Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Passat B8 (2014 - trenutno)

Izvor: BoJack / Shutterstock.com

Volkswagen Passat osma generacija

Jedna od najvećih razlika u odnosu na B7 jeste ponašanje u vožnji – B8 nije krstarica namenjena isključivo dugim putovanjima sa naglaskom na udobnost, već nudi pravo zadovoljstvo u vožnji kroz krivine. Tu je i „premium“ osećaj u kabini, eleganatan i ozbiljan izgled, kao i obilje prostora.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
prtljažnik
vozne osobine

Mane Mane

preglednost
sedišta
udobnost sa većim felnama

Opis modela

Generalne informacije

VW Passat B8 je napravio ozbiljan korak napred kada je u pitanju ulazak u premium segment komfornijih limuzina. Zahvaljujući novoj platformi i za 8 cm dužem međuosovinskom rastojanju ima više prostora u enterijeru od prethodne generacije iako je od nje malo kraći. Svi motori imaju turbo punjač bez obzira da li je reč o benzincima ili dizelašima. Najslabiji benzinac ima 1.4 litra i 125 KS, a najsnažniji 2.0 TSI razvija 280 KS. Ponuda dizelaša kreće od 1.6 TDI sa 120 KS, dok 2.0 TDI sa dva turbo punjača ima 240 KS. Postoji i Alltrack verzija koja predstavlja karavan prilagođen vožnji van asfalta. Ima za 2.5 cm veći klirens, pogon na svim točkovima, zaštitu podvozja, itd. Redizajnirana verzija stigla je početkom 2019. godine.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mazda 6, Opel Insignia, Ford Mondeo…

Unutrašnjost

Već dugo VW ozbiljno napada premijum segment, tako da je i Passat B8 ozbiljan konkurent glavnoj nemačkoj trojci. Materijali, završna obrada, detalji… Skoro sve je na vrhunskom nivou. Vozačevo radno okruženje je relativno jednostavno, a opet urađeno vrlo elegantno i sa stilom. Takođe je već po tradiciji sve vrlo ergonomično izvedeno. Nekima smeta što izgled enterijera nije originalniji, odnosno više različit u odnosu na prethodnika i neke druge modele VW grupacije.

Praktičnost

Sedan verzija ima prtljažnik od 586 litara, što je na vrhu klase. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobije se 1.152 litra. Karavan ima 650 litara, što može da se poveća na 1.780 litara. Ima dovoljno prostora na zadnjim sedištima - više od glavne konkurencije, mada su se klase automobila već toliko ispreklapale, da je teško više reći ko je kome odgovarajući konkurent. Sedišta su malo tvrđa – po pitanju udobnosti sedišta mnogi konkurenti ubedljivo pobeđuju.

U vožnji

Udoban je, iako se mogu čuti i zamerke na tu temu – da ima tvrđe oslanjanje nego što bi luksuzna limuzina trebalo da ima. Izgleda da mnogo toga zavisi od veličine točkova i vrste oslanjanja (obično ili adaptivno), kao i percepcije vozača. U svakom slučaju, ako želite udobnost držite se felni od 16 inča, pošto već 17-ice mogu da donesu osetnu razliku. Prilikom dužih putovanja ne zamara, čemu doprinosi dobra zvučna izolacija. U vožnji je odličan i vrlo agilan s obzirom na dimenzije i masu. Kada ga „poterate“ oštrije, shvatite da su se konstruktori trudili da po pitanju voznih osobina dostignu ili nadmaše npr. Mondeo, „trojku“ ili A4. U kombinaciji sa dovoljno snažnim motorom može da predstavlja pravu sportsku mašinu. Upravljač je progresivan taman koliko treba.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Zaista veliki auto a pre njega sam vozio Superba. 2.0 150ks, manuelni menjač. Ogroman gepek. Komandna tabla izgleda kao svemirski brod noću. Grejanje počinje zimi nakon minut rada motora. Trostepeni grejači sedišta su vrhunski. Led svetla i parking senzori napred i nazad, ambijentalno osvetljenje, produžavanje sedišta za butinu. elektronsko otvaranje i zatvaranje gepeka. Dosta meko vešanje. Brutalno reaguje na gas u svakoj brzini.

Mane Mane

Desna noga žulja o centralnu konzolu. ZAdnje staklo se lako zaprlja - fali brisač stakla. Senzori pritiska u gumama zimi regsitruju svaki pad pritiska što malo nervira ali se gase čim se vazduh u gumama zagreje

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.681 din do 19.274 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 0 din do 20.425 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 26.455 din do 39.217 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
85%
Deca:
87%
Pešaci:
66%
Sigurnosne asistencije:
76%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 547 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase