Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Seat Leon (2005 - 2012)

Izvor: Enis Gusinjac / Shutterstock.com

Seat Leon druge generacije (2005 - 2012)

Nazivaju ga španski Golf, ali Leon definitivno ima specifičan karakter, pošto je zamišljen da bude porodični automobil sa mnogo sportskog duha. Da bi izgledao kao kupe ručka na zadnjim vratima je skrivena, slično kao kod Alfa Romea 156, tako da na prvi pogled može da se pomisli da je reč o vozilu sa troja vrata iako se proizvodio samo u verziji sa petoro vrata.

Prednosti Prednosti

vozne karakteristike
prostranost
atraktivnost

Mane Mane

nezgodan ulazak u kabinu
udobnost
veličina prtljažnika

Opis modela

Generalne informacije

Baziran je na Golfu V, sa kojim deli gotovo sve motore. To znači da su tu i veoma snažni 2.0-litarski turbo benzinci od 200 i više konjskih snaga. Ljubiteljima brze vožnje vrlo zanimljiv može da bude i 2.0 TDI sa 170 KS. Naravno, tu su i znatno slabiji atmosferski benzinci, kao i štedljivi dizelaši u raznim verzijama po pitanju snage. Dužine je 432 cm, što je za 13 cm više od prethodne generacije i za 6 cm više od Golfa V. Njegov originalan i atraktivan izgled su uskoro preuzeli i drugi modeli marke Seat, tako da je u velikoj meri izgubio na prepoznatljivosti. Vlasnici su uglavnom veoma zadovoljni ovim automobilom. Vremenom su razvijene razne sportske verzije, kojima je VW grupacija želela da se suprotstavi italijanskoj i francuskoj konkurenciji.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Megane, Mazda 3, VW Golf…

Unutrašnjost

U kabini ima dovoljno prostora. Vozač može lako da nađe idealnu poziciju za upravljačem koji se podešava po visini i dubini. Komande su ergonomično raspoređene. Kvalitet materijala nije kao kod Golfa, ali je završna obrada vrlo dobra. Na zadnjoj klupi ima mesta za dve odrasle osobe, ali je ulazak malo otežan. Dizajn enterijera je izveden prilično atraktivno, mada ne deluje toliko sportski kao što se očekuje na osnovu spoljašnjeg izgleda.

Praktičnost

Kupeovska silueta nipošto ne znači da je Leon nepraktičan. Prtljažnik sa osnovnom zapreminom od 341 litar nije baš impresivan za ovu klasu, ali se obaranjem naslona zadnje klupe dobija 1.100 litara nakon čega mogu da se ubace predmeti dužine preko metar i po. Nažalost, obaranjem naslona ne dobija se ravna tovarna površina. Otvor prtljažnika je pravilnog oblika i dovoljno širok.

U vožnji

U krivinama je okretan i dnamičan. Upravljač je prilično direktan i progresivan - može se reći da je sportski podešen. Oslanjanje je takođe podešeno za žustriju vožnju - nije toliko tvrdo da bi Leon bio neudoban, ali po lošijem putu ne može da se pohvali udobnošću na nivou mnogih konkurenata, naročito kada ima npr. točkove od 17 inča. Kočnice su odlične, pa uz neki iz širokog izbora snažnijih motora može zaista da se uživa u vožnji.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Motor

Auto je prava formula, performanse na prvom mestu. Odlican motor sa dobrom krivom razvoja snage, iako vema snazan moze se voziti po gradu bez nervoze. Precizan, stabilan i veoma siguran automobil u voznji.

Mane Mane

Potrošnja

Veoma tvrd auto i nije za svakoga, visoka potrosnja sto je i normalno za ovaj auto, ali ljubitelji to i ne gledaju.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/80/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 6.553 din do 6.920 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.533 din do 9.244 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.000 din do 38.250 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 131 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase