Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A6 (1997 - 2004)

Izvor: RoClickMag / Shutterstock.com

Audi A6

Modernog i neuobičajenog dizajna zadnjeg kraja, udoban, komforan, veoma kvalitetnih materijala u kabini, Audi A6 je vrlo brzo stekao imidž luksuzne i prestižne limuzine u kojoj se rado voze političari, direktori i drugi koji koriste usluge šofera. Ni obilje prostora na zadnjoj klupi im nije smetalo...

Prednosti Prednosti

udobnost
prostranost
kvalitet enterijera

Mane Mane

ozloglašeni 2.5 TDI motor
skupo održavanje vešanja
kvarljivi podizači stakala

Opis modela

Generalne informacije

Kada se pojavio sa svojim zaobljenim zadnjim krajem, mnogi su se zaljubili na prvi pogled. Usledili su hvalospevi po pitanju dizajna. Ako vas njegov zadnji kraj podseća na Audi TT, to je zato što i jeste urađen po ugledu na koncept TT iz 1995. godine (serijska verzija TT-a stigla je 1998.). Nažalost, ovakav oblik zadnjeg kraja nije najsrećnije rešenje po pitanju aerodinamike, što je A6 podneo bez problema, ali je TT zbog serije udesa morao da dobije mali zadnji spojler koji je pokvario savršenu liniju. Bilo je tu i drugih izmena, npr. na oslanjanju, ali taj mali spojler mnogima neopisivo bode oči. Najveću mrlju na imidžu ovog modela ostavio je ozloglašeni 2.5 TDI motor. Navodno su problematični bili primerci iz prvih godina proizvodnje, ali se pokazalo da ni oni iz kasnijih godina nisu baš najpouzdaniji. Stoga prilikom kupovine treba biti veoma pažljiv. Verovatno je neki od benzinaca veće kubikaže znatno bolji izbor, uz ugradnju TNG uređaja kako bi se uštedelo na gorivu. Sa druge strane, 1.9 TDI sa 130 KS odlično se pokazao.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes E klase, BMW serije 5, Opel Omega…

Unutrašnjost

Enterijer je veoma kvalitetno urađen. Neki vlasnici su se žalili da je suviše „dosadan“ – danas već tradicionalna priča sa vozilima VW grupacije. Ipak, bio je dovoljno luksuzan za biznismene, političare i dobrostojeće vozače, pa je Audi još tada počeo da menja uobičajenu pojavu da se diplomate i drugi iz tog miljea voze po nepisanom pravilu u Mercedesima. U svakom slučaju, kvalitet materijala i završne obrade je viši od Mercedesa E klase i BMW-a serije 5 iz tog vremena. Prostranost na zadnjoj klupi je takođe bila veliki adut A6-ice, pošto je i tu solidno nadmašila pomenutu konkurenciju.

Praktičnost

Pored obilja prostora za putnike na zadnjoj klupi (napred se to podrazumeva), Audi A6 imao i veliki prtljažnik – za nijansu preko 550 litara. Kada je karavan u pitanju, osnovna zapremina je 455 litara. Obaranjem naslona zadnje klupe dobija se 1.590 litara. Praktičnost je generalno bila na visokom nivou. Audi A6 je za svoje vreme imao razne detalje koje su drugi modeli naknadno preuzimali. Sitnice koje u velikoj meri olakšavaju život tokom vožnje bez obzira da li ste napred ili pozadi...

U vožnji

Audi A6 prve generacije vrlo je udoban automobil. Međutim, pošto je sada već u godinama, mnogi vlasnici žele da ga učine što atraktivnijim, pa mu stavljaju veće točkove (felne) od predviđenih sa gumama nižeg profila, čime znatno mogu da naruše udobnost. Takođe, postoje i verzije sa fabričkim sportskim vešanjem, koje su takođe osetno neudobnije od standardnih. Što se tiče uživanja u vožnji, Audijevi inženjeri su taj aspekt gurnuli u stranu – jednostavno, BMW je tu definitivno držao primat. Audi A6 je bio udobna limuzina za udobnu i opuštenu vožnju. Daleko od toga da je bio nesiguran ili nestabilan, naročito sa quattro pogonom, ali osoba za njegovim volanom jednostavno ni ne dobija želju da juri kroz krivine.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.671 din do 42.002 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 79 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase