Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW X1 (2009 - 2015)

Izvor: nitinut380 / Shutterstock.com

BMW X1

Kada se pojavio, nije imao direktnog konkurenta – niko u stvari nije ni znao u koju klasu da ga svrsta, niti kako da ga definište. I dizajnom asocira na razne BMW-ove modele, ali je i tu „neuhvatljiv“. Uostalom, BMW je već imao X3, malo duži u odnosu na X1, kao i karavan „trojku“ sa pogonom na svim točkovima. A pritom, X1 nije imao pogon na svim točkovima kao standard?!

Prednosti Prednosti

kvalitet kabine
praktičnost
vozne osobine

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
masa
udobnost ugrožena atraktivnijim/većim točkovima

Opis modela

Generalne informacije

BMW X1 je dugačak 4.454 mm. Ako X1 po pitanju dimenzija poredimo sa modelom X3 druge generacije, koja je počela da se proizvodi godinu dana kasnije (2010.), od njega je za 19,8 cm kraći, 16,8 cm niži i 8,6 cm uži. Pritom ima 5 cm manje međuosovinsko rastojanje. Kompaktniji je i od prve generacije X3-ke, ali su razlike manje. Budući vlasnik može da bira između pogona na svim ili samo zadnjim točkovima. U svakom slučaju, stiče se utisak da mu ciljna grupa nije baš velika. Prijatan je za vožnju, pri čemu vlasnik može da bira karakter svog ljubimca izborom vrste pogona (zadnji ili 4x4), vrstom oslanjanja, menjačem, motorom... Solidan je broj kombinacija, što dodatno otežava da se X1 svrsta u neku kategoriju. Jednostavno – to je krosover, nemoguće ga je nešto preciznije definisati. Mnogima se ne sviđa, dok ga drugi cene upravo zbog originalnosti i hrabrosti menadžera koji su doneli odluku da pored modela X3 i drugih iz BMW-ove ponude u prodaju puste i X1.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A4 AllRoad, Subaru Forester, Škoda Octavia Scout…

Unutrašnjost

Povišena pozicija sedenja prija – preglednost je bolja, tako da imate bolji uvid u saobraćaj oko vas. Takođe je donekle olakšan ulazak/izlazak. Prednja sedišta su veoma udobna. Radno okruženje vozača je već viđeno kod drugih modela ovog proizvođača, tako da tu nema nikakvih iznenađenja – ergonomično, kvalitetno, sportski-elegantno. Pozadi ima dovoljno mesta za odrasle putnike – ali samo za dvoje! Centralni tunel je suludo širok, tako da treća osoba nema tu šta da traži, a čak je i prostor za stopala tih dvoje putnika donekle „ugrožen“. Bar prostora za glavu ima dovoljno.

Praktičnost

BMW X1 ima vrlo praktičan enterijer. Tu su razne korisne pregrade, mada ima sitnijih zamerki. Prtljažnik ima 420 litara – preklapanjem naslona zadnje klupe dobija se 1.350 litara. Naslon se obara u odnosu 40:20:40, što je mnogo korisnije od uobičajenog odnosa 60:40 ili slično. Dakle, može dosta toga da se preveze u njemu, što znači da su ciljna grupa izgleda parovi koji idu u prirodu sa šatorom, biciklima, skijama ili drugim „rekvizitima“, ali ne planiraju nikakve off-road avanture samim automobilom. Pritom je X1 za svakodnevnu vožnju mnogo pogodniji od nekog „sirovijeg“ SUV-a ili krosovera.

U vožnji

U vožnji imate osećaj kao da vozite klasičnu „trojku“ iako se sedi malo više. Lagan i precizan upravljač – nekima će smetati što je suviše lagan, dok na preciznost neće imati zamerke. Odlično se ponaša u krivinama bez obzira da li je u pitanju verzija sa zadnjim ili pogonom na svim točkovima. Uostalom, ako ne preterujete sa gasom, prosečan vozač na suvom asfaltu neće ni osetiti razliku. Udobnost je sasvim pristojna, osim ako ne preterate sa dimenzijama točkova ili izaberete sportsko vešanje. Snalazi se van asfalta, uz očigledna ograničenja, kao što su ne baš veliki klirens, mada sa oko 19 cm nije tako ni loš. Uostalom, ni najveći deo vlasnika ozbiljnijih SUV-ova retko kada silazi sa asfalta, a i kada siđu, to je neki relativno uređeni put, trava ili pesak.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja Komfor Motor

23d xdrive, auto za sve potrebe, dosta komforan, brz i udoban a mali potrosac za tu snagu. Xdrive i clearance omogucavaju laganiji silazak sa asfalta bez stresa :)

Mane Mane

Održavanje

Odrzavanje nije bas najjeftinije, volan pri parkiranju tezak dok ta tezina jako prija u dinamicnoj voznji

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/50/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.513 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 0 din do 18.794 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 32.200 din do 98.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
87%
Deca:
86%
Pešaci:
64%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 242 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase