Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Turbo benzinac sa 200 KS iz 1992. godine!

Turbo benzinac sa 200 KS iz 1992. godine!
Postavljeno 09.11.2023. u 12:49
Autor: Dragan Romčević

Saab je oduvek bio marka koja je privlačila specifične mušterije. Na primer, u malo starijim američkim filmovima Saab su uvek vozili naučnici, profesori na koledžu, intelektualci i poneki umetnik.

I kod nas je oduvek imao kultni status. Bio je ekskluzivan, ali ne u istom smislu kao tri premium nemačke marke. Na stranu razni mitovi o automobilima ovog proizvođača, činjenica je da su često njegovi modeli bili ispred svog vremena i tehnološki i po pitanju bezbednosti (rame uz rame sa Volvoom).

Saab je bio pionir primene turbo punjača kod serijskih automobila koji nisu predstavljali posebne sportske verzije. Stoga se može reći da je prvi započeo “daunsajzing” - korišćenje motora manje kubikaže koji zahvaljujući turbo punjaču imaju snagu i obrtni moment znatno većeg motora, ali pri nižem broju obrtaja i pritom troše manje goriva. Govorimo o davnim 70-im i 80-im godinama prošlog veka.

Kada se pojavio 1984. godine, Saab 9000 bio je ozbiljna limuzina sa dužinom od skoro 4,8 metara, obiljem prostora u kabini i ogromnim prtljažnikom. Bio je zamišljen kao direktna konkurencija BMW-u serije 5 i Mercedesovim limuzinama. To je pokazivao ne samo snažnim motorima, već i bogatom i luksuznom opremom.

Razvijen je kao deo zajedničkog projekta na osnovu kojeg su pored njega nastali i Fiat Croma, Lancia Thema i Alfa Romeo 164. Neki delovi karoserije su identični, tako da mogu da se koriste na više modela, ali ipak postoji mnogo razlika. Na primer, iako vrata teoretski jesu ista, navodno ne mogu da se prebacuju sa jednog na drugi model pošto je Saab ugradio u njih dodatnu bočnu zaštitu.

Bogata motorizacija

Iako bi se očekivalo da automobil ove marke ima relativno mali broj opcija kada su motori u pitanju, njegova motorizacija bila je izuzetno bogata, kako po pitanju atmosferskih motora, tako i po pitanju turbo motora. Istina, većina je imala kubikažu od 1.985 i 2.290 kubika.

Najveću kubikažu je imao GM-ov 3.0 V6 od 210 KS, mada on nije nikoga impresionirao uzimajući u obzir veliku potrošnju goriva u odnosu na ne baš sjajne performanse i teži motor “njušci” automobila.

Upravo zato, kada su u pitanju oldtajmeri, najviše se cene snažniji turbo motori u kombinaciji sa bogatijom opremom. I upravo takav je auto kakav smo videli u oglasima - Saab 9000 2.3t CSE sa motorom oznake B234.

Njegovih 2.290 kubika isporučuje 200 KS pri 5.500 o/min i 330 Nm pri 1.900 o/min, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Inače, turbo motori iz fabrike Saab u to vreme bili su najviše slavni po tome što su mogli da obezbede fantastična međuubrzanja, a što je omogućavalo munjevita preticanja čak i kada vozač ne izabere idealan stepen prenosa. 

Kako kaže prodavac, ovaj Saab 9000 je u odličnom stanju i mehanički i estetski. Motor je perfektan, turbo punjač i sve ostalo ispravno... Lepo ide - zdravih 200 KS. Ima bogatiju opremu od mnogih novih automobila, konkretno veoma bogat CSE paket opreme, koji podrazumeva, između ostalog, automatsku digitalnu klimu, bord kompjuter, vazdušne jastuke za vozača i suvozača,  tempomat, sva 4 el. podizača...

Tu su i Ermenegildo Zegna vunena sedišta, elektro podesiva i sa memorijom na vozačevom sedištu, što danas ima malo potpuno novih automobila.

Ovaj auto zaista jeste jedinstven po opremi i motorizaciji. A i generalno nema mnogo preostalih primeraka ovog modela.

Link ka oglasu ovog automobila možete da vidite OVDE.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 8
Pregleda: 10377
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milovan Cerović

U kom ste gradu

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, imate u tekstu link ka oglasu u kojem imate telefon prodavca, kao i grad u kojem živi.

Слободан

Штета то је уграђен гасни уређај. То му значајно смањује вредност као јанграјмеру.

Odgovori

Слободан

Када ће ауто новинари да науче шта значи реч моротизација. Нема везе са понудом мотора. Моторизација представља увођење у употребу моторних возила у неку организацију (државу, фирму, војску, итд.). Као што рецимо амортизација нема везе са амортизерима и ослањањем, већ са губљењем вредности услед потрошње односно хабања.

Odgovori

Danijel

A tek ekranizacija kod novih modela

Dragan Grozni

Pa da počnemo... Nije moRotizacija, nego moTorizacija. Prefiks "auto-" kada označava automobilski se piše sa crticom. Dakle, ne "auto novinari", nego "auto-novinari", mada je uobičajeno automobilski novinari. I da dođemo do MOTORIZACIJE - da, to je prvobitna definicija još od vremena zamene volova motornim vozilima i to je potpuno tačno. Međutim, postoji umetnička sloboda koju novinari koriste da tekstovi ne bi bili dosadni zbog suviše učestalog korišćenja istih reči, izraza i fraza. Postoji u srpskom jeziku isto kao i u mnogim drugi jezicima. Neko to može da shvati, neko ne može.

Marko

Što reče Vuk Karadžić onomad onoj dami kad je kritikovala njegov rečnik, od svih reči ti se uhvati baš za XY...

Stefan

Uzmi pa pročitaj nekoliko tekstova na sajtovima koji se bave dnevnim vestima, da ih ne pominjem ovde, pošto svi znaju koji su. Ne može da se pogreši. Ja čitam zato što moram. Možda ti ne čitaš. U tom slučaju blago tebi. Ali ja moram i svaki dan mi se povraća od bukvalnog (da ne kažem "literalnog") prevoda sa engleskog na srpski. Tako da je motorizacija apsolutno prihvatljiva. Šta bi tek rekao da neko napiše "elektroni umesto oktana"?