Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes-Benz A Klasa (1997 - 2004)

A klasa

A klasa je označila prekretnicu kod ovog proizvođača, pošto je pokazao da ulazi u segment malih automobila. Ipak, pristup je bio potpuno drugačiji nego kod drugih proizvođača. Mercedes-Benz je obećao obilje prostora u kabini uz vrlo kompaktne dimenzije – tajna je u tzv. sendvič konstrukciji. Ideja je uspela, a naknadno je stigla i produžena verzija sa zaista mnogo prostora pozadi.

Prednosti Prednosti

prostranost
prtljažnik
praktičnost

Mane Mane

udobnost
zvučna izolacija
neke popravke i redovno održavanje suviše skupi

Opis modela

Generalne informacije

Mercedes-Benz A klase prve generacije nosi kodnu oznaku W168. Dostupan je samo u verziji sa petora vrata. Vlasnicima uglavnom najviše smeta neudobno i tvrdo oslanjanje, koje se ne uklapa u imidž jednog Mercedesa. Odmah po lansiranju A klase, došlo je do skandala kada su skandinavski novinari prilikom izvođenja tzv. testa severnog jelena prevrnuli ovaj automobil. Ubrzo je prodaja zaustavljena i obavljene su određene modifikacije na zadnjem vešanju, verovatno je i sam auto malo spušten i proširen trag točkova, a ESP (elektronska kontrola stabilnosti) je počeo da se ugrađuje kao deo serijske opreme. Stoga je moguće da je tvrdo oslanjanje upravo posledica ovih intervencija. Antikorozivna zaštita je prosečna, u velikoj meri zavisi od porekla, održavanja i uslova vožnje automobila. Generalno se pokazala pouzdanom. Najslabija verzija je A140 sa 82 KS. Tu je i A 160 sa 1.600 kubika i 102 KS. Ova dva motora su bila dostupna od starta prodaje, a 1999. je stigao A 190 sa 125 KS. Ova verzija uopšte nije imala naivne performanse, sa ubrzanjem do 100 km/h za 8,8 sekundi. Što se tiče dizelaša, A 160 CDI sa 60 KS i A 170 CDI sa 90 KS pokreće motor od 1.689 kubika. Nakon redizajna A 160 CDI pojačan je na 75 KS, dok je A 170 CDI dobio 95 KS. Prilikom redizajna je ponuđena i verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem koja je putnicima na zadnjem sedištu ponudila prostranost koje se ne bi postideli ni neki mnogo veći automobili.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A2, VW Polo, Toyota Yaris…

Unutrašnjost

Prednja sedišta su udobna. Vozač može da nađe odličnu poziciju koja ga neće suviše zamarati ni prilikom dužih vožnji. Pritom ima odličnu preglednost pošto se sedi nešto više. Komande su ergonomično postavljene. Visoka pozicija sedenja ima i tu prednost što se lakše ulazi i izlazi iz auta, a tu je i bezbednost - teoretski, što je pozicija sedenja viša, to je manji rizik od težih povreda prilikom bočnih sudara. Što se tiče kvaliteta materijala u enterijeru neki vlasnici nisu baš zadovoljni tvrdom plastikom. Ipak, nije isti kvalitet materijala u svim paketima opreme, kod svih godišta, kao i kod verzija pre i posle redizajna, tako da tu ne možemo da generalizujemo. U svakom slučaju, niži je nivo i kvaliteta i završne obrade nego kod većih limuzina ove marke. Na zadnjim sedištima ima dovoljno mesta i za više osobe, dok produžena L verzija može da postidi i neke zaista mnogo veće automobile po pitanju prostora za noge.

Praktičnost

S obzirom da postoje tri verzije po pitanju dužine, pre redizajna, posle redizajna i produžena verzija, tako se razlikuje i zapremina prtljažnika pre redizajna (dužina 3.575 mm, prtljažnik: 350 - 1.700 litara), posle redizajna (dužina 3.605 mm, prtljažnik: 390 - 1.740 litara) i posle redizajna, produžena L verzija (dužina: 3.776 mm, prtljažnik: 390 - 1.930 litara). U svakom slučaju prtljažnik je u svakoj verziji prilično velik u odnosu na spoljašnje dimenzije, pri čemu se obaranjem naslona zadnje klupe A klasa pretvara u pravi mali kombi. Roditeljima je zbog visokih sedišta lakše da ubacuju decu u njihova sedišta, pošto moraju manje da se saginju.

U vožnji

Mercedes A klase odlično se snalazi u gradskim uslovima. Pošto vozač sedi visoko ima odličnu preglednost situacije u saobraćaju, a upravljač je dovoljno precizan i direktan. Parkiranje takođe nije problem, naročito s obzirom na oblik zadnjeg kraja zbog kojeg je lako proceniti dokle može da se ide. Zvučna izolacija nije baš najsjajnija. U krivinama se ponaša prilično dobro, mada to u dobroj meri zavisi od dimenzija montiranih pneumatika. Naime, A 140 fabrički je u baznoj opremi dobijao točkove 155/70 R15, ali su pored ove dimenzije išli i 185/55 R15 i 155/50 R15. Snažniji A 160 imao je na raspolaganju i 16-ice 195/50 R16. Isto je važilo i za dizelaše, ali ne smemo da zaboravimo verzije A 190 i A 210 koje su mogle fabrički da se dobiju i sa točkovima dimenzija 205/45 R16.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja Motor

A 170 CDI 95KS ELEGANCE 2001. godište, po meni za nažalost male pare za koje se danas prodaje ja mislim da ne možete da kupite bolji i praktičniji auto od A klase. Auto je bukvalno za sve stvoren. Može da posluži kao mali gradski auto, kao porodičan auto, kao sportski, kao terenski, kao pikap, ma šta god da zamislite i želite da napravite od auta njegov dizajn enterijera i eksterijera vam to omogućavaju da uradite. Potrošnja smešna, na autoputu vožnjom do 120 na sat na 100 kilometara možete ostaviti potrošnju od 4.5 litre dok u gradu u zavisnosti od načina vožnje, kreni-stani, normalne ili pun gas (sa klimom ili bez) troši oko 6-9 litara. Što se motora tiče, izuzetno se pokazao kao pouzdan i dobar motor koji može dosta da pređe, naravno uz redovno održavanje, a i ako malo zapostavite održavanje nećete mu mnogo naškoditi. Fabrički nema DPF. Vešanje je za to godište i u rangu automobila tih godina veoma dobro odrađeno. Lepo drži u krivinama čak i ako uđete brže nego što treba uspevate da ga iskontrolišete. Ne amortizuje sve neravnine dobro kao novija vozila ali za to godište je prihvatljivo s obzirom da vozim na 195/50/15 a kad bi mu se stavila guma sa većim profilom onda bi i mogao da se poredi sa novijim vozilima. Limarija je perfektno odrađena, iako je veći deo auta pravljen od plastike (krila, branici, vrata) a hauba, karoserija i zadnji rubovi koji su metalni ne podležu tek tako lako koroziji kao neki drugi automobili. Kad krene da truli, samo se to lepo odradi i mirni ste, neće tek tako kroz godinu dve tri tako lako probiti. Elektronike nema toliko puno ali i toga što ima su lepo odradili i uglavnom ako nešto otkaže samo se zameni i teraj dalje. Što se enterijera tiče to bih posebno izdvojio, jer osećaj u njemu pošto mu je pod ravan i sedišta su visoka imate osećaj kao da se vozite u džipu, ono što mi se sviđa to je što pozadi nema onaj most koji generalno nije potreban nijednom automobilu bez zadnje vuče tako da sve 3 osobe koje se voze pozadi imaju mesta za noge, posebno ako pričamo o Long verziji, ima mesta ko u superbi. Akumulator se nalazi ispod suvozačevog sedišta tako da zimi ne morate da brinete. Sva ostala sedišta, osim vozačevog koje je zašrafljeno, se vade na polugu, sa suvozačevog se samo otkači kabal i za 5 minuta dobijate mnogo prostora za tovar (najveće što sam spakovao je bio frižider od 2m i kvad od 125cc). Pregledan je i zadnji deo mu je ravan tako da kad vozite u rikverc ili se okrećete ne morate da brinete da li ćete udariti u nešto. Za početnika (kao što sam i ja bio) pravi je auto, ispunjava sve norme za početnika što se tiče konjaže i kubikaže, sve su komade jednostavne i pristupačne, kvačilo mnogo mekanije nego na nekim vozilima 2011 i mlađe, kratka ručica menjača, brzo je i lako navikavanje na sam auto, čak i za duža putovanja je odličan, mečkina udobna sedišta, kožni naslon za ruku, volan podesiv po visini kao i sedišta, nertz fabričko ozvučenje i još ako ima panoramu, milina..

Mane Mane

Održavanje

Što se mana tiče i razlog zbog čega svi izbegavaju ovaj auto (pa čak i majstori) i savetuju jedni druge da ga ne kupuju je taj zato što je motorni prostor koji od šine branika do kabine ima oko 1m je smešten motor sa svim pratećim elementima i veoma je nepristupačan ako želite da zamenite nešto bez da skidate bilo kakav deo, to se i meni ne sviđa. čak i sijalicu da želite da zamenite far morate da skinete a da bi ste ga skinuli morate da poskidate šrafove sa pola branika i krila i da ga izvučete napolje, što je stvarno loše kada se nađete u situaciji gde hitno morate da zamenite sijalicu (tehnički...), a ako mora nešto drugo da se menja ako anlaser ili da se radi veliki servis motor mora da se vadi napolje. Druga mana je ta što cena delova već godinama kako auto stari ne opada već se drži istom, tako da je u proseku neki banalan mehanički deo oko 50e + ruke majstora, ali kad zamenite taj deo kvalitetnim a ne kineskim ne morate da razmišljate da će te morati da ga menjate ponovo jer to je Mercedes. Od 0 do 100 ubrzava za nekih 13 sekundi što znači da auto nije namenjen za divljanje i za trkanje već za neku laganu vožnju. Neke ostale mane su te što na primer ručica za podizanje sedišta je loše fabrički odrađena pa se dešava da često prilikom korišćenja spada i puca itd.. Ono što bi svima savetovao je to da da ako kupujete a klasu da kupujete onu sa ELEGANCE ili AVANGARDE oznakom jer imaju stvarno dosta opreme koja znači i odaje utisak da se vozite u Mercedesu a ne u puntu dok kod CLASSIC opreme to već nije tako i primećuje se od dodatnih komandi u kabini preko sedišta koja su užasno tvrda za Mercedes ko da se vozite na polici za hleb, do vešanja koje je dosta tvrđe u odnosu na ELEGANCE i AVANGARDE. I gledajte da uzmete Long verziju jer imate više prostora za one koji sede pozadi i svi u long verziji osim A140 pozadi imaju ventilirajuće diskove umesto doboša. Što se tiče panorame nisam imao iskustva sa njom jer je nemam na mom ali od drugih koji je imaju nisam čuo da su se žalili da propušta..

Pogledajte ostale utiske za:

Mercedes Benz A Klasa Hečbek (1998-2004)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/55/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 13.363 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.276 din do 12.919 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.700 din do 57.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 133 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase