbiji (sa americkim tablicama). Da li mogu da vozim taj auto u Srbiji i da li postoje neki vremenski limiti ? (ne znam da li je tacna informacija da mora jednom godisnje da se izadje iz zemlje ) Hvala unapred na savetima

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, smete da vozite taj auto u Srbiji, pri čemu auto sme neprekidno da ostane u zemlji najviše tri meseca.

Dragan

Postovani, imam drzavljansto Srbije (gde sam i rodjen) i drzavljansto BiH, u nasoj dozvoli imam upisanu A- kategoriju ali u Bosanskoj ne... zeleo bih da kupim motocikl sa Americkim tablama... da li smem njime da upravljam u Srbiji i postoji li mogucnost da ocarinim isti. Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, smete da ga vozite u Srbiji samo ako Vam je prebivalište u BiH, odnosno ako tamo živite. Ukoliko živite u Srbiji, ne smete da ga vozite u Srbiji bez obzira na dvojno državljanstvo. Po našem zakonu ne smete da imate dve vozačke dozvole. Što se carinjenja tiče, obratite se nekoj špediterskoj agenciji, pošto će oni na osnovu dostupne dokumentacije i podataka moći napreciznije da Vam kažu sve u vezi uvoza, tj. carinjenja.

Bratislav

Pozdrav,evo i od mene jednog pitanja vezanog za usa vozacke dozvole.Interesuje me da li sa americkom vozackom dozvolom izdata od drzave Washington koja je ujedno i dokument o prebivalistu sa rokom vazenja 5 godina,mogu voziti auto u Srbiji sa tablicama evropske unije (Svedska,Danska,Nemacka....) ukoliko naravno posedujem sve dodatne papire od vlasnika vozila (ovlascenje,osiguranje itd) ?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, nismo sigurni koliko sama vozačka dozvola može da bude dokaz da imate prebivalište u Americi, iako se ona tamo smatra identifikacionim dokumentom (kao lična karta kod nas). Obavezno imajte pri sebi i druga dokumenta koja dokazuju da zaista živite u Americi, kao npr. pasoš, neki dokaz o odobrenom prebivalištu i slično. Takođe treba obavezno da budete odjavljeni iz Srbije. Uglavnom, uz dokaze da Vam je prebivalište u Americi, dozvoljeno je da vozite u Srbiji auto koji je registrovan u bilo kojoj drugoj zemlji, bez obzira da li je članica EU ili ne (naravno, uz dokumentaciju vozila koju ste već naveli).

Miljan P

A šta je sa sledećom situacijom: vlasnik vozila na strane table je ujedno i stranac sa boravnom u Srbiji koji uredno zapošljava vozača u Srbiji da ga vozi i radi administratinve poslove sa automobilom u korist vlasnika. Dakle, auto je na strane tablice, vlasnik nekada nije u vozilu ali je angažovao vozača tj asistenta. Obavlja zakonom dozvoljene aktivnosti i plaća porez.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, u tom slučaju vlasnik može da obavi privremeni uvoz tog vozila.

Polovni Automobili

Poštovani, u tom slučaju vlasnik može da obavi privremeni uvoz tog vozila.

Dina

Da li strani drzavljanin (Japan) koji zivi na teritoriji Nemacke, moze u Srbiji da vozi auto sa nemackim tablicama u periodu od dva meseca koliko ce biti u poslovnoj poseti Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, da - taj strani državljanin može da vozi auto registrovan u inostranstvu na teritoriji Srbije.

Polovni Automobili

Poštovani, da - taj strani državljanin može da vozi auto registrovan u inostranstvu na teritoriji Srbije.

Djura

Da li je moguce voziti auto sa svajcarskim tablama, a imam boravak u bugarskoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Polovni Automobili

Da.

Anoniman pratilac

Postovani, pisem iz BiH.Dobio sam posao u Crnoj Gori, da li mogu da vozim auto registrovano na mene u Crnoj Gori, ili nemam pravo. Dobio sam ugovor na 6 mjeseci?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da vozite, samo je pitanje koliko dugo - proverite sa nadležnima u CG koliko auto sa stranim tablicama sme da ostane u zemlji bez "pauze", odnosno izlaska van granica CG.

Polovni Automobili

Možete da vozite, samo je pitanje koliko dugo - proverite sa nadležnima u CG koliko auto sa stranim tablicama sme da ostane u zemlji bez "pauze", odnosno izlaska van granica CG.

RS

Postovani drzavljanin sam BiH (RS),vozacka mi je njemacka ,imam vizu njemacku na 6 mjeseci dosao bih na godisnji u BIH .Interesuje me da li ja kao BIH drzavljanin sa njemackom vozackom mogu da upravljam vozilom (bratovo)bosanskih tabli ,bez prisustva vlasnika -DA LI MOGU PRECI IZ BOSNEU SRBIJU SA TI AUTOM I TOM VOZACKOM I UPRAVLJATI TERITORIJOM SRBIJE ,VRATIO BIH SE ISTOG DANA U BIH

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možete - ali uzmite punomoć za upravljanje automobilom u inostranstvu.

Polovni Automobili

Poštovani, možete - ali uzmite punomoć za upravljanje automobilom u inostranstvu.

milos

Dobar dan zanima me da li postoji mogucnost da vozim očev auto za Srbiju crnogorske table on ima stalni boravak a ja imam samo Srpske papire i jedino prijavljen boravak na 3 meseca kao turista.On mi kaže da mogu na neku medjunarodnu punomoc odvesti auto ya srbiju. Hvala unapred na informaciji

Odgovori

Polovni Automobili

U Srbiji ne smete da vozite auto registrovan u Crnoj Gori bez obzira na bilo kakvu punomoć i bez obzira što ste prijavljeni na 3 meseca kao turista u CG.

Polovni Automobili

U Srbiji ne smete da vozite auto registrovan u Crnoj Gori bez obzira na bilo kakvu punomoć i bez obzira što ste prijavljeni na 3 meseca kao turista u CG.

Jovan

Pozdrav, imam dvojno drzavljanstvo BiH i Srbije (2 licne karte, BiH vozacka). Prebivalište BiH i Srbija, rođen u Srbiji, studiram i radim u BiH. Da li mogu kupiti auto iz Srbije i uredno voziti u BiH i Srbiji? Često sam na obe relacije (BiH radnim danima, vikendom Srbija).

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, možemo da odgovorimo samo za Srbiju. Nije nam poznato kakvi su propisi u BiH. Odgovor takođe zavisi i od toga gde Vam je boravište, pošto imate prebivalište u obe zemlje - odnosno, gde Vam je centar životnih aktivnosti - još konkretnije, gde konkretno živite. U suštini, prebivalište možete da imate samo u jednoj zemlji, bar po zakonu, a u drugoj zemlji možete da imate boravište, bez obzira da li je to Srbija, BiH ili neka treća zemlja. Čitava priča je pomalo konfuzna po pitanju propisa, teško je naći nekoga ko može da garantuje 100% pouzdan odgovor, pa tako i policajci na terenu mogu različito da tumače Vašu situaciju.

Polovni Automobili

Poštovani, možemo da odgovorimo samo za Srbiju. Nije nam poznato kakvi su propisi u BiH. Odgovor takođe zavisi i od toga gde Vam je boravište, pošto imate prebivalište u obe zemlje - odnosno, gde Vam je centar životnih aktivnosti - još konkretnije, gde konkretno živite. U suštini, prebivalište možete da imate samo u jednoj zemlji, bar po zakonu, a u drugoj zemlji možete da imate boravište, bez obzira da li je to Srbija, BiH ili neka treća zemlja. Čitava priča je pomalo konfuzna po pitanju propisa, teško je naći nekoga ko može da garantuje 100% pouzdan odgovor, pa tako i policajci na terenu mogu različito da tumače Vašu situaciju.

bojan

dobar dan,interesuje me da li mogu da vozim auto na americkim tablicama sa malteskim drzavljanstvom i stalnom adresom na malti i mlt vozackom dozvolom i sta mi je potrebno odpapira od tog auta,hvala veliki pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da vozite auto sa američkim tablicama. Potrebno je da imate saobraćajnu dozvolu, ovlašćenje za upravljanje vozilom ukoliko nije registrovano na Vas, a morate da kupite granično osiguranje koje za 1 mesec košta 155 evra kod AMS Osiguranja. Tim osiguranjem se pokriva šteta koja se tim automobilom nanese drugima. Proverite pre dolaska tačno gde možete da kupite ovo osiguranje da ne biste imali problema na granici.

Biljana

Postovani suprug ima Nemacku radnu vizu i kupio je tamo auto. Ja zivim u Srbiji i imam samo nase papire. Dali ja mogu da vozim njegov auto koji je znaci sa Nemackim tablicama u Srbiji ako mi on da punomoc? Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

U ovom slučaju punomoć ne pomaže. Dozvoljeno je da vozite taj auto samo ako je i i Vaš suprug u njemu.

Polovni Automobili

U ovom slučaju punomoć ne pomaže. Dozvoljeno je da vozite taj auto samo ako je i i Vaš suprug u njemu.

aleksa

zivim i radim u madjarskoj i vozim auto na moje ime,sad zanima me zvanicno mi je istekla registracija zbog guzve zbog situacije sa koronom ali izdali su mi papir kojim potrvdjujem da sam poceo postupak registracije i sa time mogu slobodno da vozim u madjarskoj,zanima me dal bi mogao da vuzim u srbiji,planiram da putujem u srbiju na 10tak dana,hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato kakva je situacija po tom pitanju. Mađarska pre nekoliko godina nije priznavala naše potvrde o produženju važenja registracije, tako da je moguće da se po principu reciprociteta u Srbiji ne priznaje potvrda koju ste Vi dobili.

Polovni Automobili

Nije nam poznato kakva je situacija po tom pitanju. Mađarska pre nekoliko godina nije priznavala naše potvrde o produženju važenja registracije, tako da je moguće da se po principu reciprociteta u Srbiji ne priznaje potvrda koju ste Vi dobili.

Dabbo

Da li osoba koja ima boravišnu dozvoju u jednoj zemlji EU (npr. Rumunija), sme da upravlja vozilom u Srbiji, ako je vozilo registrovano u drugoj zemlji EU (npr. Nemačka). Državljanstvo i mesto prebivališta je u Srbiji. Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Da - nije važno što imate boravište u jednoj zemlji, a auto je registrovan u drugoj.

Darko

Poštovani Imam dvojno državljanstvo Srbije i Bugarske. Imam srpsku vozačku dozvolu i prebivalište na teritoriji Srbije a takođe i prijavljenu adresu u Bugarskoj koja je službena adresa MUP Bugarske. Da li mogu da vozim automobil koji je na bugarskim tablicama i koji se vodi na moje ime sa srpskom vozačkom dozvolom u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Polovni Automobili

Ne.

Sava

Ako ne može sa našom dozvolom. Šta treba da uradimo a da možemo? Ili 1.da zamenimo dozvolu za Bugarsku vozačku ili 2.prijaviti prebivalište na adresi koja nije službena ?

Polovni Automobili

Poštovani Savo, sama vozačka dozvola nije presudna, mada po našem zakonu ne smete da imate dve vozačke dozvole. Što se tiče vožnje automobila sa stranim tablicama u Srbiji - morate da imate prijavljeno ili prebivalište u nekoj drugoj zemlji ili odobreno boravište u periodu dužem od 6 meseci i da pritom budete odjavljeni iz Srbije. Kako će to policija proveravati na terenu kada Vas zaustave, zaista ne znamo - zavisi od slučaja do slučaja. Takođe, da li postoji način da se ovo zaobiđe, zaista ne možemo da Vam kažemo.

Polovni Automobili

Poštovani Savo, sama vozačka dozvola nije presudna, mada po našem zakonu ne smete da imate dve vozačke dozvole. Što se tiče vožnje automobila sa stranim tablicama u Srbiji - morate da imate prijavljeno ili prebivalište u nekoj drugoj zemlji ili odobreno boravište u periodu dužem od 6 meseci i da pritom budete odjavljeni iz Srbije. Kako će to policija proveravati na terenu kada Vas zaustave, zaista ne znamo - zavisi od slučaja do slučaja. Takođe, da li postoji način da se ovo zaobiđe, zaista ne možemo da Vam kažemo.

Dusan

Molim za pojashnjenje. Imam prebivaliste u Aziji, ali bih kupio vozilo u Nemackoj, da li bih imao prava da vozim taj auto u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Ukoliko je Vama prebivalište van Srbije i auto je registrovan van Srbije, onda nema veze koje zemlje su u pitanju.

Polovni Automobili

Da. Ukoliko je Vama prebivalište van Srbije i auto je registrovan van Srbije, onda nema veze koje zemlje su u pitanju.

Ivica urosevic

Dobar dan ,hteo bih pitati posto imam austrijsku vizu na 5 godina i vlasnik sam auta registrovan na austriskim tablicama dali smem sa srpskom dozvolom da vozim na teritoriji Srbije ....Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Gde Vam je prebivalište?

Polovni Automobili

Gde Vam je prebivalište?

Mrki

Ako osoba ima dvojno drzavljanstvo SRB i BIH, sa prebivalistem u obe zemlje, dakle ima licnu kartu i pasos obadve drzave. Medjutim, sto se tice vozacke dozvole, ona je SRB. Da li moze da vozi auto iz BIH koji se vodi na njeno ime u saobracajno, vlasnik je vozila. Da li to vozilo sme nesmetano da vozi u SRB? PS U BIH sa SRB vozackom to moze, pa nema razloga da menja SRB vozacku za BIH vozacku.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne možemo da odgovorimo na ovo pitanje, pošto ne možete legalno da imate prebivalište u obe zemlje. Prebivalište možete da imate samo na jednom mestu. U svakom slučaju, postoje ograničenja koliko dugo auto iz inostranstva sme da se zadrži u Srbiji, a tu je i činjenica da ova osoba ima vozačku dozvolu iz Srbije, pa policija automatski može da posumnja da je prebivalište takođe u Srbiji, što znači da ne sme da vozi auto registrovan u inostranstvu. Činjenica da ta osoba ima ličnu kartu i pasoš obe zemlje ne znači da može da ima dva prebivališta.

Polovni Automobili

Ne možemo da odgovorimo na ovo pitanje, pošto ne možete legalno da imate prebivalište u obe zemlje. Prebivalište možete da imate samo na jednom mestu. U svakom slučaju, postoje ograničenja koliko dugo auto iz inostranstva sme da se zadrži u Srbiji, a tu je i činjenica da ova osoba ima vozačku dozvolu iz Srbije, pa policija automatski može da posumnja da je prebivalište takođe u Srbiji, što znači da ne sme da vozi auto registrovan u inostranstvu. Činjenica da ta osoba ima ličnu kartu i pasoš obe zemlje ne znači da može da ima dva prebivališta.

Podgoricanin

Dobro vece vec sam pisao hvala na odgovoru Al nisam naglasio ovlascenje je medjunarodno hteo bih poci do Crne Gore na 3-4 dana ako smem izaci il unapred zahvalan ako me mozete uputiti kog da pitam smemli izac u cg sa njime hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ne znamo kakvi su propisi u Crnoj Gori po ovom pitanju. Ako Vam je prebivalište u Srbiji, a imate i državljanstvo Srbije, odnosno dvojno državljanstvo, možda to može da bude problem - ali najbolje da proverite sa policijom ili nekom drugom crnogorskom institucijom. Najverovatnije neće biti nikakvih problema, ali ne smemo ništa da Vam garantujemo.

Polovni Automobili

Ne znamo kakvi su propisi u Crnoj Gori po ovom pitanju. Ako Vam je prebivalište u Srbiji, a imate i državljanstvo Srbije, odnosno dvojno državljanstvo, možda to može da bude problem - ali najbolje da proverite sa policijom ili nekom drugom crnogorskom institucijom. Najverovatnije neće biti nikakvih problema, ali ne smemo ništa da Vam garantujemo.

mio

Očigledno da Polovni Automobili nisu uopšte upućeni sa dobro poznatim činjenicama. A to je da NORMALNO mozete da predjete granicu i vozite auto sa ovlašćenjem. Zacudjen sam da nisu upoznati sa ovako jednostavnom informacijom a i logikom.

Podgoricanin

Dobro vece crnogorski sam drzavljanin zivim u Srbiji smemli vozit auto na Srbijanske tablice u Srbiji sa vozackom Crnogorskom i smemli poci u Crnu Goru sa njime na 3-4 dana imam ovlascenje hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

U Srbiji smete da ga vozite, a za Crnu Goru ne znamo.

Polovni Automobili

U Srbiji smete da ga vozite, a za Crnu Goru ne znamo.

mio

Smeš. Pouzdana informacija. Na granici ako pitaju samo pokažeš ovlašćenje. Jednom su me pitali od 100 puta predjenih. Pozdrav

Alen

Moja sestra je vlasnik busa (vw crafter) koja inace zivi u Nemackoj i auto je na nemackim tablicama. Mene interesuje dal nas otac ima pravo auto odvesti do servisa koji je udaljen nekih 150km???

Odgovori

Polovni Automobili

Nema pravo.

Polovni Automobili

Nema pravo.

Crnogorac

Dobar dan interesu je me smem li voziti auto na Srbijanske tablice a Crnogorski sam drzavljanin imam Crnogorsku vozacku i licnu hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Polovni Automobili

Da.

ImePrezime

Šta je s vama i ovo "Srbijanski"? Jeste li toliko nepismeni da ne umete da napišete Srpski?

Dejan

@ImePrezime - ali zato su neki toliko pismeni da "Srpski" pišu velikim slovom... To nema veze sa pismenošću, već sa nekim drugim stvarima. Pošto su Srbi bili rasuti po raznim državama, republikama, pokrajinama, carevinama i slično, postalo je uobičajeno kod mnogih da Srbe iz Srbije nazivaju Srbijancima, Srbe iz Bosne Bosancima, Srbe iz današnje Hrvatske Krajišnicima, Srbe sa Kosova Kosovarima, Srbe iz Vojvodine... Pošto se mi Srbi međusobno poprilično mrzimo, izraz Srbijanac je dobio negativnu konotaciju. Zato mnoge vređa. A i mnogi to izgovaraju sa namerom da uvrede. I tako sa jedne strane dođoši, baje, bosančerosi, kosovari i slično, sa druge strane Srbijanci, sa treće neko treći. Posle se čudimo što nas svi mrze, kad mi sami sebe najviše mrzimo. I zato će lepo evolucija da nas pošalje na smetlište istorije, kao što i zaslužujemo.

Ivan

Pozdrav, Imam residence permit u Bugarskoj na 5 godina . Interesuje me da li mogu auto registrovan u Svdedskoj na moje ime ili nekoj drugoj EU zemlji da vozim u Srbiji? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Polovni Automobili

Da.

marko

Imam dvojno državnjanstvo i dvojna dokumenta Bosne i Srbije, ali imam pebivalište u Sbiji, tu prakično živim. Kupila bih auto od prijatelja iz Bosne, prilika koja se ne propušta, i ako sam dobro razumela ovaj Zakon, ja auto moram praktično da uvezem i ocarinim da bih ga vozila u Srbiji. Nema šanse da ga vozim sa bosanskim tablama ia kao imam bosansku ličnu kartu, samo zbog toga što ima prebivalištei u Sbiji, da li sam dobro razumela? Auto je registrovan do decembra 2021 u bosni, da li postoji bilo kakva mogućnost da ga vozim u Srbiji do isteka registracije, da li mogu na ovlaštenje vlasnika, pošto je prijatelj u pitanju, da ga ne prevodim na sebe uopšte dok mu ne itekne registracija ili je zakon izričita da stranaca ne može voziti niko ni pod kojim uslovima osim navedenog da vlasnik stranog vozila mora biti prisutan u toku vožnje.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, dobro ste razumeli. Morate auto zvanično da uvezete i registrujete u Srbiji. Opcija sa ovlašćenjem nije moguća.

Polovni Automobili

Da, dobro ste razumeli. Morate auto zvanično da uvezete i registrujete u Srbiji. Opcija sa ovlašćenjem nije moguća.

Milan

Pozdrav, Imam residence permit u Estoniji. Interesuje me da li mogu auto registrovan u Estoniji ili nekoj drugoj EU zemlji da vozim u Srbiji? Takodje, koja je procedura da ovlastim EU drzavljanina da autom registrovanim u Srbiji upravlja u Estoniji/EU?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete da vozite auto registrovan u bilo kojoj zemlji u Srbiji. Što se tiče drugog pitanja, tu je neophodno klasično ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu - izdaje ga AMSS, košta 1.500 din, obavezno je lično prisustvo vlasnika i korisnika vozila. Za ostale detalje se obratite AMSS.

Polovni Automobili

Smete da vozite auto registrovan u bilo kojoj zemlji u Srbiji. Što se tiče drugog pitanja, tu je neophodno klasično ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu - izdaje ga AMSS, košta 1.500 din, obavezno je lično prisustvo vlasnika i korisnika vozila. Za ostale detalje se obratite AMSS.

Vid

Imam dvojno drzavljanstvo BiH i Srbije (2 licne karte, 2 pasosa, BiH vozacka). Prebivam u Srbiji. 1. Da li mogu sa BiH vozackom kupiti auto u Srbiji na sebe na Srb tablice i voziti ga redovno? 2. Da li mogu sa BiH vozackom uvesti auto u Srbiju na sebe na Srb tablice i voziti ga redovno (mislim na uvoz iz EU i na uvoz iz BiH)? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Vozačka dozvola nema veze sa kupovinom, registracijom i uvozom. Dakle, sve može sa BiH vozačkom dozvolom. Međutim, pošto Vam je prebivalište u Srbiji, morate da je zamenite za srpsku vozačku.

Slavko

Kupio sam auto u HR, jun ove godine, i registrovao ga na moje ime i adresu prebivališta u HR, posedujem LK u HR sa prebivalištem u HR i putovnicu u kojoj je moja adresa u Srbiji, imam dvojno državljanstvo, LK u Srbiji i Srpski pasoš sa adresom u Srbiji, kada sam vadio LK u HR nije bio uslov da se odjavim u Srbiji i dobio sam osobnu iskaznicu, dakle imam dva prebivališta istovremeno, dve LK, dve nekretnine, ali imam samo jedan HR auto na svom imenu i HR vozačku dozvolu, da li mogu voziti ovaj auto u Srbiji, često putujem na relaciji HR-SR, auto je moj sa urednim papirima i nisam nikakav preprodavac i sl. Koliko vidim trebaće mi dva auta gde ću ih ostavljati na granici i presedati, ili da stalno prijavljujem i odjavljujem prebivalište u zavisnosti gde se trenutno nalazim. Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Komplikovana situacija. Generalno, prebivalište možete/smete da imate samo na jednom mestu, ali to nije isto što i boravište. Dakle, prebivalište i boravište su dve različite stvari. Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio sa namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mestom u kome se nastanio. Boravište je mesto u kome građanin privremeno boravi van mesta svog prebivališta duže od 90 dana. Dvojno državljanstvo komplikuje stvari – mnogo je nejasnoća, tako da ne možemo da Vam odgovorimo. Ono što znamo iz prakse jeste da određeni broj vozača sa dvojnim državljanstvom (srpsko + hrvatsko, bosansko, mađarsko, bugarsko) vozi kola registrovana u drugim zemljama bez problema. Nije nam poznato koja dokumenta pokazuju kada ih zaustavi policija, da li se jednima gleda kroz prste, a drugima ne i slično. Proverite propise u Hrvatskoj i na osnovu njih pokušajte da nađete neko rešenje. Nažalost, više od ovoga ne možemo da Vam pomognemo.

Dlavko

Hvala na profesionalnom i brzom odgovoru. Voziću auto u Srbiji i policiji pokazivati LK iz HR ako me zaustavi a pri tom se nadati da policija nema paralelne podatke i tako otkriti da imam adresu i u Srbiji, generalno, ovo je za ljude koji imaju ovu potrebu, konkretno imam bolesne roditelje u HR a decu u Srbiji, velika nepravda, a auto mi treba za zaista lične potrebe jer bukvalno živim na dve adrese. Hvala vam još jednom na odgovoru.

Милутин

Мој савет јесте да одете у суп у Србији и да тражите пријаву боравишта на територији Хрватске.То ће вас коштати неке таксе од пар стотина динара.И то је све што треба да урадите.Званично ћете у систему имати пребивалиште у Србији са тренутним боравиштем у Хрватској.У Хрватској колико ја знам дозвољено је имати две личне карте са 2 пребивалишта баш за особе које су се нашле у тој ситуацији због имовине итд.Што се тиче Србије ви ће те тако у систему бити држављан Србије са пребивалиштем у Србији и са пријављеним боравиштем у иностранству,као и сви који живе по западу .Тако би требало да можете без проблема да возите ауто са ХР таблицама јер тамо званично боравите итд итд С тим што код нас познавање сложене бирократије није на завидном нивоу ни самом творцу ,колико је то знање код извршних органа ,верујте ми велико је и тешко питање,па је могуће да и поред свега наиђете на потешкоће. Ако потражите објашњење од надлежних органа,верујте ми нећете га добити јединстено протумачено

Igor

Postovani, Nisam odjavljen u Srbiji. Imam u Nemackoj radnu dozvolu i boravak na 5 godina. Trenutno sam 2 godine u Nemackoj, hteo bih da dodjem na godisnji odmor sluzbenim autom u Srbiju. Kakva je procedura? Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Smete da vozite auto sa stranim tablicama u Srbiji, to nije sporno. To što je reč o službenom vozilu - obavezno ponesite neka dokumenta kao dokaz po tom pitanju, za slučaj provere ili nekog incidenta. Odjavite se iz Srbije u policijskoj stanici kada stignete.

Klara Fejes

Dobila sam od sina vozilo sa madjarskim tablicama.Ja imam madjarsko drzavljanstvo i boravak u madjarskoj. Imam i madjarsku licnu kartu,a i prijavljen boravak u Srbiji. Vozilo nije na mom imenu ,vozacka dozvola je srpska. Da li mogu i kako voziti predmetno vozilo u Srbiji? Puno vam hvala za savet.

Polovni Automobili

Klara Fejes - ako Vam je prebivalište u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, bez obzira što imate dvojno državljanstvo, ne smete da vozite auto sa stranim tablicama.

Veljko

Koliko sam shvatio iz ovih komentara morao bih da promenim prebivaliste iz srbije u rumuniju (drugo drzavljanstvo imam iz rumunije) da bih vozio stranca kod nas tj sa rumunskim tablicama.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

emil strgulc

imam drz\avljanstvo Rpublike Slovenije, uz Srpsko . Oba paso[a, lk. koja su moja prava po tom osnovu

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od prebivališta.

Petar

Pozdrav, da li ste dobili odgovor u vezi trece stavke tj. da li mogu clanovi uze porodice da voze?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Milan Vasov

Ti mozes da vozis ali dobices kaznu od 20.000-40.000 RSD. auto ne mogu da ti oduzmu, to sigurno..

Miki

Da li se sme voziti auto sa registracijom Srbije, sa BiH vozackom dozvolom?

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi ko vozi.

Goran

Postovani, Imam uredne dokumente R Srbije i LK, Pasos i vozacku dozvolu. Posedujem i dokumenta BiH sa adresom na moju kucu u BiH, isto LK i pasos osim vozacke dozvole jer naravno ne smem da imam 2 vozacke. Da li mogu da vozim auto na BiH tablice koji tamo mogu redovno da kupim i registrujem na moje ime ili na punomoc ovde u Srbiji.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

znalac

care ti si nesto pomesao vozackih dozvola mozes da imas 50 ako si polagao u 50 razlicitih zemalja ali licnu smes da imas samo jednu.

Polovni Automobili

Po našem zakonu vozač sme da ima samo jednu vozačku dozvolu.

Milorad gavrilović.

Imam slovenačke radne papire na godinu dana. Dali moji članovi uže porodice, mogu da voze auto registrovan u sloveniji na moje ime, bez mog prisustva? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Da li ste pročitali tačku 3 u tekstu?

ratibor

Da li mogu da vozim strano vozilo od moga sina?

miroljub

rodjen sam u srbiju ,zivim u holandiju ,imam holandski pasos i dozvolu imam dvojno drzavljanstvo ,,dal smem bez vlasnika da vozim auto u srbiju na srpske tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Uzmite ovlašćenje od vlasnika za svaki slučaj.

Stanojević Drazen

Zelim jednu informaciju, odjavljen sam iz Srbije pre pet i po godina i od Srpskih dokumenata posedujem samo pasoš na adresu u Srbiji. Posto mi supruga zivi u Srbiji, da li ja u Srbiji mogu da vozim suprugin auto na Srpske table, ako mogu recite mi kako mogu. HVALA.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete, samo neka Vam da ovlašćenje za svaki slučaj.

filip

cao. pre je pisalo da mogu upravljati clanovi uze porodice. supruga suprug. ovde u vasem textu se to ne spominje kao mogucnost osim kada je vlasnik u vozilu. dok u zobsu pise : Odredbom člana 273. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (Službeni glasnik RS 41/09, 53/10, 101/11) propisano je da vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, osim izuzetno ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci, kao i njihovi članovi uže porodice. '' konkretno sta znaci ovo na kraju ? hvala

Odgovori

Polovni Automobili

To je stara verzija ZOBS-a. Sada piše: "ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci". Ako mislite na taj deo na kraju "do šest meseci", zaista ne znamo da li je neko greškom napisao "do" umesto "od" ili je nešto drugo bilo u pitanju - uglavnom, sada je jasno. Novu verziju ZOBS-a možete da vidite na ovom linku: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.html

Srdjan Nikolic

Imam Srpsko drzavljanstvo, a Austrijsku dozvolu..Zanima me da li Auto sa srpskim tablicama mogu da vozim u Austriji i koliko...Unapred hvala..

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato. Pitajte nadležne u Austriji.

Dragomir

Imam HR papire, imam Srb papire, sve na adresu u SRB, zivim u Nemackoj vec 5ta godina, radim tu, imam auto na moje u Nemackoj, imam nemacku vozacku. Pitanje, sta ja smem tacno da vozim? (Sa nemackom vozackom i boravk9m imam pravo sva vozila EU registracije uz ovlastenje da vozim.svuda u svetu) ali dal smem u SRB da vozim SRB tablice npr od zeta ili od tate auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Cobi

Drzavljanin sam holandije nemam su srbiji adresu bio sam tano kod familije narostiljijadi u leskovcu idao rodjaku moj auto da opere u perionici zaustavila ga policija i oduzela auto kazu carinski prekrsaj Moje pitanje.na osnovu cega je auto oduzet i sta da radim da povratim auto evo vec 6 meseca

Odgovori

Polovni Automobili

Vaš rođak jednostavno nije smeo da vozi taj auto. Angažujte advokata i vidite sa njim šta i kako dalje.

Dusan Zivkovic

Prebivalište mi je u srbiji,a rođen sam u hrvatskoj '81.god.i živeo tamo do rata.Svi me ubeđuju da ako imam hrvatski ili slovenski pasoš na srpsku adresu da mogu i automobil da vozim na te tablice,što kupujem auto u Srbiji,a ne u Sloveniji.Pozdrav!!!

Odgovori

Polovni Automobili

Šta da Vam odgovorimo... Ako imate prebivalište u Srbiji, bez obzira na dvojno državljanstvo, ne smete da vozite auto registrovan u inostranstvu. Neki voze, koriste rupe u zakonu, snalaze se na razne načine... Mi tu ne možemo da pomognemo, niti da istražujemo.

Bojan

Da li mogu sa slovackim radnim papirima da vozim auto na slovacke tablice ili auta iz evropske unije u srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Dajte više podataka.

Bojan

Imam slovacki pobitna dve godine da li mogu upravljati vozilom slovackih tablica ili tablica eu u srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo razumeli pitanje.

Ivica

Pa koliko sam razumeo imas odobren boravak na dve godine, a to je vise od 6 meseci i u skladu je sa propisima , samo ako je auto na tvoje ime, ako nije onda moras imati ovlašćenje.

Ivan

Posedujem kanadski pasos I vozacku dozvolu , zivim I radim u Kanadi, a ujedno I adresu u Beogradu. Da li bih mogao da vozim automobil ili motorcikl sa austrijskim tablicama na ovlascenje I koliko dugo u Srbiji.?

Odgovori

Polovni Automobili

Odjavite se iz Srbije u policiji. Možete da vozite auto ili motor registrovan u inostranstvu u Srbiji. Ako stvarno živite i radite u Kanadi, ne brinite za to koliko dugo...

Damir

Imam srpsko,slovensko i hrvatsko državljanstvo,pa me interesuje da li mogu po srbiji da vozim automobil na slovenske ili hrvatske tablice,sa srpskom vozačkom dozvolom?Ili moram da imam i pasoš slovenski ili hrvatski?Pozdrav!!!

Odgovori

Polovni Automobili

Imate tri državljanstva?? A gde Vam je prebivalište? Ako živite u Srbiji, može da bude problema bez obzira na trojno državljanstvo.

Ivan

Dobar dan, zivim u Rusiji imam papire za stalni boravak na 5 godina, planiram da dodjem autom sa ruskim tablicama ali se u Srbiji nisam odjavio, mogu li da se odjavim kada dodjem tamo autom, da li mogu da imam probleme na granici ili uopšte? Unapred se zahvaljujem.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da se odjavite. Nećete najverovatnije imati problema, pošto do sada nismo čuli da je bilo ko imao problema sa kasnim odjavljivanjem.

ANTON TONE SAJE

Dan smem kao Slovenac EU,da vozim avto sa srbski tablama po Srbije i da idem preko granice z njim?Mozda sa ovlastenjem vlasnika?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Ana

Poštovani imam dvojno državljanstvo,prebivalište u Srbiji,boravak u HR(jer ILEGALNO je imati PREBIVALIŠTE NA DVE RAZLIČITE ADRESE). Dakle,dve lične karte sa SRB adresom,SRB vozačku dozvolu,Pasoš SRB i HR. Koja su moja prava,mogu li voziti i imati u svom vlasništvu vozilo na SRB ili HR tablice ili pak iz neke druge članice EU? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ako Vam je prebivalište u Srbiji, onda samo auto registrovan u Srbiji.

Милутин

Potrebno je da u supu u Srbiji napravite prijavu tj. odjavu boravišta za Hrvatsku,tako će te zvanično imati prebivalište u Srbiji sa boravištem u Hrvatskoj.Tako recimo imaju svi koji rade u Nemačkoj i nemaju problema sa vožnjom kola registrovanim u Nemačkoj. Znači u sistemu u Srbiji treba da bude prijavljen odlazak u inostranstvo,mislim da vas ni ne pitaju u koju zemlju.Bitno je da imate odjavu,ali vam ostaje LK i to ne znači ništa praktično sem da možete da napravite prijavu boravka u drugoj zemlji ako je već nemate,nebitno. To vam daje pravo da vozite Hr automobil u Srbiji.Ovo je zvanično i formalno pravno objašnjenje.E sad što neki tumače zakone.....Kod nas po tom osnovu možete sresti mnogo automobila,najviše sa BiH tablicama koji su ustvari više ovde nego što su u BiH

Marko

Supruga mi je Ukrainka udata za mene,ima vizu kod nas vec tri godine.Da li na osnovu nje mogu da vozim stranca?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Dragan

Imam dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj na godinu dana. Da li mogu u Srbiji dolaziti sa firmin auto na godisnji koji je registrovan u Nemackoj? I sa kojim uslovima, vozacka, ovlascenje itd..

Odgovori

Polovni Automobili

Da - što više papira, to bolje da u slučaju potrebe policajcu dokažete da imate pravo da vozite "stranca". Za vozačku ne znamo - to zavisi od hrvatskih propisa, odnosno koliko dugo tamo možete da budete i da vozite sa srpskom dozvolom.

Bratislav

Ako se auto vodi na firmu u inostranstvu a ja sam vlasnik firme medjutim prebivaliste mi je u srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Vlada

@Bratislav..To mogu bez problema samo Bugari tj.bugarska manjina iz Istocne Srbije..Samo njima se tolerise,a mi ostali ne smemo..

Sasa

Jel mogu sa hrvatskom vozackom da vozim stranca iz eu?

Odgovori

Polovni Automobili

Pročitajte tekst. Zatim postavite pitanje sa više podataka kako bismo mogli da odgovorimo.

Mišić Milan

Imam Srpsko i Madjarsko državljanstvo . Svi dokumenti i vozačka su srpska , takodje i prebivalište . Da li mogu voziti auto sa stranim tablama na osnovu madjarskog pasoša. Ako ne , šta bih trebao da uradim da bih mogao upravljati kolima sa stranim tablama, hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Nemamo informacije po tom pitanju - obratite se MUP-u.

Sale

Supruga mi ima dvojno drzavljanstvo i auto registrovan u inostranstvu. Da li ja kao njen suprug mogu da upravljam tim autom ovde u Srbiji? Od dokumenata nema samo vozacku te zemlje. Iskreno taj auto vozim vec pola godine, cak sam i granicu prelazio vise puta bez ikakvih problema. U zakonu sam procitao da mozemo da ga vozimo nasa deca i ja kao uzi clanovi porodice mada opet nisam siguran

Odgovori

Polovni Automobili

A supruga - gde ima prebivalište/boravište?

Rado

Dobar dan, imam hrvatski pasoš, živim u Srbiji, da li smem da vozim automobil na nemackim tablicama(stranac) ako bih preveo dozvolu na medjunarodnu?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Nenad

Da li smem da dovezem auto iz austrije na redovnim tablicama, platim za isti carinu u subotici i sa redovnim tablicama i carinskom deklaracijom dodjem do negotina u srb. Pozzz

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Dekk

Poštovani, Meni sada nešto nije jasno. Ja imam bugarsko i srpsko državljanstvo. Imam prijave na adrese u obe države. Posedujem srpsku vozačku dozvolu. Iz kog razloga ja ne mogu da vozim auto sa bugarskim tablicama? Odakle policajac može da zna kada sam ja došao u Srbiju kada prelazim granicu na bugarska dokumenta tj. na ličnu kartu? Dozvolu nisam u obavezi da menjam za bugarsku ukoliko ne vozim u Srbiji duže od 90 dana. Ova uredba je i doneta najviše zbog onih iz pograničnih delova Srbije jer svi registruju vozila u inostranstvu zato što je puno jeftinije.. Naravno, i cene vozila su povoljnije. Molim za objašnjenje.. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite sa policijom - zaista ne znamo kakvo je stanje na terenu na svakoj od granica sa drugim državama, kakav status ima ko od vozača sa dvojim državljanstvom, sa kojim dokumentima ko prelazi granicu, kako i da li policija proverava kada je neko ušao u zemlju... Mi prenosimo zvanične informacije, ono što piše u propisima i ono što dobijemo kao odgovor od nadležnih. Stanje na terenu ne možemo da istražujemo, pošto se ono često razlikuje od onoga što piše na papiru. Zaista bismo voleli da možemo da Vam kažemo konkretno i precizno šta smete, a šta ne smete, ali nismo u mogućnosti.

Vojlan

Kakav je zakon ako voziš auto na bugarske tablice po srbiji a imaš dvojno državljanstvo (bugarsko i srpsko)

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato.

Sale Martic

Poštovani, imam prijavljen boravak na godinu dana u Ukraini, a ovde mi je adresa pasivizirana (nemam prijavu boravka u Srbiji), da li mogu voziti auta ne srpskih tablica u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Goran

Поштовани, Можете ли ми рећи, да ли особа која има радну и боравишну дозволу републике Словеније, трајно пребивалиште у републици Србији, Српску возачку дозволу сме да управља у републици Србији туђим возилом које је регистровано у страној земљи? Нпр у земљи еу, или земљи која није у еу, као и возилом америчких регистарских таблица. Хвала унапред.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Dejan

Ovo je zakon iz 2018 god. u sluzbenom glasniku i zanima me da li je policija odgovorila na pitanje da li clanovi uze porodice mogu da voze automobil sa stranim registarskim tablicama. Do sada nije bio problem jer su mi u policiji pre 6 meseci rekli da moze i prilikom kontrole nije bilo problema i ako ja nisam bio u Srbiji. E mene interesuje da li se u zadnjih mesec dana nesto promenilo?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato da li se nešto promenilo.

Zoran

Dali smem voziti auto, stranih tablica, posedujem Nemacku vizu.

Odgovori

Polovni Automobili

Molimo Vas pročitajte tekst.

Jovan pokimica

Imam laku auto prikolicu do 750kg nosivosti koja je registrovana na Celje SLO ali je na treću tablicu od auta posto je takav zakon u EU .Posedujem svu dokumentaciju od nje. Moje pitanje je da li mogu takvu da je vucem i mogu da je carinim posto su mi pravili problem oko AMSS i saobracajne . Unapred hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Molimo Vas da to pitanje pošaljete na email [email protected] - ALI navedite jasno i konkretno sve informacije, navedite šta imate od dokumentacije i slično. Takođe objasnite konkretnije šta je bio problem "oko AMSS i saobraćajne" pošto zaista ne možemo ni da prosledimo pitanje nadležnima ako ne znamo šta treba da pitamo.

Aleksandar

Imam Slovački pobyt, radnu dozvolu na dve godine. Sva ostala dokumenta su iz Srbije kao i lična karta. Posao mi je takav da svakog meseca boravim u EU po par dana. Da li mogu upravljati vozilom registrovanim bilo gde u EU u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Dakle, živite u Srbiji bez obzira što imate slovenačku radnu dozvolu na dve godine?

Aleksandar

Da zivim u Srbiji.

Polovni Automobili

Obratite se MUP-u, pošto ne možemo da Vam damo pouzdan odgovor.

Igor

Dobar dan imam dvojno drzavljansto austrijsko i srpsko i imam austrijsku vozacku dozvolu.. Moje pitanje glasi dali smem u srbiji da vozim auto Sa srpskim tablicama ako auto kupim na moje ime

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Milan

Pozdrav. Žena mi je Austriski državljanin. Ja imam prijavu adrese u Au i punomoći je da smem da vozim koristim auto. Dali bi imao problema kod nas u Srb. Ja nemam vizu i imam našu dozvolu.

Odgovori

Polovni Automobili

Imate prijavu adrese u Austriji - ali nemate vizu? Šta to znači u praksi?

Neša

Živim u Srbiju,ali imam boravišnu dozvolu za Rumuniju koja važi godinu dana,da li smem upravljati vozilom koje je registrovano u Italiji ili Nemačkoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se MUP-u.

Dragan

Imam madjarsku vizu na dve godine a kupio bi auto na holandske tablice dali smem i koliko mogu da vozim po Srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se MUP-u.

Marko

Imam nemačku vizu u trajanju od 6 meseci, koju ću uskoro produžiti. Da li smem da vozim auto isključivo sa nemačkim tablicama, ili mogu da vozim i one koji su registrovani u nekim drugim zemljama ? Npr. Austrija, Bugarska...

Odgovori

Polovni Automobili

Auto može da bude registrovan bilo gde.

Ivan

Interesuje me da li mogu da upravljam vozilom sa registracijom neke evropske zemlje sa kanadskom radnom vizom u pasosu.? Prebivaliste mi je u Srbiji.

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se MUP-u.

Немања

Поштовани, да ли могу да управљам возилом са регистарским таблицама из Србије уколико имам возачку дозволу издату од тзв. МУП-а Р Косова, уз коју добијам потврду на административном прелазу од стране МУП-а Републике Србије.Хвала

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se MUP-u.

Damir

Imam srpso drzavljanstvo i boravak,a imam i bosansko drzavljanstvo i boravak jer i tamo imam moju kucu! Dali mogu da vozim stranca

Odgovori

Polovni Automobili

Legalno ne.

Milan

Zanima me dali mogu da vozim auto koje je registrovano u Srbiji sa bosanskom vozackom dozvolom tj.imam dvojno drzavljanstvo i auto je registrovano na moje ime

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Milan

Imam Srpsko drzavljanstvo zanima me sta se desava u slucaju kada izvadim medjonarodnu vozacku dozvolu koju izdaje AMSS?

David

Ukoliko imas dvojno drzavljanstvo a zivis na teritoriji Srbije a pritom imas vozaku od BiH u prekrsaju si jer si morao da promenis vozacku dozvolu.

Polovni Automobili

Međunarodna vozačka u ovom slučaju ne čini nikakvu razliku.

Dejan87

Dali smem da vozim stranca od oca,ja sam prijavljen u Srbiji ali imam Hrvatski pasos.hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

David

Moze jer je clan uze porodice, detaljan clan pronadjite u ZOBS-u

Polovni Automobili

Davide - ne širite pogrešne informacije. U članu 273. piše da vozilom registrovanim u inostranstvu u Srbiji ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Srbiji, osim ukoliko upravljaju vozilom U PRISUSTVU LICA koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana.

Jole

Imam prijavu boravka u Bug.na 1g.Mogu li voziti npr Austrijske tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Ali podrazumeva se da ste ispunili sve ostale uslove, uključujući to da ste se odjavili iz Srbije.

Ivan

Imam jedno pitanje, zivim i radim u srbiji a imam i bugarsko drzavljanstvo posedujem bugarsku dozvolu ( nasu vise nemam ) a vozim na srpske tablice, koliko dugo mogu da vozim a da ne predjem granicu?

Odgovori

Polovni Automobili

12 meseci.

Bojan

Državljanin sam Srbije sa trenutim zaposlenjen i svim urednim boravisnim dozvolama u Crnoj gori.Posedujem automobil u Crnoj gori sa Crnogorskim tablicama. Da li mogu da dodjem u Srbiju sa tim vozilom na godišnji odmor , i da li mogu da ga uvezen u Srbiju. Da li možete da me uputi te na dokumentaciju koja mi je potrebna za uvoz i procedura koju moram da ispostujem oko uvoza.

Odgovori

Polovni Automobili

Niste napisali da li imate odobren boravak na više od 6 meseci. Možete da ga uvezete u Srbiju ako je Euro 3. Za dokumentaciju i proceduru morate da se obratite nekoj špediterskoj agenciji.

Jovan

ja radim na brodu, vizu obnavljam na godišnjem nivou ( duže od šest meseci). Viza je nemačka rad na dozvola. Da li ja mogu da vozim na strane table?

Odgovori

Polovni Automobili

Najbolje da se obratite MUP-u. Ne bismo želeli da Vam damo pogrešan odgovor i dovedemo Vas u problem.

David

Mozes da upravljas vozilom sa stranim tablicama

Sasa Lalic

Srpski pasoš i lična karta sa adresom u srbiji, posjedujem i hrvatski pasos sa adresom u srbiji,,tri godine živim i radim u kraljevini Švedskoj tu sam morao polagati vozaćki ispit posto priznaju samo godinu dana srpsku vozacku, posjedujem njihovu licnu kartu i vozacku vozim njihovo auto kojem sam vlasnik i koliko sam razumijo moram se odjaviti iz srbije i prijaviti u Švedskoj da nebih imao problema prilikom dolaska na odmor.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

K

Jel mogu da voxim auto sa stranim tablama sa medjuradnom vozackom a zivim u stbji

Odgovori

Polovni Automobili

Molimo Vas da pročitate tekst, a bilo bi korisno da prođete i kroz komentare. Ukoliko i dalje imate pitanja, dajte više informacija i vrlo rado ćemo Vam odgovoriti.

Bole

Pitanje,imam srpsko drzavljanstvo,radim u Hrvatskoj imam boravak na godinu imam njihovu vozacku.Smem ja da vozim mozda auto neke druge EU zemlje npr Slovenije na ovlascenje i slicno.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, nije važno u kojoj zemlji je registrovan auto.

Radoslav

Dobro vece. Supruga ima madjarske papire,ali nema vozacku dozvolu. Zanima me da li ona moze da kupi automobil na svoje ime iako nema vozacku pa ja u njenom prisustvu da vozim? Mislim na automobil koji bi bio registrovan u nekoj od zemalja Eu.

Odgovori

Polovni Automobili

Može - takav scenario je potpuno legalan.

Dušan

Ako kupim vozilo sa KS (Kosovo) tablicama, mogu li da vozim u Srbiji.

Odgovori

Polovni Automobili

Tu je situacija komplikovana i zaista ne možemo ništa da odgovorimo, nažalost.

David

Mozete da upravljati vozilom sa ks tablicama, ali morate da posedujete zeleni karton tj. Osiguranje

Darko

Postovani da li imate odgovor vezan za ovo pitanje? MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe, zatražili smo zvaničan stav policije i objavićemo ga kada dobijemo odgovor.

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo dobili odgovor na to pitanje.

Sava tornjanski

Postovani nalazim se na radu u malti imam radnu dozvolu dali mogu kupiti auto u austriji i registrovati ga na svoje ime i dali ga mogu voziti u srbiji.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

DG

Samo ste jednu stvar zaboravili ne postoji mogucnost da se odjavite iz Srb i prijavite u neku drugu Drzavu kada odete u Sup i trazite da se odjavite oni vam kazu a gde ce te da se prijavite vi kazete npr.u Sloveniju a oni vam kazu ne moze tako morate da se prijavite na teritori Srb tako da svaki nas covek koji zivi u inostranstvu ima mesto boravka i u Srb

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo razumeli u čemu je konkretno problem. Vrlo rado ćemo se pozabaviti tim problemom ukoliko biste bili ljubazni da pojasnite preciznije, detaljnije i konkretnije o čemu je reč.

Vukasheen

Pozdrav interesuje me da li smem da upravljam vozilom koje je na bosanske table, s obzirom da mi je devojka odatle? Nismo vencani, nema nase papire. I da li mogu da dobijem neko ovlascenje od nje koje bi mi nasa policija priznala? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Darko

Ne mozes da vozis

Zoran

Živim u Srbiji. Imam srpske dokumente i hrvatske ali na srpsku adresu. Dakle nemam prebivalište u Hr. Kakva je situacija za vožnju kod mene

Odgovori

Polovni Automobili

Ne smete da vozite "stranca" bez obzira na dvojno državljanstvo.

Dejan

Postovani, zivim evo vec 5god u Nemackoj. Posedujem Srpsko i Hrvatsko drzavljanstvo. Vozacku sam zamenio za nemacku. U Srbiji posedujem auto koji se vodi na moje ime, koji sam ostavio majci na koristenje. Pitanje: Dali ja kao vlasnik vozila imam pravo da upravljam tim vozilom u inostranstvu ( npr za letovanje u Grckoj ) s obzirom da su mi svi dokumenti iz razlicitih drzava? Vozilo ima SRB tablice i osiguranje, nemacka vozacka i hr pasos? Ili moram da koristim srpski pasos uz nemacku dozvolu? Hvala puno. Pozdrav iz Münchena

Odgovori

Polovni Automobili

Imate pravo da koristite taj auto i u inostranstvu. To što su dokumenta šarenolika nema veze. I Nemačka i Hrvatska su u Evropskoj uniji, tako da nema veze što imate nemačku vozačku i hrvatski pasoš. A automobil je registrovan, ima osiguranje i na Vaše je ime, tako da Vam ne treba ni ovlašćenje za upravljanje i možete da ga vozite i u Srbiji i u inostranstvu.

Stanko

Poštovani imam dvojno državljanstvo Srpsko i Hrvatsko, trenutno radim u Nemackoj vec 2.5 godine, imam prijavljen boravk ovde ali na Hrvacke dokumente,zamenuo sam Srpsku dozvolu za Nemacku. Imam automobil registrovan na moje ime Nemacke tablice, dali taj auto mogu da vozim u Srbiji imam prebivaliste u Srbiji ali sam se privremeno odjavio sa adrese zbog rada u inostranstvu?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Igor Orlandic

Postovanje.Znam da je tema zastarela,al me interesuje dali moji roditelji koji su Nemacki penzioneri sa prebivalistem u Srbiji,mogu da idu za Nemacku vozilom sa srpskim tablicama?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Dragan

Da li državljanin Srbije sa boravišnom i radnom dozvolom Češke, može da upravlja vozilom, u Srbiji, koje je registrovano u neku drugu državu Eu ili samo u Češkoj

Odgovori

Polovni Automobili

Može da upravlja vozilom koje je registrovano u bilo kojoj zemlji, bez obzira da li je EU ili ne.

Marko

Pozdrav. Meni iskreno sad nije jasno, pa Vas molim za pojašnjenje. Ja sam državljanin R. Srbije sa svim urednim dokumentima. Interesuje me da li ja mogu da upravljam vozilom sa BiH tablama koje je registrovano na mog tasta uz neku njegovu punomoć, a plus zbog dvojnog državljanstva imam prijavljeno prebivalište u BiH već 14 godina. Znači papiri srpski, imam prijavljen boravak u BiH više od 6 meseci i ne želim da prodam to vozilo Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ako trajno živite u Srbiji, odnosno u Srbiji Vam je prebivalište, onda legalno taj auto u Srbiji ne možete da vozite bez obzira na dvojno državljanstvo. Da je tako lako, na našim ulicama bilo bi mnogo, mnogo automobila sa stranim tablicama. Istina, nekima ovo zaobilaženje pravila i uspeva, ali sve se svodi na to da ubedite policajca koji Vas zaustavi da trenutno ne živite u Srbiji, već u inostranstvu. Kako će policajac to da proverava, zaista ne znamo.

Davor

Pozdrav.Rodjen sam u Srbiji,prebivaliste u Srbiji,2godine sam u Nemackoj radim,EU papire (dvojno drzavljanstvo),legalno radim i prijavljen sam u Nemackoj,dolazim za odmor samo u Srbiji sa auto na Nemackim tablicama na 2-3nedelje,da li moram se odjaviti iz Srbije i da li je ok voziti na osnovu mojih papira?

Odgovori

Polovni Automobili

Morate da se odjavite iz Srbije. Možete u Srbiji da vozite auto registrovan u Nemačkoj.

Polovni Automobili

Ako trajno živite u Srbiji, odnosno u Srbiji Vam je prebivalište, onda legalno taj auto u Srbiji ne možete da vozite bez obzira na dvojno državljanstvo. Da je tako lako, na našim ulicama bilo bi mnogo, mnogo automobila sa stranim tablicama. Istina, nekima ovo zaobilaženje pravila i uspeva, ali sve se svodi na to da ubedite policajca koji Vas zaustavi da trenutno ne živite u Srbiji, već u inostranstvu. Kako će policajac to da proverava, zaista ne znamo.

Miša

Poštovani potreban mi je savet uvezi sa pročitanim tekstom. U Srbiji mi se trenutno nalazi vozilo koje je i dalje uredno registrovano u Europoskoj Uniji. Problem je u tome, što vozilo do skora nije bilo u voznom stanju a proteklo je 11 meseci od njegovog ulaska u Srbiju. Iskreno nisam bio upoznat sa ovim zakonom o ograničenju ostanka vozila sa stranim tablicama u Srbiji. Moje pitanje glasi - mogu li sa ovim vozilom napustiti Srbiju, pošto je ono i dalje registrovano u inostranstvo (registracija nije istekla). Ne bih želeo da imam problema na granici, ili da nedajbože dodje do oduzimanja vozila zbog ovog propusta. Ukoliko je odgovor odričan, kome se mogu obratiti za pomoć, eventualnu prijavu prekoračenja roka boravka stranog vozila u Srbiji? Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se policiji.

Lena

Da li Britanski drzavljanin sme da iznajmi auto u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Sme.

Drina

Pozdrav,jedno pitanje za privremenu odjavu prebivališta,auto registrovano na mene u Sloveniji prijava u Srbiji boravak u Sloveniji vozač u špediciji svaki mesec dolazim u Srbiju.dal je potrebna privremena odjava.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako planirate taj auto registrovan u Sloveniji da vozite u Srbiji, treba da budete odjavljeni iz Srbije.

Aleksandar

Da li ja kao drzavljanin Srbije smem da vozim auto u Srbiji duzi period posto imam Nemacku vozacku dozvolu (nemam drzavljanstvo samo radnu vizu) pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Smete do godinu dana od dana ulaska u Srbiju. Trebalo bi da imate i međunarodnu vozačku dozvolu zajedno sa nemačkom.

Dragutin

Dobro vece, imam jedno pitanje, imam vizu na 1g. da li smem da vozim strane tablice(Nemacke tablice) u SRB, imam Srpsko drzavljanstvo i vozacku , i da l smem voziti auto na (Nemacke tablice) u Nemackoj sa srpskom vozackom dozvolom da l smem voziti dokle mi viza vazi ili ne smem, pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Smete da vozite auto sa stranim tablicama u Srbiji. Imajte u vidu da na sajtu MUP-a piše sledeće: „Građani koji odlaze u inostranstvo s namerom da neprekidno borave u inostranstvu duže od 90 dana dužni su pre odlaska da prijave nadležnom organu privremeni boravak u inostranstvu. Zakonom je propisana obaveza prijave i odjave prebivališta i boravišta, kao i prijava privremenog boravka u inostranstvu i povratka iz inostranstva koja se podnosi nadležnom organu, o čemu nadležni organ licu izdaje odgovarajuću potvrdu.“ Što se tiče vožnje u Nemačkoj, to morate da proverite sa tamošnjom policijom.

Nemanja

Isto pitanje, srpska dozvola, viza hrvacka, smem voziti auto sa ovlascenjem u Nemackoj, na nemackim tablicama?

Polovni Automobili

Smete određeni period.

Ljubisa

Pozdrav, devojka mi je vlasnik auta sa bosanskim tablama (dobila je i srpsko državljanstvo), vozačka joj je bosanska. Da li postoji bilo koji način da vozim taj auto a da ga ne prevodimo (imam srpsku vozačku i državljanstvo), neka međunarodna dozvola ili slično? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Nidzo

Mozes da upravljas vozilom ukoliko je vozilo registrovano u Rep. Srpskoj. Ja sam imao slicnu situaciju i vozio sam sa Rep. Srpska vozackom auto na Srb table..... Buduci da nisam bio upoznat sa situacijom otisao sam u Ljermontovu da se raspitam, medjutim ni oni tamo mi nisu mogli pomoci. Zvanicno izmedju Rep. Srpske i Srbije postoje neki medjusobni dogovori koji nisu jasno definisani, pa samim tim ova situacija nije izricito zabranjena. Ja sam na kraju morao izvaditi vozacku jer sluzbeno auto firme mogu voziti samo drzavljani te zemlje (Srbije).....

Nenad Tanasijevic

Hvala vam na predhodnom odgovoru,to znaci da mogu legalno voziti po Srbiji vozilo na BiH table sa licnom BiH,saobracajnom BiH na moje ime i vozackom SRB.Napomena ima 2 licne karte BiH i SRB i vozacku SRB.

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo rekli da možete. Po zakonu, ne smete, ali ovo je siva zona gde u nekim slučajevima ta priča prolazi, u nekima ne, u zavisnosti od toga koliko policija bude proveravala kada vas zaustavi.

Nenad

Pozdrav postovani,interesuje me dali mogu voziti po Srbiji vozilio na BiH table u mom licnom vlasnistvu je. Zivim u Srbiji i imam licnu kartu i Srb.i BiH a vozacku Srb.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - živite u Srbiji (tu Vam je prebivalište), pa stoga ne smete da vozite auto registrovan u inostranstvu bez obzira što imate dvojno državljanstvo.

MLN

Postovani interesuje me da li moze strani rent a car da vozi ovde lice sa probnom vozackom ukoliko vozilo ispunjava sve uslove sto se tice kubikaze i konjaze? Dakle ono renta auto iz Austrije recimo i dodje ovde sa nekim ko ga preveze preko granice i vozi ovde sa P nalepnicama?

Odgovori

Polovni Automobili

Može.

Milan

postovani, Imam firmu u Inostranstvu i auto registrovano na firmu. Zena mi radi u firmi , da li ona ima pravo da vozi to vozilo sa Srpskom Vozackom dozvolom ? I da li postoji mogucnost izdavanja punomoci od strane firme da ona moze da vozi to vozilo u Srbiji ? Hvala unapred. Srdacan pozdrav Milan

Odgovori

Polovni Automobili

Za nju važe ista pravila kao i za druge građane, bez obzira u kojoj firmi radi.

Oliver Stankovic

Zanima me,rodjen sam u Londonu i imama njihov vazeci pasos ali i nas,sta treba da uradim da mogu da dovezem kola iz Engleske i koliko mogu ovde da ih vozim,zanimaju me oldtajmeri sa volanom na nasoj strani hvala oliver [email protected]

Odgovori

Polovni Automobili

Prebivalište?

Oliver Stankovic

prijavicu se u London ili da otvorim firmu samo

Polovni Automobili

Morate da imate odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci. Ograničenje za ostanak automobila u Srbiji je - najduže tri meseca od dana ulaska vozila u Srbiju. Nema razlike da li je auto oldtajmer ili ne i na kojoj strani je volan.

Oliver Stankovic

hvala na odgovoru,ne treba mi odobren boravak kad sam rodjen tamo,i imam njihov pasos

Polovni Automobili

Ali bez obzira na to - prebivalište mora da Vam bude van Srbije. Ili boravište.

Goran Laki

Poštovani....Da li je moguće da neko ko ima boravišnu dozvolu u Grčkoj i tamo plaća porez,može u Srbiji neograničeno voziti automobil sa bilo kojim tablicama evropske unije?Da li ima veze da li je vozačka dozvola grčka ili srpska?...Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ne može, osim ako ne dobije specijalnu dozvolu na osnovu opravdanih okolnosti. Ograničenje je - najduže tri meseca od dana ulaska vozila u Republiku Srbiju. Nema veze čija je vozačka dozvola.

Stiwen

Prekrsaji napravljeni u Engleskoj sa EU dozvolom, odlazi se na Sud..dobija se ZABRANA UPRAVLJANJA VOZILOM u Engleskoj...pitanje: dali ta zabrana vazi i u ostalim EU zemljama...ili samo u drzavi u kojoj je napravljen prekrsaj..? Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne znamo.

Boban Petrovic

interesuje me, da li sa pasosem Bugarske mogu da vozim auto sa Bugarskim tablicama u Srbiji, a da zivim ovde

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Zoran

Moja ćerka se udala i uzela muževo prezime pre mesec dana. Njen muž je iz Skoplja, radi u Beogradu i vozi kola Makedonske, Skopske, registracije koja se vode na njegovo ime. Ima li moja ćerka, kao njegova supruga, pravo da vozi taj automobil u Srbiji i bez njegovog prisustva u autu? Da li je potrebno neko ovlašćenje ili je dovoljna lična karta sa istim prezimenom?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Dragan

Pozdrav, Upisao sam master studije u Austriji, imam prijavljeno prebivaliste i u postupku sam dobijanja vize. Kupio sam auto i registrovao ga na moje ime. Da li mogu auto sa stranim tablicama da vozim u Srbiji? Vozacka dozvola mi je i dalje srpska. Kada mi stigne viza, zamenicu je austrijskom.

Odgovori

Aurelian

pozdrav imam drzavljanstvo i pasos jedne evropske drzave sa prebivalistem u srbiji.srpsku vozacku dozvolu,u srbiji zivim.nemam nigde drugde prebivaliste osim srbije. dal mogu ja da vozim auto koji je registrovan na prijatelja u nekoj evropskoj drzavi ? i ako mogu sta mi treba od papira za taj auto da bude sve regularno ?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Alen vukajlovic

Pod clanom uze porodice podrazumeva se samo zena.muz.i deca .znaci samo oni mogu voziti strane table u srbiji ukoliko neko od clanova porodice ima pravo da vozi stranca ali taj clan bi trebalo da bude u srbiji ukoliko neko iz njegove porodice vozi auto.ovde nije naznaceno da mora biti u autu znaci dovoljno je da je u srbiji .pod clanom uze porodice ne podrazumeva se otac'majka'ujak'brat'i dalje.

Odgovori

Polovni Automobili

Tako kaže Carina, odnosno carinski propisi. Ali Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da ta osoba mora da bude u vozilu, ne samo u zemlji. Zato ne preporučujemo nikome da vozi tuđi auto registrovan u inostranstvu bez prisustva vlasnika, bez obzira što je vlasnik sin, otac ili neki drugi član uže porodice koji se trenutno nalazi u Srbiji.

Marko

Poštovani, Prijateljica dolazi u Srbiju sledeće nedelje kolima iz Bosne. Moje pitanje vezano za to je da li ja sa probnom dozvolom smem da upravljam njenim autom u njenom prisustvu? Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Da, ako nema više od 80 kW.

Marko

Ako ima više od 80kW, s obzirom da je ona vozač već više od 10 godina, onda nije problem?

Polovni Automobili

Problem je - mora da bude član porodice pored Vas ako vozite auto sa više od 80 kW.

Vladan Tomovic

Poštovani, da li ste dobili odgovor po ovom pitanju: **MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe, zatražili smo zvaničan stav policije i objavićemo ga kada dobijemo odgovor.** Jer se moj otac koji ima pravo da vozi automobil na stranim tablicama nalazi u Srbiji, pa htedoh da pitam da li ja smem da vozim taj auto (bez njegovog prisustva u kolima) dok je on u Srbiji? Unapred hvala na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo dobili odgovor.

Alen vukajlovic

Smes da vozis auto od oca.ovde nije naglaseno da mora biti on prisutan sa tobom u autu vec da je u srbiji.stim da moze da desi ako te zaustavi policija moze da ti trazi neki dokaz da je on trenutno u srbiji ali to u praksi slabo ko trazi samo moras imati dokaz da si mu sin neki papir 'krstenicu 'ili slucno

Polovni Automobili

Tako kaže Carina, odnosno carinski propisi. Ali Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da ta osoba mora da bude u vozilu, ne samo u zemlji. Zato ne preporučujemo nikome da vozi tuđi auto registrovan u inostranstvu bez prisustva vlasnika, bez obzira što je vlasnik sin, otac ili neki drugi član uže porodice koji se trenutno nalazi u Srbiji.

Vladan

Moze li osoba sa slovenackim drzavljanstvom i vozackom dozvolom u Srbiji da upravlja vozilom registrovanim u BIH

Odgovori

popovic dragan

da li strani državljanin ima pravo da vozi auto sa stranim tablicama npr francuski državljanin, holandske tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Hamza

Postovani imam pitanje zivim u sveckoj i boravim imam vizu i radnu dozvolu sada hocu na odmor u srbiji da idem imam pasos srbije i dozvolu iz srbije auto je na moje ime jeli nece da bude nekih probllema ako vozim sa srpskom vozackom dozvolom ?

Odgovori

Polovni Automobili

Neće.

Krle

Dobar dan, da li mogu voziti automobil stranih tablica (IT) u Srbiji? Vlasnik automobila je moj brat koji je u Srbiji na odmoru i koji poseduje pasos i prijavu prebivlista iz zemlje iz koje dolazi? Prijatno

Odgovori

kole

Mozes, samo ako je brat na suvozackom mestu. Ako si sam u kolima, brat ce se u Italiju vratiti autobusom.

Imam ih vise...

Postovani, drzavljanin sam jedne EU drzave vec skoro tri decenije (odjavljeno prebivaliste u istoj). Takodje sam i drzavljanin Srbije i imam vazecu licnu kartu, samim tim i prijavljeno prebivaliste u Srbiji (nemam Srpski pasos). Svestan sam da ista osoba nemoze da ima dva prebivalista itovremeno, te sam promenio ime i prezime u inostranstvu ali ne i u Srbiji. Pod tim novim imenom i prezimenom imam drzavljanstvo i pasos jedne EU drzave, ali, zivim u trecoj drzavi (koja je van EU) vec dve decenije i tu mi je prijavljeno prebivaliste i koristim vozacku iste (vozacka vazi u celom svetu) S obzirom da sam prijavljen u Srbiji (staro ime i prezime) mogu li ja da vozim vozila sa stranom registracijom po nasoj domovini sa stranom vozackom koja glasi na moje strano ime? p.s. Srpsku vozacku nikad nisam posedovao, ali razmisljam da polazem uskoro za B kategoriju u Srbiji.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne. Jedna osoba ne moze da ima dva identiteta, tako da bi to dovelo do problema sa policijom.

srki

devojka i ja radimo u inostranstvu i oboje imamo boravisnu vizu da li ja mogu voziti njena kola sa stranim tablicama uz punomoc napravljenu u inostranstvu po srbiji.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Robert

Poštovanje, nasledio sam jedno vozilo sa inostranim tablicama(mađarske tablice).Ja imam dvojno državljanstvo (srb/mađ) i priljavljeno prebivalište mi je u srbiji,i imam srbsku vozačku.Interesuje me kako mogu voziti ovaj auto sa mađarskim tablicama tu u srbiji pošto u mađarskoj biće prepisan na moje ime(nebi da carinim auto i da prebacim na srbsku registraciju).Znači auto biće na mom imenu ali ostaće mađarske tablice,imam srbsku ličnu kartu i vozačku dozvolu sa adresom u srbiji.Pitanje je kako mogu da vozim ovaj auto u srbiji?Dali treba inostrana dozvola?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, objašnjeno je u tekstu.

milorad

ja imam dvojno drzavljanstvo, Srbije i BiH. imam registrovan auto u BiH i Srbijansku vozacku i bez problema vozim svoj auto i preko granice. mozes imati samo jednu vozacku dozvolu, nikako dve jer si onda u prekrsaju.

ruma

Supruga mi je nasledila auto od pokojnog oca u Hrvatskoj.Koji je najeftiniji nacin auto dovesti-uvesti.I ja i supruga smo srpski drzavljani i imamo srpska dokumenta.

Odgovori

swe

Zivim u Svedskoj (imam i drzavljanstvo Svedske)-pitanje je da li moj otac i brat mogu voziti auto sa SWE tablama kad sam u Srbiji (auto je na ime mog nevencanog partnera skim zivim vec 11 godina,na zelenom kartonu sam i ja naznacena kao vozac) kad sam u kolima sa njima iako partner nije prisutan?Hvala unapred na odgovoru!

Odgovori

Polovni Automobili

3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana Pojašnjenje: dozvoljeno je da vozite auto registrovan u inostranstvu ukoliko se u njemu nalazi vlasnik ili bilo koja druga osoba koja ima pravo da vozi "stranca" po bilo kojem osnovu. MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe, zatražili smo zvaničan stav policije i objavićemo ga kada dobijemo odgovor.

Miroslav

Suprugai ja smo vencani u austriji,ona je drzavljanin austrije,ja imam trajnu prijavu boravka u austriji,imam i austrijsko osiguranje,cekam austrijsku vizu vec 8 meseci,u austriji sam vozio auto koji je bio prijavljen na moju suprugu bez ikakvih problema,dali ja imam pravo da vozim auto koji je prijavljen na moju suprugu po srbiji 3-4 meseca,posto nebih da auto carinim jer svakako treba da dobijem vizu

Odgovori

Polovni Automobili

Kako imate trajnu prijavu boravka u Austriji, a čekate austrijsku vizu?

Boris Penušliski

Posedujem dvojno državljanstvo (Srbija/BiH) i do sada sam dok sam boravio u Srbiji vozio vozilo registrovano u BiH, sa bosanskom vozačkom. Nedavno sam kupio drugo vozilo u Srbiji, na svoje ime. Pitanje je da li mogu bez problema vozim svoje vozilo registrovano u Srbiji sa bosanskom vozačkom dozvolom. Ukoliko se odlučim da zamenim bosansku dozvolu sa srpskom, da li ću moći da upravljam svojim starim vozilom, registrovanom u Bosni? Ukratko, da li postoji mogućnost da zadržim i koristim oba vozila?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete sa bilo kojom vozačkom da vozite auto registrovan u Srbiji. Vozačka dozvola u stvari ovde nije na prvom mestu, već to da imate dokaz da vam je prebivalište u BiH kada vozite auto registrovan u BiH, bez obzira da li u tom trenutku imate srpsku ili bosansku vozačku.

Snežana

Moj ujak ima 84 godine, zivi u Novom Sadu i sada je skoro nepokretan zbog operacije kuka. Ima auto na nemackim tablicama jer ima boraviste u Nemackoj, posto je u braku sa ujnom Nemicom iz Stutgarta 30 godina. Kola su stara 15 godina, vode se na njegovo ime ali su sa stranim tablicama. Da li ja mogu da vozim taj auto jer ga on vise ne moze voziti, a pomoc mu je potrebna pa bi mi ga dao jer ja brinem o njemu a zivim u Beogradu. Koristeci član 237 Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe,da li ste dobili zvaničan stav policije

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo dobili odgovor policije.

Миљан

Супруга и ја имамо двојно држављанство (БиХ и Р. Србија). Она има возачку Бих и ауто на Бих табле, али ја имам нашу возачку. Да ли и како ја могу да возим њен ауто код нас? Навели сте: MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe, zatražili smo zvaničan stav policije i objavićemo ga kada dobijemo odgovor. - да ли то значи да би могао да возим њен ауто?

Odgovori

Polovni Automobili

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja smete samo ako je ona u vozilu. Odgovor iz MUP nismo dobili, a policija će pratiti ovaj zakon ako Vas zaustavi, tako da savetujemo da ne vozite auto bez supruge.

MILJAN

Ok. Sad smo napravili drugačije. Sad smo supruga i ja kupili auto, na njeno ime, na naše table, ali ona ima još uvek BIH vozačku. Mora da je menja ili može da vozi sa njom? Zamena je jednostavna?

Polovni Automobili

Može da vozi sa BiH dozvolom, ali ako živi u Srbiji, tj. tu joj je prebivalište, trebalo bi da je zameni.

Sofron Leghorn

Poštovani, ako je auto registrovan na moje ime u inostranstvu (Švedska saobraćajna glasi na mene), a nisam odjavljen u Srbiji, nemam prava da ga vozim u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Nema veze na koga je auto registrovan. Po propisima morate da budete odjavljeni u Srbiji.

Davor Matovic

imam slovenacko drzavljanstvo i pasos ,prebivaliste mi je u Srbiji da li mogu ovde kod nas da vozim auto na Slovenacke tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Ranko

Ako imas boravak u Srbiiji, onda i srpski porezni obveznik. Ne mozes takse za automobil da placas u Sloveniji jer poreze placas tamo gde ti je mesto boravka.

Davor

imam slovenacko drzavljanstvo a prebivaliste mi je u srbiji da li mogu da vozim ovde auto na slovenacke tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Dusan Cvetkovic

Da li mozete da mi pojasnite oko voznje stranca na rent-a kar? Moj brat ima rebt a kar agenciju u Cirihu i ja sam cesto tamo, da li imam pravo da ja iznajmim rent a kar od njega i vozim u Srbiji? Inace sam drzavljanin Srbije. Hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

GoranČe

Postovani, Imam slededece pitanje za Vas. Rodjen sam i zivim u Srbiji. Radim kao predstavnik Madjarske firme u okviru Nemacke firme koja je nas klijent, a koja ima fabriku u Srbiji. Za potrebe posla koristim sluzbeni auto sa EU tablicama ( Luksemburg ). Ugovor imam sa oba poslodavca, dakle i u Madjaraskoj i u Srbiji. Pod kojim uslovima smem da upravljam ovim vozilo. Imam sa sobom uvek ovlascenje za upravljanje vozilom izdatim od firme, oba ugovora, ali po clanu zakona 273 to nije dovoljno. Da li bi ukoliko bih imao prijavljen boravak u Madjrskoj na minimum 6 meseci, morao da se odjavim iz Srbije, kao i da li je to jedini nacin da upravljam vozilom Unapred se izvinjavam ukoliko ste negde vec dali odgovor na slicno pitanje. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Jedino tako - da dobijete odobren boravak u Mađarskoj, odjavite se iz Srbije i onda možete da vozite auto registrovan u inostranstvu po Srbiji. Naravno, podrazumeva se da putujete u inostranstvo, bar jednom u 3 meseca?

Marko

Postovani, da li mogu na probnim(col) tablicama auto da vozim do Subotice gbe bih ga ocarinio, zatim da sa tim tablicama vozim do Nisa gde bih ga registrovao, posto sam inace iz Nisa? Unapred hvala na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Da - ali najduže do 5 dana od ulaska u Srbiju.

Mihajlo

Crnogorski sam državljanin, imam stan u vlasništvu u BG. Mogu li da registrujem svoje vozilo na BG table? i da ga sa crnogorskom vozačkom vozim u srbiji i c.gori?

Odgovori

Polovni Automobili

Stranac koji privremeno boravi u Republici Srbiji, na osnovu važeće putne isprave, strane lične karte ili vize ili državljanin Republike Srbije koji boravi ili prebiva u inostranstvu pa privremeno dođe u Republiku Srbiju, može upravljati vozilom na osnovu strane vozačke dozvole, odnosno međunarodne vozačke dozvole u vreme njenog važenja, pod uslovom reciprociteta za vreme svog privremenog boravka. Lice iz ovog stava dužno je da poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu na teritoriji Republike Srbije kada upravlja vozilom u saobraćaju, i da isti pruži na uvid na zahtev ovlašćenog službenog lica. Strana vozačka dozvola, odnosno strana međunarodna vozačka dozvola prestaje da važi u saobraćaju na putevima Republike Srbije protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci ili stalno nastanjenje, od dana izdavanja diplomatske lične karte, odnosno od dana ulaska državljanina Republike Srbije koji privremeno ili stalno boravi u inostranstvu na teritoriju Republike Srbije.

Polovni Automobili

Možete da ga registrujete ako Vam je izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci ili za stalno nastanjenje.

Milan stanković

Dobar dan, dal bih neko znao da mi ob'jasni, trenutno se nalazim u slovačkoj ovde sam se oženio, e sad imam papire ovde i sve, kupio sam auto u slovačkoj i planiram da ga od'vezem za srbiju, auto ne planiram da ga carinim, ali me zanima dal to auto mogu da ostavim u garažu u srbiji i tamo da mi sedi neko vreme i da samo ja vozim to auto kad odem u srbiji? Naravno auto je na moje ime itd. Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Odgovoreno na pitanje.

Marko

Imam srpsko drzavljanstvo,vozačku kao i adresu prebivališta u Srbiji. Radnu dozvolu, boravisnu vizu slovačku imam već 2 godine i važi na još 2. Da li u Srbiji mogu da vozim auto registrovan u bilo kojoj zemlji osim Srbije ili to mora biti zemlja gde imam boravisnu vizu i da li mogu voziti auto koji je registrovan na drugu osobu uz ovlašćenje? Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Neophodno je da imate odjavljeno prebivalište iz Srbije. Možete da vozite auto registrovan u bilo kojoj zemlji i auto može da bude registrovan na drugu osobu uz ovlašćenje.

Bane

Meni je ova stvar oko vožnje automobila na nekim stranim tablicama toliko glupa, da zaista ne mogu da shvatim. Jedfan razlog jeste siguran - pare za budžet. Ako neko plati registraciju i osiguranje, šta koga dalje briga? Jel' legalan - jeste, osiguran - jeste. Ovo s vozilima je kao s oružjem, treba da se osećaš ponizno što ti država uopšte dozvoljava da voziš auto. Pa još to nije dosta, a kod nas je i broj motora bitan koji verovatno retko gde jeste bitan. Pa rok trajanja tablica, pa minimalno trajanje tehničkog... kakve sve ne idiotizme su smislili ovi kod nas. Kad bi puteve i signalizaciju isto tako održavali. U Rumuniji registruješ sebe i dobiješ tablice i onda premeštaš tablice s vozila na vozilo kako ih menjaš. Ali zato su Rumuni danas daleko ispred nas, a bili pusta golja pre 30 godina. Nas je jedino sopstvena glupost unakazila i unazadila.

Odgovori

Mirko

Postovani, imam dvojno drzavljanstvo (Srbija i BiH). Imam dva pasosa i dve licne karte, stan u Srbiji, prebivaliste mi je na adresi u Srbiji. Vlasnik sam vozila registrovanog u BiH i sa njim bez problema se krecem po BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Napominjem da imam srpsku vozacku dozvolu i BiH saobracajnu dozvolu. Niko mi na granicnim prelazima i od saobracajaca u ove 3 drzave nije pravio probleme ili mi skrenuo paznju o nekakvoj nepravilnosti kada im pokazem srpsku vozacku i BiH saobracajnu (naravno i zeleni karton). Interesuje me da li mogu da vozim u Srbiji ovo moje vozilo pod istim uslovima (srpska vozacka i BiH saobracajna)? Jos jednom napominjem da sam ja vlasnik vozila. Zahvaljujem.

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto Vam je prebivalište u Srbiji, taj auto ne smete da vozite u Srbiji, s obzirom da ima strane tablice.

Mirko

Zahvaljujem na odgovoru. Onda moramo hitno menjati zakon u Srbiji, jer u 3 susedne drzave mi je dozvoljeno upravljati vozilom kako sam gore napisao, a u Srbiji nije?! Pa, da li mi stvarno tezimo evropskim standardima, ili je to samo prazna prica? Jos jednom zahvaljujem na odgovoru.

Milan

Kako mozes da budes prijavljen nadve adrese?Mozes da imas 10 pasosa a samo jednu licnu kartu sa jednom prijavom boravka.

vlada

@Mirko...Ma da, zbog tebe bi trebalo menjati zakon,jer si drzavljanin i R.Srpske i Srbije,pa bi u Srbiji da zivis i radis,a vozis auto sa stranim tablama..A imas i dva maticna broja i dve licne karte,pa ti nije nista jasno..Prijavis regularan boravak na 6 meseci,koji obnavljas i tad vozi sta hoces,niko ti ne brani..

Petar

Postovani Drzavljanin sam Srbije, imam i srpski pasos i srpsku licnu kartu, kucu i stan u srbiji, prebivaliste mi je na kucnoj adresi od rodjenja tako da to nisam menjao. Radim i zivim vec dve godine u Americi, postao sam Americki stalni rezident tj. Imam zelenu kartu koja omogucava neogranicen boravak i rad u Americi, uskoro ce doci i USA pasos. Interesuje me da li mogu da doteram svoj auto koji imam u Americi i da ga vozim u Srbiji na americke tablice? I da li imam neke restrikcije, da li auto mora da napusti srbiju na neki vremenski period i slicno. Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Samo je problem u tome što je trebalo da se odjavite kad ste odlazili u Ameriku. U svakom slučaju, možete to da obavite kad dođete, nadamo se da neće biti nikakvih problema. Što se tiče ograničenja, auto sme da ostane neprekidno u Srbiji najviše 3 meseca.

Petar

Hvala na brzom odgovoru. Samo jos nesto, da li posle ta tri meseca samo isteram auto van granica Srbije po sistemu izlaz-ulaz ili mora auto da provede odredjeni vremenski period van zemlje? Hvala

Polovni Automobili

Nigde u zakonu nismo našli da se pominje vremenski period koji auto mora da provede van zemlje, tako da može samo "izlaz-ulaz".

danny

Ko ti upisuje vozilo u pasos da zna kad je uslo u zemlju?

Polovni Automobili

@danny - hoćete da kažete da na graničnom prelazu ne upisuju kad je neki auto ušao u zemlju ili izašao iz nje?

Marko

Zdravo,imam licnu i pasos srpski a radim preko slovenačke firme i imam radnu i boravisnu dozvolu na god dana zanima me da li u Srbiji mogu da vozim auto sa Slovenackim tablama ?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Nikola

Dobar dan, zivim u svajcarskoj i imam takodje srp. pasos i vozacku. Auto mi se vodi na firmu od ujaka tj. ima svajcarske tamblice. Da li mogu sa srp. vozackom voziti u srbiji i pokazivati svajcarski pasos?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Ali imajte u vidu da po zakonu ne smete da imate dve vozačke dozvole - možete samo ili srpsku ili švajcarsku.

Jovica

Zena mi je drzavlja in EU ja cekam na vizu ,da li uz neko punomocje mogu da dodjem u Srbiju i da vozim auto koji se vodi na njeno ime? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Olivera

Ja imam indijski pasos i medjunarodnu dozvolu izdatu u Srbiji. Da li mogu da vozim evropskog stranca i ako bih ga sada kupila ovde, da li u srbiji mogu da dobijem ovlascenje.

Odgovori

Polovni Automobili

Gde živite? Imate li srpsko državljanstvo?

olivera

Drzavljanin sam Srbije ali poslednje 4 godine zivim u Indiji (u Srbiji provodim par meseci godisnje)

Polovni Automobili

Možete u Srbiji da vozite bilo kojeg "stranca", nije važno da li je iz Evrope ili ne. Ovlašćenje možete da dobijete, ali samo ako je vlasnik prisutan.

Mihajlo

Ako je vlasnik automobila moj otac i ako auto ima nemacke tablice, da li ja smem da ga vozim sa srpskom dozvolom?

Odgovori

Polovni Automobili

Samo u njegovom prisustvu.

shomi05

Mozda mozete mi pomoci. Zivim u Svajcarsku i imam dvojno drzavljanstvo. Posto se nisam odreko svog drzavljanstva, pokazujem srpske dokumente. Dali mogu imati problema sto pokazujem srpsku licnu kartu, a dozvolu svajcarsku? Auto je na moje ime.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne bi trebalo da bude problema, samo ako imate dokaz da živite u Švajcarskoj.

Zoran

Imam cg licnu kartu, vozacku dozvolu, i srb l.k, auto registrovano u crnoj gori, zivim u Srbiji. Da li sam u prekršaju?

Odgovori

Polovni Automobili

Čije državljanstvo imate i gde ste zvanično prijavljeni da imate prebivalište, odnosno boravište?

Zoran

Imam Crnogorko i Srbsko drzavljanstvo prebivaliste i u Cg i u Srb. Imam 2 licne karte, vozacka crnogorska, i vozim auto na CG table u Srbiji. Da li sam u prekrsaju? Da ne bude zabune kada sam vadio licnu kartu u Srbiji niko mi nije trazio da se odjavim u C. Gori.

Klimatiziran

Da li sa EU vozackom I dozvolom prebivalista u EU smem da vozim kola registrovana u Srbiji? EU drzava je Malta.

Odgovori

Polovni Automobili

Koliko dugo Vam je odobreno da budete na Malti?

Klimatiziran

Već 5 godina živim i radim na Malti. Resident permit mi vazi još 2 godine pa ga obavljam na još 5, imam EU papire... Maltesku vozačku sam uzeo prošle godine.

Polovni Automobili

Smete.

Klimatiziran

Hvala najlepše.

Kris

Npr. Moji roditelji zive u Becu,i ja uvek vozim caletov auto kad dodje u Srb,pa cak i kad nije on u kolima. Pitao sam dosta saobracajaca,pa na kraju krajeva i nacelnika saob policije,da li mogu da vozim bez caletovog prisustva,na sta mi je on odg da mogu.(ta situacija je samo za najblize clanove porodice).

Odgovori

Marko Jovanovic

Postovanje...Imam Hr radnu dozvolu na godinu,i vozacku na 10 godina,Srb pasos...Smem li voziti na slovacke ili slovenacke table,i sta mi treba od auta ovlascenje ili neki ugovor?Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Kao što piše u tekstu: vozila registrovana u inostranstvu mogu da voze osobe sa prebivalištem u Srbiji isključivo: 1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci. Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci. Treba Vam ovlašćenje ako vozite tuđi auto.

Alen

Da li neko zna,kolika je kazna ako vozim vozilo koje je uvezeno ocarinjeno ali nije registrovano? Nije carinski prekrsaj jer je ocarinjeno vozilo. Desilo mi se prilikom probe vozila na 500m zaustavljaju me policajci i krecu da pisu, na pitanje koliko je kazna rekli su da ne znaju da je to do sudije. Na ubedjene vlasnika auto placa nisu pisali kaznu. Ali me bas to zanima. Hvala

Odgovori

Dejan

Imam slovacku radnu vizu tj ličnu kartu koja mi vazi do 2020 God,dali imam pravo da vozio auto u srbiju sa stranim tablicama?

Odgovori

Polovni Automobili

Da, ako (privremeno) živite u Slovačkoj. Ako živite u Srbiji, bez obzira što imate tu vizu, možete se naći u problemu.

Miroslav

Ja imam dozvolu boravka u Hrvatskoj, da li ja smem da vozim samo hrvatske table ili mogu bilo koje zemlje koje su u evropskoj uniji?

Odgovori

Polovni Automobili

Bilo koje zemlje na planeti.

Бојан

А шта је са физичким лицима која имају двојна држављанства?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako imate npr. dvojno državljanstvo Srbija/Hrvatska, a živite u Srbiji, ne smete da vozite auto sa stranim tablicama bez obzira što imate drugo državljanstvo. Ako živite u Hrvatskoj, onda smete. Isto važi za Bugarsku, Mađarsku...

Milan

Imam nemacku dozvolu. Svi ostali dokumenti su mi srpski. Da li smem da vozim auto sa srpskim tablicama. Inace auto je na zenino ime

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od togagde živite. Kao što piše u tekstu: vozila registrovana u inostranstvu mogu da voze osobe sa prebivalištem u Srbiji isključivo: 1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci

milos

Imam nemacku dozvolu jer tamo radim, zamenio sam je za srpsku.Kada dodjem u srbiju da li smem da vozim auto sa srpskim tablicama.

Dalibor

Pozdrav. Citam piatanja i odgovore i nista mi nije jasno. Imam hrvatske papire,adresa i prebivaliste u pasosu je hrvatska. Prebivaliste u hrvatsko imam vise od 15 godina,ali imam i srpke papire i srpsku vozacku. Pitanje za vas : jel smijem ja da upravljam vozilom stranih registarskih tablica ( eu ) tablicama na podrucju Srbije? Znaci imam hrvatske papire na hrvatsku adresu,ali vozacka Republike Srbije.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne možemo da odgovorimo na to pitanje. Ako Vas zaustavi policija, vi pokažete hrvatski pasoš i srpsku vozačku dozvolu. Situacija je odmah jasna - imate dvojno državljanstvo, živite u Srbiji, ali vozite auto sa stranim tablicama. U suprotnom, imali biste hrvatsku vozačku dozvolu. Možda policija neće praviti problem, možda hoće. Ovo je siva zona.

Milos

Moj deda ima sve nemacke papire a ja ne. Da li ja kao njegov unuk smem da vozim dedina kola ovde u Srbiji(dedina kola su registrovana u nemackoj)

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Borko

Zdravo, imam radnu dozvolu na Malti i njihovu licnu kartu, sve kompletno za zivot ovde. (boravak na godinu dana) Zanima me da li smem da vozim auto na tablicama neke druge drzave u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Bojan

Supruga strani drzavljanin ima uredan boravak u srbiji dali mozemo voziti auto na strane table odnosno romunske

Odgovori

Polovni Automobili

Ona može, a Vi samo u njenom prisustvu.

Mirko

Pozdrav, imam auto koji je registrovan na strane tablice, registrovan je na moje ime, viza mi je istekla u decembru, da li smem da ga vozim sad u Srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Ne. Više Vam nije odobren boravak u inostranstvu.

Mile

Imam hrvatsko i srpsko drzavljanstvo u svim dokumentima mi je srpska adresa, trenutno zivim i radim u engleskoj vec duze od sest meseci, dali smem da vozim automobil na engleskim tablama u srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Filip Djordjevic

Da li mogu da vozim auto na bugarske table ako sam vlasnik registrovane firme u Bugarskoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Marko

Poštovani, Imam boravak Ruski, mogu li stranca da vozim na ovaj boravak . Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Ako imate odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci, onda možete. To podrazumeva i da ste u policiji prijavili da menjate boravište/prebivalište.

Vladacb

Poštovanje. Imam Bugarske papire,pasoš ,ličnu kartu i vozačku dozvolu, tamo sam kupio auto ,registrovao ga u sofiju na mom je imenu ,imam i srpsku ličnu kartu, vozim ovde u srbiji tako ,da li je to prekršaj? Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Važno je gde živite, odnosno gde Vam je prebivalište. Ako privremeno ili stalno živite u Bugarskoj, onda ne činite prekršaj. U suprotnom, činite. Javna je tajna da mnogi rade isto što i Vi, već godinama bez ikakvih problema, ali nije nam poznato kako policija u praksi reaguje na takve slučajeve i da li uopšte vrši neke provere.

Rumun

Postovani imam rumunsko drzavljanstvo, sa stalnim mestom boravka u srbiji gde i radim kao raseljeno lice. U procesu je i dobijanje srpskih papira, imam srpsku licnu kartu i vozacku, i rumunski pasos licnu i dozvolu da li smem da vozim auto sa stranim tablicama?

Odgovori

Polovni Automobili

Komplikovan slučaj. Dok ne dobijete srpsko državljanstvo, smete da vozite auto sa stranim tablicama. Nakon što ga dobijete i postanete srpski državljanin, onda više nećete smeti, s obzirom da živite u Srbiji, odnosno tu Vam je stalno mesto boravka.

Markan

Postovani,od silnih komentara i citanja istih nisam nacisto u vezi jedne stavke. Npr. Tetak mi je drzavljanin Austrije..hteo bih da kupim auto tamo i registrujem na njega,da li auto iz Austrije mogu da doteram ja i ako mogu koliko mogu i da li mogu da ga vozim ovde u Srbiji na njihovim tablama.do carinjenja. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Zašto biste registrovali auto na njega?

Miki

Dobio sam radnu dozvolu u Svajcarskoj leta 2017. Imam njihovu Vozacku,zamenio sam nasu i auto na svom imenu. Da li moja supruga koja ima isto radnu dozvolu na osnovu sklapanja braka sa mnom moze da vozi taj auto kod nas bez mog prisustva. Ima svajcarsku dozvolu boravka ali nasu vozacku dozvolu. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ona ima odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci, onda može. Vozačka dozvola u ovom slučaju nije važna.

Igor

Ako je vozilo registrovano na pravno lice u inostranstvu (sluzbeno vozilo s stranim tablicama), da li imam prava da ga vozim? Radnik sam te kompanije.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako vam je stalni boravak u Srbiji, onda nemate pravo.

Igor Corba

Sve su uradili ..samo da nas oderu. Znaju oni da je sve jevtinije napolju od vozila, registracije vozila,osiguranja. Zamislite kako bi bilo da vozimo dobre, jake aute bez opterecenja skupih registracija,skupih tehickih itd...mafijaska drzava koja radi u svoju korist i korist povezanih drusva

milos

Imam Americke papire dozvolu i pasos....Da li mogu voziti bilo kejeg stranca u Srbiji ili samo na Americkim tablicama? hvala unapred za odgovor!

Odgovori

Polovni Automobili

Bilo kojeg.

Branislav

Pozdrav, imam auto na slovenackim tablicama koji se vodi na mog oca koji ima prebivaliste i radi u Sloveniji. Ja imam dvojno drzavljanstvo (Srpsko i Makedonsko), da li bih mogao da vozim taj auto ukoliko bih prebacio prebivaliste u Makedoniju jer bi to automatski znacilo da centar mojih aktivnosti nije u R. Srbiji? Isto tako da li bih u tom slucaju imao pravo da vozim taj auto i u Makedoniji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako sve uradite po propisima, onda biste mogli da vozite taj auto u Srbiji. Ali nemamo proverene informacije kakvo je stanje na terenu po pitanju provera od strane policije. Na primer, date policajcu slovenačku saobraćajnu, makedonsku vozačku, makedonski pasoš – on u pasošu vidi da ste u stvari najviše u Srbiji... Javna je tajna da mnogi koriste ovakav „trik“ da voze kola registrovana u inostranstvu, ali ne možemo da Vam damo ništa detaljnije po tom pitanju. Što se tiče vožnje u Makedoniji, moraćete nekoga tamo da pitate.

Vladimir

Postovani, auto se vodi na moju majku koja ima prebivaliste u Sloveniji. Da li mogu da vozim taj auto bez prisustva moje majke sa ovlascenjem overenim kod notara u Srbiji, dok se ona nalazi na teritoriji R. Srbije. Isto tako da li mogu da vozim taj auto (bez njenog prisustva) u susednim drzavama: Crna Gora, Makedonija, Grcka...

Odgovori

Polovni Automobili

U Srbiji - ne. Majka mora da bude uz Vas, kada upravljate tim vozilom. Nije dovoljno da bude u Srbiji u tom trenutku/periodu. To je određeno Članom 273 Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Dakle, njen auto smete da vozite samo u njenom prisustvu. Što se tiče inostranstva, tamo ste Vi stranac, tako da ako imate ovlašćenje, onda nema problema.

danlo

Postovani, takodje imam pitanej za upravljanjem vozilom na stranim tablicama u srbiji. Imamo registrovanu firmu u nemackoj, u Nemačkoj za potrebe radnika/firme kupili smo 2 vozila. Posto se blizi kraj radne godine, imamo nameru da odaberemo 2 radnika da kola prevezu u srbiju jer se sezona zavrsava i ide miran period od 3 meseca do ponovnog odlaska na posao. Moje pitanje je dal smeju upravljati s vozilima, imaju srpsiki pasos, srpsku vozacku, imaju nemacku radnu vizu koja istice s njihovim povratkom, imaju prijavljenu dozvolu boravka u nemackoj. Receno nam je da moze da se upravlja uz, resenje firme, da kola pripadaju firmi, kao i punomoc od strane firme za lica koja upravljaju vozilima. Ukoliko imate vise informacija ili da me dopunite, bio bih Vam zahvalan.

Odgovori

Polovni Automobili

Nažalost, nemamo ništa više od informacija u vezi ove problematike osim onoga što piše u zakonu.

Rade

Uz ovlascenje moze. Ali bitno je da lice koje se nalazi u EU duze od 6 meseci, mora da zameni nasu vozacku za vozacku drzave u kojoj se nalazi. Ukoliko to ne uradi kazne su velike.

Uros

Pozdrav , Imam francuski pasos ( srpska adresa ) . i francusku licnu kartu ( srpska adresa ) usput sam tamo i rodjen , da li smem da vozim vozila registrovana na americke tavlice ? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Prebivalište, boravište - samo to je važno. Dakle, da privremeno ili stalno boravite ili prebivate u inostranstvu, bez obzira da li tamo radite, studirate i slično - da Vam je u inostranstvu centar životnih aktivnosti.

vladica todorovic

koliko vaze tablice na automobilu koj uvozim u srbiju unapred hvala..

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi koje uzmete.

vladimir

Poštovani, posedujem srpski pasoš, srpsku vozačku, slovenačku boravišnu dozvolu, trenutno prebivalište mi je u sloveniji, da li je dozvoljeno da upravljam vozilom na strane tablice u Srbiji?. Konkretno, za praznike sam hteo dodjem u Srbiju sa vozilom na slovenačkim ili nemačkim tablicama.

Odgovori

Polovni Automobili

Dozvoljeno je.

Milovan

Postovani dali ja kao Crnogorski drzavljanin koji imam auto registrovan u Srbiji mogu voziti sa Cg vozackom dozvolom ili moram da imam medjunardnu dozvolu?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako živite u Srbiji, morate posle nekog vremena da uzmete srpsku vozačku dozvolu. Dakle, možete određeno vreme da vozite sa crnogorskom, ali ne zauvek.

Milovan

Poštovani zivim u Crnoj Gori a do skoro sam ziveo u Srbiji,mene interesuje za voznju u CG.Hvala unapred

Polovni Automobili

Nje nam poznato kakvi su zakoni po tom pitanju u drugim zemljama. Pitajte nadležne u CG.

Srbin

Otac mi radi u Slovackoj i zanima me, da li smem da vozim automobil registrovan u Slovackoj dok je on u Srbiji. Na osnovu kog clana u zakonu smem ili ne smem da vozim automobil?

Odgovori

Polovni Automobili

Zakon o bezbednosti saobraćaja: Član 273 Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji. Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji: 1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci, 2) ukoliko upravljaju "rent-a-car" vozilima, 3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana, 4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije, 5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Dusan Lukic

Postovani, ako imas licnu kartu i vozacku dozvolu izdatu u Katar, i auto na njihovim tablicama i mojim imenom da li bih mogao taj auto da vozim i u Srbiji? Sto se tice mesta prebivalista nista nisam menjao u Srbiji, samo sam presao da zivim u Katar zbog posla. Zavaljujem

Odgovori

Polovni Automobili

Ako se odjavite iz Srbije i imate dokaz da živite u Kataru, onda možete.

Ljuba

Zena mi je strani drzavljanin , odnosno drzavljanin italije, odobren boravak u srbiji i viza na osnovu braka. Njen je auto na italijanske table, da li mogu u njenom prisustvu da vozim automobil.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Međutim, ova priča može da bude komplikovanija ukoliko se ona preselila u Srbiju, tj. ukoliko sada živi u Srbiji.

miodrag

imam vozacku i licnu kartu i prebivaliste u bih,u srbiji licnu kartu i prebivaliste tj imam dvojno drzavljanstvo,dal mogu da vozim auto stranih tablica=njemacka,italija....

Odgovori

Polovni Automobili

Prebivalište smete da imate samo u jednoj državi, bez obzira na dvojno državljanstvo. Ukratko, morate da imate dokaz da živite u drugoj zemlji, trajno ili privremeno, ukoliko imate dvojno državljanstvo.

Bojan Tomic

Imam srpski pasos, hrvatsku licnu kartu i vozacku dozvolu. Imam i boravak u Hrvatskoj tj. radnu i boravisnu dozvolu. Da li mogu da vozim u Srbiji auto sa slovenackim tablicama?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Bojan Tomic

Ako auto nije na mom imenu da li je potrebna neka punomoc i gde se dobija?

Polovni Automobili

Trebalo bi da uzmete punomoć od vlasnika - nije nam poznato ko je nadležan u Sloveniji za punomoć. U Srbiji je, npr. nadležan AMSS.

Danijela

Postovani, da li ja srpski drzavljanin sa srpskom dozvolom mogu voziti kroz Evropu automobil sa ruskim tablicama? Srdacan pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Nema razloga zašto ne biste mogli ako imate ovlašćenje, ali za svaki slučaj proverite.

Rusija

Postovani, radim u Rusiji i imam radnu vizu, prijavu boravka, zanima me da li imam pravo da upravljam vozilom registrovanim u BiH ili Nemackoj? P.S Ako moze neki link gde je to objasnjeno? Unapred hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Idite na sajt www.mup.gov.rs, a zatim uđite u deo / Građani / Najčešća pitanja / Vozačka dozvola i upravljanje vozilom / Na koji način je regulisano upravljanje vozilom registrovanim u inostranstvu od strane naših državljana na putevima u Republici Srbiji?

vladimir

Da li mogu da upravljam automobilom koje je registrovano u Srbiji sa crnogorskom vozackom dozvolom? hvala u naprijed

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

ДРАГАН

Син ради у Швајцарској , да ли смем да возим његов ауто са регисттарским таблицама Швајцарске у Србији пошто ја имам пребивалиште у Србији?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne smete.

BORIS

Postovanje. Da li kroz Srbiju Madjarski drzavljanin moze da upravlja vozilom koje je registrovano u Nemackoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Može.

Aleksandar

Postovani, u procesu sam dobijanja Bugarskog drzavljanstva kao dvojnog drzavljanstva. Posedujem srpsku vozacku dozvolu ali cu je verovatno zbog privremenog odlaska u inostranstvo zameniti za bugarsku. Da li mogu voziti sa bugarskom vozackom dozvolom auto u Srbiji registrovan na srpske tablice ? Hvala na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Marko

Postovani, Jedno pitanje,da li smem da upravljam autom u Srbiji sa nasom dozvolom,vlasnik automobila je moja supruga imam ovlascenje i sve ostale papire izdate u Svajcarskoj prijavljen sam u CH i imam vizu D u pasosu i potvrdu da cekam B vizu tamo su mi rekli da smem da vozim auto sa tom potvrdom po celoj Evropi da li to vazi i za nasu zemlju? Hvala unapred na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Smete.

Miroslav

Postovani da li ste dobili pojasnjenje na temu voznje stranca za clanove uze porodice?

Odgovori

Polovni Automobili

Još uvek ništa.

MILAN

Postovani, zanima me da li smem da vozim auta koji su stranci odjavljeni na slep prikolici.

Odgovori

Polovni Automobili

Smete da ih vozite na prikolici, ali je potpuno drugi problem kakav je njihov status po pitanju Carine, odnosno da li ste prekršili neki carinski propis. Ako su ušli u Srbiju na točkovima, zatim odjavljeni u inostranstvu, tu može da bude problema, ali i ne mora ukoliko se niko ne bude bavio time...

Boban

Poštovani, posedujem srpski pasoš, srpsku ličnu kartu i imam prebivalište u Srbiji, takođe posedujem i bugarsku ličnu kartu, (sa bugarskim matičnim brojem), bugarski pasoš, i imam prebivalište u Bugraskoj. Posedujem srpsku vozačku dozvolu. Da li mogu da vozim u Srbiji auto sa bugarskim tablicama, koji je registrovan na moje ime ?

Odgovori

Polovni Automobili

Legalno ne možete ako živite u Srbiji, odnosno tu Vam je prebivalište. Po zakonu, dozvoljeno je da imate samo jedno prebivalište. Dužni ste da odjavite prebivalište u Srbiji ukoliko se iseljavate u Bugarsku, odnosno tamo prijavljujete prebivalište. Tada dobijate potvrdu o promeni prebivališta. Inače, zakonska definicija prebivališta je: "Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio sa namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mestom u kome se nastanio".

Ivan

Pozdrav! Prijatelj je iz V. Britanije dosao kolima u Srbiju. Auto je registrovan tamo, ima svu pratecu dokumentaciju vezanu za auto kao i medjunarodnu dozvolu. Interesuje me da li mora jos neki dokument da poseduje kao strani drzavljanin ili moze slobodno da se krece kroz Srbiju? Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Ne mora, može slobodno da vozi.

Ivan

Hvala na odgovoru, i samo jos jedno pitanje. Da li je u obavezi da kupi "granicno" osiguranje koje traje mesec dana iako se nece zadrzavati toliko? Pozdrav

Milan

Juce su me zaustavili i napisali kaznu za prekrsaj pod Član 273... Otac mi ima bugarsko drzavljanstvo ja koliko znam imam pravo da upravljam vozilom dok se on nalazi u Srbiji, pored toga imam punomoce iz Bugarske. Rekli su mi da mogu da upravljam vozilom kao bilo koja druga osoba samo u prisustvu vlasnika... Hvala unapred!

Odgovori

Polovni Automobili

Ako otac ima prebivalište u Bugarskoj, onda nemaju pravni osnov da Vas kazne. Kao što ste napisali, Član 273. kaže: Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji: 3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana. Idite na sud i tražite da se policajac kazni zbog nepoznavanja zakona.

Milan

Ali ja sam bio sam dok sam vozio?

Polovni Automobili

Izvinjavamo se - greška. Onda je policija u pravu. Da je otac bio sa Vama u kolima, onda ne bi bilo problema. Dakle, možete da vozite samo u njegovom prisustvu, a ne kada je on u Srbiji, a Vi sami u kolima. Izvinjavamo se još jednom.

Zoran

Po zakonu o upravljanju motornim vozilima u Srbiji ima pravo da upravlja vozilom stranih tablica lice sa vazecom saobracajnom dozvolom izdate u R Srbiji koji je uzi clan vlasnika a tog utomobila bez njenog prisustva sve dok je vlasnig istog na teritoriji R Srbije !

Polovni Automobili

Zorane, ta stavka je promenjena.

Sasa

"Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji.

Milan

Vec tri godina radim u sloveniji, imam rade papire slovenski. Auto mi je registrovan u sloveniji. Da li moze autom u srbiji upravljati Moja vanbracna zena. Nismo vencani imamo klinca cetrnest godina. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Gde ona ima prebivalište, odnosno gde živi?

nebojsa

Poštovani postavio sam Vam pitanje u vezi upravljanja vozilom stranih reg. tablica u srbiji ako supruga ima dvojno drzavljanstvo poljsko-srpsko i prijavljeno prebivaliste u srbiji, i Vi ste odgovorili da ne moze upravljati vozilom u srbiji, ali ako ona ima prijavljen boravak u poljsku po čl.273 zakona o saobraćaju i carinske uredbe br.327 stoji da ona može upravljati vozilom kao i ja uz njeno prisustvo po čl. 237 i bez njenog prisustva po čl.327. dok je ona na teritoriji Srbije, Molim Vas za objašnjenje. Unapred hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Njoj je prebivalište prijavljeno u Srbiji. Dakle, u Srbiji živi. Ukoliko prebaci prebivalište u Poljsku ili privremeno boravište, onda će moći da vozi auto sa stranim tablicama u Srbiji. Istu takvu situaciju su imali mnogi vozači sa dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske ili Srbije i BiH - bez obzira na dvojno državljanstvo, ukoliko im je prebivalište bilo u Srbiji, nisu smeli da voze auto registrovan u Hrvatskoj, BiH ili bilo kojoj drugoj državi. Neki su i prijavljivali boravište u Hrvatskoj ili BiH, ali je policija to proveravala na razne načine, pa su od toga uglavnom odustali. Ipak, da biste bili 100% sigurni, proverite direktno u MUP-u.

nebojsa

Postovani, moja zena ima dvojno drzavljanstvo poljsko-srpsko, zivimo u srbiji gde ima prijavljeno prebivaliste, a ima i stan u poljskoj i povremeno boravi i tamo, ja imam samo srpsko drzavljanstvo i prebivaliste u srbiji. moze li ona da vozi auto u srbiji sa poljskim tablicama i koliko vremenski, i da li ja mogu da vozim isti auto sa ili bez njenog prisustva u autu ili srbiji. hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto joj je prebivalište u Srbiji, ne sme da vozi auto registrovan u inostranstvu. Isto važi i za Vas.

Jelena

Postovani, strani drzavljanin se upucuje na poslovni put u Srbiju sa vozilom inostranih tablica (Rumunija) na odredjeno vreme. Naravno, imace kod sebe punomocje od firme (vlasnika auta). Za sada, ne znamo koliko ce trajati poslovni put. Interesuje nas koliko je zakonsko ogranicenje za njegov boravak u Srbiji sa stranim tablama? Hvala puno! Pozdrav!

Odgovori

Polovni Automobili

Vozila registrovana u inostranstvu mogu da se koriste u Srbiji najduže tri meseca u kontinuitetu od dana ulaska vozila u Srbiju. Nakon toga, može da izađe iz Srbije i da se vrati, kako bi se prekinuo kontinuitet, nakon čega ponovo ima tri meseca ili može privremeno da registruje auto u Srbiji. Strana vozačka dozvola prestaje da važi protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci.

Nindza

Postovani, zivim i radim u Nemackoj, imam radnu i boravisnu dozvolu na 5 godina na osnovu sklapanja braka sa drzavljaninom EU, imam prijavljen boravak u inostranstvu duzi od 90 dana u SUPu u Srbiji. Strani (nemacki) auto je registrovan na zenino ime i ja njime imam prava da upravljam bez njenog prisustva na teritoriji cele EU po osnovu clana uze porodice. Moje pitanje glasi: Da li mogu sa navedenim autom da sam (bez zeninog prisustva) dodjem u Srbiju i privremeno boravim (odmor) i vozim navedeni auto? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Možete, ali bi bilo dobro za svaki slučaj da uzmete neku vrstu ovlašćenja. Verovatno Vam ga niko neće tražiti na osnovu svega što ste naveli, ali u slučaju neke vanredne situacije ili kontrole možete sebi da uštedite mnogo vremena i nerava.

backo

Imam srpsko drzavljanstvo,srp dozvolu,sad sam dobio bih drzavljanstvo i imam prebivaliste u Bih,mogu li da vozim auto sa bih tablama i sa srbijanskom dozvolom

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto Vam je prebivalište u BiH, možete u Srbiji da vozite auto sa stranim tablicama. Ali trebalo bi da izvadite BiH dozvolu i da vratite srpsku, pošto ne smete da imate dve, a policiji će biti sumnjivo što vozite sa srpskom, a prebivalište Vam je u inostranstvu. Takođe, treba da prijavite promenu prebivališta u srpskom MUP-u.

Ratko Radakovic

Dal moze supruga davozi auto koji je registovan u Sloveni i ako ja nisam u Srbi sa ovlastenjem koje je napravljeno u Sloveni

Odgovori

Polovni Automobili

Ne može.

Peca

Imam slovenački pasoš, na kom mi stoji da mi je stalno prebivalište u Beogradu. Da li slobodno mogu da vozim auto na EU table?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Bmw fan

Pozdrav, zivim u svedskoj imam boravak na dvije godine, da li smijem voziti u crnu goru i srbiji auto ma svedskim tablicama koje nije moje, ali na zelenom kartonu pise moje ime da smijem upravljati njime. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Smete - ali uzmite neku vrstu ovlašćenja od pravog vlasnika.

Lili

Suprug je u Nemackoj ima vizu na 5 godina auto na svom imenu i Nemackim tablama.Poseduje srpsku vozacku dozvolu.Dali ima pravo sa tim autom i tom vozackom da dodje na odmor u Srbiju?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

mare

jel možete da mi pojasnite šta znači odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci "po bilo kom osnovu". Konkretno ja imam britansku multi vizu na dve godine, da li sa njom mogu da vozim automobil na britanskim tablicama u srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne možete - viza koja odobrava više ulazaka u neku zemlju u određenom periodu, pri čemu je pri svakom ulasku ograničeno vreme boravka u toj zemlji (npr. 30 dana), ne smatra se odobrenim boravkom u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci.

Dejan

Imam madjarsko prebivaliste i radnu dozvolu da li imam pravo da vozim auto na stranim tablama u Srbiji kao i u Madjarskoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Aleksa

Imam srpsko drzavljanvstvo, ovde sam rodjen, zivim i radim. Posto sam slovak po nacionalnosti, slovacka izdaje dokument o prebivalistu u trajanju od 5 godina. To mi omogucava da zivim i radim tamo a na toj id kartici imam i prebivaliste upisano. Boravak se produzava na svakih 5 god. Ako bih kupio kola na slovackim tablicama tamo ih registrujem na svoje ime. Da li to znaci da cu imati problem ako taj automobil vozim u Srbiji? Prema zakonu vidim da to nije sporno ali ovo sa carinskim prekrsajem me brine. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ovo je siva zona, tako da na to pitanje ne možemo da damo konkretan odgovor.

Bojan

Postovani, Radim u Rusiji vec sedam godina,pre par meseci sam polozio vozacki ispit u Moskvi,kakva je procedura oko prevoda dozvole u Srbiji i da li mogu sa Ruskom dozvolom normalno da vozim u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ste i dalje u Rusiji, a u Srbiju dolazite samo povremeno, na kraće, možete da vozite sa ruskom dozvolom bez problema.

MI

Suprug je uzeo auto na lizing od firme u Nemačkoj, auto sa nemačkim tablicama. Oboje imamo privremeno prebivalište u Nemačkoj. Da li je potrebno neko ovlašćenje za mene (kao suprugu korisnika lizing vozila) da mogu auto privremeno da vozim u Srbiji? Srdačan pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

MI

Ovlašćenje koje može da izda lizing kuća (na engleskom) na njihovom memorandumu ili neko posebno?

Oleg

Dobar dan. Ja sam drzavljanin Rusije. Imam u Srbiji stalno nastanjenje i zivim u Srbiji. Da li mogu da trajno vozim svoj auto srpskoj registracije sa ruskim voz. dozvolom? Ili moram da zamenim rusku dozvolu na srpsku?

Odgovori

Polovni Automobili

Morate da zamenite rusku za srpsku vozačku dozvolu.

mik

Otac mi radi u nemackoj ima njihovo drzavljanstvo da li ja smem kao njegov sin da vozim njegov auto u srbiji bez njega? A ja nemam nemacko drzavljanstvo

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Nina

Meni su rekli u AMSS da ako mi vlasnik vozila napravi punomoc u Nemackoj i da mi odobri upravljanje u svim zemljama evrope imam pravo da vozim u Srbiji auto na nemačkim tablicama.

miki kopasz

dobar dan. ja sam drzavljanin Slovacke i imam u Srbiji stalno nastanjenje i zivim u Srbiji. Da li mogu da trajno vozim automobil Slovacke registracije? hvala za odgovor.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Laza

Postovani, ako imam odobreno prebivalište u inostranstvu, a imam samo srpsku vozačku, e sad ako kupim auto u državi gde sam sad ali na ime od rođaka koji ima vozačku te zemlje i ako mi rodjak da punomoc tj ovlašćenje, da li tad mogu da dovezem to auto u Srbiju? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Emil Makra

Ako sam drzavljanin Srbije i Madarske, da li smem madarskom dozvolom da vozim auta koji je rigistrovan u teritoriju Srbije i na mom imenu je? Tj, da li drzavljanin Srbije sme da vozi auta sa SRB registracijom i stranim dozvolom?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete.

Jana

Postovani, mozete li mi pojasniti... ja kao drzavljanin Slovenije i Srbije - imam upisano prebivaliste i u Slo i u Srb sa slovenackom dozvolom koliko vidim ne smem da vozim muzevljev automobil jer ima SRB table? Ja zivim u Srbiji vec neko vreme. Medjutim u nekom primeru, ovde, sam procitala da osoba koja je drzavljanin Madjarske i Srbije, moze da upravlja vozilom registrovanim u SRB na njegovo ime i madjarskom dozvolom? Sad mi tu nista nije jasno.... Mogu li ja da registrujem automobil na svoje ime i vozim slovenackom dozvolom u R. Srbiji?

dragan

imam dvojno drzavljanstvo, licnu kartu Srbije i BIH a vozacka dozvola mi je izdata u Srbiji, zanima me dali je dozvoljeno da vozim auto koje je registrovano u BIH ?

Odgovori

Polovni Automobili

To zavisi od prebivališta, odnosno od toga gde živite. Ako živite u Srbiji, bez obzira na dvojno državljanstvo i ličnu kartu BiH, ne smete u Srbiji da vozite auto registrovan u BiH.

srki

Postovani ,znaci nema veze ako nije proslo 6 meseci boravka u inostranstvu,bitno je da mi je dozvoljen boravak? Drugo mislim da nebi bio problem ako dodjemiz inostranstva i odem u policiju da kazem da boravim u stranoj zemlji?

Odgovori

Polovni Automobili

Tako je, možete da vozite auto sa stranim tablicama, ali čim dođete u Srbiju najbolje je da odete u policiju i rešite tu situaciju sa prijavom boravka u inostranstvu. A pošto za neprijavljivanje boravka u inostranstvu od više od 90 dana postoji novčana ka

srki

Postavni,mozda se ja nisam dobro izrazio ali posedujem sve kao iz 1.zakona koji ste naveli samo sto ja u instranstvu boravim vec tri meseca pa bih npr.sutra isao na odmor da li imam pravo ikao nije proslo 6 meseci ? Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci

Odgovori

Polovni Automobili

Nema veze da li ste već proveli 6 meseci u inostranstvu. Važno je da Vam je odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci. Pritom je neophodno da prijavite policiji pre odlaska da nameravate da boravite u inostranstvu duže od 90 dana.

srki

Imam stalno prebivaliste u Srbiji,ali trenutno radim u inostranstvu i imam dokument o prebivalistu u toj zemlji vec dva meseca ,ukoliko dodjem sa autom u Srbiju da li mogu da vozim iako nije proslo 6 meseci od mog prebivalista u instranstvu?

Odgovori

Polovni Automobili

Po zakonu ne možete da imate prebivalište istovremeno na dva mesta.

Nenad

Dovezem auto,sa COL tablicama,iz Švajcarske i ocarinim ga u Subotici i sad Vas pitam da li mogu do Kruševca da ga odvezem na COL table? Unapred zahvalan

Odgovori

Nenad

To znači da sa COL tablama može samo do mesta carinjenja.

Polovni Automobili

Najbolje je da se obratite nekoj špediterskoj agenciji za detalje - preporučujemo www.don-sped.rs. Oni mogu da Vam pomognu tokom čitave procedure uvoza automobila, uključujući i nabavku problematičnih papira.

xim

Ja licno mislm da moze. I ne vidim ko to moze da mi zabrani, ako u zakonu lepo stoji do REGISTRACIJE vozila u R.Srbiji, a ne do CARINJENJA. Mozda moze neki saobracajac, ali postoje sudije, advokati, strani sudovi, pa da vidimo kako ce da tumace rec iz zakona REGISTRACIJA. Posto je rok za carinjenje 3 dana od ulaza u zemlju, cemu onda ovaj rok od 5 dana voznje na ZOLL? Logicno bi bilo da je neko razmisljao o tome, pa su namerno ostavili 2 dana, za prevoz nakon carinjenja? Druga logicnost mi je to sto se ZOLL tablice predaju uglavnom kada registrujete auto u Srbiji, tj. kada uzimate srspke table.

Marko Nedeljkovic

Meni je supruga u srbiji a ja imam prebivaliste u nemackoj vec skoro godinu dana, da li ona sme da upravlja autom na strane table ?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Marko

Evo vam iy prve ruke odgovori. Ako imate firmu u eu moyete voziti stranca te zemlje ako imate vizu bilo koje zemlje eu mozete voziti bilo koje table ako imate hr papire mozete voziti stranca u srb pod uslovom da srb papire ostavite kuci ako po bilo kojoj osnovi imate dokument eu mozete voziti bilo koje table dosta glupih prica i tema ja imam nemacke bugarske srpske papire i uvek nosim jedne

Odgovori

Polovni Automobili

Da je takva situacija, u Srbiji bi bilo više automobila sa stranim nego sa domaćim tablicama...

Milan Milosevic

Po zakonu ono sto je moje ,polovina pripada i supruzi tako da ne vidim zasto nebi mogla da vozi auto koji je pola njen?!

Dejan M.

Kako najjeftinije rešiti problem osiguranja vozila sa stranim tablama u Srbiji? Radi li se i na koliko tehnički pregled vozila sa stranim tablama u Srbiji?

Odgovori

danijel

Postoji takozvano "pogranicno osiguranje" koje mozes da platis na mesec dana, na tri, 6 i na godinu dana. Cena na mesec je najskuplja, a pada, na mesecnom nivou, kako uzimas vise. Na mesec dana je oko 150 eu, na godinu dana je oko 850eu. Tim iz polovnih automobila nije bas potkovan pravilima, no, sve se da nauciti :)

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, auto mora da se registruje u zemlji iz koje dolazi, odnosno da se tamo obavi tehnički pregled i kupi osiguranje.

Decak

"Automobil "stranac" može da bude registrovan u bilo kojoj zemlji; ne mora da ima registarske tablice zemlje iz koje je vlasnik/vozač ili neko od putnika." Dakle,posedujem dve licne karte ,Republike Hrvatske i Republike Srbija, vozačku dozvolu RS (ako je to bitno) .U radnom odnosu sam u RS. Koliko sam shvatio , mogu da vozim "stranca" u RS , registrovan bilo gde u E.U. sa ličnip dokumentima RH ?

Odgovori

Polovni Automobili

Gde Vam je (stalno) prebivalište, odnosno gde živite? Ako Vam je prebivalište u Srbiji, odnosno živite u Srbiji, to znači da ne možete da vozite "stranca" u Srbiji.

Ivko

Citam ovo sve..i da priznam dobra tema za razgovor,ali evo i specificne situacije i pitanja sa mnogo razlicitih odgovora. Naime..drzavljanin sam republike Srbije,ozenio se "Bosankom" stekao dvojno drzavljanstvo,nasledio nekretninu u Republici Srpskoj..sto naravno imam i ovde,igrom slucaja radim tamo takodje legalno i za stalno.Da ne duzim vise imam 2 l.k Rep.Srpske i R.S. 2 nekretnine,vlasnik sam licno. I sad pitanje: dali smem da vozim u Srbiji vozilo sa tablicama Rep.Srpske? A cisto da napomenem da bar 2 puta prelazim granicu dnevno,sa posla-kuci..inace konkretno sam u pogranicnoj zoni t.j. Bogatic 3-4km od granice..Hvala na idgovoru

Odgovori

nj

Ti si bas u sivoj zoni ali trebalo bi da mozes ako radis u BiH legalno, drzi u kolima neku potvrdu o tome za svaki slucaj. Zakon je manje vise i donesen radi nas koji imamo dvojno drzavljanstvo da ne bi kupovali i registrovali vozila u drugim drzavama, sto i ima smisla. Ali ako imas bilo kakav dokaz da je tebi posao, fakultet, penzija, ... u toj drugoj drzavi imas pravo da vozis vozilo registrovano tamo

Milos

Ljudi, mnogo mesate stvari. Drzavljanstvo je jedna stvar, i mozete da ih imate 200, ako medjusobno to drzave dozvoljavaju. Licna dokumenta su nesto drugo (licna karta tj prebivaliste, vozacka dozvola, pasos) i po zakonu je dozvoljeno imati samo jedan dokument. Po zakonu ti smes da imas samo jedno prebivaliste, kao i licnu kartu, a sa tim do isteka 6 meseci obavezan si da uzmes vozacku dozvolu drzave u kojoj imas prebivaliste vise od 6 meseci, pri cemu predajes vozacku dozvolu drzave gde si imao ranije prebivaliste. Nema tu sive zone, vec samo ne poznajete zakon dovoljno.

Ivan Milkov

Imam dvojno drzavljanstvo i bugarsko i srpsko.Prebivaliste mi je u Srbiji .Da li smem da vozim motor ili automobil u mom vlasnistvu na bugarskim tablicama?

Odgovori

A;eksandar

Zašto i kako NE? Ako ima državljanstvo Bugarske i vlasnik je vozila na bugarske tablice, može s njim u Srbiju ali ne i da ga proda u Srbiji osim na crno.

danijel

Ni ovo nije skroz tacno. Naime, ako otvoris firmu u Bugarskoj i auto registrujes na tu firmu, vodi se na tvoje ime, nema nikakv e veze sto ti je prebivaliste u Srbiji.

Polovni Automobili

Ne.

darko

Ja sam imao sličan slučaj ali sa Hrvatskom,i nisam odjednom mogao više da vozim od mislim 2009 g lično svoj automobil na hr tablicama u Srbiji jer mi je prebivalište bilo obostrano što naša policija ne priznaje.Morao sam po našem a ne i po hr propisu da carinim svoj auto na sebe,tj takoreći prodao sam ga sam sebi jer sam tada imao dve lične karte sa dva prebivališta što mi u Hr nisu pravili problem nego ovde. i ocarinio u Srbiji.Smejali su se na carini ali i redovno mi uzeli pare za carinu

uros

Nikako vam policija ne može dati tumačenje zakona koje ste naveli da ćete tražiti od policije. Istina je da policija primenjuje propise i kažnjava, mandatno, ali jedino ko vam može dati tumačenje zakona je sud ili ukoliko isti nije u stanju onda to može "tvorac" zakona u našem slučaju parlament što je iluzorno (autentično tumačenje zakona)..dakle samo sud može zauzeti stav, policija smo primenjuje odnosno izvršava iste.

Odgovori

dzordz

drzava je cela ustrojena na tom, da se zakon uvek moze tumaciti na vise nacina, i da gradjani uvek mogu poo potrebi biti u raznim prekrsajima, pri tom ih niko ne kaznajva(najcesce) i to i z dva razloga, prekrsioci uvek su u strahu i podanickom odnosu , a sa druge strane podanimk uvek moze biti procesuiran ako postane neprihvatljiv.

Polovni Automobili

Verovatno iz tog razloga još nismo dobili odgovor iz policije.

Mikin

"1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci" PITANJE: da li drzavljanstvo neke druge drzave (strani pasos ili ID) podrazumeva "odobreni boravak u kontinuitetu od najmanje 6 meseci"? Ja mislim da DA, ali je bitno sta misle oni koji kaznjavaju.

Odgovori

Edi Dekenka

ps. Ovo je ocito samo nasa, srpska nebuloza ili specijalnost: "odobreni boravak od najmanje 6 meseci u kontinuitetu" ima VECU tezinu od drzavljanstva ili "odobrenog dozivotnog/permanentnog boravka u kontinuitetu"!!! Ali, kamo srece da je ovo jedini zakon tog kvaliteta.

danijel

Vecina nasih ljudi koji zive u USA, Kanadi, Australiji ili EU, Rusiji i slicno, ima prebivaliste u Srbiji, odnosno dokumenta srpska, zato sto mnoge zemlje, vecina njih, dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo. Ako vas policajac zaustavi, a imate USA pasos i USA tablice na vase ime, auto placeno pogranicno, ili granicno osiguranje (drugo i nemoze na USA tablice, zakonski, oremda se mnogi zezaju pa naprave fals neke zemlje iz EU, da izbegnu 850eu godisnje), nece vam moci nista i da imate prebivaliste u Srbiji. Pa Vlade Divac i njegova zena su vozili na USA tablice sve automobile, a ziveli su u Srbiji par godina, pa im niko jedan problem nije pravio.

Edi Dekenka

Sto se tice ljudi koji imaju dvojno drzavljanstvo (drzavljanstvo Srbije i neko drugo) - po (nasledjenom) zakonu od SFRJ, drzava Srbija priznaje dvojno drzavljanstvo. Posto se nasi ljudi koji su na bilo koji nacin stekli drzavljanstvo neke druge drzave nisu odrekli drzavljanstva Srbije a imaju dokumenta drzave Srbije onda su (zakonski) DUZNI da u Srbiju udju sa svojim srpskim dokumentima (pasosem) i svaki drugi nacin je prekrsaj (mada ga policija tolerise). Drugacije receno, niko ne moze biti stranac u drzavi cije drzavljanstvo poseduje, bez obzira koliko drugih drzavljanstava imao. Odavde proisticu sve ostale "cake" oko upravljanja vozilom sa stranim tablicama na teritoriji Srbije.

Aleksandar

Zivim u Srbiji, rodjen tu... Majka mi je iz Makedonije. Na osnovu nje sam prosle godine dobio makedonsku licnu kartu i pasos sa adresom stanovanja u Makedoniji i njihovim maticnim brojem. Da li mogu da vozim makedonski auto registovan na mene, na makedonsku adresu i dokumenta sa NASOM vozackom dozvolom ovde u Srbiji? Buni me ta prijava boravka...

Odgovori

Polovni Automobili

To je siva zona i ne možemo da Vam damo precizan odgovor, pošto se situacija na terenu razlikuje od slučaja do slučaja. Neki su uzeli bugarsko ili mađarsko državljanstvo i voze "strance" bez problema , dok onima sa dvojnim hrvatskim i bosanskim državljans

Milan

Dobar dan, zanima me da li ste dobili odgovor iz policije koji se tice preklapanja zakonskih propisa i uredbe u kojoj se navodi da clan uze porodice vlasnika "stranca" moze njim da upravlja bez njegovog prisustva ukoliko se on nalazi trenutno u zemlji? Hvala.

Odgovori

A;eksandar

Do sada je to bio carinski prekršaj.

danijel

ne mozes da vozis stranca ako imas samo srpsko drzavljanstvo, pa taman da ti zena da auto, osim ako vlasnik ne sedi pored tebe dok vozis. Da tako moze svako bi u Srbiji vozio nemacke tablice, rodjaka ko salate.

Polovni Automobili

Nismo još uvek dobili zvaničan odgovor.

Magyar

1. ) Auto sam morao da ostavim u Srbiji na popravci. Auto je na SRB table. Da li može po mene da dođe u Segedin tatin prijatelj kao vozač mog auta na SRB table u prisustvu mog oca u kolima? Da li bi pravili problem policajci u Srbiji ili mađarski carinici - na carini predaje se saobraćajna od vozila pored pasoša. Da li mora da bude u kolima i moj otac? 2.) Ukoliko kupim auto u Mađarskoj ili u Austriji ili Nemačkoj da li mogu da vozim komotno po Mađarskoj po Austriji ili Nemačkoj i po Srbiji sa srpskom vozačkom dozvolom i naravno pripadajućom sabraćajnom dozvolom od vozila? Dakle, ne mislim na Zoll table, nego na regularne reg. table gore pomenutih država. 3.) Molio bih detaljno objašnjenje i šta preporučujete. Državljanin sam i Srbije i Mađarske. Radim u Mađarskoj. Imam HUN adresu i HUN ličnu kartu, HUN lakcímkártya, HUN NAV karticu dakle u full-u sam. Hvala lepo na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Odgovor 1: Pošto je auto registrovan u Srbiji, srpski policajci neće praviti problem. Što se tiče mađarskih carinika i mađarske policije na granici i na putu od granice do Segedina, trebalo bi da očevom prijatelju date ovlašćenje za upravljanje vozilom u

kole

Zoll tablice u Nemackoj mozete dobiti u dve boje i cene. Zelene za podrucje Nemacke i crvene za celu Evropu. Ako pogresite i uzmete jeftinije zelene Austrijanci ili Slovenci ce vam kozu sa ledja skinuti od kazne. Govori se samo o Zoll tablicama iz Nemacke, a znamo da se kola dovoze i iz drugih evropskih zemalja. Sta se radi sa italijanskim tablicama, jer ja ne znam dali oni imaju exportne tablice.

Odgovori

mustang

Onda te prve nisu Zoll tablice...

Polovni Automobili

Italijani nemaju eksportne tablice.

miki miki

Koliko sam razueo lice iz bilo koje druge zemlje recimo iz Bosne moze da vozi auto bilo koje zemlje EU Znaci mama ima prebivaliste u BIH a ja ovde i bukvalno u njenom prisustvu ja mogu voziti bilo koji stranac

Odgovori

dzordz

tako je miki, nigde bez mame.

danijel

SA pasosm BIH, verovatno ces ostati bez kola ako je auto iz EU, narocito ako mama nema u pasosu neku boravisnu visu za zemlju odakle je auto i papire da je auto njen, ili punomoc. nasa Milicija ne priznaje, u praksi voznje stranih tablica, BIH kao strani pasos, a i hrvatski, premda ga bolje tretira.

Polovni Automobili

Tako je.

DARIO MARKOVIC

Dobar dan,ako neko zna, moze li odgovor... Imam dvojno drzavljanstvo BIH i SRBIJE ,vozacka dozvola je Srbijanska . Pitanje glasi : Da li mogu u Srbiji da vozim auto sa BIH tablicama ,i koji su uslovi ako mogu ?

Odgovori

Polovni Automobili

Prebivalište mora da Vam bude van Srbije (da budete prijavljeni da živite npr. u BiH i odjavljeni iz Srbije) ili da imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji od najmanje 6 meseci u kontinuitetu.

Nemanja

Postovani, drzavljanin sam republike Srbije,imam dozvolu za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori,na godinu dana. Da li mogu da vozim auto sa CG tablicama u Srbiji? I da li mogu da vozim auto sa tablicama neke druge drzave,npr Nemacke? Pitam jer Crna Gora nije clan EU,a iz ovog teksta se zakljucuje da moze da se vozi auto sa bilo kojim tablicama,samo ako imam boraviste u bilo kojoj drzavi duze od 6meseci. Srdacan pozdrav i unapred hvala na objasnjenju

Odgovori

danijel

Isto kao za Bosanski pasos, bice problema i provera automobila sa pasosem Crne Gore. Normalno, morate imati sve ostale papire od kola. naprimer ako vozite USA tablice, treba da imate boravisnu vizu u pasosu, neki odkaz da je vozilo vase, granicno osiguranje i nalepnicu na kolima da je registrovano u USA. Ovo zadnje niko nema, nije imao ni divac, i niko i ne trazi, premda mogu da traze ako im se me svidite, sto je, velika verovatnoca sa pasosem Crne Gore da moze da se desi.

Polovni Automobili

Možete da vozite auto sa CG i bilo kojim drugim tablicama u Srbiji. Nema veze da li je zemlja u EU ili nije. Ne zaboravite da prijavite u policiji da ćete duže boraviti u inostranstvu.

Veljko Antonijević

Poštovani, hvala na ovom zanimljivom članku! Molim da izmenite prvu rečenicu: "Ako je auto registrovan u inostranstvu, tzv. stranac, u Srbiji NE SME da ga vozi lice sa prebivalištem u Srbiji." jer kao što se naknadno pojasnili, nije sporno ako fizičko lice koje upravlja "strancem" ima prebivalište u SRB, nego ako nema prebivalište u minimalnom trajanju od šest meseci u inostranstvu. Da li tablice "stranca" moraju biti iz zemlje gde fizičko lice koje upravlja vozilom ili neko od putnika spomenutu dozvolu boravka? Hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala na skretanju pažnje - izmenili smo prvu rečenicu kako bi čitaocima bila jasnija pravila. Automobil "stranac" može da bude registrovan u bilo kojoj zemlji; ne mora da ima registarske tablice zemlje iz koje je vlasnik/vozač ili neko od putnika.

Rale

Da odgovorim. Svoju adresu dokazujem dokumentom, u kojem je ista navedena, kao i matični broj građana, a koji prilažem uz saobraćajnu dozvolu. Auto ne može da bude u mom vlasništvu ukoliko nemam prijavljenu adresu boravka. A imam je. Ja samo ne želim da imam ikakav problem. Adresa ne omogućava boravak duži od 3 meseca. Zato me interesuje šta smem, a šta ne.

Odgovori

Mad max

Imam Slovacku pobit, tj imam boravak u slovackoj. I sad ovaj zakon mi dozvoljava da vozim auto bilo koje eu drzvave? Da li sam dobro shvatio?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako imate odobren boravak na više od 6 meseci, u tom slučaju da.

Milos

U Srbiji da. Mozes da vozis sta hoces. Meni traze samo ovlacenje u Srbiji, kada auto nije na moje ime, tj kada je iz neke druge drzave. U EU mi nikada niko nije zatrazio ovlascenje i pored toga sto imam pasos Srbije, boravak EU drzave, a vozim auto koji nije na moje ime, i nije iz drzave u kojoj ja imam boravak, vec sa CH tablicama koja nije u EU, ali jeste u Schengenu.

BHkorisnik

Postovani, kako se tretiraju vozila iz ex-yu zemalja a u vezi sa vazecim CEFTA sporazum? Primer, moje vozilo je na BH tablicama u mom vlasnistvu obzirom da imam BH i Srb drzavljanstvo, u slucaju da otac vozi auto koji je samo drzavljanin R. Srbije, da li mu je u tom slucaju dozvoljeno da vozi to vozilo u Srbiji? Dakle ne interesuju me EU zemlje, vec iskljucivo relacija BH-Srbija koje su obe u CEFTA sporazumu. Hvala

Odgovori

BHkorisnik

Pa carina se placa na trgovinu/uvoz automobila? Kako god, znaci vozila sa BH/CRO/CG se posmatraju jednako kao npr vozila na Nemackim tablicama - tj. kao stranci? Hvala

Polovni Automobili

CEFTA je sporazum o trgovini, tako da nema veze sa Vašom situacijom.

rex

imam prebivaliste i radnu dozvolu u Crnoj Gori(trenutno tamo radim inace iz Srbije) ,sad jasno mi je da smem ovde da vozim strane table u Srbiji iz vasih prethodnih odgovora ali dali znate mogu li strane table(npr slovenija) voziti i u Crnoj Gori ili samo ovde?

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite sa nadležnima u CG.

Aleksandar

Imao sam problem na naplatnoj rampi vracajuci se iz svajcarske sa prikolicom na svajcarske tablice a auto na bg gde su mi policajci hteli uzeti prikolicu koja je uredno bila registrovana uz obrazlozenje da je prikolica vucno vozilo i tretira se kao vozilo zato sto u zakonu nije razgraniceno vucno vozilo i tretira se vozilom .Kada ssm hteo da je vratim za svajcarsku natovario sam prikolicu na bg prikolicu e tu je bio jos veci problem kod madjarskih carinika gde su mi trazili kauciju za ulaz koji sam pdigao na izlazu iz madjarske a da nepricam o izgubljenim satima i satima

Odgovori

Zeljko

Imam Hr. Pasos, nemacku vozacku, adresa u pasosu je u Srbiji. Ako sam dobro razumeo, mogu nesmetano da vozom nemacke table u Srbiji? Hvala.

Odgovori

Mladen

Smeš ako imaš sa HR papirima prijavu boravka u Nemačkoj. Jednostavno Srpske papire (ako ih imaš) ne pokazuješ

Polovni Automobili

Niste dobro razumeli - auto sa stranim tablicama možete da vozite samo ako imate odobren boravak u inostranstvu od najmanje 6 meseci u kontinuitetu ili ako Vam je prebivalište u inostranstvu. Posedovanje stranog pasoša (dvojno državljanstvo) i strane voza

Petar

Poštovani, Jesam li dobro razumeo? Primer: Stefan(sa prebivalištem u Srbiji) ima boravak u Bosni i Hercegovini duži od 6 meseci. Da li Stefan može da uzme ovlašćenje od Muja(koji mu je dalji rodjak) iz Nemačke i vozi Mujina kola sa nemačkim tablicama po Srbiji?:) Tema je jako zanimljiva. Hvala na odgovoru i lep pozdrav!

Odgovori

Polovni Automobili

Može - u Zakonu piše da "strancima" mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci.

Steva

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Član 273 « Prethodni član Sledeći član » Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji. Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „rent -a- car” vozilima.

Odgovori

Polovni Automobili

To je tekst iz prethodne verzije Zakona o bezbednosti saobraćaja, koja je nedavno izmenjena. Da li ste hteli da ukažete na nešto konkretno?

Steva

Члан 327 Домаћа физичка лица са пребивалиштем у царинском подручју Републике Србије, имају право на потпуно ослобођење од плаћања увозних дажбина за приватну употребу превозних средстава регистрованих у иностранству, уколико имају одобрено привремено боравиште у иностранству до шест месеци, ако возило користе у периоду док бораве на царинском подручју Републике Србије (годишњи одмор, посете породици и сл.) и дужна су да то возило извезу приликом напуштања царинског подручја Републике Србије. Чланови уже породице лица из става 1. овог члана могу користити возило из става 1. овог члана само док се лице из става 1. овог члана налази на царинском подручју Републике Србије.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, to je iz Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju s robom. U ovom slučaju se propisi preklapaju sa Zakonom o bezbednosi saobraćaja, pa smo poslali pitanje policiji kako bi smo na osnovu odgovora iz policije uklonili sve nedoumice.

Stefan

Poštovani. Dobio sam vizu na 9 meseci za rad u Nemačkoj i imam prijavljen boravak tj. prebivalište u Frankfurtu. Da li mogu voziti stranca u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Marko

Poštovani, imam u Srbiji ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, prebivalište. U Crnoj Gori sam živeo 40 godina i u Crnoj Gori imam ličnu kartu za stranca i u srpski pasoš udaren pečat gde piše da mi se odobrava stalni boravak u CG. Pitanje: da li mogu u Nemačkoj da kupim kola, registrujem na sestru koja živi tamo i u Srbiji vozim ta kola na nemačke tablice?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato na koji način naša policija tretira to odobrenje u pasošu da Vam se odobrava stalni boravak u CG. Najbolje da se obratite direktno policiji i da dobijete odgovor direktno od njih.

Milorad Ilic

imam auto u nemackoj na sebi i tamo prebivaliste,da li moze u srbiji moj auto da vozi bez mog prisustva prvo koleno?tata mama sestra...?

Odgovori

Polovni Automobili

Kada kažete bez Vašeg prisustva - mislite na to da niste u tom trenutku u vozilu ili mislite na to da ste Vi u Nemačkoj a da oni voze auto u Srbiji?

Aleksandra

Zanima me kako je obrnuto, auto je bilo u Svajcarskoj registrovan sada su mi roditelji se vratili za Srbiju i registrivali auto i imaju srpske tablice. dali ja sad sa svajcarskom dozvolom smem da vozim u srbiji njihova kola? ja nistam nigde u Srbiji prijavljena i nemam srpski pasos ili licnu kartu samo svajcarske. hvala i pozdrav

Odgovori

Marko

Mozes da vozis sve inostrane tablice pa i srb tablice potrebno je da se prijavis u supu da si na boravku tu. Pusti glupe price

Vesna Pilgrim

Nemozes moras da imas punomoc od vlasnika auta overen kod notara.

Polovni Automobili

Možete da vozite taj auto u Srbiji.

Rale

Ja sam državljanin Srbije. Živim u Srbiji. Imam adresu na kojoj sam prijavljen u inostranstvu, u pitanju je Švedska. Imam auto, na švedskim tablicama, koji se vodi na mene. Raspitao sam se kad sam planirao povratak kući, smem li da vozim auto sa stranim tablama koji se vodi na mene, s' obzirom da imam srpski pasoš, u kojem nema nikakvih viza. Jednostavno, svaka tri meseca se šetam tamo-vamo. I koga god sam pitao, a bilo je i stručnih lica, rekli su mi da mogu. Da bi me na granici carini pustili, a policajac nije hteo ni za živu glavu, nego me maltretirao da predam auto na carinjenje. Ja to uradim, izbije mi lepe pare iz džepa, da bi mi špediter rekao da to ne radim, jer apsolutno nema potrebe za tim. Po njemu, ako su u saobraćajnoj moji podaci, a to je moguće ako imam u najmanju ruku privremeno i povremeno boravište, nemaju pravo da mi prave probleme. Sve u svemu, mišljenja su podeljena. Šta je tu istina?

Odgovori

benzin i samo benzin

čime dokazujete da imate prijavu na nekoj adresi u Švedskoj i koliko dugo ili na koji period ste se prijavilia? Da li ste se prilikom odlaska za Švedsku "odjavili" iz Srbije što ste bili dužni po Zakonu o prebivalištu i boravištu? sama činjenica da "živite u srbiji" i da se"svaka tri meseca šetate tamo-vamo" govori da nemate odobren boravak duži od šest meseci u švedskoj, pa je i policajac bio u pravu, ali je pri tom prekoračio svoja ovlašćenja jer kao pogranični policajac koji uz sebe ima carinika koji nakon policijske kontrole vrši carinsku kontrolu, nije imao pravo da vas tera na bilo koji carinski postupak ( prijavljivanje za uvoz) već je to mogao samo da signalizira cariniku a da vas carinik uputi u pravilan postupak - strani auto je strana roba u nadležnosti carinske službe. Sa policijom u unutrašnjosti je drugačije - ako vas zaustave i smatraju danemate pravo upravljanja stranim vozilom nemaju pravo da vas upućuju na nijedan postupak uvoza već moraju da vam oduzmu vozilo i dostave ga carini na dalju nadležnost sa pokretanjem prekršajnog postupka zbog carinskog prekršaja.

Polovni Automobili

U suštini, ovo je siva zona. Živite u Srbiji, ali ste prijavljeni i u inostranstvu. Međutim, po zakonu, ako Vam je u inostranstvu odobren boravak od najmanje 6 meseci u kontinuitetu, onda imate pravo da vozite "stranca" u Srbiji. Ako imate odobren boravak

Milos

Svako moze da se prijavi na adresu bilo gde, ali to ne znaci nista. Ti moras da posedujes ili vizu u pasosu koja je duza od 6 meseci, ili boravisnu kartu takodje duzu od 6 meseci. Ti nemas nista osim prijave, i to ti nista ne znaci. Nemas pravo da vozis auto sa stranim tablama.

Milos

Imam američku turističku vizu rok važenja 10 god, da li mogu da vozim auto iz Nemačke?

Odgovori

Steve

Druze naravno da ne mozes, da to moze svi bi vadili vizu americku i vozili na strane registracije.

Polovni Automobili

Komplikovano pitanje. Zaista ne znamo šta sve podrazumeva američka turistička viza na 10 godina. Ako biste nam dali više detalja u smislu toga koliko dugo smete u kontinuitetu da provedete u Americi i prateće detalje/ograničenja, možda bismo mogli da pita

Slavica Ferenczi

I jos nesto.Auto je na imenu muza.Da li mi treba neka punomoc ili nesto slicno. Jos jednom hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Uzmite punomoć od njega, za svaki slučaj.

Slavica Ferenczi

Dobila sam madjarsko drzavljanstvo,sad cu praviti lk i prijavicu se ovde.To je ta lakcim karta.A istovremeno sam prijavljena i u Srbiji,mada vec pola god zivim u Madjarskoj.Da li mogu i kako mogu da vozim auto sa madjarskim tablicama. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Kad se prijavite u Mađarskoj, odjavite se iz Srbije i možete da vozite auto sa mađarskim tablicama u Srbiji. Bez obzira na državljanstvo, važno je gde Vam je prebivalište, odnosno gde zaista živite.

Mile

Postovani, Moja supruga zivi i radi vec godinama u Nemackoj, naravno, uredno prijavljen boravak i radna dozvola. Ja zivim u Srbiji, tu i prijavljen. Da li ja smem da vozim suprugin auto sa nemackim tablicama bez njenog prisustva?

Odgovori

benzin i samo benzin

Opet netačan odgovor. Carinskim propisima je utvrđeno pravo upravljanja stranim vozilom na teritoriji Srbije za državljane Srbije koji po ma kom osnovu imaju odobren privremeni boravak u inostanstvu od 6 meseci. Ovo "dolaženje " stranim vozilom na teritoriju Srbije smatra se privremenim uvozom robe (vozilo je strana roba) , lice koje dolazi vozilom dužno je da vozilo vrati u inostranstvo sa prvim odlaskom iz Srbije a najkasnije u roku od 6 meseci. Za sve vreme dok je predmetno vozilo( i lice koje je tim vozilom došlo) u Srbiji istim vozilom mogu da upravljaju članovi njegove uže porodice i u vozilu bi trebalo da se nalazi dokumentacija koja dokazuje da je vozilom iz inostranstva došlo lice koje na to ima pravo ( kopija radne vize , kopija pasoša iz koje se vidi datum dolaska u srbiju, izvod rođenih ili venčanih koji dokazuju ono "uža porodica" i sl.).

Polovni Automobili

Ne smete.

Milos

@benzin i samo benzin Tacno, ali nesto si zaboravio da napise, namerno ili ne. Clanovi uze porodice (otac, majka, supruznik, deca) mogu da voze auto sa stranim tablicama, ali samo dok se vlasnik vozila (tj. njihov muz, otac, sin, cerka, zena...) nalaze na terotoriji Srbije! Ovde je pise da mu zena zivi i radi u Nemackoj, a on u Srbiji, tako da je odgovor jasan - NE (dok mu zena ne dodje u Srbiju na odmor, vikend ili kako god...). Zanimljivo je da zakon u ovom slucaju ne prepoznaje BRATA i SESTRU kao uze clanove porodice, to imajte na umu.

benzin i samo benzin

@Milos Pročitaj opet pa se uveri da ništa nije zaboravljeno : "Za sve vreme dok je predmetno vozilo( i lice koje je tim vozilom došlo) u Srbiji istim vozilom mogu da upravljaju članovi njegove uže porodice..."

benzin i samo benzin

@Milos Nažalost imamo mnogo Zakona koji se prepliću oko istih tema a i mnogo različitih izraza koje se odnose na isti pojam ili istu stvar -" članovi uže porodice" (mislim da je nekad bilo definisano samo starim Zakonom o nasleđivanju) i "članovi porodičnog domaćinstva" ( definicija postoji u Zakonu o radu) odnose se na isto, a imajući u vidu sve carinske povlastice i prava fizičkih lica ( "roba za potrebe domaćinstva") kao i činjenicu da je strani auto strana roba, postoji pravo upravljanja stranim vozilom svakom ko može da dokaže da sa vlasnikom vozila živi u istoj kući ( bukvalno) . E sad !!! - ono što nedostaje našim zakonima koji su nedorečeni zbog "stručnjaka sa menadžerskim diplomama" koji ih pišu, je baš to -kako dokazati određenu činjenicu kad način dokazivanja nije predviđen zakonom. moj predlog - lična karta sa adresom koja je ista kao i adresa vlasnika vozila- i onda nije bitno da li je bračni drug, dete, roditelj, brat, sestra, usvojenik itd.

Dragoljub Delic

Znam da pitanje nema puno smisla ali meni je vazno da znam. Da li je dozvoljeno slepati stranca po Srbiji na slepu ili prikolici i sta treba posedovati od dokumenata u strancu da bih bio miran?

Odgovori

Polovni Automobili

Kako je taj "stranac" ušao u Srbiju? Zašto se nalazi u Srbiji? Koliko dugo se nalazi u Srbiji? U čijem je vlasništvu?

Vladimir

Moja majka ima Mađarsko državljanstvo (pasoš) i uredno vozi vozilo na strane tablice iako joj je prebivalište registrovano u Srbiji.

Odgovori

Vladimir

I nju a i mene dok sam vozio (u njenom prisustvu) i nije bilo problema nikad. Da se nadovežem još malo. Moj deda ima umbefristet Austrijsku vizu (boravak) ali je prijavljen u Srbiji. On vozi na Austrijske tablice već jedn 30 godina. Još nešto... Ne živimo na selu gde svako zna svakog!

Polovni Automobili

Da li je nekad zaustavila policija?

Dragoljub

Poštovani,imam mađarsku vizu i prijavu prebivališta u Mađarskoj,smem li voziti auto na Bugarske tablice uz ovlašćenje vlasnika auta?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete.

Aleksandar

A ako imam bosansku licnu i vozacku i srpsku licnu kartu da li smem onda stranca da vozim u srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Gde živite? Gde Vam je prebivalište? Od toga zavisi da li smete da vozite "stranca" u Srbiji. Ako živite u Srbiji, tj. prebivalište Vam je u Srbiji, onda u Srbiji ne smete da vozite "stranca" bez obzira na to što imate dvojno državljanstvo, odnosno pasoš,

Alekdandar

Imam Cg licnu kartu za stranca stalno nastanjenog u cg i takav pecat u Srpski pasos da li mogu upravljati vozilom npr . Iz Nemacke

Odgovori

Polovni Automobili

Ne razumemo pitanje - dajte detaljnije podatke, stavku po stavku.

Mladen

Imam dva auta registrovana u Sloveniji,jedan vozim ja,drugi vozi moja supruga na vencani list,tj,pola moje imovine je njeno.Hoce li imati problem zbog toga?

Odgovori

Polovni Automobili

Moraćete malo detaljnije da formulišete pitanje. Gde ona živi? Na koga se vodi auto, tj. na čije ime je registrovan? Ili to funkcioniše drugačije u Sloveniji u odnosu na Srbiju?

Rade

Ja radim u Sloveniji,imam boravak i papire,takodje imam vozilo koje je registrovano na moje ime u Sloveniji. Da li moja supruga ili sin mogu voziti to vozilo,ako im dam ovlascenje???

Odgovori

Polovni Automobili

Ako oni žive u Srbiji, onda ne mogu da voze taj auto bez obzira na ovlašćenje.

Ivan

Da li mogu voziti u italiji kao turista bez prijavljenog boravka auto na it tablicama ako je vlasnik srbin sa njihovim papirima pored mene u kolima ?

Odgovori

Dance

Ne smeš posto u Italiji je nevažeća Srpska dozvola.

Polovni Automobili

Možete.

dusko pavic

Tekst je odlican i pojasnjava situaciju sa stranim tablicama. ima jedna nejasnoca, dali odobren boravak mora biti u zemlji u kojoj je registrovan auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne mora - zemlja prebivališta ili zemlja u kojoj je odobren boravak ne mora da bude ista zemlja u kojoj je registrovan "stranac".

Darko lo

Bosanska licna karta a srpska dozvola dali moze da se vozi stranac.

Odgovori

Polovni Automobili

Važno je prebivalište, odnosno gde živite ili gde Vam je odobren boravak od najmanje 6 meseci. Ako ste prijavljeni da živite u BiH, onda možete da vozite "stranca" u Srbiji, ali kada policija vidi da imate srpsku vozačku dozvolu, to će im biti znak da se

Miodrag

Crnogorski drzavljani da li mogu voziti u srbiji stranca.npr nemacke .austriske...

Odgovori

Lud pa zivi

Pa ako si Crnogorac tj montenigers podrazumeva se da kao stranac u Srbiji imas pravo da vozis stranca bilo koje registracije uz placeno osiguranje

Polovni Automobili

Ako žive u Crnoj Gori, onda mogu.

Aleksandar Nikolic

Jel moze da se vozi auto iz eu ako se ima firma u bugarskoj.imam prijavu biravka

Odgovori

Lalo

I pod uslovom da ste odjavljeni sa prebivalista u Srbiji da ste na radu u inostranstvu!

Polovni Automobili

Ako imate prebivalište u Bugarskoj ili odobren boravak od najmanje 6 meseci u kontinuitetu u Bugarskoj, onda možete.

WV

Moji roditelji zive i rade u inostranstvu za vreme odmora dolaze kolima da li ja smem voziti njihov auto za vreme boravka u srbiji ?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete ako je neko od njih sa Vama u vozilu. Međutim, ove se preklapaju dva zakona, pa ćemo pokušati da razjasnimo tu situaciju tokom sledeće nedelje.

NINA

postovani, Imam firmu u Bugarskoj, radnu knjizicu i prijavljen sam na adresi u Bugarskoj,jel mogu da vozim automobil sa npr Nemackim tablicama u Srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Miroslav

Prosto,umesto carinjenja,naparaviće se renta-kar firma,sa kojom sklopiš ugovor na godinu dana.......znači ,kupiš auto,fiktivno ga prijaviš u renta-kar,sklopiš ugovor sa sobom....i miran si,nema carinjenja ,nema jurnjave za propisima,jednom godišnje izađeš i vratiš se...raj za manipulacije...

Odgovori

dzordz

sve je lepo kad covek ima 12godina.no kasnije pocne da razmislja recimo: registracija tamo preko kosta 3x vise nego u srbiji gde se napravi renta kar firma, koliko mesecno kosta sa knjigovodjom renta kar firma,koliko dodatno osiguranje vozila u rentakr kosta? koliko max. moze biti staro vozilo za renta kar? koliki ce racun biti za uslugu koriscenja rentakar? koliki ce pdv biti ,kolika porez na dobit?. itd. zeznut taj virtuelni svet..,nije to travian.

Milos

Jedno pitanje za redakciju Da li to znači da prikolice sa stranim registarskim oznakama mogu da se voze u Srbiji bez problema i koji dokumenat je potrebno imati kod sebe da bismo bezbedno upravljanje vozilom

Odgovori

Polovni Automobili

Da - prikolice "stranci" mogu da se vuku u Srbiji. U zavisnosti od zemlje u kojoj je prikolica registrovana, treba imati dokaz o registraciji (saobraćajna dozvola ili kako god da se zove u toj zemlji).

Budjoni

Kako reče Bora Čorba ; Pravila, pravila da bi nas udavila !

Odgovori

Budjoni iz 63

I skroz ošašavila !

Slobo

Dali osobe koje imaju brata ili sestru u inostranstvu mogu da upravljaju vozilom sa punomoć

Odgovori

Polovni Automobili

Ne mogu.

Allen

Ma sve zavisi kako naletis na kojeg sluzbenika, tako se i postuje zakon ama bas u svemu. Doteravao sam vozila na Ch tablama, nemam njihovo nista, ma niko me pitao nije nista, doduse odmah sam carinio ali nikog ne zanima, jer bre pa i oni su ljudi iako su sluzbenici, znaju oni sve to ali sta da se radi.

Odgovori

Hm...

Firma u kojoj radim je deo strane grupacije. Na parkingu nam stoji auto sestrinske firme iz EU sa njihovim tablama. Pod kojim uslovima radik moze da vozi taj auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, ne može da ga vozi.

Rade

Pozdrav.Imam jedno pitanje,da li ja mogu sa dvojnim drzavljanstvom tj licna karta mi se vodi u Srbiji gde i zivim a Bosanska mi vozacka,da li ja mogu da vozim recimo nemacke tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - prebivalište Vam je u Srbiji, što znači da ne možete da vozite auto sa stranim tablicama.

Djole

Ako je auto registrovan u Cg na zenu a ja sam srpski drzavljanin i vencani smo ona ima crnogorske papire,dali ja mogi kao njen suprug da upravljam tim autom u srbiji bez nje kao pre sto je bilo (zena,deca,otac,majka) ?

Odgovori

Polovni Automobili

Mislite bez nje u smislu da nije u automobilu sa Vama ili da nije u Srbiji u tom trenutku?

zoran

Imam hrvatski pasos i licnu a srpsku dozvolu dali mogu da vozim stranca

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od toga gde ste prijavljeni, tj. gde Vam je prebivalište ili odobreno boravište najmanje 6 meseci. Ako imate dvojno državljanstvo, tj. imate hrvatski pasoš i ličnu, ali živite u Srbiji, onda ne možete da vozite stranca.

Zlatan

Sta znaci odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu? U Srbiji sam rodjen, imam mesto prebivalista, licnu kartu , pasos i vozacku. Bosansko drzavljanstvo sam dobio zato sto su mi oba roditelja iz BiH. Posedujem licnu kartu i pasos i imam mesto boravista. Ako moze nasa policija da mi oduzme auto sa Bosanskim tablicam,ispada da mi Bosanska policija isto tako moze oduzeti auto sa nasim tablicama.

Odgovori

Polovni Automobili

Odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu znači da je neko dobio odobren boravak od najmanje 6 meseci "u komadu", bez prekida. Što se tiče zakona u BiH, to ćete morati da proverite sa tamošnjim vlastima.

Milan

Zivimo u svajcarskoj supruga i ja duze od godinu dana,imam radne papire i auto na moje ime. Supruga ima samo srpsku vozacku,da li ona moze da vozi automobil u srbiji bez mene ili bez ovlascenja. Napominjem,svajcarsku licnu kartu,boravisnu dozvolu,a srpsku vozacku?! Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Može - ako ima boravište u Švajcarskoj, može da vozi auto u Srbiji sa srpskom vozačkom dozvolom. Samo joj dajte ovlašćenje za auto za svaki slučaj.

Lucky

Ukoliko je auto Nemačkih tablica na firmu vozač je sa dvojnim drzavljanstvom i ima ugovor o radu sa tom firmom tj ovlašćenje? Ali naravno nema privremeno boravište. Znači nije rentacar. Šta kaže zakon?

Odgovori

Polovni Automobili

Zakon po tom pitanju ne kaže ništa. To praktično znači da tom vozaču nije dozvoljeno da u Srbiji vozi taj auto.

pirot

kakvim se mi glupostima bavimo trazzimo rupe u zakonu da bismo placali porez u eu a ne u srbiji.stvarno smo glup narod (ne obicni ljudi nego vlast) samo ovi alavi ljigavi maloumnici da se udare u glavu stave normalne registracije kakav luksuz i ostale gluposti ionako nas deru kako stignu .zasto da vozim auto na bugarske tablice i da njima dajem pare .nece nama biti bolje ni za 1000 godine sa ovakvom robovlasnickom demokratijom .bolje turci da su ostali

Odgovori

audi42

Zasto da ne ? Ako neko ima mogucnost da vozi na Bugarske table, zasto da ne vozi ? Auta su jeftinija, registracija je manja.

danijel mladenovic

upravo tako starija auta su jeftinija taman za troskove carine i pdv inace ostala novija vozila su gotovo ista cena kao i kod nas. ali tu na scenu stupa nasa drzava sa registracijama npr audi a6 3,0d 2004d je kod njih 170e registarcija a kod nas oko 800e .Mislim da se vecina na to opredeljuje uparavo zbog registracije carinu i pdv bi vecina platila

audi42

@danijel mladenovic Registracija je manja, ali ne toliko, za audi a6 3.0 tdi to godiste registracija je od 315 do 410 evra. Dosta jeftinije nego u Srbiji.

pirot

Mozda prva registracija (jer se kod njih auto trajno registruje )nakon toga se placa osiguranje tehnicki i globa drzavi sve ukupno oko 170e rekao mi covek koji ga vozi

audi42

@pirot Imas netacnu informaciju. Samo osiguranje za taj audi iznosi od 130e do 190e. Pored osiguranja moras da platis i tehnicki pregled i porez drzavi.

ja

Pozdrav, nekoliko pitanja: 1.Da li se pod boravak u inostranstvu odnosi samo na Evropu ili na sve zemlje sveta, konkretno u mom slucaju bliskoistocna drzava? 2.Da li ja u tom slucaju mogu voziti npr auto na nemacke, svajcarske, austrijske ili italijanske table ili auto mora da ima table iz te zemlje gde imam odobren boravak? 3.Da li ako imam odobren boravak u Crnoj Gori ili Bosni podrazumeva da mogu voziti stranca? 4.Da li moram da imam trenutno odobren boravak od 6 meseci i vise, ili se racuna ako sam nekada davno imao i boravio u inostranstvu duze od 6 meseci?

Odgovori

Polovni Automobili

1. Na sve zemlje sveta. 2. Možete na bilo koje table. 3. Da. 4. Da - mora trenutno.

Nebojša Mihajlovic

da li sa rentacar vozilom postoji vremenski rok boravka u srbiji i eventualno izlazenje van granica srbije.Odnosno moze li sa ugovorom o zakupu vozila na 6 meseci da ne bude izlazenja sa vozilom van granica.

Odgovori

benzin i samo benzin

ne hvatajte se samo za jedan zakon kad pišete tekstove i dajete odgovore ljudima koji zbog netačnog ili nepotpunog odgovora mogu da uđu u problem: strano vozilo je strana roba i kao takva podleže carinskim propisima i za nju važe carinski propisi a na osnovu njih se i donode ili usaglašavaju drugi zakoni ili pojedini članovi tih zakona koji imaju bilo kakve veze sa bilo kakvom carinskom robom. UREDBA O CARINSKI DOZVOLJENOM POSTUPANJU S ROBOM definiše pravo uvoza ili privremenog uvoza i rokove , između ostalog i za iznajmljena vozila ( od rent-a-car-a iznajmljujete vozilo) i po čl.327 vozilo možete iznajmiti radi dolaska u srbiju ali ga možete voziti 5 dana ili ga iznajmljujete da napustite srbiju i po srbiji ga možete voziti 2 dana. a bilo bi dobro da ceo ovaj član uredbe zalepite u vaš text jer je u komentaru nemoguće zbog veličine.

Polovni Automobili

U zakonu se pominje samo rent-a-car bez vremenskog roka. Pod zakupom vozila verovatno mislite na lizing? On se ne pominje u zakonu.

Zoran

Gospodine Romcevicu! Hteo bi Vas zamoliti za razjasnjenje. Zivim u Rusiji vec 25 god. ,do sada uvek sa radnim vizama u pasosu R Srbije, uskoro bih trebao dobiti i njihov pasos. Na osnovu mog "novog" pasosa, sa adresom u Moskvi, cu imati registrovan automobil na moje ime. Znaci li to da se ja svijim autom mogu dovesti do, recimo Horgosa, a dalje put kroz Srbiju nastaviti alternativnim prevozom? Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da vozite automobil registrovan u Rusiji i kroz Srbiju.

Mika

Pitanje. Imam slovenačku radnu dozvolu do kraja septembra 2018 god. i prijavljen sam na adresu u Kranju. imam srpski pasos a radna dozvola nije u pasošu vec je u obliku licne kartre i na njoj ima moja slika i svi podaci kao u licnoj karti, dali ja sa tim mogu da vozim auto sa stranim tablicama u srbiji.

Odgovori

PEĐA

Smeš, ako ti je odobren boravak duži od 6 meseci. I u Austiriji je takva boravišna/radna dozvola.

benzin i samo benzin

Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost sa mestom u kome se nastanio.Boravište je mesto u kome građanin privremeno boravi van mesta svog prebivališta duže od 90 dana.ukoliko odlazite u inostranstvo s namerom da tamo neprekidno boravite duže od 90 dana dužni ste da, pre odlaska, Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavite privremeni boravak u inostranstvu, kao i da prijavite povratak u zemlju u roku od osam dana od dana povratka.Građani koji odu u inostranstvo s namerom da tamo neprekidno borave ne duže od 90 dana, a svoj boravak produže, dužni su da privremeni boravak u inostranstvu duži od 90 dana prijave nadležnom organu, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva. BITNO je prvo da sami sebi definišete šta vam je gde odobreno i da li ste te promene prijavili našim organima. tu slede kazne ne samo za saobraćajne i carinske prekršaje nego i za prekršaje koji se odnose prijavu - odjavu boravišta i prebivališta.

Polovni Automobili

Da li Vam je u Sloveniji odobren boravak duži od 6 meseci?

BMW BMW

Imam strani pasos i licnu kartu sa prijavljenim prebivalistem u inostranstvu, a imam i srpski pasos i srpsku licnu kartu sa prijavljenim prebivalistem u srbiji, i sta onda ? Niko me nije primorao da se odjavim iz srbije da bi dobio prijavu prebivalista u inostranstvu i strana dokumenta, imam 2 prebivalista i sta sad ?

Odgovori

Polovni Automobili

To je situacija koja u praksi nekad pravi problem, a nekad ne. Pošto Vam je prema adresi na stranom pasošu i ličnoj karti prebivalište u inostranstvu, možete da vozite "stranca" u Srbiji. Međutim, policajac koji Vas zaustavi može eventualno da odluči da p

Dalibor Dalibor

Imam hr pasos sa adresom u srbiji,. Jel smem da vozim strani auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne. Bez obzira na dvojno državljanstvo, ukoliko živite u Srbiji, ne smete da vozite "stranca".

www

Auto registrovan na Zenu koje ima Madarsku pasos itd . .. Ja sa Nasom pasosom nasom Voyackom dozvolom me zaustavili me vise puta Eu policajac (Madarski u Austriu Zena nilje bila u auto ) nikakva problem nisu pravili samo me pitali kolje vlasnik auto ja rekao cak i theo sam pokazati vencani list nisu ni pogledali pregledali auto i bez kazne me pustili i rekli sretan put toje Eu zakon .

Odgovori

PEĐA

Logično, jer je auto mađarski i upravljajući njime kroz Mađarsku ne činiš carinski prekršaj. Da imaš prebivalište u Mađarskoj i da tamo voziš srpski auto, bio bi prekršaj. Nema to veze sa EU zakonima.

Diawolo

Konacno su digli glavu i za pocetak uradili nesto. Svaka Cast!!!

Odgovori

Sasa

Ovo za dvojno drzavljanstvo, ti da bi dobio dvojno drzavljanstvo moras da se prijavis u drugoj zemlji makar i na sluzbenu adresu. Tako da svako ko ima dvojno drzavljanstvo, ima i prijavu, a samim tim i pravo da vozi auto. Uostalom, kako ce policajac da zna dal ja imam dvojno drzavljanstvo ako mu izvadim strani pasos kad me zaustavi? U Nisu, i na jugu sve vise ljudi vozi na BG tablicama, i niko ih ne sprecava da to rade.

Odgovori

jovan

Madjari su dali dvojno državljanstvo ljudima iz Vojvodine, iako oni nisu prijavljeni ni na jednu madjarsku adresu...

PEĐA

Čim imaš i strani pasoš, logično je da imaš i dvojno državljanstvo. Voze se kroz NI vozila bugarskih registracija, jer ljudi koji imaju bugarsko državljanstvo, u Bugarskoj imaju i prebivalište.

danijel

Vozim strance po Srbiji 18 godina unazad, dos ada nisam imao jednog problema. Doduse uvek sam "naoruzan" sa puno dokumenata, ovlascenja, osiguranja, strane dozvole, USA pasos itd. nikad jedan problem nisam imao. U USA pasose ne stoji adresa prebavilista, u drugim ID dokumentima ima adresa, ali iopet, to nije adresa prebivalista, oni ni ne znaju za taj zakonski termin, vec vise da vam stize posta. kada je auto registrovan, imate regularno osiguranje i kada je na vase ime, mozete da policajcu masete da imate prebivaliste u Srbiji, necete imati problem.

Rade

@danijel Vozis auta zato sto nisi naisao na pravog policajca koji poznaje zakon u potpunosti. Bez obzira ciji pasos ili vizu imas, nakon 6 meseci uzastopno provedenih u Srbiji, nemas pravo to auto da vozis. Dakle, vozilo mora da izadje van granice pre isteka od 6 meseci.

Mika

Zasto moze neko iz Srbije da vozi auto iznajmljen u inostranstvu od renta kara a ne moze da vozi auto sa stranim tablicama, u cemu je razlika kad je u oba slucaja auto sa stranim tablicama i stranac je kako mi kazemo. Ovi zakoni izgleda važe samo u srbiji i selektivno se primenjuju na gradjane, to je glupost, ako ja kupim auto u nemackoj, platim registraciju, osiguranje koje je pet puta skuplje od naseg u srbiji i sa tim vozilom mogu da putujem po evropi a samo u srbiji ne mogu, objasnite u čemu je tu problem i kakav je tu prekrsaj, pominjete u tekstu kazne za takva vozila i carinske prekrsaje, a sta je sa auto otpadima koji rasturaju strana vozila za delove jer od domacih nikom ne trebaju delovi, dali je to prekrsaj ili ne, i sta je tu problem, ili naprimer ja kupio pasata euro 4 u nemačkoj dobio sve papire, odjavio ga i dovezao u srbiju, u srbiji čekam nekakve provere, neke potvrde a najveća fora treba da mi ovi naši provere i daju potvrdu da je to pasat za koji sam već dostavio sve pratece nemacke papire koje sam dobio uz auto odjavlene od strane nemacke policije, jel to ispiranje mozga ili drugo nesto a u stvari je to ono zasta oni uzimaju novac a bez te njihove potvrde ne moze da se registruje auto. To je na žalost nasa Srbija u stvari nedovoljno strucno osoblje koje obavlja takve poslove, u stvari oni koji donose takve zakone a drugi ih primenjuju a gradjanima zagorčavaju ovaj i onako napaćen život...

Odgovori

Vladan

Sto je jos jadnije, odes da odradis homologaciju a oni ti traze da izvadis TIF za to vozilo pa da im ga dostavis da bi izdali potvrdu. To ti je isto kao da odes kod automehanicara a on ti kaze da odes da mu kupis alat i uputstvo za popravku da bi ti popravi auto

Sale

U ovoj drzavi prave zakone i propise sve moj do mojega , kupis Auto u Nemackoj uzmes Col table koje vaze mesec dana ne samo u Nemackoj negu u celoj Evropi i onda dodjes u ovoj nakaradi od drzave gde te iste Col table vaze samo pet dana ! Mi bolje svi da se iselimo negde pa da ovi maloumnici prave onda zakone za vrapce ili neke druge zivuljke .

Odgovori

Cedomir Stojanovic

pozdrav,imam pitanje jedno. ja posedujem hrvatski pasos i dozvolu i u njima upisanu adresu prebivalista u hrvatskoj,dali ja smem onda da vozim npr. nemacke,italijanske,holandske...itd tablice po srbiji,ili bih samo smeo voziti automobil koji je registrovan u hrvatskoj?hvala

Odgovori

Milan

ja imam crnogorski pasoš i crnogorsku vozačku dozvolu i u njima upisanu adresu prebivališta u crnoj gori. da li to znači da i ja smem da vozim vozila na nemačke, italijanske, švajcarske tablice po srbiji?

PEĐA

Smeš svuda da voziš strani auto, osim u matičnoj zemlji, tj.u onoj u kojoj imaš prebivalište. Ljudi se zamlaćuju glupostima. Takav zakon je svuda. Ako imaš prebivalište u Hrv a i u Srb, Hrvati ne dozvoljavaju da voziš vozilo srpskih reg.oznaka, čak i ako je na tvom imenu. Razlog tome je upravo to što si njihov rezident.

danijel

Nije ovaj odgovor dobar. Da bi vozio neki auto, bilo cije registracije, moras da imas OSNOV kako ga vozis. Ili da imas punomoc uradjen u zemlji odakle je auto, ili da si vlasnik, renta car i slicno. neki papir moras da imas. Po ovome kako ste napisali ispada da svako sa ruskim pasosem moze da vozi americke tablice po Srbije bez ikakvog papira i osnove.

danijel

Pa bilo bi lepo staviti i taj podatak. Ovo ako cita neko sa makedonskim pasosem, sesce u USA tablice, i kad ga zaustavi prvi policajac, kazace da je ovde citao da moze.

Polovni Automobili

Ako Vam je prebivalište u Hrvatskoj, odnosno živite tamo, smete u Srbiji da vozite auto registrovan u bilo kojoj drugoj zemlji.

Đenka

Koristan tekst, hvala Vam.

Odgovori

Milan DE

Najbolje bi bilo da svi mi koji živimo u inostranstvu samo pošaljemo novac nekako Srbiji i da se ne pojavljujemo. Ali da to slanje vršimo manje-više redovno, jer valja sva ta usta nahraniti.

Ivana

Tačku četiri su baš zakomplikovali.

Odgovori

Daniel

...ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci... Da li to ukljucuje osobe koje imaju dvojno drzavljanstvo?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - dvojno državljanstvo Vam ne daje pravo da vozite "stranca" ukoliko Vam je prebivalište u Srbiji, odnosno u Srbiji živite.

Odličaan zakon

Nema nikakvih problema. Ja imam boravak u SAD i svaki put kada mi je policija pretila nekim glupostima koje samo ovde postoje - ja im pokažem broj ambasade. Da vidiš kako odjednom prestaju da važe svi zakoji i prestaju svi problemi. E, a vi koji ste ostali u Srbiji i nemate zaštitu ni jedne druge zemlje, vi možete samo da jaučete. To je Srbija.

Roki

Sve bi to bilo super kad bi se sprovodili zakoni. Zakon nazalost ne vazi za sve. Zakon vazi samo za obicnu raju. Moj komsija vec godinama vozi BMW-a sa stranim tablicama i niko mu ne moze nista, a nije jedini ima ih jos. :(

Odgovori

Pedja Kokotovic

Moze tako dok ne napravi neki zesci prekrsaj (saobracajna nesreca sa vecom materijalnom stetom, i povredjenim licima), u tom slucaju nema, tata, mama, rodjak, politicar, itd. Pravna drzava ipak postoji i kod nas, da ne bude zlobnika koji kazu obrnuto!!! Govori vam pravnik!

Steva

Istina, znam par ljudi koji voze kola vec duze vreme na ceske registracije a od drzave ceske videli samo staropramen pivo. A sve kola po 50k+ eur.

Bojan

"Pravna drzava ipak postoji i kod nas, da ne bude zlobnika koji kazu obrnuto!!! Govori vam pravnik!" @Koko, de proveri ti dal ti je virus operisao mašinu, ako nije, onda je dijagnoza još komlikovanija. Na kraju, e ako si nam rekao!

Roki

Svaka cast tebi pravnice, aj idi oduzmi mu auto ako smes :) ili ga prijavi ako smes :) A to sto on prvo treba da zgazi nekog i da napravi veci karambol, pa tek onda da mu se sudi. To nije pravna drava u kojoj mi obicni smrtnici zelimo da zivimo. Da je pravna drzava policija bi mu vec oduzela auto, al nece jer zajedno piju kafu. Tako je pravna drzava ipak postoji al ne za sve :) Cak i da je stranac, on bi svoj boravak posle 6 meseci morao da prijavi ovde i da prevede auto na nase tablice. Evo svaki dan ga gledam poslednjih 5 godina, vozika se uredno i nikom nista.

Dejan

Jeste, pravniče, mi smo svi slepi kod očiju i ne shvatamo ništa. Da li je moguće...

Saša Živković

Šta bi sa pravnom državom u slučaju Divac, Mini i američka ambasada, odggovori nam na pitanje pravniče ako nisi samo na papiru pravnik a ovamo si samo neki pomoćnik u nekoj firmi, jer mahom ne svršeni pravnici i oni sa najslabijim ocenama ili su neki pomoćnici (ćate) ili novinari.

Boban

Drugar ima madjarski pasos i slovenacku dozvolu da li moze da vozi u srbiji auto sa srpskim tablicama