Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C4 (2004 - 2010)

Izvor: Fedor Selivanov / Shutterstock.com

Citroen C4 prve generacije

Citroen C4 prve generacije vratio je francuskog proizvođača na put kojim su nekada išli modeli koji su se razlikovali i dizajnom i tehničkim rešenjima od svega ostalog na četiri točka. Iako je baziran na platformi i mehanici Peugeota 307, od kojeg je pozajmio i motore i menjače, dovoljno je originalan da jedan drugome ne otimaju kupce. Ipak, tradicionalistima je smetao nedostatak tradicionalne udobnosti vozila ove marke, mada su mnogi vozači lako prelazili preko te mane zbog prilično dobrih voznih osobina.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
vozne osobine
udobna prednja sedišta

Mane Mane

udobnost
preglednost
raspored displeja (koji služe umesto klasične instrument table)

Opis modela

Generalne informacije

Citroen C4 je naslednik modela Xsara, a mehanički brat blizanac mu je Peugeot 307. Avangardan i originalan izgled i spolja i unutra čine da deluje futuristički, ali zahvaljujući poznatoj mehanici, kupci novih primeraka su u startu imali na “raspolaganju” majstore koji su već imali rešenje u slučaju nekog problema. Generalno pouzdan, uz manje početne nevolje kada su dizelaši u pitanju. Sa jedne strane, mnoge je razočarao neudobnošću, ali sa druge strane mnogi su cenili mogućnost oštrije i dinamičnije vožnje kroz krivine. Dostupan je kao hečbek sa petora i troja vrata, pri čemu im se oblik zadnjeg dela drastično razlikuje. Redizajniran je 2008. godine - najznačajnija razlika je vizuelno znatno veća i masivnija maska hladnjaka. Postoji i sedan verzija koja je prvenstveno bila namenjena kineskom i južnoameričkom tržištu, ali je stigla i do nekih evropskih zemalja. Poneki primerak može da se nađe i kod nas u oglasima. U suštini, kada se pojavio, Citroen C4 prve generacije postao je izuzetno popularan i prolaznici su se okretali za njim na ulici, a činjenica je da i danas izgleda sveže i relativno moderno, naročito ako su lak i farovi u očuvanom stanju ili ako su bar bili polirani.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Opel Astra, Ford Focus…

Unutrašnjost

Vozačevo mesto je, blago rečeno, zbunjujuće avangardno. Volan sa dva široka kraka okreće se nezavisno od fiksnog velikog centralnog dela u sredini, na kojem se nalazi gomila dugmića i komandi. Ispred vozača je jedan manji displej, a centralno, odnosno na sredini prednje konzole je postavljen veći. Ukupno, tu su četiri displeja, mada neki mogu i da se gase, npr. prilikom noćne vožnje. Rešenje sa fiksnim centralnim delom volana je odbačeno kod naredne generacije. Generalno - ako od nekoga pozajmite ovaj auto, postoji mogućnost da vas dovede do ludila. Šalu na stranu, generalno ima dovoljno prostora pozadi, mada ispod proseka za ovu klasu i uzimajući u obzir dužinu automobila.

Praktičnost

Iako su u Citroenu želeli inovatnim rešenjima da olakšaju vozačima, mnogi smatraju da im to nije pošlo za rukom. Na primer, lampice koje služe kao upozorenja smeštene su i skroz sa desne strane centralno postavljenog displeja, pa u vožnji nije baš lako uočiti i prepoznati ih. Citroen C4 ima mnoštvo pregrada i ostava za sitnice raznih vrsta i oblika, tako da je po tom pitanju urađen odličan posao. Prebacivanje brojnih komandi na fiksni deo volana je odlično rešenje, ali tek kada naučite gde se šta nalazi i kada se naviknete na takav koncept. Prtljažnik zapremine od 352 do 1.200 litara je prosečne veličine, ali može lepo da se iskoristi zahvaljujući pravilnom obliku.

U vožnji

Upravljač je prosečno brz i precizan, sasvim dovoljno i za ambicioznije vozače. Stabilan je, okretan, ali zato ne može da se pohvali udobnošću kakva se očekuje od jednog Citroena, naročito ukoliko se vlasnik odluči za veće felne sa gumama nižeg profila. Dakle, ako tražite što udobniji hečbek iz “golf” klase, onda C4 nije najbolji izbor uprkos očekivanjima mnogih vozača. Sa druge strane, zvučna izolacija je odlično urađena. Ima prilično veliki krug zaokreta od 11,3 metra, što donekle otežava parkiranje. Motori i menjači su gotovo identični onima iz modela Peugeot 307. Dizelaš 1.6 HDI je u početku pravio probleme, ali je to naknadno rešeno. Inače, 1.6 HDI sa 90 KS nema plivajući zamajac. Snažniji 1.6 HDI i 2.0 HDI imaju plivajući zamajac. Kod benzinaca se kao najpouzdaniji pokazao 1.6 sa 109 KS. dizelaši sa 110 i 138 KS imaju i DPF filter u kombinaciji sa SCR sistemom, odnosno AdBlue sistemom, kako je razumljivije prosečnom vozaču, što znači da treba dolivati AdBlue.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

C4,benzin 1.4. Neće Vas ostaviti na putu,sigurno! Za svaki "kvar" oko eletronike(a ima ih) je lek-skini klemne sa akumulatora 10 minuta.😁 Motor jako pouzdan,rashladna tečnost izbalansirana maksimalno(nebitno -25 ili +40°C) ne "troši" ulje preko onog što proizvođač propisuje. -swdišta jako udobna i za jako dalek put. -kabina jako udobna i prostrana i za 5 putnika. -izuzetno kvalitetna farba i lak na celom autu! Ne ljušti se nigde ni posle 14 godina!

Mane Mane

-Jako loša elektronika(Valeo) -ogibljenje jako,ali jako loše(ne bitno koje amortizere stavili,posle par meseci-lupaju i čuju se) -loša preglednost za više vozače,krivac-retrovizor u kabini... ako ne znate ama baš ništa da uradite sami oko auta,majstor çe graditi novu kuću od Vaših sitnica...😁 -senzor spoljnje temperature pobrljavi svakih par meseci...(sreća pa je na netu oko 2 evra)... -Francuska verzija Stila,mada mnogo ali mnogo kultivinisanija! -loša limarija na zadnjim blatobranima pragovima i haubi motora!

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.200 din do 33.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 190 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase