Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koliko se čeka na odgovor iz MUP-a za prvu registraciju

Koliko se čeka na odgovor iz MUP-a za prvu registraciju
Postavljeno 02.04.2020. u 17:47
Autor: Polovni automobili

Nakon zastoja u prodaji automobila na auto-placevima posle uvođenja vanrednog stanja, situacija se polako menja. Prema informacijama sa terena, kupci se polako vraćaju i beleži se blagi rast prodaje.

Kupci su najviše nedoumica imali oko procedure za registraciju vozila kupljenih na auto-placu ili u salonu, odnosno kako mogu da dođu do registarskih tablica – reč je o tzv. prvoj registraciji, a tu je i pitanje koliko sve to traje.

Već smo pisali o tome kako obaviti prvu registraciju u tekstu: Kako registrovati auto sa auto-placa ili iz salona tokom vanrednog stanja

Prosečno tri do pet dana

Iz MUP-a Srbije za sajt Polovni automobili navode da potrebno vreme za rešavanje zahteva zavisi od količine i složenosti pristiglih predmeta, kao i da sve one koji su poslali zahtev za prvu registraciju telefonom obaveštavaju kada mogu da ih preuzmu:

„Nakon prijema zahteva utvrđuje se da li su ispunjeni svi propisani uslovi za registraciju vozila i da li su priložni svi propisani dokazi, nakon čega se, ukoliko su svi uslovi ispunjeni, određuju registarske tablice za vozilo, izrađuje potvrda o registraciji i registraciona nalepnica.

Po završetku postupka, vlasnik vozila se telefonom obaveštava o vremenu i mestu preuzimanja registarskih tablica, registracione nalepnice i potvrde o registraciji vozila“
, navodi se u odgovoru MUP-a. 

Kako su nam rekli na više auto-placeva i auto-kuća, na dobijanje registarskih tablica čeka se od tri do pet dana.

U auto-kući AK Kompresor dobili smo informaciju da je nekoliko njihovih kupaca bez problema i vrlo brzo obavilo prvu registraciju.

Konkretno, pošto u okviru ove auto-kuće postoji i tehnički pregled, kupci su tu obavili i tehnički, dobili kompletnu neophodnu dokumentaciju i kupili polisu obaveznog osiguranja. Nakon toga je ostalo samo da poštom (sa povratnicom) pošalju MUP-u svu dokumentaciju.

Na kraju teksta imate spisak neophodne dokumentacije, adrese i brojeve telefona nadležnih policijskih stanica i druge korisne informacije.

Nakon koliko vremena su dobili registarske tablice?

Jednog kupca su iz policije zvali istog dana da sutradan dođe po tablice, a ostale posle dan-dva. Ipak, naglašavamo da se situacija može razlikovati od grada do grada.

Proteklih dana javilo nam se i mnogo korisnika našeg sajta koji su završili prvu registraciju. Prenosimo vam neke od komentara koje su ostavili na naš tekst „Kako registrovati auto sa auto-placa ili iz salona tokom vanrednog stanja“: 

Dejan: „Poslao svu dokumentaciju za prvu registaciju kola u ponedeljak 30.03. u SUP Lazarevac! Juče me zvali da danas podignem saobraćajnu i tablice, četvrtak 02.04.“

Milan Vukić: „Ja sam registrovao auto iz uvoza 24.03, predao sam dokumenta poštom, sve kako je navedeno na sajtu MUP-a, posle dva dana su me pozvali da idem po table. Knjaževac.“

Goran iz Novog Sada je 31. marta u komentarima napisao: „Ja sam registrovao nov auto iz salona, ali ista je procedura samo što ti za polovan auto moraš još i tehnički pregled da odradiš. U agenciji će vam dati sve papire i zajedno sa uplatnicama i kopijom lične karte pošalje MUP-u u Kralja Petra. Zvali su me danas da dođem, ujutru u 8h da podignem tablice, nalepnicu i saobraćajnu.“

Damir Prole iz Zrenjanina, koji je automobil kupio na auto-placu, ispričao nam je da je čitava procedura dobijanja prve registracije trajala nekoliko dana:

„Prvo sam uradio tehnički pregled, a potom sve papire sa tehničkog i od kupljenog auta poslao MUP-u. Sve što sam od dokumenata tamo dobio sam i poslao. Obavezno ostavite kontakt telefon da bi vas pozvali kad bude gotovo. Meni je odgovor stigao za nekoliko dana, pozvali su me iz MUP-a i zakazali vreme preuzimanja dokumenata (tablice, nalepnica, očitana saobraćajna). Rekli su mi da će saobraćajna da bude gotova kad prođe ovo sa virusom“.

Procedura – šta se šalje, gde, kako?

Originalnu dokumentaciju, zajedno sa fotokopijom lične karte i očitanom ličnom kartom, kao i sa dokazom o uplaćenim taksama za prvu registraciju, treba da pošaljete poštom područnoj policijskoj upravi na čijoj teritoriji imate mesto prebivališta.

Dakle:

  • originalna dokumentacija neophodna za prvu registraciju
  • fotokopija lične karte i očitana lična karta
  • uplatnice za sve takse koje idu za prvu registraciju

Sve to šaljete područnoj policijskoj upravi na teritoriji gde imate prebivalište (kliknite ovaj link).

Oko čitave ove procedure mogu da vam pomognu na auto-placu na kojem kupujete automobil, u prodajnom salonu ukoliko kupujete nov auto, u nekoj od agencija koje se bave registracijom, odnosno na samom tehničkom pregledu.

Oni su već upoznati sa neophodnom dokumentacijom za prvu registraciju, kod njih možete da završite sve u vezi uplatnica (razne takse), kupite polisu obaveznog osiguranja, fotokopirate i očitate ličnu kartu...

Eventualno, u slučaju nekih problema sa uplatom, mogu da vam odštampaju uplatnice, a vi da obavite uplatu u pošti ili banci.

Generalno, potrebno je priložiti:

  • registracioni list sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila, ne stariji od 30 dana; (prvu stranu registracionog lista popunjava tehnički pregled, a drugu stranu nadležna organizaciona jedinica MUP-a nakon rešavanja zahteva)
     
  • dokaz o obaveznom osiguranju vozila (polisa osiguranja), pri čemu se na polisu kao datum početka njenog važenja stavlja dan kada šaljete svu dokumentaciju MUP-u
     
  • dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (saobraćajna dozvola, račun, ugovor o kupovini, ugovor o poklonu, pravosnažno rešenje o nasleđivanju, pravosnažna presuda o utvrđivanju vlasništva i dr)
     
  • dokaz o identitetu vlasnika (važeću ličnu kartu ili ličnu kartu za stranca; putnu ispravu ako zahtev podnosi stranac sa dokazom o odobrenom boravku u Republici Srbiji dužem od šest meseci; dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa – za pravna lica)
     
  • dokaz o izmirenim carinskim obavezama
     
  • dokaz o uplati propisanih troškova za registraciju vozila

Ne zaboravite kontakt telefon!

Uz zahtev obavezno dostavite i kontakt telefon. Savetujemo da ostavite i mobilni i fiksni, a nije na odmet da ostavite i neki rezervni mobilni od bliskog člana porodice, kako se ne bi desilo da iz nekog razloga ne čujete telefon, pa vaš zahtev završi negde na gomili „nedostupnih“.

Na koju adresu poslati dokumenta?

Klikom na ovaj link otvoriće vam se lista sa adresama i telefonima svih područnih policijskih uprava u Srbiji.

Šta dalje?

Kada pošiljka stigne, bićete kontaktirani od strane policijskog službenika.

Koje pošte rade?

Na ovom linku možete da nađete aktuelne informacije u vezi radnog vremena i dostupnosti raznih usluga tokom vanrednog stanja: https://www.posta.rs/cir/info/servisne-informacije.aspx?Item=3494

Takođe, možete to uraditi i nekom drugom firmom koja se bavi isporukom pošiljki.

Koju vrstu pošiljke da koristim?

Neka to obavezno bude pošiljka sa potvrđenim uručenjem (dokaz da ste vi predali pošiljku) i sa povratnicom (povratnicu dobijate nakon što pošiljka bude isporučena kao dokaz da je zaista isporučena).

Jeste malo skuplje, ali s obzirom na dokumenta koja šaljete, svaka mera sigurnosti je više nego korisna.

Takođe, za svaki slučaj fotokopirajte originalna dokumenta koja šaljete. Može da dođe do neke nepredviđene situacije koja će moći mnogo brže da se reši zahvaljujući fotokopijama.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 44
Pregleda: 48100
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milos Dragojevic

Postoji problem sa slanjem dokumenata preko pošte za prvu registraciju u Ljermontovoj, BG.. Dokumenta su poslata poštom.. Medjutim oni iz nekog razloga ne prihvataju pošiljke i šalju ih nazad u poštu.. Iz pošte kažu da imaju dosta reklamacija.. I da ne znaju o čemu se radi.. Igrom slučaja sam pozvao da pitam zašto čekam već duže vreme.. Da bih saznao da su odbili da prime poštu.. I da mi dokumenta stoje na šalteru neke pošte.. Kasnije sam preusmeren na policijsku stanicu.. Nakon što sam morao ponovo da odem u poštu i nadjem svoja dokumenta.

Odgovori

Lele

Predao sam 19.03. još uvek nisam dobio nikakav odgovor.Salteruse iz Surdulice i ne dolaze na posao, tacnije dodju one al na 15min.I sad imam pitanje šta će se desiti sam mojom registracijom? Ispada da će važiti 11 meseci.

Odgovori

Dragan

Kupio sam vozilo u Autokomercu, staro je 2 godine , tacnije okt. 2018 godine. Treba da radim prvu registraciju/tablice, pitao sam na tehnickom pregledu- kazu da ne treba da vrsim tehnicki pregled jer vozilo nije starije od dve godine, da li to znaci da saljem sve ostale dokumente bez registracionog lista vezano za prvu registraciju. Molim pomoc

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Rale

Prva reg. se zavrsava, dobijaju se tablice, ali saobracajna tek po zavrsetku vanrednog stanja. To znaci da prenos vlasnistva sa jednog na drugo lice ne moze da se zavrsi jel se ne izdaju nova dokumenta dok traje vanredno stanje.

Odgovori

Marko

Postovani, Ja sam kupio automobil i sve zavrsio oko AMSS, tehnickog pregleda i registracije vozila(sa novim tablicama) u najkracem mogucem roku.Sve funkcionise kao i kada nije vanredno stanje.Tehnicki pregledi se vec duze vreme zakazaju jer po novom zakonu treba nekih 45min da se sve odradi,ja sam konkretno u Beogradu zakazao danas za sutra. Registracija se ne cega 3 sata na salteru kao inace, vec se posalje bilo kojom kurirskom sluzbom ili postom,ja sam konkretno poslao preko BEX-a (cetvrtak poslao,petak im stiglo,ponedeljak zvali da preuzmem papire i tablice). Ceka se saobracajna dozvola nesto duze kao i obicno ali se dobija papir sa kojim vozite dok ne stigne saobracajna. Ne vidim potrebu dizanja tenzije oko registracije vozila kao da ce se nesto specijalno desiti ako se registruje2,3 dana pre ili kasnije. Pozdrva.

Odgovori

Aca

Molim redakciju da odgovori na pitanje kada pocinju sa radom gospoda sa saltera Mup-a i notari ? Oni su mogli bez problema da obavljaju svoj posao za vreme vanrednog stanja kao i mnogi drugi...

Odgovori

Polovni Automobili

Aco, nemamo preciznu informaciju. Rečeno je posle ukidanja vanrednog stanja.

Bojan Skodric

I ja se isto pitam,otvaraju pijace,kafice,teretane i ostale stvari,posta radi samo mup ni da mrdne,sta su oni beli medvedi pa ih toliko cuvaju.....strasno

Polovni Automobili

Notari su počeli da rade.

Aleksandar NS

Veoma sam prijatno iznenađen brzinom celog procesa u Novom Sadu. U petak poslao dokumentaciju, u utorak me zvali da dođem po tablice istog dana.

Odgovori

Zavarivac

Jedva da sam nasao tehncki koji hoce da mi registruje auto, jer je saobracajna istekla. Iako je vazenje iste produzeno zbog novonastalog stanja. 21 dan bez odgovora na mail [email protected]

Odgovori

Ja

Iskustvo za Novi Sad za prvu registraciju uvezenog polovnog automobila. Dokumenta sam poslao u cetvrtak, kao vrednosno pismo, tablice sam dobio u sredu. U sustini procedura traje nedelju dana. Sto se tice mejlova, poslo sam pitanje na [email protected](kao sto je i preporuceno). Posle 8 dana i dalje nisam dobio nikakav odgovor. Medjutim, isto pitanje sam poslao i na [email protected] i istog dana sam dobio neki genericki odgovor vezanu za postupak registracije.

Odgovori

Draža

Ja sam kupio auto od fizičkog lica i overio ugovor kod notara ali je sve stalo kod poreske uprave jer u Inđiji ne radi pisarnica i nemogu da proknjiže tako da sve stoji još od 16 marta

Odgovori

Polovni Automobili

Pokušajte elektronskim putem da podnesete zahtev za plaćanje poreza. Link imate u ovom tekstu: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/7086/kako-da-kupim-auto-od-fizickog-lica-u-vanrednom-stanju

Voja

Samo da javim.Uvezao sam auto, čekao 7 dana Amss, čekao 7 dana tehnički, onda zvao Ljermontovu gde su mi rekli da pošaljem postom, vratilo mi se danas.Zvao sam danas Ljermontovu, kažu mora da se pošalje poštom, a ja poslao BEXom.hahhahahah

N M

5-i radni dan dobijene tablice i potvrda umesto saobracajne. Predmet poslat postom u Ljermontovu

Odgovori

Nemanja jjj

Kako prodati - kupiti auto od privatnog lica. Zato o tome niko nepise? . Kako napraviti ugovor i gde ga overiti? Kako platiti porez i gde??? SVI CUTE NA OVU TEMU

Odgovori

Polovni Automobili

Pisali smo o tome.

Suzuki

A niko ne pise o tome koliko maltretiraju vlasnike moticikla na tehnickom pregledu!

Odgovori

Goran Starčević

U Užicu sam čekao 7 dana. Papire sam poslao 3.4. i podigao tablice danas 10.4. Da sam predao npr. 1.ili2. aprila, dobio bih tablice u roku od 2 do 3 dana.

Odgovori

Goran Starčević

U Užicu sam čekao 7 dana. Papire sam poslao 3.4. i podigao tablice danas 10.4. Da sam predao npr. 1.ili2. aprila, dobio bih tablice u roku od 2 do 3 dana.

Odgovori

milos milovanovic

Da li je moguce izvaditi probne tablice na jedan dan?Na koji nacin da se odveze neregistrovani auto na tehnicki pregled kada nije moguce izvaditi probne tablice.

Odgovori

Polovni Automobili

Odvezite ga šlep službom.

Gradimir

13. O3. Sam atedtirao TNG na vozilu, uradio, tehnički pregled, polisu platio registraciju. Atest poslat za Beograd vraćen ATEST iz Beograda 18. 03. Preuzeo i pošao da predam u MUP ali je vanredno stanje rečeno je da pošaljem poštom šta sam i uradio dana 26. 03 registrcija mi je bila do 19. 03. 2020g. Vratili su dokumentaciju 07. 04. sa odgovorom da uradim registracionu nalepnicu na tehničkom pregledu.Dva dana su razmatrali kako da urade na kraju su mi kazali da MORAM PLATITI PONOVO 5800.00 DA DOBIJEM R.NALEPNICU.

Odgovori

Nenad Vukasinovic

U Vozdovcu sam cekao 3 dana,mnogo manje nego sto sam ocekivao.

Odgovori

Pavle Ješić

Исти сам коментар написао али нису објавили. Логика нула, институције нула. Жене у пошти морају да раде по сили закона, шалтери МУП не морају, него користе посредника тј. пошту. Здрав разум је укинут потпуно, као и све остало!

Odgovori

Miroslav

U Užicu sve mora da se radi temeljno. Od slanja do tablica u rukama - 8 dana.

Odgovori

Boban

Možda sam na pogrešnoj temi, ali svakako mi treba savet nekog ko je iskusniji. Planiram da kupim vozilo, da li je sigurnije na auto placu ili preko fizičkog lica? Ako ima tema molim da mi uputite link ka temi. Hvala.

Odgovori

Vladan T

Ako nekoga interesuje, u Pancevu se ceka 7 dana, Ja sam upravo zavrsio prvu registraciju. Poslao sam u sredu (01.04.), stiglo im u cetvrtak (02.04.) u 13.30h. I danas (08.04.) me zvali da dodjem u 13h istog dana da podignem tablice.

Odgovori

Milosh

Super vam je clanak. Mogli bi ste da napisete o procedurama u vezi drugih dokumenata, npr vozacke dozvole koja se obnavlja, zamena probne za pravu i slicno..

Odgovori

Vladimir Musulin

ja sam za vozilo uplatio sve za produzenje registracije 16.03 a 17 kad sam mislio registrovati sup ne radi i sad se ne moze nigde produziti registracija do kraja vanrednog stanja HAOS JEDAN NISTA DRUGO.bitno da i ovi preko 65 god. mogu da registruju.

Odgovori

Dule

Naroo samo cuti,neka cuti i dalje.

Jovan Glišić

Ja sam produzio bez problema na tehnickom koji izdaje nalepnice. Njima sve platio i dobio nalepnicu isti dan.

Miroslav

Zavrsio prvu registraciju uvezenog auta u Nisu. U sredu poslao dokumentaciju, u petak mi potvrdili telefonom prijem i da ce raditi sledece nedelje moj predmet. Vec u ponedeljak me pozvali da dodjem u utorak po tablice, a saobracajna kasnije. Sticajem okolnosti u utorak stigla i saobracajna. Zadovoljan posle picetne konfuzije. Nedostatak: Za Grad Nis samo jedno mesto za registracije u PU. Jos veci haos za dobijanje resenja u opstini o placanju poreza kod prodaje auta fiickih lica.

Odgovori

Korona

Mogli bi ste da napisete neku temu o registraciji motora, nevezano za ovu situaciju. Pozdrav!

Odgovori

Zoran Milosevic

Da li se moze poslati zahtev i preuzeti tablice i potvrdu saobracajne dozvole pomocu ovlasnjenja ?

Odgovori

Igor

Komentari iz teksta su u stilu komentara sns botova. Sve med i mleko u Srbiji. No, na stranu to sad. Drugo bode oci. Vi posaljete dokumenta, oni urade sta vec rade i onda vas zovu da dodjete po tablice, nalepnicu i potvrdu umesto saobracajne. DA DODJETE. Isti covek kog nisu hteli da prime kako bi licno predao dokumenta, da se ne bi eventulano sirila zaraza. Obrada dokumentacije za registraciju, iz licnog iskustva, nikad nije trajala duze od 10-15 minuta. Isto to vreme moze covek da saceka i ispred zgrade ako treba. Nema potrebe da ljude maltretirate postom, cekanjima, pa tek onda dolaskom po tablice, jer SVE je u sustini isto. Covek dodje te dodje. Ko je smislio ovu meru nije diplomirao ni u Sava Centru a kamoli negde drugo. P.S. Jel se u posti ne siri zaraza pa oni mogu da rade? Ljudi cekaju ispred, drze odstojanje izmedju sebe, ulaze jedan po jedan. ZASTO je ista stvar toliki problem za policiju?

Odgovori

Dragan

Isto zapazanje imam i ja to je cist debilizam i budalostina, prosto neverovatno dokle ide ljudska glupost i neznanje ljudi od kojih se ocekuje da su sam vrh sposobnosti i iskustva pogotovu u ovakvim situacijama....Odlazak u postu, pa u sup, vise ljudi u kontaktu sa papirima i opet se ceka umesto 15min oko 5-6min, sve je isto samo veca zavrzlama, ja imam utisak da se njima ne radi pa im se ukazala prilika za to, boli ih uvo....

Rade

Problem je homologacina auto-moto saveza. Ako nemaye uradjen AMSS pregled pri kupovini auta, spremite se na cekanje "do daljnjeg"...

Odgovori

Stefan

Nije sve bajno kao sto se ovde navodi.. mail za registraciju kako je navedeno na sajtu poslao sam jos 20.03. A odgovor sam dobio 30.03. Znaci 10 dana sam cekao na jedan odgovor koji je pritom genericki od strane mup-a. A cekam vec dva dana od tehnickog koji sam uradio sad u sredu 01.04. Danas je petak i ne verujem da ce biti.. a sledece nedelje mozda i zaborave moj predmet ipak je to od prosle nedelje

Odgovori

Nikola

Problem je sto MUP nije mislio na vozila koja su vec odjavljena i trebaju ponovo da se registruju . Stvarno je nezamislivo da su to predvideli i da do danas nisu uspeli da rese taj problem nego ga odlazu kada prodje vanredno stanja. Postoje mnogo vozila koja se uredno odjavljenja iz vise razloga a sada im nije omogucena ponovljena registracija . Stvarno strasno !!!

Odgovori

Gajić Milan

A šta je sa plaćanjem poreza na promet za auto kupljen od privatnog lica - vlasnika suta, sa oglasa....?