Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Tiguan (2007 - 2017)

Izvor: TonyV3112 / Shutterstock.com

Tiguan prve generacije

Tiguan je mlađi brat modela Touareg, ali sa njim praktično nema nikakvih dodirnih tačaka. On je ipak više porodični, urbani krosover, nego robusni i moćni SUV. Touareg ima veći klirens, kruću karoseriju, znatno ozbiljniji pogon na svim točkovima, itd. Ipak, Tiguan jeste svestrano vozilo prilagođeno raznim uslovima – od gradskih gužvi do vožnje van puta, mada u tom slučaju njegove mogućnosti u velikoj meri zavise od verzije i opreme.

Prednosti Prednosti

praktičnost
odnos udobnosti i upravljivosti
izbor urbane ili off-road verzije

Mane Mane

visoka tovarna ivica prtljažnika
ostaje „stepenik“ kad se preklope zadnji nasloni
preglednost ulevo

Opis modela

Generalne informacije

Tiguan sa svojih 443 ili 446 cm u zavisnosti od verzije (različiti branici), predstavlja kompaktan i svestran porodični krosover koji može da se snađe u svakoj situaciji. Kupci novih primeraka su mogli da biraju između prilično različitih verzija. Naime, pored toga što su tu verzije sa pogonom samo na prednjim ili na svim točkovima, nego postoje i praktično dve verzije – jedna urbana i druga prilagođena avanturama u prirodi. Ta off-road verzija (Track&Field) ima drugačije branike, pa može da se vozi po oštrijim uzbrdicama i nizbrdicama (napadni ugao od 28 umesto 18 stepeni), tu su metalna zaštita podvozja, kao i drugi zaštitni elementi donjeg dela karoserije. Takođe ima opciju da se pritiskom na „off-road“ taster izmene podešavanja čitavog niza elektronskih sistema kako bi se auto pripremio za terenske uslove i kako bi se pomoglo vozaču da bezbednije savlada strme uzbrdice i nizbrdice. Menja se način rada ABS-a, kako bi, između ostalog, bolje kočio po rastresitom terenu. Ipak, potencijalni kupci ne treba da očekuju da kupovinom ove verzije dobijaju jeftiniji Touareg manjih dimenzija. Tiguan ima manji klirens (19-19,5 cm), a pogon na svim točkovima je kao kao kod putničkih modela ove marke. To znači da „vuku“ samo prednji točkovi, a zadnji uskaču u priču kad oni proklizaju, pri čemu se pokazalo da to ne funkcioniše efikasno kao kod nekih direktnih rivala koji koriste isti princip. Redizajniran je sredinom 2011. godine, kada je dobio farove agresivnijeg izgleda. Izmenjena je i maska hladnjaka, uz razne druge kozmetičke intervencije i spolja i unutra (uključujući upravljač). Izmenjeni su paketi opreme i osvežena ponuda motora.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Nissan Qashqai, Honda CR-V, Toyota Rav4…

Unutrašnjost

Vozačka pozicija je povišena, što omogućava odličnu preglednost, ali masivan levi A stub poprilično smeta. Instrument tabla je pregledna, komande ergonomično raspoređene. U suštini, vozačko okruženje je vrlo slično onome kod modela Golf Plus. Kvalitetni materijali, otporni na habanje, dobra završna obrada - mnogi bi rekli da je kabina urađena u tipičnom VW stilu. Vozač i suvozač imaju solidan osećaj prostranosti. Pozadi ima dovoljno mesta – tako da dvoje odraslih mogu komforno da se smeste, ali treći putnik nije baš dobrodošao, naročito zbog “grbe” na podu.

Praktičnost

Tiguan je generalno praktičan automobil, ali broj, raspored i zapremina raznih pregrada i drugih korisnih stvari u kabini i prtljažniku u dobroj meri zavisi od paketa opreme. Na primer, neke verzije imaju “fioku” ispod suvozačkog sedišta. Zadnja klupa može na šinama da se pomera napred-nazad (hod 16 cm), tako da može da se bira između prostora za putnike i prtljažnog prostora. I naslon suvozačkog sedišta može u potpunosti da se obori tako da mogu da se ubace i duži predmeti. Nažalost, kada se obore nasloni zadnje klupe ne dobija se ravna tovarna površina, već ostaje prilično velik „stepenik“. I tovarna ivica je visoka. Prtljažnik ima od 470 do 1.510 litara kada se obore naslon zadnje klupe - to je otprilike u proseku klase.

U vožnji

Na asfaltu se ponaša više kao limuzina nego kao SUV. Napravljen je dobar kompromis po pitanju tvrdoće oslanjanja, tako da nije neudoban ni po lošim putevima, a ne naginje se suviše pri prolasku kroz oštrije krivine. Siguran je i pri brzim manevrima kod npr. izbegavanja iznenadne prepreke. Upravljač je precizan i prenosi zadovoljavajuću količinu informaciju sa puta. U zavisnosti od verzije (off-road ili klasična) zavisiće i aerodinamika koja će uticati na buku pri visokim brzinama, mada je zvučna izolacija generalno dobra, a pomaže i to što su svi dizel motori u common-rail tehnologiji, pa su tiši i kultivisaniji.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Komfor Motor

Ovaj motor 177ks je perfektan. Završna obrada je dobra, precizan upravljač, u vožnji perfekatan, ima kameru za vožnju unazad, i još dosta toga

Mane Mane

U gradu veća potrošnja, obavezno procuri cev u sistemu hlađenja što ulazi-izlazi iz webasta, lezajevi točka oko 200k se menjaju pod obavezno

Pogledajte ostale utiske za:

Volkswagen Tiguan Džip/SUV (2008-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/65/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.918 din do 19.525 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 7.339 din do 20.324 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 26.500 din do 41.200 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
87%
Deca:
79%
Pešaci:
48%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 382 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase