Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford C-Max (2003 – 2010)

Izvor: g0d4ather / Shutterstock.com

Ford C-Max

Pravi porodični automobil, vrlo praktičan i fleksibilnog enterijera, ali u kojem glava porodice može da uživa u vožnji kroz krivine. C-Max je istovremeno i udoban i upravljiv i zabavan za vožnju. Uostalom, baziran je na klasičnom Ford Focusu, koji je poznat po dobrim voznim karakteristikama. Ovo je jedan od automobila koji u relativno kompaktnom pakovanju donosi brojne prednosti.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
praktičnost
zvučna izolacija

Mane Mane

neudobna zadnja sedišta
široki prednji stubovi
nedostatak verzije sa 7 sedišta

Opis modela

Generalne informacije

Iznenađujuće je koliko je ovaj kompaktni miniven upravljiv. Tajna je u tome što potiče upravo od Focusa, koji je već dugo, još od svoje prve generacije, ubedljivo na vrhu po voznim osobinama, bar kada su obične verzije u pitanju – ne računamo „nabudžene“ sportske verzije. Postoje verzije i sa sedam sedišta, ali naravno, s obzirom na dimenzije, podrazumeva se da su ta sedišta namenjena deci. Redizajnirana verzija krenula je u prodaju početkom 2007. godine, ali je iz naziva izbačena reč „Focus“. Od tada se zove „samo“ Ford C-Max. Dugačak je „samo“ 437 cm, pa neki kupci očekuju da postoji verzija sa sedam sedišta, ali su u Fordu ipak odlučili da ne troše resurse na razvoj teško pristupačnih sedišta na kojima će ionako moći da sede samo baš mala deca. Jedna od velikih zamerki je udobnost na zadnjoj klupi/sedištima. Generalno, C-Max se pokazao pouzdanim automobilom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Citroen C4 Picasso, Fiat Multipla…

Unutrašnjost

Vozačko okruženje je urađeno funkcionalno i jednostavno. Komande su intuitivne, logično raspoređene i ergonomične. Kvalitet upotrebljenih materijala je pristojan. Prednja sedišta su udobna. Putnici na zadnjim sedištima imaju dovoljno prostora. Međutim, ta sedišta nisu baš udobna. Relativno su tvrda. To je, izgleda, bio kompromis kako bi sama sedišta bila što lakša zbog mogućnosti vađenja iz vozila, da bi zauzimala što manje mesta, itd.

Praktičnost

Zahvaljujući sistemu za manipulaciju sedištima, konfiguracija zadnjeg dela je prilično fleksibilna, ali to zavisi od paketa opreme, pošto nije zadnji deo, odnosno zadnja klupa, ista kod svih verzija. Na primer, postoji opcija da se centralni deo gurne u prtljažnik, tako da ostaju dva zasebna sedišta koja mogu dijagonalno da se pomeraju kako bi putnici na njima imali više prostora za ramena i noge. Kod druge verzije svakom od tri identična sedišta može odvojeno da se obori naslon, može u potpunosti da se izvadi i slično. Što se tiče prtljažnika, kada njegova osnovna zapremina je 550 litara, a kada se izbace sva sedišta 1.620 litara. Broj i zapremina pregrada i ostava za razne stvari i sitnice je solidan, tako da vozač i putnici ne moraju improvizuju po tom pitanju.

U vožnji

Udoban je, a fantastično se ponaša u krivinama i pri iznenadnim manevrima – savršena kombinacija. Čak i kada vas iznenadi neka prepreka na putu, lako se zadržava kontrola prilikom izbegavanja. Uprkos tome, duga putovanja ne zamaraju previše. Upravljač je progresivan, tako da je i parkiranje lako, čemu doprinosi i i dobra preglednost, mada je solidno kvare široki prednji stubovi. Što se tiče motorizacije, dizelaš od 2.0 litra i 136 KS deluje kao prava mera. Benzinac od 1.6 litara sa 100 KS je jeftiniji za kupovinu, manje rizičan po pitanju kvarova, može da mu se ugradi „plin“ radi ekonomičnosti, ali je sa njim prilično anemičan. Ni verzija istog motora sa 115 KS nije baš mnogo „moćnija“, dok je 1.8-litarski benzinac sa 120 KS znatno prihvatljivijih performansi. Za one ambicioznije, tu je 2.0 sa 145 KS, koji po fabričkim podacima do 100 km/h ubrzava za nešto manje od 10 sekundi. Postoji i više verzija sa fabrički ugrađenim „plinom“ ili „metanom“, ali to je već posebna priča.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.748 din do 32.885 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 152 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase