Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Uvoz polovnjaka i povraćaj poreza iz Nemačke – da li je ovo nešto novo

Uvoz polovnjaka i povraćaj poreza iz Nemačke – da li je ovo nešto novo
Postavljeno 29.09.2020. u 13:13
Autor: Dragan Romčević

U mnogim medijima odjeknula je „dobra vest“ preneta iz banjalučkih „Nezavisnih novina“ da svi oni koji nisu iz EU, a koji uvoze polovne automobile iz Nemačke imaju pravo na povraćaj njihovog (nemačkog) PDV-a.

Međutim, ovo nije nikakva novost. Naprotiv, povraćaj poreza praktikuje se već dugi niz godina i o tome tome smo pisali još 2015. godine u tekstu u kojem smo korak po korak opisivali proceduru uvoza.

Naglašavamo – nije reč o našem PDV-u (porezu), već o PDV-u (porezu) koji se plaća u Nemačkoj.

Za svaki slučaj...

To što ste negde pročitali da „od sada“ možete da dobijete povraćaj poreza kada kupite polovni automobil u Nemačkoj i tako praktično auto dobijete jeftinije – to nije ništa novo i nije „juče“ uvedeno.

Povraćaj poreza iz Nemačke može da se ostvari već veoma dugo.

Inače, ova vest je krenula iz BiH, da bi je naši mediji masovno preuzeli i time praktično zbunili neke vozače, koji su „shvatili“ da sada iz Nemačke mogu jeftinije da uvezu auto.

Takođe, u tim tekstovima piše da morate da nabavite „probne“, odnosno ZOLL (col) tablice – praktično carinske tablice koje služe samo za izvoz, kao i da morate da imate potvrdu o obavljenom tehničkom pregledu – TUV.

Međutim – to važi samo ako auto dovozite „na točkovima“, odnosno ako ćete samostalno da ga dovezete do Srbije.

Ukoliko ćete da ga vozite na prikolici ili na kamionu, nisu vam potrebne ni „col“ tablice, ni TUV potvrda.

Nadamo se da smo sada razjasnili ovu problematiku.

O kolikom procentu je reč?

Sada je PDV 16%, ali je ranije bio 19%.

Da li to važi za sve polovnjake iz Nemačke?

Ne!

Na prvom mestu, ne važi ako kupujete auto od fizičkog lica. Na drugom mestu, ne važi ni za sve automobile sa auto-placeva ili iz drugih firmi koje prodaju polovna vozila.

Morate da nađete prodavca (pravno lice – auto-plac, salon...) koje nudi tu mogućnost, tako da morate pre kupovine da proverite hoćete li moći da dobijete povraćaj poreza ili ne.

Da li se porez odmah odbija od cene?

Ne. U Nemačkoj plaćate punu cenu – novac dobijate tek kasnije od prodavca, na način na koji ste se dogovorili.

Prvo se dobro upoznajte sa svim detaljima oko procedure i neophodne dokumentacije za povraćaj poreza.

Neophodno je da vam u stranoj carini (nemačkoj) izdaju izvoznu deklaraciju (EX papir) - njega takođe morate da overite kod stranih carinika (npr. mađarskih) prilikom napuštanja EU. Ako ne overite izvoznu deklaraciju, ništa od povraćaja poreza.

Pojedini auto-placevi mogu da vam izađu u susret i pomognu u proceduri, ali EX papir (izvoznu deklaraciju) može da izda isključivo carina.

Kada prodavcu dostavite dokaz da je automobil izvezen iz EU, novac od poreza vam se vraća, na način pre toga dogovoren sa prodavcem (uplata na bankovni račun ili neki drugi način).

Mali savet - ukoliko ste u mogućnosti, izvoznu deklaraciju iskopirajte tamo gde ste je izvadili ili na nekom drugom mestu. Ta kopija se traži na mestu izlaska iz EU, pa će vas poslati u tamošnje špediterske agencije koje često skupo naplaćuju fotokopiranje. Pritom, na nekim prelazima kod u Mađarskoj ne primaju evre, pa morate u menjačnici da menjate evre u forinte po nepovoljnom kursu.

Dodatni savet

Pre nego što odlučite da krenete u inostranstvo po auto, bez obzira da li planirate da iskoristite povraćaj poreza ili ne, dobro se raspitajte o svim detaljima, pošto vozilo na kraju može da vas košta mnogo skuplje nego što ste planirali.

Zato savetujemo da se pre polaska na put posavetujete sa nekom špediterskom agencijom – to je agencija koja sređuje papirologiju, a ne bavi se prevozom kola kamionom kao što mnogi misle. Dobra špediterska agencija može u velikoj meri da vam olakša proceduru uvoza, snizi troškove, upozori na probleme...

Mi se za informacije u ovom i drugim tekstovima zahvaljujemo špediterskoj agenciji www.don-sped.rs iz Subotice.

Foto: Pixabay.com  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 24536
Ocena: 3.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vlada

Tacno tako.Vidi se da je onaj koji je pisao tekst,izuzetno dobro obavesten,i dobro poznaje tematiku.Buduci kupac mora da ima logisticku podrsku recimo u De , da ta osoba perfektno prica nemacki jezik,i da se razume u papirologiju,od,do.Naravno da su firmina vozila u De perfektno odrzavana.Dakle od jeftinog vozila nema govora,ali nas kupac dobija odlicno i pouzdano vozilo,a to nema cenu.Nekada je De Pdv bio 19%,i bilo je isplativo uzeti skuplje vozilo par godina staro.Madjarski carinici i dan danas imaju iste prohteve,kao i nekad,pa je muka i sa njima.I istina je da Suboticke spedicije zavrsavaju sve ono sto po ostalim carinarnicama ne moze da prodje.Ko kaze da to nije tacno,neka argumentovano dokaze.

Odgovori

Igor Mladenovic

Povracaj poreza je moguc iskljucivo za vozila koja su vlasnistvo firme u inostranstvu - firmina vozila koja nikada nisu bila u vlasnistvu privatnog lica. E takvo vozilo nasi nece da kupe ni za dzabe. Kod nas vlada misljenje da se ta vozila ne odrzavaju. Naravno u Nemackoj je sasvim suprotno ali to nasi ljudi ne znaju.

Odgovori

Sava

U inostranstvu već sada slabije prodaju polovnjake, i tek će. Određene starije marke i modeli će biti veoma traženi (naravno ukoliko su u odličnom ispravnom stanju), što zbog potrošnje, što zbog pouzdanosti, što zbog izdržljivosti karoserije... Golf 4, Ford Focus Tddi, Wv Polo Sdi, Škoda Fabia Sdi, Opel Cdti, Fiat Punto Mjet, Ford Fiesta,Renautlt Clio, Toyota Yaris,Golf 2...Naravno uz sve ovo najtraženiji će biti Land Rover, Porche, Q7 (za one druge). Bez sredine. Želim vam svu sreću i zdravlje u predstojećem periodu.

Odgovori