Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford Mondeo (2007 – 2014)

Izvor: RoClickMag / Shutterstock.com

Ford Mondeo treće generacije

I prethodna generacija Mondea je bila pouzdana, udobna i dobra u krivinama, a treća je još bolja, pri čemu je porasla, deluje luksuznije, atraktivnije i sa znatno više sportskog duha. Malo vozača će reći da nije zadovoljstvo voziti ovaj auto. Pritom je i vrlo praktičan.

Prednosti Prednosti

prostranost
prtljažnik
pouzdani motori

Mane Mane

preglednost
skupi pojedini delovi
preglednost instrument table

Opis modela

Generalne informacije

Redizajniran je 2010. godine. Generalno je pouzdan kao automobil u celini, a serviseri kažu da su i motori takođe “otporni” na kvarove bez obzira na to da li koriste benzin ili dizel. Naime, za razliku od mnogih drugih proizvođača čiji su turbo-benzinci, naročito oni manje zapremine a velike snage, zadavali a i dalje zadaju mnogo muke vlasnicima, Ford je uspeo da napravi odličan posao na ovom polju. Mondeo ove generacije i dalje je prilično popularan. I dalje deluje sveže - zahvaljujući sportskim linijama i “oštrim” farovima ne deluje kao da je prestao da se proizvodi 2014. godine. Ni karavan ne izgleda loše, mada je ipak pomalo kutijast pozadi. Takođe, Mondeo prethodne generacije ali i Focus uspeli su u velikoj meri da poprave imidž kada je u pitanju pouzdanost, a i generalno hijerarhijski status.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Alfa Romeo 159, VW Passat, Renault Laguna …

Unutrašnjost

Mondeo je solidno porastao u odnosu na prethodne generacije, što se pozitivno odrazilo na prostranost u kabini, ali ne samo za one napred, već i za putnike koji sede pozadi. Zadnja klupa je dizajnirana tako da izgleda kao da je više reč o dva zasebna sedišta, sa uzvišenjem u sredini. Naravno da u sredini može da sedi treći putnik, ali mu neće biti baš udobno, uz standardni problem centralnog tunela na podu. U suštini, dvoje odraslih će se osećati vrlo komforno. Materijali u kabini su prilično kvalitetni. Ergonomija je dobra. Estetiku ume da naruše oštećenja na delovima plastike koja je ofarbana tako da imitira aluminijum. Instrument tabla u osnovnom paketu opreme deluje klasično i sa njenom preglednošću nema problema, ali viši paketi imaju veliki displej na sredini tako da su obrtomer i brzinomer prilično skrajnuti i to u dobroj meri smeta preglednosti.

Praktičnost

Postoje tri karoserijske verzije: klasičan sedan, sedan kojem se poklopac prtljažnika otvara zajedno sa staklom kao kod hečbeka i karavan. Kod klasične limuzine (sedana) prtljažnik ima osnovnu zapreminu od 550 litara, ali sam otvor prtljažnika nije baš najboljeg oblika za ubacivanje predmeta većih dimenzija, tako da možete da se nađete u situaciji da neka kutija fizički može da stane u prtljažnik, ali vi ne možete da je provučete kroz otvor prtljažnika. Stoga su druge dve verzije znatno praktičnije. Kada se obore nasloni, ukupna zapremina kod karavana ide do 1.745 litara, a kod „hečbeka“ do 1.460 litara.

U vožnji

Mondeo je udoban, ali i vrlo dinamičan automobil, uprkos svojoj masi koja nije mala. Naprotiv, prilično je težak. Stoga se kao motorizacija savetuje neki od snažnijih dizelaša. Tu su 1.6, 1.8 i 2.0-litarski motori u brojnim verzijama i rasponima snage. Naravno, postoje i prilično snažni benzinci, tako da ima pogona za svačiju dušu.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 17.996 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.685 din do 18.661 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 25.043 din do 64.914 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 132 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase