Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Toyota RAV4 (2006 - 2012)

Izvor: Sveten / Shutterstock.com

Toyota RAV4 treće generacije (2006 - 2012)

RAV4 je iz generacije u generaciju postavljao nove standarde koje je konkurencija u stopu pratila. Ova treća generacija nije izuzetak. Predstavlja sjajan porodični automobil u kojem su skupljene prednosti više vrsta vozila, pa nije ni čudo što je postigao veliku popularnost širom sveta. Tu je i poslovična pouzdanost japanskog proizvođača.

Prednosti Prednosti

udobnost
prostranost
ponašanje na putu

Mane Mane

slabe terenske mogućnosti
način otvaranja vrata prtljažnika
prostor na zadnjoj klupi

Opis modela

Generalne informacije

Uz atraktivniji izgled i veće dimenzije, treća generacija ovog modela donela je i osetno bolju udobnost, ponašanje na putu i razna druga unapređenja. Od prethodne generacije RAV4 duži je za 145 mm i ima veće međuosovinsko rastojanje za 70 mm, što je pomoglo da u kabini bude više prostora za putnike. Toyota je odlučila da RAV4 postane urbani SUV, odnosno krosover, tako da se najbolje oseća na asfaltu iako ima veći klirens i pogon na svim točkovima. Na primer, reduktor nije mogao da se dobije ni kao opcija. Sa druge strane, pogon na svim točkovima u ekstremnim situacijama može svih 100% obrtnog momenta prebaci samo na prednje ili zadnje točkove, a može i da se blokira centralni diferencijal.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Honda CR-V, Ford Kuga, Hyundai Santa Fe…

Unutrašnjost

Putnici napred imaju obilje prostora, ali pozadi ne bi smetalo više prostora za noge. Vozačko okruženje je vrlo lepo dizajnirano - i danas izgleda moderno, a istovremeno elegantno. Instrument tabla ima veoma zanimljiv izgled, mada pruža samo osnovne informacije. Materijali u kabini su visokog kvaliteta, dok se ni završnoj obradi nema šta zameriti. Nasloni zadnje klupe se veoma lako preklapaju.

Praktičnost

RAV4 može da se pohvali brojnim pregradama i ostavama za manje i veće stvari. Ispred suvozača se nalaze dve kasete/ostave. Osnovna zapremina prtljažnika je čak 586 litara, a povećava se na 1.469 nakon što se obore nasloni zadnje klupe, kada se dobija relativno ravna tovarna površina. Nažalost, vrata prtljažnika se ne otvaraju na gore, već u desnu stranu, što se u raznim situacijama pokazalo vrlo nepraktičnim. Sam otvor prtljažnika je širok i pravilnog oblika, uz nizak tovarni prag tako da je ubacivanje tereta veoma lako.

U vožnji

RAV4 je prilično udoban, a dobro podnosi i lošije puteve. Vešanje je podešeno više za vožnju po asfaltu nego van njega, tako da može oštrije da se vozi i kroz krivine. Upravljač je dobro podešen kako bi bio dovoljno precizan, ali i dovoljno lagan i komforan za vožnju u svim uslovima. Van puta se dobro snalazi, mada ne treba od njega tražiti da bude pravi terenac - RAV4 treba posmatrati prvenstveno kao povišeni karavan sa pogonom na svim točkovima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja Motor

Imao sam model rav4, 2007, 2.2 sa 136 konja. 5 godina sam da vozio i nisam ga stedeo i nikada nisam imao ni jedan kvar. Pouzdan, sa dosta snage, startan, tih rad motora kao da je benzinac, mala potrosnja, menjac nestvarno lagan i precizan... Plakali smo kada smo se rastajali od njega. Gde smo sve bili i sta smo sve radili...

Mane Mane

Prodali smo ga jer sam dobio trece dete i Rav nije mogao da pruzi dovoljno prostora. Uska zadnja klupa, nedovoljan gepek za vecu porodicu, tvrd za duza putovanja.

Pogledajte ostale utiske za:

Toyota RAV 4 Džip/SUV (2006-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/70/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 10.633 din do 16.345 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 8.422 din do 15.966 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 33.000 din do 70.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 70 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase