Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Potvrda ne može umesto vozačke – kazne astronomske, osiguranje ne važi

Potvrda ne može umesto vozačke – kazne astronomske, osiguranje ne važi
Postavljeno 08.07.2020. u 12:20
Autor: Dragan Romčević

Krajem maja objavili smo tekst Da li smete da vozite sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje dozvole u kojem smo naglasili da ne smete da vozite sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje vozačke dozvole, bez obzira da li je reč o probnoj ili standardnoj.

Međutim, počeli su da nam se javljaju vozači kojima su na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rekli da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva.

Neki takođe tvrde da su im i pripadnici patrole saobraćajne policije dali istu informaciju.

Pa u čemu je onda problem, reći će mnogi - pošto saobraćajci nikome neće pisati kaznu, imate dokaz da ste položili i da samo čekate da vam stigne „prava“ vozačka dozvola.

Problema može da bude – i to veoma ozbiljnih!

Nije problem ako vas zaustavi policija, pogleda potvrdu i kaže „hvala, doviđenja“.

„Nezgodno“ je ako policija ne prihvati potvrdu kao zamenu za vozačku dozvolu. U tom slučaju možete da dobijete veoma oštru kaznu – u nastavku teksta možete da pročitate kakva je kazna.

Međutim – mnogo veći problemi mogu da nastanu ako dođe do udesa.

Tu imamo dva scenarija (najmanje).

Prvi scenario – drugi vozač je kriv

Ako je drugi vozač kriv za udes i dođe policija, kada budu pregledali dokumenta, mogu vašu potvrdu da smatraju odgovarajućom zamenom za vozačku dozvolu i po tom pitanju će sve biti u redu.

Međutim, postoji i mogućnost da dođu policajci koji se drže propisa i utvrde da ste vi u stvari vozili bez vozačke dozvole.

Kazna? Član 330 ZOBS kaže:

„Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje upravlja motornim vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila“.

Ukoliko pritom izazove udes, kazna je još veća.

Ali tu je i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena.

Pošto se vozačima sa probnom vozačkom oduzima vozačka dozvola kada dobiju najmanje 9 kaznenih poena, to praktično znači da će ostati bez dozvole.

Drugi scenario – vi ste krivi

U startu, ponavlja se prvi scenario – kakav god da je ishod.

Međutim, tu na scenu stupa i vaša osiguravajuća kuća – ona čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Obavezno osiguranje služi da nadoknadi štetu koji vi izazovete na drugim vozilima, predmetima, objektima, ali i štetu koju nanesete ukoliko je prilikom udesa bilo povređenih ili poginulih.

Ako vaša osiguravajuća kuća prilikom pregleda dokumentacije utvrdi da vi u stvari nemate vozačku dozvolu, već potvrdu da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, može da odbije da pokrije štetu.

Imajte u vidu da šteta prilikom udesa može da bude izuzetno velika, a ako bude povređenih, moraćete i njima da platite nadoknadu. Mogu da vas tuže za razne povrede. Nećemo ulaziti u situacije kada svojom krivicom nekoga učinite invalidom ili usmrtite.

MUP potvrdio prvobitni odgovor – potvrda nije dozvola

Dakle, nakon što su počeli da nam se javljaju vozači kojima su na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rekli da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva, kao i oni kojima su saobraćajci rekli isto, ponovo smo kontaktirali MUP da bismo definitivno utvrdili šta je u stvari tačno.

Iz MUP-a smo dobili potvrdu prethodnog odgovora:

“Obaveštavamo vas da potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, predstavlja dokaz da je podnet zahtev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, u postupku izdavanja iste, a ne predstavlja i dokaz da lice kome je takva potvrda izdata poseduje pravo na upravljanje motornim vozilima određenih kategorija”.

Usmeno smo dobili i potvrdu da svi pripadnici i zaposleni u MUP-u koji dolaze u kontakt sa ovom problematikom imaju informaciju da potvrda ne može da služi umesto dozvole.

Zaključak

Zbog nestrpljenja i ovako banalne stvari možete da se nađete u veoma nezgodnoj situaciji, koja može da vas košta hiljade i desetine hiljada evra.

Ponavljamo – nije najgore ako vas zaustavi policija i dobijete kaznu od 100.000 dinara. Biće mnogo gore ako izazovete udes, napravite ozbiljnu materijalnu štetu, pa vas još vozač drugog auta tuži za svoje povrede.

Foto: Unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 25
Pregleda: 37904
Ocena: 2.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Ivan

Jedan savet,imao sam udes i covek me udario od pozadi,moja dozvola je istekla dan ranije ali sam podnio zahtjev deset dana ranije za produzetak vozacke dozvole,policajac mi je Pisao kaznu da mi je istekla dozvola,kada sam podigao novu u njoj Pise da mi je validna nova dozvola sest dana pre udesa,pa moze savet sta da radim??

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se policiji, objasnite situaciju, proverite kako i gde da podnesete žalbu, pošto sada imate dokaz da ste u tom trenutku imali važeću vozačku dozvolu.

Polovni Automobili

Obratite se policiji, objasnite situaciju, proverite kako i gde da podnesete žalbu, pošto sada imate dokaz da ste u tom trenutku imali važeću vozačku dozvolu.

Boban

Da li moze da se vozi vozilo sa potvrdom umesto saobracajne dozvole.Naravno ako je rgistrovano?

Odgovori

Polovni Automobili

Može.

allahmir

Pre dva dana me zaustavila patrola...lada sam pokazao potvrdu,samo su rekli u redu vozi pazljivo...

Odgovori

Mile

Gledano sa pravne strane, naravno da potvrda ne može da menja dozvolu. Potvrda, kako se sama zove je potvrda o PRIJEMU ZAHTEVA za izdavanje vozačke dozvole, o svakom zahtevu se odlučiti pozitivno ili negativno i kao takav nije i nikako ne može biti isprava. Vrlo je moguće da podnesete zahtev za izdavanje vozačke dozvole i da budete odbijeni. Naravno da se ovo ne dešava često i da će zahtev u 99% slučajeva biti pozitivan, ali to ne menja činjenicu da je zahtev jedno a dozvola drugo. To što saobraćajci u većini slučajeva gledaju ljudima kroz prste i ne prave probeme oko potvrde prilikom policijske kontrole je ok sa njihove strane, ali je to samo njihova dobra volja, a po zakonu mogu da naplate kaznu i da budu potpuno u pravu.

Odgovori

Zoran

Nisu tačni Vaši navodi po kojima tvrdite da osiguravajuća kuća može da odbije da isplati štetu ako je pričinjena vozilom kojim je upravljalo lice sa potvrdom za izdavanje vozačke dozvole. Osiguravajuća kuća je u obavezi da plaća svaku štetu koja je izazvana krivicom vozača koji je upravljao osiguranim vozilom, bez obzira na psihofizičko stanje vozača i eventualno posedovanje/neposedovanje vozačke dozvole. U pojedinim slučajevima koji su navedeni u uslovima osiguranja definisani su slučajevi kad se gubi pravo iz osiguranja, odnosno kad osiguravajuća kuća može da regresira isplaćeni iznos naknade štete od lica.

Odgovori

Polovni Automobili

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, Član 29, Stav 1, Tačka 2. Nismo se izrazili dovoljno precizno kako bismo što jednostavnije objasnili - osiguravajuća kuća će isplatiti štetu oštećenom, ali će tražiti da joj taj novac "neko" vrati - vlasnik automobila koji je vozio vozač bez vozačke dozvole, na primer. Slično kao kada pijani vozač izazove udes.

Ivan

Zorane moze jedan savet i odgovor??

Miloš

Više pitanje nego komentar... Šta se dešava sa onima koji zbog "dotrajalosti" moraju da menjaju dozvolu...? Dakle, istekla je stara vozačka, mora se vaditi nova... U tom vakumu se naravno izdaje i dobija potvrda.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne znamo šta se dešava u toj situaciji - treba pročitati šta piše na potvrdi da je zahtev predat. Ako piše da može da se koristi umesto vozačke, onda može, ako ne piše, onda ne može.

Mikica

U Izraelu mi stigne nova vozačka dozvola poštom svaki put mesec dana pre isteka stare a kad vadis prvu sve traje 5 minuta, slikaju te u trznom centru i odmah dobijes plasticnu medjunarodnu, cena smesno...kad prodas kola u svakoj posti ima formular gde se upises kao vlasnik i kupac kao novi vlasnik, platis 50 din postanske troskove i kupcu stigne nova saobracajna na njegovo ime, opet postom naravno, nema procene, porez na promet svaki put kad vozilo promeni vlasnika i sve drugo...ovo je crna rupa od zemlje sa lopovlucima na svakom koraku i ubedjen sam da su i Turci pobegli odavde posle 500 godina...

Odgovori

Dex

Po broju minusa na komentare vidim da sns botovi rade i ovde? Naravno da je ovo najobicnija glupost za izvlacenje para kao i SVE vezano za rad policije.

Odgovori

Ivan

Samo tako,sve po zakonu,zakon se Mora postovati...pevaj Srbijo zemljo junaka...I ludaka...

Odgovori

Aca

To se sve desava zato sto policija hoce da bude drzava u drzavi i da tumaci zakone kako oni hoce. Ukoliko dozivite prvi, drugi ili neki treci scenario, samo pretite advokatima, jer kako god okrenete na sud idete, a tamo ce te dokazati da niste pod zabranom upravljanja motornim vozilom ili da ste polozili vozacki ispit, ali niste imali kod sebe vozacku fizicki vozacku dozvolu.

