Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C3 (2009 - 2016)

Izvor: Posmetukhov Andrey / Shutterstock.com

Citroen C3 druge generacije

Druga generacija Citroena C3 je dizajnerski prilično dinamičnija, mada se to ne može reći i za vozne osobine. Mnogi ga smatraju ženskim automobilom, zbog karakterističnog izgleda, a tu su i kompaktne dimenzije u kombinaciji sa dovoljno prostora u kabini, dobra preglednost, udobnost, lagan volan koji dodatno olakšava parkiranje. To ipak ne znači da ne može da bude idealan auto za muškarca koji želi udoban auto kraći od 4 metra u kombinaciji sa štedljivim i dovoljno snažnim dizel motorom pogodnim za duža putovanja, kao npr. 1.6 HDI sa 110 KS.

Prednosti Prednosti

udobnost
lako parkiranje
preglednost

Mane Mane

suviše lak upravljač bez povratnih informacija
naginjanje u krivinama
visoka tovarna ivica

Opis modela

Generalne informacije

Citroen C3 druge generacije dostupan je isključivo u verziji sa petora vrata. Za 8 cm je duži i 6 cm širi od prethodne generacije. U proseku je težak oko 1.000 kg, u zavisnosti od opreme i motora (dizelaši su teži). Po pitanju pouzdanosti spada u sredinu - slabiji benzinci su se pokazali prilično pouzdanim i jednostavnim za održavanje. Isto važi i za vešanje. Redizajniran je 2013. godine. Verzije pre i posle redizajna najlakše je prepoznati po amblemu. Do 2013. tzv. „ševron“ stoji samostalno, dok je kod redizajnirane verzije integrisan u dve hromirane lajsne koje čine ram gornjeg dela maske hladnjaka. Dobio je i dnevna LED svetla. Tu su i razne izmene u enterijeru, koji nakon redizajna izgleda prilično lepše. Takođe je unapređena i ponuda motora.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Polo, Opel Corsa, Renault Clio…

Unutrašnjost

Pozicija sedenja je nešto viša, što obezbeđuje više prostora u kabini i bolju preglednost, ali sa druge strane ima dodatni negativan uticaj na generalni osećaj u krivinama zbog preteranog naginjanja i slabe bočne podrške. Sedišta su udobna i ima dovoljno prostora za četiri osobe, mada može da se smesti i peta. Vozačko radno okruženje je vrlo jednostavno i ergonomično, bez neke ekstravagancije kakva bi se očekivala od jednog Citroena, mada je kod redizajnirane verzije to u dobroj meri “popravljeno”. Naročito lepo deluju verzije sa najbogatijim paketom opreme i velikim ekranom. Materijali su prosečnog kvaliteta - u zavisnosti od verzije i paketa opreme, ima tu i tvrde i meke plastike, lakiranih površina, itd.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 300 litara (u samom vrhu klase), a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.000 do 1.120 litara korisne zapremine. Naslon zadnje klupe se deli u odnosu 60:40, pa može da se prevozi i neki duži predmet uz dva saputnika. Pomalo smeta visoka tovarna ivica. Ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice.

U vožnji

Oslanjanje je veoma meko i podešeno je tako da pruži vrhunsku udobnost. Stoga je vožnja u ovom automobilu udobna i prilikom prelaska preko raznih neravnina uprkos tome što je kraći od 4 metra i ima manje međuosovinsko rastojanje od konkurencije. Međutim, u krivinama se suviše naginje, a upravljač, iako precizan, suviše je lagan i ne daje dovoljno povratnih informacija. Stoga iole oštrija ili brža vožnja kroz krivine teško da predstavlja zadovoljstvo - naprotiv, naročito kada u obzir uzmemo i nedovoljnu bočnu podršku na sedištima. Jednostavno, C3 je predviđen za opuštenu i laganu vožnju čak i u kombinaciji sa snažnijim motorima. Treba ipak imati u vidu da redizajnirana verzija ima nešto kraće opruge (tako kažu u Citroenu) i da je stoga smanjeno naginjanje i vožnja učinjena donekle dinamičnijom.

Iskustva drugih vozača

Nikola Ilic iznosi svoje utiske o
Citroën C3 (2010 - 2014)

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor

Pouzdan, udoban, konforan automobil. Jako dobrar radio uredjaj cak i u osnovnoj opremi sa svim mogucim mogucnostima konekcije uredjaja. Dobro i pregledno resena digitalna klima. Jako lep enterijer sa udobnim volanom, preglednom i lepom tablom. Veoma mala potrosnja imao sam prilike da se uz tempomat na otvorenom putu vozim sa 3.3l na 100km. Veliki servis kosta 200e a drugih kvarova nisam imao na 1.4HDI motoru.

Mane Mane

Veoma losa upravljivost, suvise asistencije servo uredjaja pa se na volanu ne oseca sta auto zapravo radi, suvise veliki klirens pa zadnja osovina pri iole zustrijoj voznji poleti. Sve u svemu jako nestabilan automobil bez obzira na relativno vleiki tocak za tu klasu. Nije za ostrije vozace vec samo za udoban prevoz od tacke A do B. 1.4HDI nema snage a za bilo sta jace nema dovoljno stabilnosti.

Pogledajte ostale utiske za:

Citroen C3 Hečbek (2010-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.000 din do 30.100 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
83%
Deca:
74%
Pešaci:
33%
Sigurnosne asistencije:
40%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 245 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase