Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C3 (2002 - 2010)

Izvor: Walenrod / Shutterstock.com

Citroen C3 prva generacija

Citroen C3 je naslednik modela Saxo, ali za razliku od njega dobio je i ekstravagantnu kabrio verziju koja stiže u više posebnih verzija. Klasičan C3 dolazi samo sa petora vrata - ne postoji trovratna verzija. Umesto na udobnost, kao što svi očekuju od Citroena, više truda je uloženo u vozne osobine.

Prednosti Prednosti

pouzdanost
ergonomija
dizajn

Mane Mane

udobnost
prostor pozadi
kvalitet enterijera

Opis modela

Generalne informacije

Koristi istu platformu kao Peugeot 1007 i 207. Mnoge komponente su preuzete i od modela 206. Ovo ne treba da čudi, pošto su Peugeot i Citroen praktično ista firma. Stoga je lako zaključiti kakva je situacija i sa motorima. Redizajnirani C3 je stigao oktobra 2005. godine - prednji branik je dobio malo upadljiviji izgled, maska hladnjaka je postala šira i niža, a promenjena je pozicija registarske tablice. Takođe su izmenjene zadnje svetlosne grupe. U enterijeru je izmenjena instrument tabla, kao i nešto od komandi. Uz redizajn je dodat novi 1.6 HDI dizelaš sa 110 KS. Postoji i neka vrsta kabriolet verzije koja dodatno postoji u više različitih verzija. Naziva se C3 Pluriel. Opisivanje njihovih razlika zauzelo bi suviše mesta.
Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Fiesta, Opel Astra, Škoda Fabia…

Unutrašnjost

Materijali u kabini nisu baš najboljeg kvaliteta, pa nije retkost da dolazi do ubrzanog habanja određenih površina ili delova, ogrebotina, pa čak i pucanja nekih plastika. I ovaj nedostatak je navodno popravljen kod redizajnirane verzije. Velike staklene površine doprinose osećaju prostranosti. Ipak, na zadnjim sedištima nema baš mnogo mesta. Ukoliko tražite te tri prve generacije, upravo ovaj nedostatak kod materijala će otežati izbor, pošto neće biti baš lako proceniti generalno stanje automobila.

Praktičnost

Od karoserije dugačke 3.850 mm ne može se mnogo očekivati. Ipak, u kabini ima dovoljno prostora napred. Sedi se prilično visoko, što je sjajno za gradsku vožnju pošto olakšava preglednost i parkiranje. Komande su logično i ergonomično raspoređene, te se novi vozač lako navikava. Prtljažnik ima od 305 litara do 1.150 litara, što za ovoliki auto nije loše.

U vožnji

Udobnost nije na nivou koji obično očekujemo od francuskih vozila, naročito Citroena. Verzije nakon redizajna su donekle udobnije. Sa druge strane, zato se dobro ponaša u krivinama. Naravno, nema tu sportskog osećaja, odnosno direktnog i preciznog upravljanja i osećaja kao kod npr. Ford Fieste, ali za prosečnog vozača upravljanje je sasvim adekvatno. Automatski menjač se nije proslavio, tako da ne možemo da preporučimo da kupite automatik verziju. Što se tiče motorizacije, tu su benzinci od 1.1 (60 KS), 1.4 (75, 90 KS) i 1.6 sa vrlo primamljivih 110 konja. Od dizelaša mogu da se nađu 1.4 HDI sa 70 ili 90 KS, kao i 1.6 HDI sa 92 ili 110 KS.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.849 din do 25.492 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
83%
Deca:
74%
Pešaci:
33%
Sigurnosne asistencije:
44%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 239 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase