Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW X5 (2006 - 2013)

X5 druge generacije

BMW X5 je prilično impresivan automobil, odnosno SUV ili kako god BMW već želi da ga kategoriše. Luksuzan, autoritativne pojave, fantastičnih voznih osobina, uz širok izbor snažnih motora i dodatne opreme - naravno, sve je to dolazilo uz odgovarajuću (visoku) cenu. Na sreću kupaca polovnjaka, cena novih primeraka je brzo padala iz godine u godinu, mada se taj pad usporava što je auto stariji. Sa druge strane, ostaje problem skupog održavanja, ali sve gore navedeno se odnosi na gotovo svaki auto iz visoke klase sa visokom cenom.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
prostranost
izbor snažnih motora

Mane Mane

cena održavanja
udobnost
slabe terenske mogućnosti

Opis modela

Generalne informacije

BMW X5 druge generacije, kodne oznake E70, nasledio je E53, koji je svojevremeno svojom pojavom poremetio automobilski svet – najavio je da će SUV-ovi i krosoveri početi da otimaju sve veći deo tržišta klasičnim luksuznim limuzinama, ali i drugim lajf-stajl karoserijskim verzijama. X5 druge generacije proizvodio se u Americi i u Meksiku - ne u Evropi. Od prve generacije širi je za 6 cm, duži za 16,5 cm, ima za 11 cm veće međuosovinsko rastojanje, dok je visina ostala praktično ista. Ova generacija X5 dobila je razne vrlo napredne sisteme za period kada se pojavila. Sistem iDrive koji kontroliše mnoštvo funkcija, opreme i drugih sistema u automobilu postao je lakši za upotrebu, s obzirom da su se neki vlasnici automobila marke BMW žalili na njegovu prekomplikovanost. Dobio je LED zadnje svetlosne grupe, a među opcionom opremom je i “heads-up” displej (prikazuje informacije na vetrobranu), aktivni upravljač, aktivno oslanjanje koje između ostalog i sprečava naginjanje u krivinama. Manuelni menjači su u potpunosti izbačeni iz ponude. Ima stalan pogon na svim točkovima, ali uprkos tome ne impresionira van asfalta, odnosno kada je u pitanju nešto teži teren. Redizajnirana verzija pojavila se 2010. godine. Izmene u kabini su vrlo suptilne, međutim dosta je urađeno “ispod lima”. Unapređena je ponuda motora i menjača. Popularnost 3.0-litarskog dizelaša, čak i u najslabijoj verziji od 235 KS, ne treba da čudi pošto do 100 km/h može da ubrza za oko 8 sekundi, što je odličan rezultat s obzirom na veliku masu vozila. Pritom i potrošnja može da bude sasvim pristojna ukoliko se ne preteruje sa gasom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Touareg, Mercedes ML, Range Rover Sport…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su vrhunskog kvaliteta, što važi i za završnu obradu. Pokazali su se i prilično otpornim na habanje. Vozačka pozicija je sjajna, uz brojne mogućnosti podešavanja sedišta i upravljača. Vozačko okruženje je vrlo ergonomično. Pritom nema mnogo komandi, pošto je njihovu ulogu preuzeo iDrive sistem. Čitava kabina je prostrana, luksuzna i komforna. Na zadnju klupu mogu da se smeste i tri odrasle osobe, čemu u velikoj meri doprinosi i činjenica da gotovo nema centralnog tunela na podu koji kod većine drugih automobila smeta stopalima putnika u sredini. U zavisnosti od opreme može da se podešava nagib naslona zadnje klupe. Opciono su mogla da se dobiju još dva sedišta u prtljažniku, tako da X5 može da preveze do 7 osoba. Istina, sedišta su prilično neudobna, pozicija sedenja je nezgodna iako prostora ima više nego što se očekuje. Zato se može reći da su namenjena deci ili osobama prilično sitne građe.

Praktičnost

Pored toga što prtljažnik ima veliku zapreminu, pravilnog je oblika, što doprinosi praktičnosti. Zapremina prtljažnika je od 620 do 1.750 litara. Ispod poda prtljažnika postoje dodatne ostave i pregrade. Vrata prtljažnika se otvaraju iz dva dela. Kada se donji deo otvori, ostaje u horizontalnom položaju, a dobro je to što je tada u ravni sa tovarnom površinom prtljažnika, pa nema problema kada želite da ubacite duže i kabastije predmete. Kabina ima prosečan broj pregrada i ostava za ovu klasu.

U vožnji

Uprkos dimenzijama, naročito visini, kao i velikoj masi, X5 se na putu ponaša kao pravi BMW. Dinamičan je i agilan, naročito ako ima aktivno oslanjanje i aktivno upravljanje. Naravno i dimenzije točkova mogu da igraju veliku ulogu. Odlične vozne performanse su postignute sofisticiranim oslanjanjem. Stoga malo koji SUV može po voznim osobinama da se poredi sa X5-icom, a na uporednim testovima u zavisnosti od verzije i uslova testiranja neretko nadmašuje i Porsche Cayenne. Tu su i razni elektronski sistemi koji pomažu da se kroz krivine prolazi harmonično. Upravljač pruža dovoljno povratnih informacija i dovoljno je precizan. Ipak, uprkos tome što je progresivan, neki vozači smatraju da je suviše težak pri sporoj vožnji i npr. pri parkiranju. Veoma je siguran i pri visokim brzinama. Udobnost nije baš na najvišem nivou, što je bio kompromis kako bi se postigle bolje vozne osobine. Naravno, udobnost zavisi od vrste vešanja, kao i od dimenzija točkova. Daleko od toga da je neudoban, ali u njemu se neplovi kao na oblacima što mnogi očekuju s obzirom na njegovu cenu i s obzirom da je reč o SUV-u premijum marke. Mogućnosti van asfalta mu nisu impresivne.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja Motor

Auto je bomba, motor koji ja imam 40d je elastican, odaziva se na pritisak pedale gasa fenomenalno. Zabavan i lak za voznju, na putu izaziva strahopostovanje. Ko je video X5 u retrovizoru, zna o cemu govorim.

Mane Mane

Ne bas prava mana, ali moze se reci da je auto tvrd. Narocito ako se montiraju felge od 22 cola, onda odbija bubrege. Takodje, ne dopada mi se sto na fabrickoj navigaciji nema zemalja van EU, ali pretpostavljam da je to jer je predvidjen za CH trziste.

Pogledajte ostale utiske za:

BMW Serija X Džip/SUV (2007-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.990 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.373 din do 16.916 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 94.500 din do 209.400 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 120 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase