Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Škoda Octavia treće generacije (2012 - 2020)

Octavia treće generacije

Škoda Octavia 3. generacije duža je za 9 cm od prethodnice, a od nje je i 4,5 cm šira. Pritom je međuosovinsko rastojanje veće za 8 cm. Ipak, zahvaljujući savremenijoj konstrukciji i primeni lakših materijala, u proseku je lakša za 100 kg od ekvivalentne verzije prethodne generacije. Škoda tvrdi da putnici pozadi imaju 5 cm više prostora za noge, a takođe imaju i više prostora u širinu i visinu.

Prednosti Prednosti

prostranost
praktičnost
prtljažnik

Mane Mane

osećaj na upravljaču
dizajn enterijera
cena

Opis modela

Generalne informacije

Dužine je 466 cm, što znači da je za čitavih 40 cm duža od Golfa “sedmice”. Octavia III je dostupna kao “liftbek-sedan” i kao karavan. Karavan verzija pojavila se sredinom 2013. godine. Kupci novih primeraka imali su na raspolaganju obilje dodatne opreme i raznih aktivnih bezbednosnih sistema za pomoć pri vožnji. Izbor motora je dobro poznat iz drugih modela VW grupacije (VW, Audi, Seat) - od 1.0-litarskog turbobenzinca sa 3 cilindra do 2.0 TSI benzinca sa 245 KS u VRS verziji. Naravno, tu su i dobro poznati 1.6 TDI i 2.0 TDI u raznim verzijama. Porodičnim vozačima je naročito privlačna mogućnost dobijanja sportskih verzija sa dizel motorom od 184 KS i to u karavan verziji. Početkom 2014. pojavila se “off-road” verzija sa dodatnom oznakom Scout - veći klirens (odstojanje od tla), drugačije podešeno vešanje, zaštita podvozja i bokova, pogon na svim točkovima, drugačiji branici i drugi “detalji” u velikoj meri pomažu u vožnji van asfalta. Početkom 2017. predstavljena je redizajnirana verzija koja se najlakše prepoznaje po dvostrukim “ćoškastim” farovima. Tu je poznati DSG menjač, oko kojeg se lome koplja. Po jednima je odličan, mada postoji više verzija. Uglavnom, s obzirom na to da nije reč o klasičnom automatskom menjaču, već o menjaču sa dvostrukim kvačilom, kritičari mu zameraju da u gradskoj vožnji ume da bude “ćudljiv i nervozan”.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Honda Civic, Hyundai Elantra, Toyota Corolla…

Unutrašnjost

Kvalitet materijala u kabini je odličan, a isto važi i za završnu obradu. Neki kažu da je kvalitet enterijera na nivou Golfa “sedmice”, dok se drugi ne slažu. Uglavnom, vozač sedi udobno, ergonomičnost komandi je dobra. Izgled vozačkog okruženja je nekako “suviše klasičan”, iako bi vlasnici voleli da izgleda modernije. Verovatno je ipak presudila hijerarhija po pitanju imidža u okviru VW familije. Na sreću, Octavia je dobila veliki centralno postavljeni “tablet”, koji joj daje veliku dozu premijum/futurističke atmosfere (naravno, kod primeraka kod kojih je doplaćeno za tu opciju). Prostora za putnike ima dovoljno i pozadi, mada putniku u sredini nije baš najudobnije.

Praktičnost

Sa prtljažnim prostorom od 590 litara Octavia je na vrhu svog segmenta. Kao poređenje navedimo da VW Passat B7 ima prtljažnik od 565 litara. Sa druge strane, Octavia 2. generacije ima samo 5 litara manje od 3. generacije. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.580 litara, što je zaista impresivno. Karavan ima osnovnu zapreminu prtljažnika od 610 litara, a kada se preklope nasloni zadnje klupe dobija se 1.740 litara. Octavia III ima razna “sitna” rešenja koja pomažu vlasniku i putnicima u svakodnevnom životu, tako da uzimajući u obzir i druge stvari, po pitanju praktičnosti dobija čistu desetku.

U vožnji

Octavia je prosečno udobna. Na putu se ponaša vrlo sigurno i stabilno. Sportski vozači bi želeli više povratnih informacija sa upravljača iako je sam upravljač prilično precizan. Dostupne su i verzije sa pogonom na svim točkovima, pri čemu je akcenat na prednjem pogonu, dok zadnji točkovi priskaču u pomoć kada prednji počnu da gube trakciju. Takođe, tu su i verzije sa sportskim oslanjanjem u kombinaciji sa većim točkovima, što izgleda atraktivno i donosi bolje vozne osobine, ali i osetno negativno utiče na udobnost. U zavisnosti od verzije, ukoliko je kupac novog primerka doplatio, postoji mogućnost biranja moda vožnje, odnosno podešavanja parametara kao što su odziv papučice gasa, upravljača i slično. Zvučna izolacija je prilično dobra, mada lošija nego kod npr. Golfa 7-ice i Audija A3.

Iskustva drugih vozača

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.500 din do 37.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
93%
Deca:
86%
Pešaci:
66%
Sigurnosne asistencije:
66%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 611 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase