Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Opel GT 2.4 iz 1968. – evropska „korveta“ sa 160 KS

Opel GT 2.4 iz 1968. – evropska „korveta“ sa 160 KS
Postavljeno 20.09.2023. u 09:59
Autor: Dragan Romčević

Elegantni i atraktivni sportski dvosed Opel GT predstavljen je u vidu koncept vozila 1965. godine i odmah je privukao veliku pažnju. Opel je tada bio deo američke General Motors grupacije, u okviru koje je bio i Chevrolet, pa ne čudi što neodoljivo podseća na Chevrolet Corvette C3 (treća generacija).

Stoga su Opel GT nazivali „mini Corvette“, „Baby Corvette“ i slično. Zanimljiv je podatak da je od oko 104.000 proizvedenih komada čak 70.000 izvezeno u Ameriku. Uostalom, na dizajn (izgled) ovog modela u najvećoj meri su uticali Amerikanci.

Na jedan od veoma zanimljivih primeraka iz 1968. godine, naišli smo u oglasima na sajtu Polovni automobili.

Prodaje ga gospodin Milan Janić, vlasnik servisa „Janic Customs“, koji ga je kupio davne 1985. godine na odsluženju vojnog roka u Zagrebu. Tamo ga je kupio i parkirao u blizini kasarne kako bi za vikend mogao da „zbriše“ kući.

Kako gospodin Janić kaže:

„Nakon vojske sam ga aktivno vozio još 4-5 godina, ali sve više mi je bio potreban veći i praktičniji auto, sa mestom za više saputnika. Naravno, vožnja ovakvog atraktivnog sportskog dvoseda i dalje je predstavljala veliko zadovoljstvo.

Auto je privlačio veliku pažnju, naročito uzimajući u obzir da u ono vreme na putevima Srbije nije bilo mnogo sličnih vozila. Jednostavno, na ulici su se i muškarci i žene okretali za njim.

Uprkos tome što sam ga sve ređe vozio, nisam želeo da ga prodam. Takođe sam odlučio da ga jednog dana restauriram, ali to nisam uradio sve dok se nisu stekli uslovi da sve bude urađeno maksimalno kvalitetno.

Tako sam se za restauraciju odlučio tek kada sam imao svoju ozbiljnu radionicu i kada sam stekao dovoljno znanja i iskustva za takav poduhvat. Tek tada sam krenuo da ostvarim tu želju iz mladosti.

Restauracija je trajala oko 2 godine. Restauriran je kompletno, bez kompromisa i ušteda – limarijski, mehanički, estetski... U stvari, čak je i u velikoj meri poboljšan.

Konkretno, motor – pojačan je na 160 KS, između ostalog tako što su razbušeni cilindri (radna zapremina povećana na 2.4 litra) i što je ugrađen „ajnšpric“ (elektronsko ubrizgavanje goriva). Motor je i dodatno sređivan.

Ugrađen je Getrag petostepeni menjač. Stavljeni su kočioni diskovi od 300 mm napred i 250 mm pozadi. Prerađeni su trapovi, montirano je Koni oslanjanje napred i nazad.

Malo su prošireni blatobrani, ali ništa preterano kako se ne bi odstupalo od fabričkog izgleda. Prošireno je samo onoliko koliko je moralo zbog drugačijih točkova. Naime, napred su gume dimenzija 215/45 R16 na felnama širine 8 inča (cola), a pozadi 245/60 R16 na felnama širine 10 inča.

Auto je restauriran od početka do kraja, do perfekcije, i sređivan za mene i po mojim željama. To može da se vidi i po enterijeru, čije je sređivanje koštalo oko 7.000 evra.

Zaista je mnogo novca uloženo kako bi se dobio ovakav automobil kakav je sada.

Mnogi kažu da je sada atraktivniji nego kada je bio nov. Uostalom, ima atraktivnije i veće točkove, bolje vešanje i kočnice, snažniji motor, ručno rađen enterijer...

Nadam se da će novi vlasnik biti osoba koja će umeti da uživa u njemu i da ceni sav trud i ljubav koji su uloženi u ovaj Opel GT.“

Oglas za ovaj auto možete da vidite klikom na link Opel GT.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 23661
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.