Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Nije Cadillac, ali je oldtajmer koji privlači pažnju

Nije Cadillac, ali je oldtajmer koji privlači pažnju
Postavljeno 26.10.2023. u 15:49
Autor: Dragan Romčević

Moramo da priznamo da nam je ovaj auto privukao pažnju prvenstveno zbog veoma zanimljive fotografije.

Ova scena deluje izuzetno umirujuće. Kao da je fotografija napravljena u neko davno vreme, bar pre pola veka. Mada, kao da krije neku tužnu priču.

Vojvođanska ravnica, put kroz njivu, koferi na krovu... Možda put u neko bolje sutra? U neki veći grad? Ili neku drugu zemlju? Samo do stanice, gde će saputnik uzeti kofere i nakon užurbanog pozdrava nastaviti autobusom „tamo“ gde je nebo uvek boje olova, a sunce skriveno iza oblaka?

Kako bi izgledala ta fotografija da je napravljena analognim fotoaparatom i na crno-belom filmu? Možda ovako:

Dosta sa nostalgijom!

Ovo je Škoda 100 iz 1972. godine. Jedina u oglasima. Slobodno proverite.

Vlasnik je veoma iskren – uostalom, kliknite na link na kraju ovog teksta i pročitajte opis oglasa. Ne samo da je opis zanimljiv, već je i vlasnik pokazao da je duhovit. Na primer, po pitanju kilometraže piše:

„Kilometraža oko 40.000, sad, da li 140, 240 ili 340, to je veliko pitanje.“

Objašnjenje za mlađu populaciju i za one koji nikada nisu imali „stojadina“, „fiću“ ili „jugića“ – kilometraža se nekada „brojala“ samo do 100.000 kilometara. Kada „pređe igricu“ pa na starijem autu piše 35.000, automatski se podrazumeva da je to 135.000 kilometara.

Nekada se uopšte nije očekivalo da će auto „za života“ preći 200.000 kilometara. Osim kada je u pitanju „mečka“, naravno...

Takođe je naglašeno da koferi ne idu uz auto. Čisto da znate ako planirate da idete na put.

Kako je uopšte ova Škoda došla do oglasa? Prodavac je ljubitelj automobila marke Škoda, što se može zaključiti i na osnovu fotografije dvorišta. Pored oldtajmera, tu je i Octavia iz 2016. godine.

Inače, on je prvo kupio Škodu 105 L. Vozio je godinu dana, pa zatim uzeo upravo ovu „stotku“ i vozio nju godinu dana. Letos je kupio Škodu 110 R, pošto mu je to bila velika želja. Upravo ta 110 R je trenutno u procesu restauracije.

Pošto je to već bilo previše automobila za održavanje i registraciju, odlučio je da proda bar jedan – izbor je pao na „stotku“.

Registracija joj je istekla u avgustu. Nije produžena upravo zbog toga što je stavljena na oglase. Inače, pre isteka registracije vozila se redovno. I kod prethodnog i kod ovog vlasnika (prodavca). Nije stajala u nekom ambaru.

Prodavac kaže da može da prođe tehnički pregled i da se registruje bez problema. Istina, postoje stvari koje bi trebalo da se srede, što je vrlo iskreno i napisano u opisu oglasa.

Na primer, ponekad „struja“ pravi problem, pa migavci ili pokazivač temperature izgube kontakt i ne rade kako bi trebalo, uglavnom kada se malo brže pređe preko ležećeg policajca. Neki kontakt, najverovatnije neka sitnica, pravi problem, pa treba to „pretresti“. To se dešava povremeno – većinu vremena sve na autu radi normalno. Podsećamo da auto prolazi tehnički.

Farban je samo jednom i to u Segedinu, tako da je „limarija“ dobra. Sedišta nisu originalna, ali ne znamo iz kojeg auta su uzeta pošto je to uradio prethodni vlasnik. U svakom slučaju, nasloni za glavu na prednjim sedištima nisu obavezni, pošto ih ovaj auto nije imao ni fabrički.

Tu su još neki tehnički detalji o kojima potencijalni kupci najbolje da porazgovaraju sa vlasnikom.

Što se nas tiče, bilo bi lepo da jedan ovakav odltajmer ode u ruke nekog pravog ljubitelja – ipak je ovaj auto živi svedok nekog drugog vremena.

Oglas za ovaj auto možete da vidite klikom na ovaj link.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 5669
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Boban Milojkovic

Automobili sa dusom

Odgovori

Aca

Lepa nostalgija. Odrastao do 15te u sličnoj 110l, baš iz 1972. Motor pozadi 1000 kubika, 44ks, dužina 410cm, gepek napred stane šta hoćeš, ali lagana napred pa pri bočnom vetru na autoputu malo jače držiš volan. Za preticanje bila lenja, al kad se zaleti baš Cadillak :) Hvala za tekst!

Odgovori

Dragan Grozni

Fotka je odlična. Bukvalno za neku razglednicu, kalendar, ili za omot za neku grupu tipa Čađavi sokak.

Odgovori