Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Alfa Romeo 159 (2005 - 2011)

Izvor: Djordje Novakov / Shutterstock.com

Alfa Romeo 159

Mnogi se iznenade kada saznaju da je 159-ka prestala da se proizvodi 2011. godine, pošto i dalje izgleda sveže i atraktivno. Po vanvremenskom dizajnu je dostojna naslednica 156-ice, ali nažalost nije uspela da zadrži isti nivo sportskog duha. Zbog toga su mnogi zaljubljenici u 156-icu koji su željno iščekivali naslednicu bili prilično razočarani, što je, između ostalog uticalo i na slabu prodaju.

Prednosti Prednosti

dizajn
odnos uloženo/dobijeno
kvalitetni motori

Mane Mane

masa
prtljažnik
potrošnja

Opis modela

Generalne informacije

Alfa 159 naslednica je 156-ice, koja je praktično dobila kultni status zbog svog sportskog duha u kombinaciji sa svakodnevnom praktičnošću. Više je razloga zbog kojeg 159-ka nije bila uspešna na tržištu - prodato je samo 240.000 primeraka. Italijani su želeli ozbiljnije da napadnu nemačku premijum trojku, pa je zbog kvalitetnih materijala i bogatije opreme, cena otišla prilično visoko. Tu je i njena velika masa, uslovljena korišćenjem platforme koja navodno nije originalno bila namenjena naslednici 156-ice, već je uzeta zbog nižih troškova. Stoga 159-ka nije agilna i zabavna za vožnju kao što bi prosečan ljubitelj Alfe to želeo. Redizajnirana je 2008. godine. Između ostalog, neki čelični elementi zamenjeni su aluminijumskim, što je u proseku smanjilo masu za 50-ak kila. Dobro je zaštićena od korozije. Vešanje prilično otporno na naše loše puteve. Inače, 159-ka je 22.5 cm duža i 8.5 cm šira od 156-ice.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Mondeo, Honda Accord, Toyota Avensis…

Unutrašnjost

Enterijer je urađen u sportskom stilu, sa mnogo okruglih detalja, koji se sjajno uklapaju u metalik površinu centralne konzole i čitav kokpit. Materijali u kabini su prilično kvalitetni - ne baš na premijum nivou pošto ima tu i dosta tvrde plastike. Zadnja klupa nudi putnicima prosečnu količinu prostora za ovu klasu, mada udobnost nije na zadovoljavajućem nivou. Prednja sedišta su dobra, sa solidnom bočnom podrškom.

Praktičnost

Zbog sportskog izgleda žrtvovan je prostor na zadnjoj klupi i prostor u prtljažniku. Međutim, nije problem samo u zapremini prtljažnika, već i u širini otvora vrata prtljažnika i to i kod karavana i kod sedana. Pritom je kod karavana tovarni prag nekarakteristično visok za jedan karavan, što dodatno otežava ubacivanje tereta. Sedan ima prtljažnik od 405 litara, a karavan 445 litara ili 1.235 litara sa oborenim naslonima.

U vožnji

Iako sigurno i brzo prolazi kroz krivine, njena velika masa ne može da se sakrije. Nije ona toliko teža od konkurencije, ali zbog veće mase ne nudi osećaj u vožnji kakav ljubitelj brenda Alfa Romeo ili bilo koji ljubitelj sportske vožnje želi. Iz istog razloga ni performanse nisu na nivou koji bi se očekivao od pojedinih motora. Postoje i verzije sa pogonom na svim točkovima. Najsnažnija verzija ima V6 motor od 3.2 litra i 260 KS, a proizvodila se u verzijama sa pogonom na svim ili samo na prednjim točkovima. Udobna je, mada montiranje felni od 17 ili 18 inča u dobroj meri može da kompromituje tu udobnost.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet

Sta znam lepo se vozi lepo izgleda porodican auto

Mane Mane

Malo skuplji delovi Manjak prostora na zadnjoj klupi U grdu malo veca potrosnja ali ipak je veliki auto

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 15.202 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.437 din do 14.390 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 32.907 din do 176.770 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 182 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase