Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Lancia Ypsilon (2003 - 2011)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Lancia Ypsilon druge generacije

Zamišljena kao mali gradski „lajfstajl“ automobil, Lancia Ypsilon je uz npr. dvobojnu karoseriju, sa panoramskim krovom koji se otvara, velikim brojem živopisnih kombinacija boja i materijala u kabini, mogla da bude pravi statusni simbol. Nije imala pretenzije da bude porodični automobil ili samo luksuznija alternativa Fiat Puntu, već je nudila stil kakav druga vozila, čak i veća i skuplja, nisu mogla.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
izbor motora
bogata oprema

Mane Mane

prostor pozadi
prtljažnik
cena

Opis modela

Generalne informacije

Lancia Ypsilon je dizajnirana tako da privuče prvenstveno mlađu populaciju i to naročito ženskog pola. Nije u pitanju samo dizajn, već i veliki izbor specifičnih boja i mogućnost dobijanja karoserije u dve boje u raznim kombinacijama. Takođe je i enterijer bio dostupan u brojnim kombinacijama boja, materijala i raznih stilskih dodataka. Ubrzo je ovo postao najbolje prodavan model italijanskog proizvođača sa godišnjom proizvodnjom od oko 60.000 komada. Ovaj broj je daleko od impresivnog, ali treba imati u vidu da je Lancia Ypsilon prvenstveno lajfstajl model koji nije bio ni planiran kao direktan konkurent drugim modelima iz svoje klase, već je trebalo da bude premium gradski automobil. Nastala je na osnovi Fiat Punta, sa kojim deli mnoštvo mehaničkih elemenata, sistema, motore i menjače… Podsetimo se, Lancia je deo Fiat grupacije. Stoga su redovno održavanje, kao i popravke “ispod lima” po ceni isti ili slični kao kod Punta, dok je stanje sa karoserijskim delovima već mnogo komplikovanije. Redizajnirana je na jesen 2006. godine, kada nisu unapređeni samo spoljašnji i unutrašnji izgled već je poboljšana i ponuda motora. Blage izmene su ponovo stigle 2010. godine.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Polo, Audi A2, Mercedes A Klase…

Unutrašnjost

Enterijer je stilski izveden prilično lepo, mada bez suviše “egzibicija”. Instrument tabla jeste veoma pregledna i jasna, ali je centralno postavljena - između vozača i suvozača. Materijali u kabini su prilično kvalitetni, uz dobru završnu obradu, ali u ovom slučaju mnogo toga zavisi od paketa opreme, s obzirom na to da su kupci mogli da biraju zaista brojne kombinacije kada je unutrašnjost u pitanju. Komande su ergonomično i logično raspoređene, sa velikim tasterima i jasno obeležene. Prednja sedišta su udobna, ali nemaju dovoljno izraženu bočnu potporu, mada i to zavisi od paketa opreme… Neke verzije pozadi imaju dva odvojena sedišta i fabrički su predviđene za samo četiri osobe, a neke imaju klasičnu zadnju klupu na koju mogu da sednu tri putnika, bar u teoriji, pošto nema mnogo mesta.

Praktičnost

Lancia Ypsilon se proizvodila samo u verziji sa troja vrata. Uz osnovnu zapreminu od prtljažnika 215 litara, koja može da se poveća na 290 ili 895 litara obaranjem naslona zadnjih sedišta ne predstavlja baš praktično vozilo za duža putovanja. Pošto je instrument tabla na sredini prednje konzole, ispred vozača i suvozača se nalaze prilično velika udubljenja, odnosno otvorene pregrade. Deluju veoma korisno, ali stvari tu smeštene mogu da izlete prilikom oštrog kočenja ili skretanja. Što se tiče drugih pregrada i ostava, Ypsilon ih ima prosečno za ovu klasu.

U vožnji

Lancia Ypsilon je prilično udobna s obzirom na dimenzije karoserije. U krivinama nije sjajna, ali to joj nije ni namena – njen „životni prostor“ je grad, a kada iz njega izađe, vozač ne bi trebalo da se upušta u sportsku vožnju. Sve verzije imaju Dual Drive upravljač sa elektro asistencijom, koji omogućava da se izabere gradski mod, kada upravljač postaje lagan kao pero. Upravljač je progresivan, odnosno menja karakteristike u zavisnosti od brzine. Neke verzije imaju zadnje doboš a neke disk kočnice, što zavisi od motora ili tržišta kojem je auto bio namenjen.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Održavanje Potrošnja Motor

Sve top za ovaj auto. Vozio sam staru benzinjaru 1.2 8v odlichan motor, mana hoce kod nekih da prosvira glava motora ali taj kvar je 100e.Sada vozim niviju ristajling 1.3mtj i nemam rechi. Odlichno sve

Mane Mane

Malo manji gepek zimi magle zadnji vetrobrani

Pogledajte ostale utiske za:

Lancia Ypsilon Hečbek (2003-2011)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 165/65/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.399 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.331 din do 7.117 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.650 din do 25.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
2*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 46 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase