Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kad je automobil posle kupovine stvarno vaš? (VIDEO)

Kad je automobil posle kupovine stvarno vaš? (VIDEO)
Postavljeno 09.07.2020. u 15:06

Najvažnije iz teksta: 

  • Kupovina od fizičkog lica podrazumeva overu kupoprodajnog ugovora, plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava, promena saobraćajne dozvole i tablica u MUP-u 

  • Kupovina na autoplacu je jednostavnija i svu potrebnu dokumentaciju ćete uglavnom dobijati od prodavca 

 

U zavisnoti od toga da li automobil kupujete od fizičkog lica ili na auto-placu, zavisiće i dalji koraci, odnosno potrebna dokumentacija za prenos vlasništva, odnosno prvu registraciju.

I dok je prilikom kupovine sa auto-placa procedura nešto jednostavnija, kad kupujete auto od fizičkog lica morate da uradite nekoliko koraka.

Koja je procedura za prenos vlasništva vozila?

Kad kupite automobil od fizičkog lica, morate da prođete proceduru od tri koraka:

  • Overa kupoprodajnog ugovora kod notara
  • Plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava.
  • Promena saobraćajne dozvole i tablica u MUP-u

1. Overa kupoprodajnog ugovora kod notara: Prilikom overe kupoprodajnog ugovora, potrebno je da kod notara budu i prodavac i kupac. Pored potpisanog kupoprodajnog ugovora, potrebna je saobraćajna dozvola i da obe strane imaju lične karte.

U varijanti da automobil prodaje neko ko ima ovlašćenje od prodavca, onda je neophodno da on bude prisutan. Takođe, ugovor može da se overi i parcijalno, odnosno da različiti notari overe potpis. Na primer, prodavac u Beogradu, a kupac overi svoj potpis u Novom Sadu.

2. Plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava: Nakon što overite kupoprodajni ugovor, potrebno je da Poreskoj upravi dostavite dva overena primerka. Rok za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava je 15 dana. Porez se obračunava 2,5 odsto od vrednosti vozila po zvaničnom katalogu AMSS. O ovome možete pročitati u našem tekstu "Zašto u kupoprodajni ugovor treba staviti pravu cenu automobila."

Nakon toga, Poreska uprava izdaje rešenje na osnovu koga se plaća porez i nakon dostavljanja dokaza o uplati ugovor se overava. Takođe Poreska uprava izdaje potvrdu o plaćenom porezu nakon uplate.

U slučaju da prodavac i kupac nisu u istom registarskom području, potrebno je da vlasnik odjavi auto, kako bi kupac mogao da izvrši promenu vlasništva u svojoj Policijskoj upravi.

3. Promena saobraćajne dozvole i tablica: U slučaju da se radi o istom regstracionom području, da bi kupac dobio saobraćajnu dozvolu na svoje ime, potrebno je, pre svega, da je do isticanja registracije ostalo više od mesec dana.

Potrebna dokumenta su:

  • poništena stara saobraćajna dozvola
  • kupoprodajni ugovor sa potvrdom o plaćenom porezu
  • potvrda o plaćenoj administrativnoj taksi
  • potvrda o plaćenim troškovima za novu saobraćajnu dozvolu
  • lična karta
  • stara polisa obaveznog osiguranja

U slučaju da je bila neophodna odjava vozila, treba uraditi promenu vlasnika automobila u Policijskoj upravi odakle je kupac.

Koja je procedura kad automobil kupim na auto-placu?

Ako ste automobil kupili na auto-placu, gotovo svu potrebnu dokumentaciju za prvu registraciju dobićete od samog prodavca.

Dokumentacija neophodna za prvu registraciju podarazumeva:

  • račun sa fiskalnim računom
  • otpremnica za auto
  • inostrana saobraćajna dozvola automobila
  • račun o kupovini automobila u inostranstvu
  • carinska deklaracija
  • potvrda od strane prodavca o načinu uvoza automobila
  • podaci za identifikaciju vozila
  • potvrda firme o registraciji u Agenciji za privredne registre

Uz sve ovo potrebna vam je fotokopija lične karte i uplatnice za sve takse koje idu za prvu registraciju - sve to predajte u MUP.

Pogledajte video za detaljnije informacije: 

 

Ukoliko već niste, pogledajte kako se cenjakati prilikom kupovine.  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 54
Pregleda: 76418
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Danilo

Moze li da se prenese vlasništvo bez uradjenog tehnickog i registracije, ako auto nije u voznom stanju

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, može.

Darko

Ja mislim da može

Nikola Z

Kad ćete updateovati ovaj tekst ? Ima promena sada, recimo online plaćanje poreza itd.

Odgovori

Deki

Kada se kupuje auto sa placa ali je registrovan (uzeli ga u zamenu) i istice reg. za manje od 20 dana kakva je onda procedura kupovine?

Odgovori

Milos Djatkovic

Pozdrav, kupio sam auto koji je registrovan jos 7 meseci, tablice su iz druge opstine, da li ja moram da menjam tablice na moju opstinu i d ali moram ponovo da ga registrujem? Ili mogu da ga vozim tako na druge tablice?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, treba u potpunosti da prenesete auto na svoje ime, a to znači da treba da uzmete saobraćajnu dozvolu na svoje ime, a ako živite u drugom registarskom područuju, onda dobijate i nove tablice i nalepnicu. Za ovu proceduru ne morate da radite tehnički pregled, da plaćate porez na upotrebu vozila i obavezno osiguranje - to sve važi do isteka trenutne registracije. Obavestite osiguravajuću kuću čije obavezno osiguranje ima auto da bi se promenili podaci o vlasniku vozila.

Jonel

Kupovina motornog vozila Urađen kupoprodajni ugovor, overen kod notara, plaćen tehnički i registracija, plaćene nove tablice, saobraćajna dozvola i porez za prenos. Nisam ispoštovao zakonski rok od 60 dana da odem u MUP da prijavim vozilo i preuzmem tablice i saobraćajnu. Koja je sad procedura? Da li novac koji je dat za tehnički i registraciju propada i ako je tako da li nakon što opet uplatom postoji šansa da se taj novac refundira? Kako su mi rekli u MUP motor je prešao na moje ime.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, ako smo dobro razumeli, Vi ste išli u MUP po tablice i saobraćajnu? Da li ste ih uzeli? Šta su Vam još konkretno rekli?

petar petarr

Mora faktura od radnje na ime kupca i izjava da nije u obavezi da izda fiskalni racun jer je vozilo kao osnovno sredstvo, Kopija resenja firme isto..kupoprodajni smo odradili platili porez i overili već kod notara Tako su mi napisali sto se tiče prevoda auta.. Da li je ovo tacno kod prenosa auta sa firme koja nema fiskalnu kasu na fizicko lice? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, to je već pitanje za knjigovođu. Stvari se konstantno menjaju kada su u pitanju firme, tako da tu priču jednostavno ne možemo da ispratimo.

[email protected]

Napravljen je kupoprodajni ugovor...Nakon toga treba platiti porez preko eplati platforme i troskove izdavanja nove saobracajne preko iste platforme i pravac MUP sa saobracajnom, polisom ugovorom i licnom kartom? Nista vise nije potrebno? Uplate ce biti evidentirane online? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, tako je. Jedino ne možemo da garantujemo nakon koliko vremena će uplata biti vidljiva službenicima na šalteru. Možete to da proverite na samom šalteru pre uplate.

Truthful

036671661€ audi A3 1.6 Tdi 110 SRB +381642651201 vrnjačka banja 063465737 PolovniAutomobili

Jelena

Poštovani, planiram da kupim auto kao fizičko lice od pravnog lica. Auto je registrovan do 10.2023. Da li ja moram da menjam tablice i da registrujem auto od prvog dana kad bude u mom vlasništvu, ili tek kad istekne postojeća registracija? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovana, da biste izbegli moguće probleme, što pre završite redovnu proceduru prenosa vlasništva nad vozilom. Tablice ne morate da menjate ukoliko ste u istom registarskom području, porez na upotrebu vozila ne morate da platite pošto ga je već platio prethodni vlasnik. Pozovite osiguravajuću kuću kod koje je vozilo osigurano i proverite kakva je procedura kako bi se polisa prenela na Vaše ime. Naravno, i u policiji uzimate saobraćajnu dozvolu na svoje ime.

Jovana

Zdravo. Auto sam uzela pre dva meseca prenela s na svoje ime saobracajnu. U medjuvremenu sam zagubila kupoprodajni ugovor moze li da se izvadi duplikat kod notara?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovana, nije nam poznato. Pozovite notara kod kojeg je overen ugovor i proverite.

Ilija

Uradio sam kupoprodajni ugovor i overio kod notara i platio vozilo pre par meseci,nisam uradio nikakav prenos niti platio porez jer je auto bio registrovan.Šta mi je sad potrebno za registraciju i dali ću ponovo morati raditi kupoprodajni ugovor.Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Nema veze to što je auto bio registrovan. Trebalo je da obavite kompletnu proceduru odmah. Uglavnom, kupoprodajni ugovor je i dalje važeći. Samo nastavite regularnu proceduru prenosa vlasništva. Za porez na prenos ne morate da idete u Poresku upravu, već možete sve da obavite preko ovog sajta https://plati.euprava.gov.rs/#/ ili mogu uplatnicu da Vam "urade" u nekoj pošti ili banci. Nakon toga, tj. nakon plaćanja poreza, možete odmah u policiju.

Rade

Ako kupac ne prebaci polisu na sebe a saobraćajnu prebaci ko će dobiti malus za polisu ako dođe do saobraćajke a kupac kriv?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, u tom slučaju malus ide prethodnom vlasniku, pošto je njegovo ime i dalje zvanično na polisi osiguranja. Zato treba ovu promenu podataka obaviti što pre.

mare Voinovic

Pozdrav, ako mi je auto registovan jos 10meseci i u medjuvremenu ga prodam kupcu koji je na drugoj opstini, da li on mora posle prenosa apsolutnih prava, i vadjenja nove saobracajne i promene tablica da registuje opet auto, tj opet da plati novu registraciju ili moze da dobije nove tablice bez registracije ?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, novi vlasnik ne mora da plati novo obavezno osiguranje, ali trebalo bi da ode u filijalu osiguravajuće kuće čije ste osiguranje Vi kupili kako bi se uneli podaci o novom vlasniku. Ne mora da plati ni porez na upotrebu vozila, pošto je to već plaćeno kada ste Vi produžili registraciju.

Marko

Ne mora da menja ni tablice ukoliko je u istom gradu. Ove godine sam prodao auto sa još uvek važećom registracijom. Kupac je u istom gradu i opštini. Auto je prenešen na novog kupca a tablice su stare.

Sasha

Šta se dešava kada overite kupoprodajni ugovor platine prenos.tehnički novu reg i odete sa komplet.dokumentacijom u sup da odjavite stare tablice i da uzmete nove i onda vam u supu kazu da na dotičnom vozilu postoji zabrana reg i otuđenja od strane izvrsitelja sa bivšim vlasnikom vozila.dali tada propada novac koji sam platio za sve te troškove i reg. Ili samo ne mogu da reg.dok se neresio sa bivšim vlasnikom I tim izvrsiteljem?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, novac koji ste da li za overu kupoprodajnog ugovora i porez na prenos neće propasti ukoliko rešite problem sa prodavcem i izvršiteljem. Međutim, potvrda sa tehničkog pregleda važi 30 dana. Nakon toga ćete morati da obavite novi tehnički pregled. U najgorem slučaju, ukoliko budete prinuđeni da tužite prodavca, tražite nadoknadu svih troškova koje ste imali.

Vasilije milojevic

Automobile su super

Odgovori

Motordzija

Potreban savet. Zeleo bih da kupim motocikl koji je poslednji put registrovan 1998 godine u Beogradu. Prodavac nema saobracajnu na svoje ime, saobracajna se jos uvek vodi na bivseg vlasnika, prodavac ima kupoprodajni ugovor i dokaz o placenom porezu koji je sacinjen i placen 1998 godine. Da li moze prodavac da odjavi to vozilo sa kp ugovorom ili mora vlasnik iz saobracajne? Kupio bih taj motocikl pa me zanima da li ce biti nekih problema jer ga prethodni vlasnik iz saobracajne nije odjavio. Naravno posle bih ga registrovao na svoje ime.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, najbolje je da to proverite lično u policiji.

Slavko Slavko

Koliko je meni poznato može ako ima ovlaštenje, dokument, da to uradi. Ako ga nema a stari vlasnik je nedostupan onda je bolje pronaći nešto drugo.

Sladja

Добар дан. Купац возила је нпр из Врања а ја из Београда.... Он долази у Београд, радимо купопродајни говор, он плаћа порез... И да ли ја њему онда при плаћању пореза могу дати ауто, саобраћајну да оде за Врање.... Он ми је рекао да по новом он у свом Супу може да одјави таблице... Да ли је то стварно тако? Или да ми пошаље таблице поштом? Не знам...Могу ли ја имати неки проблем... Регистрација важи још месец ипо дана...

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, neka kupac proveri u svojoj stanici policije. Ako overite kupoprodajni ugovor, možete slobodno da mu date auto, mada ni overa kupoprodajnog ugovora ni plaćanje poreza na prenos nije 100% zaštita od problema. Nažalost, nadležni novim propisima jesu rešili jedan problem, ali nisu najvažniji.

Marko

Nadam se da će vam moje iskustvo pomoći. Mislim da samo prodavac u mestu i opštini gde je auto registrovan može da odjavi automobil. Znači kupac iz Vranja može da registruje auto u u svom MUP-u ali ne može da ga odjavi. Kupac mora da plati porez, troškove nove registracije tj. novu nalepnicu, novu saobraćajanu i tablice ukoliko autu još nije istekla godišnja registracija, i to čini u svom MUP-u. To sve može da se uradi elektornski preko portala e Uprava. Posebna je uplata za porez a posebno uplata koja sadrži sve tri stavke (nova saobraćajna, nova nalepnica i nove tablice). Moj kupac živi na istoj opštini kao i ja tako da je bilo lako, jer je u mom prisustvu podneo ugovor i sve uplatnice i preneo auto na sebe za šta je dobio privremenu saobračajnu dozvolu. Znači da Vi ne biste išli sa prodavcem u Vranje kako bi ste bili sigurni, najbolje je da odmah nakon overe ugovora idete u MUP da odjavite auto a zatim da dobijete novac i predate ključeve. Možete i pitati MUP ili agen. za reg.

Marko

Želim da prodam auto, verovatno fizičkom licu. Da li nakon overe ugovora kod notara i naplate kupoprodajne cene, predajem automobil i saobraćajnu dozvolu kupcu tako da je na njemu da izvrši prenos vlasništva? Međutim, šta se dešava ukoliko kupac ne izvrši prenos vlasništva i vozi sa starom saobrćajanom dozvolom. Da li prodavac može da se tereti za određene kazne i prekršaje? Da li postoji neki rok u kojem je kupac automobila dužan da završi prenos vlasništva? Hvala i pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

U tom slučaju kazne će da stižu na Vašu adresu - ovaj problem se rešava tako što odnesete overen kupoprodajni ugovor u policiju da biste dokazali kako auto više nije u Vašem posedu. Isto važi i za kazne za parkiranje i slično. Da se ne biste našli u toj situaciji, insistirajte da se odmah nakon overe ugovora kod notara ide u MUP kako bi se zamenila saobraćajna dozvola. Naravno, pre toga treba platiti porez na prenos, ali to sada ide brzo. Postoji i opcija da Vi odjavite auto i vratite tablice. Međutim, tada kupac ima dodatne troškove, uključujući i tehnički pregled, tako da niko neće biti oduševljen ovom idejom. Eventualno možete da kao "osiguranje" skinete registarske tablice sa auta i zadržite ih sve dok Vam kupac ne pokaže saobraćajnu dozvolu na svoje ime - ovo deluje kao ekstremna mera, ali ukoliko želite da budete 100% sigurni...

Marko

Veliko hvala na detaljnom odgovoru. Da li nakon overe kupoprodajnog ugovora kod notara prodavac automobila može kod MUP-a da isti odmah prijavi kako bi se obzbedio da ukoliko kupac odugovlači sa prenosom vlaništva, tako da onda prodavac ne snosni nikakve posledice u slučaju udesa, kazni itd. Zapravo, da li je moguća neka zaštita za prodavca ali koja ne podrazumeva skidanje tablica ili odjavu kola pre nego što kupac podnese zahtev u MUPu za zamenu saobraćajne dozvole. Kako ste napisali, a i proverio sam preko portala eUprave, moguće je nakon overe kuprodajnog ugovora odmah na osnovu podataka iz saobraćajne dozvole platiti porez na promet apsolutnih prava. Međutim, šta ako kupac ne može da to sprovede, šta onda?

Polovni Automobili

Što se tiče prijave kod MUP-a odmah nakon overe kupoprodajnog ugovora, to je malo komplikovanija priča. Pozabavićemo se tom problematikom detaljnije u nekom od sledećih tekstova. Ali u kupoprodajnom ugovoru možete da naglasite da se odmah nakon overe ugovora kod notara obavlja primopredaja novca i primopredaja vozila, nakon čega odgovornost za to vozilo u bilo kojem smislu prelazi na kupca. Možete u ugovoru da napišete i da je kupac obavezan u određenom roku da obavi proceduru prenosa u MUP-u. Obrasci ugovora koje možete da skinete sa interneta ili dobijete na raznim mestima nisu zakonski definisani, tako da možete da ubacite "klauzule" kojima možete da se zaštitite.

