Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Honda CRX sa 132 KS u oglasima – retka prilika

Honda CRX sa 132 KS u oglasima – retka prilika
Postavljeno 23.10.2021. u 10:57
Autor: Dragan Romčević

U oglasima na našem sajtu naišli smo na jedan CRX druge generacije koji deluje veoma očuvano, pa nam je odmah privukao pažnju.

Kada smo proverili i druge oglase za ovaj model, shvatili smo da su u tom trenutku postojala samo dva oglasa za Hondu CRX. Dakle, ovaj mali zmaj nažalost je postao prava retkost na našim ulicama.

Mlađim generacijama verovatno nije poznato kakav renome je CRX svojevremeno imao. Iole starije generacije se sigurno dobro sećaju da je CRX bio kultni automobil „ludih devedesetih“.

Nije bio Porsche, ali to ne znači da je nudio manje uzbuđenja za volanom. Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno. Kada je ovaj konkretan primerak u pitanju, imate automobil težak manje od 900 kg u kombinaciji sa motorom od 132 konja, pri čemu je reč o Hondinom motoru koji prosto obožava visoke obrtaje.

Po fabričkim podacima, ubrzanje do 100 km/h mu je za oko sedam i po sekundi, ali kod ovako kompaktnog, niskog i ozbiljno sportski orijentisanog dvoseda, neopisivo je važniji subjektivni osećaj u vožnji i zadovoljstvo vlasnika za volanom nego neki brojevi na papiru.

A Honda CRX posebno briljira na tom subjektivnom osećaju u vožnji. Prednji pogon joj u određenoj meri predstavlja manu, ali ne veliku. U stvari, možda čak i predstavlja prednost bar kada je bezbednost u pitanju, pošto neiskusan vozač kojeg lako ponese adrenalin lako završi pored puta u autu koji ima ovakav odnos težine i snage motora.

Ta mogućnost bi u autu iz tog perioda, bez raznih elektronskih sistema za kontrolu stabilnosti, bila neuporedivo veća da CRX ima zadnji pogon. Uzmimo kao primer BMW-ove E30 i E36 i još neka sportska vozila sa zadnjim pogonom iz tog perioda.

U rukama iskusnog i stabilnog vozača zadnji pogon je fantastičan – ali ako prerano date previše gasa u krivini... A to se nažalost mnogima dešavalo.

Da nas neko ne shvati pogrešno, Honda CRX je fantastičan sportski auto. Međutim, da bi se uživalo u njemu, treba biti „pametan“, slično kao kada se vozi motocikl – lako je dati „gas do daske“, to može svako. Problem nastaje kada naiđe krivina...

U svakom slučaju, podsetimo se malo istorije ovog modela. CRX je počeo da se proizvodi 1983. godine, praktično kao jedna verzija modela Civic, a da bi pokrila što veći deo tržišta, Honda je nudila i motore od samo 1.300 kubika.

Druga generacija stigla je 1987. godine. Iz današnje perspektive, Honda CRX je izuzetno mali automobil - dužine samo 376 cm, širine 167 cm i visine 127 cm.

Ali ono što je zaista zanimljivo jeste njena težina! Po fabričkim podacima ima masu od 760 do 860 kg u zavisnosti od verzije i standarda po kojima se određivala težina. To je praktično kao Yugo.

Lako je zaključiti da sa tako malom masom praktično svaki motor može da pretvori auto u sjajan izvor adrenalina na točkovima, naročito ako je motor napravila Honda. U ovom slučaju - imamo auto težak oko 900 kg sa motorom od 1.600 kubika koji razvija 132 „konja“ pri 6.800 o/min. Tu je i obrtni moment od 143 Nm pri visokih 5.700 o/min.

Dakle, imamo motor koji između ostalog zahvaljujući i tome što ima dve bregaste osovine obožava visoke obrtaje, a može da se ponaša vrlo „pristojno“ i pri svakodnevnoj normalnoj vožnji po gradu. 

Šta kaže prodavac o svom automobilu iz oglasa?

Pozvali smo vlasnika, gospodina Vladana Milosavljevića iz Beograda, kako bismo saznali nešto više o automobilu koji prodaje. Inače, on je ljubitelj ovog modela i do sada je imao nekoliko komada.

Ovaj CRX iz oglasa je kod njega od februara 2007. godine. Oduvek je bio ljubitelj tog modela, pa ga već decenijama koristi kao drugi auto, odnosno auto za uživanje u vožnji. Inače, ovo mu je već treći CRX koji poseduje. Ali krenimo redom.

Kako kaže gospodin Milosavljević, ova ljubav je počela još 80-ih, kada je jedan njegov prijatelj kupio Hondu CRX. Taj prijatelj je živeo i radio u Sloveniji, tako da je Vladan sebi rekao početkom devedesetih da će i on kad-tad kupiti sebi taj auto.

Devedesetih je otišao u Ameriku i prvi auto koji je tamo kupio bila je Honda CRX. To je bilo davne 1995. godine. Pre nego što se vratio, prodao je CRX u Americi, da bi u Srbiji kupio Hondu Accord.

Međutim, za svoju dušu je 2001. godine ponovo kupio CRX - sa slabijim motorom. Pošto je oba automobila, i Accord i CRX decenijama održavao u servisu kod Dalibora i Novice iz Resnika, iskrsla mu je prilika da kupi drugi CRX koji je upravo Dalibor iz tog servisa kompletno restaurirao i ponudio njemu da kupi 2007. godine.

Taj CRX je bio rastavljen i sređen do poslednjeg šrafa. Od tada se redovno obnavlja registracija, što znači da prolazi tehničke preglede. Nikakvih modifikacija na automobilu nije bilo.

Vladan kaže:

„Držim ga isključivo u garaži, zimi ga ne vozim, soli nije video, nema uopšte zimske gume. Povremeno ga zimi provozam kada je suvo, pošto ipak ne valja da se auto dugo ne koristi - ali samo da se razradi motor, tako da isključivo biram vreme kada je sve suvo, bez obzira na temperaturu”.

Pitamo Vladana kakav je njegov subjektivan osećaj po pitanju vožnje ovog automobila. On odgovara:

„To je divan auto za vožnju. Stabilan, lagan, spartanski opremljen, nema servo, nema klimu… Vozio sam mnogo automobila i jednostavno ne mogu da ga poredim sa nekim drugim automobilima.

Prodaja mi nije hitna. To mi je treći auto u porodici, tako da je praktično višak, ali ipak i dalje uživam u njegovoj vožnji.

Nadam se da će ga kupiti neko ko voli ovaj model i ko shvata da se isplati da se ovaj auto zadrži na duže staze, da se ulaže u njega kako bi ostao u što boljem stanju, pošto kao oldtajmer postaje sve vredniji, bar što se tiče stranog tržišta.

Inače, na autu ništa nije prepravljano, niti „budženo“, tako da je sve i dalje po fabričkim specifikacijama. U potpunosti je ispravan - normalno radi sve od motora do dodatne opreme kao što su prozori, retrovizori, šiber i slično“.

Link ka oglasu: Honda CRX  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 8
Pregleda: 31975
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vladimir

Ima li neko kontakt tel vlasnika

Odgovori

Kamikaza

Jeste prava zujalica i bio je "kovčeg na točkovima" ali je i za ono vreme bio auto kojeg je svako želeo da ima. Odličan !!!

Odgovori

kole

Kazu da su mu kocnice katastrofa u odnosu na snagu. Valjda su ga zato prozvali mrtvacki kovceg.

Odgovori

Zoran

Nije tacno crx ima super kocnice ,vozio sam je 3 god presao 100000 km super auto 240 km/h nabije bez problema ,pre bi rekao da je zato zovu mrtvacki sanduk lagan a brz.Pri sudaru neostane mnogo od nje ali zato amortizuje udar i limarija se savija kao harmonika .

Ivan

Japanac je japanac

Odgovori

Marko

Imao sam je 7 godina. Voleo sam taj auto bas.

Odgovori

samo

U pravu je covek! Secam se pre 20 godina kada je drugar kupio ovakav auto, to zaista se ne moze porediti ni sa bilo kojim drugim iz tih godina, zver od auta, a maximalno zabavan u voznji. Najsladje nam bilo kada je je u to vreme novije automobile ostavljao za sobom!

Odgovori

samo

U pravu je covek! Secam se pre 20 godina kada je drugar kupio ovakav auto, to zaista se ne moze porediti ni sa bilo kojim drugim iz tih godina, zver od auta, a maximalno zabavan u voznji. Najsladje nam bilo kada je je u to vreme novije automobile ostavljao za sobom!

Odgovori