Odgovori

kole*

Sve te poslove oko pasosa, vozacki dozvola, licnih karti i drugih vaznih dokumenata treba oduzeti od nesposobne policije zarobljene u vremenu Tita i ponizavajuceg odnosa prema gradjanima koji zbog takvih maltretmana izmedju ostalog, masovno napustaju zemlju u potrazi za logikom i normalnoscu. To treba da rade licencirane agencije i da rok za izdavanje bilo kog dokumenta bude samo jedan dan. Pa zamislite da srpska policija izdaje pasose Kinezima. Zadnji Kinez bi putnu ispravu dobio 3478 godine, ali u decembru. Sin moga prijatelja je nedavno otisao u USA da zivi, pa pratim preko fejsa njegov napredak i prilagojavanje sredini. Voznju je polozio "juce", a dozvola je postom stigla "danas". Znaci moguce je i tako. Ali onda bi armija nesposobnih birokrata i uhleba izgubila na znacaju, jer bi smo videli da je zivot moguc i bez njihovih nepotrebnih i izmisljenih usluga.

Odgovori

Zonik

Recimo u Nemackoj policija nema nikakve veze sa Vozackom, registracijom(ured za saobracaj).Licnom kartom, pasosi i dr se vadi u opstini.A to ima skoro svaki gradic.I tamo se se sve radi.Odjava, prijava, licna karta, krstenica, drzavljanstvo, pasosi porezi i td.

Ivica

I zašto lupate unlike,tj.minuse?Šta je čovek pogrešno napisao,gde je pogrešio!! Normalan svet vas zaista ne razume,pa od tuda i takav stav sveta prema svima nama...nažalost.A taj stav bogami i nije baš nešto ružičast..već više ono,"ma beži bre od njih".

zoran petrovski

Da,u Nemackoj cak i tablice urade za 15 minuta na licu mesta i u vecini slucajeva,osim ako vec nije zauzet,dobijes broj po zelji,recimo inicijali i godina rodjenja.Ali za ovo sta se u Srbiji dogadja nije kriv Vucic,SNS ili Milosevic,Tito....krivi su Srbi,nisu te spodobe i partije pale s Marsa pa vladaju.Niko u Srbiji nije raskrstio sa komunjarama kao sto se uradilo u Istocnom bloku,niko nije u zatvore strpao komunisticke zlocince,niko im nije uzeo penzije,niko nije objavio spisak dousnika...sta onda ocekujete,promenu sistema?Pa Srbijom i dalje vladaju komunisti i njihovi potomci a Vi im samo potpomazete kada od obicne salteruse trazite da Vam pojasni propis ili Zakon.Dositej Obradovic je lepo pojasnio "knjige a ne zvona i praporci",dakle,procitajte Zakon o saobracaju i Zakon o ispravama pa cete videti koji je zakonski rok za izdavanje dokumenata,sta se sme a sta ne sme,a ako hocete promenu sistema onda prestanite da se krstite,glasajte drugacije i ne kukajte ovde.Pozdrav

Sashko69

Kakva glupost, pa valjda je merodavno da li imam položen vozački ispit, i da slučajno ne postoji zabrana upravljanja? Danas bar to može da se proveri za 10 sekundi, pozove centralu i ćao.

Odgovori

Mare

Pa, u tom slucaju nenosenje licne karte ne bi smelo da bude kaznjivo, realno, mogu da provere tvoj identitet. Kazes im par podataka, oni uporede, i eto - pa je opet kaznjivo. Usporava proces, obaveza je, ne vidim zasto je to problem. E, sad, da ova potvrda bude potvrda o prijemu zahteva I potvrda o polozenom vozackom ispitu, to bi bilo bolje, ali nije, a traje maksimalno 7 dana. Vidim ovde se i pise kako u Nemackoj policija nema veze sa dozvolama i to ne sme da proverava... jeste, tamo niko nema dozvole, sto bi ih i imali kad niko ne sme da ih proverava. Manite se corava posla, ako ste cekali celo polaganje, sacekajte i tih 7 dana, necete propasti. Moze da se polemise o toliko nelogicnosti u zakonu, o basnoslovnim cenama, a uhvatili smo se bas ovoga.

Velja

Banana država sa nejasno definisanim propisima i to namerno, da bi se lovilo u mutno kako kad odgovara. Kriv si što nemaš dozvolu a ko je kriv što ponekad istu ne izdaju i mesec dana posle prijema zahteva ?

Odgovori

misa

To je prosto posto su mi sve naplatili nek mi izdaju odmah dozvolu a ne da mi imamo problema zbog njihove ne azurnosti

Odgovori

Milos

Kako da izdaju odmah?!? Papirologija ( kao i same saobraćajnice) nam je kao u Rumuniji! Kupujemo od Evrope zaostale softverske programe po najskupljim cenama, a oni to ne koriste ( pitanje da li su ikad i koristili) godinama. A najjadnije je sto su naši studenti elektrotehnike i svršeni inženjeri najjači u Evropi u tom segmentu! Strasno...