Polovni Automobili

Što se tiče prijave kod MUP-a odmah nakon overe kupoprodajnog ugovora, to je malo komplikovanija priča. Pozabavićemo se tom problematikom detaljnije u nekom od sledećih tekstova. Ali u kupoprodajnom ugovoru možete da naglasite da se odmah nakon overe ugovora kod notara obavlja primopredaja novca i primopredaja vozila, nakon čega odgovornost za to vozilo u bilo kojem smislu prelazi na kupca. Možete u ugovoru da napišete i da je kupac obavezan u određenom roku da obavi proceduru prenosa u MUP-u. Obrasci ugovora koje možete da skinete sa interneta ili dobijete na raznim mestima nisu zakonski definisani, tako da možete da ubacite "klauzule" kojima možete da se zaštitite.

Filip Mladenović

jedno pitanje,da li kupac nakon kupovine na auto placu pre registracije mora da obavi i tehnički pregled ,takodje u slučaju kupovine od fizičkog lica prilikom prenosa vlasništva da li se obavlja tehnički pregled i registracija ili su prenis vlasništva i registracija dva odvojena procesa ?

Odgovori

Polovni Automobili

Kupac nakon kupovine na auto placu mora da obavi tehnički pregled pre registracije. U slučaju kupovine od fizičkog lica, ukoliko je auto već registrovan ne mora da se obavlja tehnički pregled. Ukoliko je registracija istekla, mora da se obavi tehnički pregled.

Polovni Automobili

Kupac nakon kupovine na auto placu mora da obavi tehnički pregled pre registracije. U slučaju kupovine od fizičkog lica, ukoliko je auto već registrovan ne mora da se obavlja tehnički pregled. Ukoliko je registracija istekla, mora da se obavi tehnički pregled.

Milen

dosta dobro odrađena pitanja za kupovinu polovnjaka.veoma poučno.

Odgovori

Слободан

Како регистровати аутомобил који бих купио са плаца у другом граду (регистрационом подручју)? Које опције постоје?

Odgovori

Polovni Automobili

Postoje razne opcije - zavisi da li na tom auto placu mogu da vam završe tehnički pregled, probne tablice i slično. Pisali smo o tome u tekstu na ovom linku: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6968/koliko-kostaju-probne-tablice-gde-ih-izvaditi-i-na-koliko-mogu-da-se-uzmu

Слободан

Па, на том конкретном плацу не могу да изврше сами технички преглед, већ би морали на другом месту. Па пошто возило није регистровано, није ми јасно да ли је уопште могуће урадити технички преглед на пробне таблице? Јер колико сам схватио процедуру, продавац издаје пробне таблице и ради технички (или само ради технички, без пробних таблица, не знам), дој се ја враћам у свој град да вадим таблице и саобраћајну дозволу. Па поново идем код продавца, да се заврши регистрације (изда налепница). Веома лоша и беспотребна процедура. Због чега није могуће, рецимо, у Нишу купити и регистровати аутомобил на Београдске таблице? Зашто то морам радити физички у Београду, када се сада ионако све дигитализује?

Polovni Automobili

Poštovani, pročitajte detaljnije tekst sa ovog linka (https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6968/koliko-kostaju-probne-tablice-gde-ih-izvaditi-i-na-koliko-mogu-da-se-uzmu) i biće Vam mnogo jasnija situacija po pitanju probnih tablica, a tada ćete moći i sami da procenite kako da postupate dalje. Ako i dalje imate nekih nedoumica, slobodno pitajte, ali zaista Vas molimo da ne postavljate pitanja na koja postoje odgovori u ovom tekstu: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6968/koliko-kostaju-probne-tablice-gde-ih-izvaditi-i-na-koliko-mogu-da-se-uzmu

Zoran D

Da li nakon overe kupoprodajnog ugovora kod notara, mogu da predam saobraćajnu i vozilo kupcu na upotrebu?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Niko Vas ne sprečava, ali problemi su uvek mogući.

Zoran D

Ko plaća porez na prenos apsolutnih prava? Prodavac ili kupac?

Odgovori

Polovni Automobili

Same troškove može da snosi i prodavac i kupac ili mogu da podele - po dogovoru. Međutim, kada je u pitanju konkretno plaćanje u poreskoj upravi, tu može da bude razlika u zavisnosti od toga gde se porez plaća. Zato proverite na vreme da li može isključivo prodavac ili može i kupac. Takve stvari kod nas u praksi nisu standardizovane.

ANTON TONE SAJE

Zdravo, mozete da mi objasnite proceduru, ako se vozilo prodaje u EU iz SRBIJE.

Odgovori

Aleksandar Sibinović

Koja je procedura kada fizičko lice kupuje polovan automobil od pravnog lica koje se ne bavi prodajom automobila(pravno lice nije auto-plac niti je ovlašćeni prodavac automobila)?

Odgovori

Kursula

Srbija jos uvek na putu u 20-vek...

Odgovori