Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford S-Max (2006 - 2014)

Izvor: James Hime / Shutterstock.com

Ford S-Max prve generacije (2006 - 2014)

Kada se pojavio, S-Max je bio ubedljivo “najsportskiji” miniven (ili MPV) na tržištu, a nije nam poznato da li mu je u međuvremenu neko oteo tu nezvaničnu titulu. Porodični transporter dužine 4,8 metara sa 7 sedišta koji u krivinama može da se nosi rame uz rame sa limuzinama, a uz 2.0 turbo benzince sa 200 ili 240 KS može lako da im pobegne i na semaforu.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
praktičnost
širok izbor motora

Mane Mane

preglednost ulevo
zadnja dva sedišta samo za decu
neke površine u kabini osetljive na grebanje

Opis modela

Generalne informacije

Konstruisan je od strane ogranka Ford Europe posebno za evropsko tržište, uzimajući u obzir sve afinitete evropskih vozača. Ideja iza ovog modela jeste da bude miniven sa najviše sportskog duha među konkurencijom, a to se nedvosmisleno postiglo. S-Max je veoma dinamičan i agilan na putu, gotovo kao neka sportska limuzina. Osvojio je 2007. nagradu Evropski automobil godine. Dostupan je u verzijama sa 5 i 7 sedišta. Kupci imaju širok izbor motora. Tu su dizelaši od 1.6, 1.8, 2.0 i 2.2 litra, snage od 101 do 200 KS. Tu su i atmosferski i turbo benzinci od 1.6 do 2.5 litara i snage od 130 do 240 KS. Redizajniran je 2010. godine, sa naglaskom na još dinamičniji izgled. Obnovljen je i enterijer.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen Grand C4 Picasso, Opel Zafira, VW Sharan…

Unutrašnjost

Zadnju klupu čine tri odvojena sedišta, pri čemu svako može odvojeno da se pomera po šinama napred-nazad i da se odvojeno podešava nagib naslona. Pozadi mogu da se smeste tri osobe višeg rasta, pri čemu putnik u sredini neće imati problema sa mestom za stopala pošto je pod ravan, odnosno ne postoji centralni tunel kao kod klasičnih automobila. Materijali u kabini su kvalitetni, meki na dodir, uz dobru završnu obradu. U višim paketima opreme S-Max može da deluje zaista luksuzno. Vozač i suvozač sede malo niže nego u klasičnim minivenovima. Sedišta su udobna i imaju dobru bočnu potporu. Zadnja dva sedišta kod sedmoseda nisu predviđena za odrasle, mada mogu tu da se smeste ali će biti u poziciji kao da sede na jastučetu na podu.

Praktičnost

Bez obzira da li je reč o verziji sa 5 ili 7 sedišta, kada se nasloni svih sedišta preklope dobija se potpuno ravna prtljažna površina. Nasloni svakog od 3 sedišta u 2. ili 3. redu mogu odvojeno da se preklope, tako da postoji mnogo kombinacija za konfiguraciju prtljažnog i putničkog prostora. Pregrade u vratima su dovoljno velike da prime flašu od 1,5 litara. Kaseta ispred suvozača je takođe dovoljno velika, kao i ostava ispod naslona za ruku. Ford kaže da S-Max ima ukupno 26 raznih pregrada ukupne zapremine 90 litara. Prtljažnik ima 854 litra u konfiguraciji sa 5 sedišta, a kada se i njihovi nasloni preklope dobija se 2.100 litara.

U vožnji

Na putu se ponaša sjajno, naročito uzimajući u obzir da je reč o MPV-u dužine 4,8 metara. Oslanjanje je odlično izvedeno, pa se S-Max ne naginje suviše u krivinama čak ni pri višim brzinama, a ni serija uzastopnih krivina mu ne predstavlja problem, pri čemu je od velike pomoći precizan i direktan upravljač koji odlično leži u rukama i prenosi dovoljno informacija sa točkova. Pritom nije neudoban, što je prilično važno za ovu klasu. Kočnice su odlične. S-Max sa najvećim fabričkim gumama dimenzija 235/45 R18 (18-ice) i nekim od snažnijih motora može da pruži pravi sportski osećaj u vožnji.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Održavanje

Komfor,cena održavanja

Mane Mane

Nema rezervni točak

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.681 din do 19.274 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 0 din do 20.425 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 26.000 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 51 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase