Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Honda Prelude 4WS: Auto o kojem mnogi i dalje sanjaju

Honda Prelude 4WS: Auto o kojem mnogi i dalje sanjaju
Postavljeno 25.05.2023. u 23:22
Autor: Dragan Romčević

Primetili smo u oglasima auto koji je 90-ih bio san mnogih tinejdžera i mlađih vozača. Honda Prelude treće generacije – japanska egzotika sa naprednim tehnološkim rešenjima, „iskačućim“ farovima, bogatom serijskom opremom, karakterističnim izgledom...

Ispod haube je 2.0-litarski motor sa 140 KS, što možda ne deluje mnogo po današnjim standardima, ali pre 30 i nešto godina toliko „konja“ se nije olako uzimalo. Pritom, Prelude je prilično lagan automobil, za razliku od mnogih današnjih sportista koji su izuzetno teški.

Ubrzanje do 100 km/h je navodno 8,6 sekundi, mada ovaj rezultat treba uzeti sa dozom rezerve, pošto nemamo baš pouzdane podatke.

Primerak iz oglasa ima i upravljanje na svim točkovima (to nam govori oznaka 4WS), što znači da se i zadnji točkovi zakreću.

Treba naglasiti da je reč o isključivo mehaničkom sistemu, za koji mnogi tvrde da je veoma pouzdan. Drugi proizvođači su takođe koristili sisteme upravljanja na zadnjim točkovima, ali uz pomoć hidraulike, elektromotora, senzora brzine...

Zadnji točkovi mogu da se zakrenu do 1.5 stepeni u istom smeru kao prednji ili do 5.3 stepena u suprotnom smeru, što zavisi od stepena zakretanja volana.

Koliko je ovaj sistem efikasan u oštroj vožnji govore nam i rezultati testiranja američkog magazina „Road & Track“ – Honda Prelude 2.0Si 4WS ostvarila je najbolje vreme u slalom vožnji te davne 1987. godine, a među konkurentima su bili Porsche, Ferrari, Chevrolet Corvette...

Pritom treba imati u vidu da Honda Prelude ima prednji pogon, što nije idealno rešenje za pravi sportski automobil, naročito bez savremene elektronike, ali Prelude ipak pruža vrhunski sportski doživljaj u vožnji. Vlasnik ovog automobila kaže da 4WS sistem u dobroj meri pomaže i prilikom parkiranja.

Inače, kada je Prelude 3. generacije pušten u prodaju, Honda je očekivala da će samo 30% kupaca tražiti 4WS sistem - za njega se u prvoj godini odlučilo čak 80% budućih vlasnika.

Sportskom osećaju u vožnji doprinosi i niska pozicija sedenja.

Prelude je registrovan za 4 putnika. Može da se sedi pozadi, mada nije baš za visoke ljude, kao što može da se vidi i na slici.

Od opreme, tu su podizači stakala, el. retrovizori, šiber. Nažalost, nema klimu.

Klima može da se ugradi, ta mogućnost postoji, nije uopšte problem, mada naravno i košta...

Prtljažnik ima 510 litara, mada nije najpraktičnijeg oblika - ipak je ovo sportski kupe. Tu se nalazi i “vufer”.

Farovi imaju okvir sa LED osvetljenjem, koji služi kao dnevno svetlo. Auto ima ugrađena i dodatna dnevna LED svetla, da bi preko dana moglo da se vozi sa spuštenim (zatvorenim) farovima.

Što se tiče farova, oni su kupljeni u Americi, pa po tom pitanju potencijalni kupci treba detaljnije da se konsultuju sa prodavcem. Isto važi i za dnevna svetla.

Vlasnik kaže da je motor kompletno sređen, „od nule“. Poravnata glava, nošen na trnovanje... Sve što je moglo da se sredi na motoru sređeno je. Tako da je sad bukvalno kao nov motor – kao da je prešao 0 kilometara.

Kako kaže vlasnik: „Kada je motor izvađen, oprana je detaljno cela karoserija, sve je odmašćeno i sređeno... Auto je potpuno ispravan. Ukoliko se bilo šta desi, odmah ide na popravku, pošto kući imam radionicu. Bilo šta da se čuje, odmah ide na dizalicu.“

Još malo istorije

Prelude treće generacije počeo je da se proizvodi 1987. godine, ali je tek 1988. počeo da se prodaje van Japana. Redizajnirana verzija predstavljena je novembra 1989, sa drugačijim prednjim i zadnjim branicima, drugačijim svetlosnim grupama pozadi, a osvežen je i enterijer. Proizvodnja je prestala 1991. godine.

Ovaj automobil je jedini primerak 3. generacije nakon redizajna u oglasima. Postoji samo još jedan primerak, ali verzija pre redizajna.

Oglas za ovaj auto možete da vidite klikom na ovaj link.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 10852
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milan

San snova.

Odgovori

Nevolem

Neprolayno. Meni ipak ostade neostvarena ljubav Nissan Silvia S15, i samo da ima volan na levoj strani.

Odgovori