Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Peugeot 406 (1995 - 2004)

Izvor: nitinut380 / Shutterstock.com

Peugeot 406 (1995 - 2004)

Čak i mnogo godina nakon što je prestao da se proizvodi, Peugeot 406 je predstavljao odličan izbor kao polovna limuzina srednje klase - veoma udobna, prostrana, praktična, sa dobrom antikorozivnom zaštitom i izborom motora. Ispunjavao je sve najvažnije zahteve prosečnog vozača. Još kada se u obzir uzme cena u odnosu na konkurenciju, vidi se da je 406-ica zaista odličan polovnjak.

Prednosti Prednosti

udobnost
antikorozivna zaštita
vanvremenski dizajn

Mane Mane

loše kočnice
preglednost unazad
materijali i završna obrada kod nekih verzija

Opis modela

Generalne informacije

Peugeot 406 je sjajnim dizajnom bio daleko ispred svog vremena, tako da čak ni nakon više od četvrt veka ne izgleda suviše zastarelo. Kupe verzija je tek posebna priča, pošto je i danas mnogi smatraju jednim od najlepših kupea i automobila generalno, pošto deluje kao da ima bezvremeni dizajn. Peugeot 406 je redizajniran februara 1999. godine, kada je zahvaljujući vizuelnim izmenama spolja, naročito drugačijim farovima, dobio znatno agresivniji izgled. Redizajnirana verzija je dobila i drugačiju masku hladnjaka, branike, zadnja svetla… Naravno, enterijer je takođe osvežen i unapređen. Ubačena je bogatija dodatna i standardna oprema. Mnogo je urađeno i na polju bezbednosti, te je redizajnirana verzija bolje prošla na Euro NCAP kreš testu bezbednosti. Prilikom redizajna ubačeni su novi motori, sa više snage i obrtnog momenta, ali istovremeno štedljiviji i tiši. Primećeno je i da je redizajnirana verzija izlečena od raznih “dečjih bolesti”, tako da je postala osetno pouzdanija. Stoga se 406-ica generalno smatra pouzdanim polovnjakom, kojeg su mnogi vozači istovremeno koristili i kao porodični i kao radni/transportni auto. Naravno, uvek treba imati u vidu starost, pređenu kilometražu i kvalitet održavanja kompletnog automobila. Ali generalno - Peugeot 406 nema čega da se stidi čak ni pred mnogo skupljim direktnim konkurentima, naročito kada je u pitanju korozija pošto ima pocinkovanu karoseriju.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Vectra, Renault Laguna, Fiat Marea…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su uglavnom dovoljno kvalitetni, mada pohabanost enterijera u velikoj meri zavisi od starosti vozila i od toga kako je tretiran od strane vozača i putnika. Prednja sedišta su veoma udobna, sa ne baš izraženom ali ipak dovoljnom bočnom podrškom. Vozačko okruženje je klasičnog izgleda, tako da će svako moći lako da se snađe po pitanju pronalaženja svih komandi. Svi prekidači i druge komande su dovoljno veliki i na dohvat ruke. Ergonomičnost je na visokom nivou. Pozicija za upravljačem je takođe vrlo dobra. Upravljač se podešava samo po visini. Nažalost, instrument tabla nije baš najpreglednija zbog relativno malih brzinomera i obrtomera. Zadnja klupa je takođe veoma udobna i nudi pristojnu prostranost, mada se tri odrasla putnika neće osećati baš prijatno.

Praktičnost

Sedan verzija dužine 4.555 mm pre i 4.615 mm posle redizajna ima prtljažnik od 430 litara, ali uprkos tome što je reč o limuzini, nasloni zadnje klupe mogu da se obore i da se time dobije ukupno 1.250 litara tovarnog prostora. Takođe postoji i poseban otvor za skije. Karavan, dužine 474 cm ima prtljažnik zapremine od 526 do 1.740 litara, što ga je svojevremeno činilo odličnim izborom za istovremeno porodični i radni auto. Atraktivni kupe ima prtljažnik od 390 litara, što za njegovu klasu definitivno nije loše.

U vožnji

Peugeot 406 je više udobna krstarica nego sportski sedan, što je imidž koji je dobio zahvaljujući popularnom francuskom filmu Taxi u kojem je nabudžena bela 406-ica imala glavnu ulogu. To što je udobna, ne znači da 406-ica ima loše vozne osobine. Upravljač je dobro odmeren, a preko njega do vozača stiže dovoljno povratnih informacija sa točkova. Kočnice nisu baš najsjajnije - tu je mogao da bude obavljen bolji posao. Nemaju svi primerci ABS, pošto je on kod nekih morao posebno da se doplaćuje, u zavisnosti od motora, paketa opreme, tržišta… Majstori često kao pouzdaniji dizel motor savetuju agregat od 90 KS, pošto za razliku od snažnije verzije sa 110 KS nije toliko zahtevan za održavanje, nema plivajući zamajac, kao ni interkuler. Što se tiče benzinaca, optimalan izbor za najveći broj vozača je 1.8-litarski agregat sa 110 KS koji zbog potrošnje uglavnom ima ugrađen plin.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor Motor

2.0HDI 90ks motor prakticno neunistiv, cena velikog i malog servisa jako pristupacna. Kao i svaki francuz jako udoban auto i komforan za putovanja. Potrosnja po bordu u gradu izmedju 6.9 (leti) i 7.5L (zimi), na otvorenom putu ispod 4.5L. Auto put 4.9-5.0L normalne voznje. Nije auto za trke i nema bajno ubrzanje ali ima sasvim dovoljno snage za krstarenje drumom i preticanje.

Mane Mane

Zadnji stabilizatori cesto propadaju na nasim putevima, novi sa zamenom nisu skupi.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.472 din do 8.910 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.276 din do 12.478 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.200 din do 29.800 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 43 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase