Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Megane (1995 - 2002)

Izvor: ben smith / Shutterstock.com

Megane prve generacije

Kada se Megane 1. generacije pojavio predstavljao je značajan korak napred za francuskog proizvođača, naročito na polju bezbednosti. Ostvario je solidan tržišni uspeh i bio veoma popularan kao polovnjak, mada se nije proslavio pouzdanošću. Probleme je pravila i mehanika i elektronika. Ipak, zahvaljujući pristupačnom održavanju i relativno jeftinim delovima, nalazio je put do kupaca.

Prednosti Prednosti

udobnost
prostranost
pristupačno održavanje

Mane Mane

elektronika
vozne osobine
generalno kvalitet

Opis modela

Generalne informacije

Megane prve generacije nije samo naslednik modela Renault 19, već je on u velikoj meri u stvari temeljno redizajnirani Renault 19, pošto koristi njegovu platformu, motore (bar u početku), menjače, osnovnu konstrukciju karoserije... Ipak, Francuzi su se kod ovog modela fokusirali na vrhunsku bezbednost koja je trebalo da bude jedna od glavnih prodajnih aduta. Takođe su odlučili da u velikoj meri unaprede kvalitet izrade i antikorozivnu zaštitu. Nažalost, vremenom se pokazalo da na tom polju nisu odradili baš najbolji posao. Megane ne može da se pohvali naročitim kvalitetom i pouzdanošću, ali zato ima dovoljno servisa, delova i održavanje i popravke nisu naročito skupi.Elektronika ume da pravi probleme, naročito kod verzija pre redizajna.Redizajniran je 1999. godine, kada je dobio drugačije farove, masku hladnjaka, branike, unapređena je oprema, a bilo je tu i izmena u enterijeru. Zanimljivo je da se tek tada , odnosno prilikom predstavljanja redizajnirane verzije, pojavio karavan. Takođe su počeli da se koriste 16V motori. Proizvodio se kao hečbek sa petora vrata, kupe, karavan, sedan i kabriolet.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Opel Astra, Mazda 323…

Unutrašnjost

Sedišta su meka i udobna, ali to se nažalost negativno odražava na njihovu trajnost. Takođe, imaju izraženu bočnu potporu ali ona ne drži dovoljno čvrsto pri oštrim skretanjima. Vozačka pozicija je solidna - upravljač se podešava samo po visini, instrument tabla je pregledna. Sve komande su uglavnom ergonomično postavljene osim komandi za klimatizaciju koje su nisko pozicionirane, pa ručica menjača može da se nađe na putu kada želite nešto da uradite. Prostora na zadnjoj klupi ima dovoljno i za donekle krupnije osobe, pri čemu treba pohvaliti nizak centralni tunel koji ne smeta mnogo stopalima putnika u sredini. Kupe verzija je predviđena isključivo za četiri putnika. Kvalitet materijala u kabini generalno nije na najvišem nivou, mada zavisi od starosti vozila, verzije, opreme… Kabina je stilski urađena potpuno u skladu sa trendom iz tog perioda.

Praktičnost

Prilikom obaranja naslona zadnje klupe, neophodno je podići sedalni deo i skinuti naslone za glavu, pa tek onda može da se preklopi zadnji naslon. Generalno prtljažni prostor je pravilnog oblika i nema suviše visok tovarni prag, bar kada govorimo o klasičnom hečbeku. Kupe nema “hečbekovski” zadnji deo, već je zadnje staklo fiksno, a otvor prtljažnika je prilično mali - ovo je bila “žrtva” kako bi karoserija bila kruća. U kabini ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice. Karavan dužine 444 cm ima prtljažnik od 485 do 1.600 l sa oborenim zadnjim naslonom. Hečbek dužine 413 cm ima od 348 do 1.210 litara. Sedan dužine 444 cm ima od 510 do 1.310 litara. Kupe koji je za nijansu kraći od 4 metra ima prtljažnik od 280 litara.

U vožnji

Renault Megane ima prilično meko podešeno vešanje, tako da je veoma udoban, ali se zbog toga solidno naginje u krivinama, što ume da bude neprijatno prilikom više uzastopnih oštrijih skretanja, kao npr. kada izbegavate kasno uočenu prepreku na putu ili životinju koja pretrčava put. Oslanjanje je prilikom redizajna u određenoj meri izmenjena, tako da se redizajnirane verzije bolje ponašaju. Ipak, treba naglasiti da postoje osetne razlike u podešavanju vešanja između različitih karoserijskih verzija. U svakom slučaju, upravljač je malo teži, što je u stvari dobro pošto daje vozaču bolji osećaj šta se dešava ispod točkova.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Komfor Motor

Udoban za voziti

Mane Mane

Održavanje

Skup za odrzavati

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 165/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.603 din do 6.218 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.321 din do 10.036 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.300 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 59 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase