Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Polo (2009 - 2017)

"Polo" pete generacije

Peta generacija modela Polo dizajnerski se oslanja na VW Scirocco i Golf VI, što mu u velikoj meri pomaže da deluje ozbiljnije i agresivnije, dok ga proporcije čine vizuelno većim nego što zaista jeste – iako je veći od prethodnika, ipak se zadržao ispod „magična“ četiri metra. Ovaj „mali Golf“ ima širok izbor dizel motora, a dobio je titulu automobila godine u Evropi 2010. godine.

Prednosti Prednosti

udobnost
dizajn
preglednost

Mane Mane

prtljažnik
siromašna oprema kod određenih primeraka
problematični pojedini turbo benzinci

Opis modela

Generalne informacije

Generalno, uz dobar imidž zbog porekla (VW), atraktivan dizajn koji će dugo ostati svež, kao i solidan izbor motora, naročito štedljivih dizelaša, Polo pete generacije predstavlja odličan automobil. Naravno, prodavci zbog toga i drže relativno visoku cenu u oglasima ali kupaca uvek ima iako mnogi konkurenti na raznim poljima po istoj ili nižoj ceni nude više. Dostupan je kao hečbek sa troja i petora vrata, mada je tu i sedan ali samo za npr. Rusiju, Indiju, Meksiko... Duži je za 4,4 cm, širi za 3,2 cm i niži za 1,3 cm u odnosu na prethodnu generaciju. Redizajniran je 2014. godine. Tom prilikom izmenjeni su i razni detalji u enterijeru, gde je ubačen novi volan. U ponudu su ubačeni i novi bezbednosni sistemi za pomoć pri vožnji. Izbor motora je uobičajen za ovu klasu. Najslabija verzija je benzinac od 60 konja koji je do 2014. imao 1.2 litra, da bi bio zamenjen agregatom od 999 kubika iste snage. Iznad njega je verzija sa 70 ili 75 konja iz 1.0 ili 1.2 litra u zavisnosti od godišta, odnosno od toga da li je reč o verziji pre ili posle redizajna. Tu je i 1.2 TSI turbo benzinac u verzijama od 90, 105 i 110 KS, u zavisnosti od godišta. Godine 2010. stigao je atmosferski 1.4-litarski benzinac od 85 KS. Iste godine pojavila se GTI verzija sa 1.4 TSI turbo benzincem od 180 KS. Kod dizelaša imamo sada već dobro poznate 1.6 TDI u verzijama sa 75, 90, 105 KS, 1.4 TDI, kao i 1.2 TDI sa 75 KS.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Clio, Opel Corsa, Fiat Grande Punto…

Unutrašnjost

Opis će delovati „ofucano“, kao da ste ga pročitali već 100 puta. Sve deluje jednostavno, praktično i ergonomično, ali istovremeno elegantno i kvalitetno. Nema „šljaštećih“ detalja kojima bi Polo želeo da se izdvoji od konkurencije. Korišćeni materijali deluju kvalitetno, završna obrada je dobra. Komande i prekidači deluju dovoljno robusno. Sedišta su prosečne udobnosti, možda za nijansu tvrđa, ali to bi po „tradiciji“ trebalo da obezbedi i njihovu dugotrajnost. Napred prostora ima dovoljno i za korpulentnije osobe, a i iza njih mogu da se smeste osobe prosečne visine. Naravno, treba imati u vidu da je Polo kraći od 4 metra. Vozač može lepo da se smesti, pošto i sedište i upravljač imaju zadovoljavajuće mogućnosti podešavanja. Preglednost je natprosečna.

Praktičnost

Sve komande su tamo gde ih očekujete, tako da ako prvi put uđete u ovaj auto, period navikavanja je izuzetno kratak. Primerci kupljeni u Srbiji mogu da budu veoma siromašni opremom, čak bez npr. putnog kompjutera u nekom srednjem paketu opreme, što važi i za klima uređaj, audio uređaj i neke druge stavke koje su se kod direktne konkurencije dobijale. Sa druge strane, primerci iz uvoza po nepisanom pravilu imaju znatno bogatiju opremu. Zapremina prtljažnika je povećana za 10 litara na 280 litara. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 952 litra. U zavisnosti od paketa opreme naslon zadnje klupe može da se preklapa ili u celosti ili u segmentima (60:40).

U vožnji

Ljude koji prvi put uđu u njega obično iznenadi dobra udobnost. Nije baš udoban kao Clio, ali je veoma blizu. Ipak, Polo je osetno agilniji i dinamičniji u krivinama. Takođe ima precizniji upravljač koji pruža bolji osećaj vozaču. U krivinama je siguran i samouveren, isto kao kad su u pitanju iznenadni manevri prilikom izbegavanja neočekivanih prepreka. Generalno, napravljen je dobar kompromis između udobnosti i voznih osobina.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja

Auto ne trosi puno, odlicno ide za 75ks, jako pregledan, par dana klaustrofobije ali se naviknes. Nakon toga imas osecaj da je mnogo prostraniji iznutra nego kad ga gledas spolja. U klasi i po godistu najagresivniji izgled, zadnja klupa solidno udobna, mesta za osobe do 180cm, gepek funkcionalan

Mane Mane

Istakao bih jako bucan preko 110-120kmh, cuje se servo kako zuji skoro svakom dok se mota na parkingu

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 165/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.522 din do 9.362 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.998 din do 9.415 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 16.100 din do 30.100 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
90%
Deca:
86%
Pešaci:
41%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 478 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase