Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Traktor iz 1953. godine u oglasima - Fendt Dieselross

Traktor iz 1953. godine u oglasima - Fendt Dieselross
Postavljeno 21.09.2021. u 14:20
Autor: Dragan Romčević

U oglasima smo naišli na veoma zanimljiv traktor koji nam je privukao pažnju prvenstveno svojom bojom i izgledom. Bilo je očigledno da je konstrukcijski traktor starije generacije, blago rečeno.

Međutim, presijavao se na suncu kao da je juče lakiran, sa upadljivo jarko-crvenim felnama i gumama koje deluju kao nove. Tako nešto se definitivno ne viđa svaki dan.

Kada smo shvatili da je traktor iz 1953. godine, odlučili smo da kontaktiramo vlasnika i proverimo o čemu je reč. Jednostavno, na osnovu godine proizvodnje i izgleda traktora, delovalo je kao da je namenski spreman da bude kolekcionarski primerak. Uostalom, star je skoro 70 godina.

Reč je o modelu Fendt Dieselross F 12 GH (oglas).

Vlasnik, Prokić Bojan, iz sela Grčac, pored Smederevske Palanke, rekao nam je da je ovaj traktor kupio praktično u delovima i doveo ga u skoro originalno stanje:

Kupio sam ga gotovo kompletnog u kutijama i korpama, sve je bilo rastureno. Ako pitate zašto bih uopšte kupovao traktor u takvom stanju, odgovor je vrlo jednostavan - cena je bila veoma niska; platio sam ga bukvalno koliko košta „na kilo“ kada bi se prodavao nekom otpadu ili centru za reciklažu.

A pritom sam znao da može da se sredi i zato mi je čitava ta priča bila zanimljiva. Imao je sve vitalne delove, pa sam polako počeo da ga sređujem - deo po deo. Kupovao sam takođe jeftino delove koji su nedostajali po raznim vašarima.

Popravljao sam ono što je trebalo da se popravi. Na primer, pumpa za gorivo je morala da ide na reparaciju.

Kompletan motor je iz temelja sređen. Srećom sam uz njega dobio i originalni klip iz Nemačke, pa je on ugrađen. Da napomenemo da je ovo jednocilindarski motor, te zato i ima samo jedan klip.

Inače, jedan majstor iz Jermenovaca koji se bavi starim traktorima rekao mi je da takav klip danas košta oko 200 evra. Proverio sam na internetu i ispostavilo se da je bio u pravu.

U svakom slučaju, motor je generalno sređen i sada je potpuno ispravan. Urađeno je sve što je trebalo da se uradi - od ravnanja glave, sređivanja ventila, dizne, pumpe za gorivo… Menjač je dobar, ali nisam dobio lamelu, pa je napravljena nova odgovarajuća lamela kod majstora.

Limarija je bila u lošem stanju. Ipak, svi delovi su bili tu. Usledilo je varenje, ispravljanje, gitovanje…

Hteo sam da bude u originalnoj boji, pa sam našao jedan traktor ove marke sa prvom bojom i na osnovu njega su mi u farbari napravili originalnu boju. Na kraju boja plus farbanje i lakiranje nisu uopšte malo plaćeni, ali zato izgleda lepo.

Bilo je malo problema oko zadnjih točkova, pošto je praktično nemoguće naći gume u originalnoj dimenziji. Zato sam „preradio“ spoljni deo felni, dok je srce felne ostalo isto. Sa prednjim točkovima nije bilo problema.

Iako nema nikakvu hidrauliku veoma lako se vozi, pošto je to mali i lagan traktor. Što se tiče menjača, ima „brze“ i „spore“ brzine, tako da može baš da „mili“. Nema reduktor. Svime se upravlja istom ručicom menjača.

Traktor je u potpunosti ispravan - i po pitanju mehanike i po pitanju elektrike. Ima i utičnicu za prikolicu. Na njemu bukvalno više nema šta da se sređuje. Ugrađen je zadnji far koji ne odgovara originalu, ali ako u međuvremenu nađem originalni ugradiću i njega."

Pitamo kako je traktor tako čist i praktično spreman za neku paradu oldtajmera. Bojan odgovara da se traktor ne koristi za rad na njivi, već da ga samo izvozi iz garaže jednom u mesec ili dva dana.

Ovaj Fendt F 12 GH nažalost nije registrovan i ne može uopšte da se registruje na domaće tablice. Od originalne dokumentacije ima samo metalnu tablicu sa podacima (na slici ispod).

Ne zna se ni kada je i kako stigao u Srbiju, pošto je u međuvremenu promenio više vlasnika.

Na sreću, ima originalno servisno uputstvo, na nemačkom, a tu su svi podaci neophodni za održavanje i popravke.

Foto: Bojan Prokić

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 10
Pregleda: 27761
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milos

Oglas ne postoji.

Odgovori

Polovni Automobili

Možda je traktor prodat.

Petrović

Možda malo zastupljena marka kod nas inače u Nemačkoj cenjeni. '76 su imali traktor na daljinsko upravljanje, ne sećam se modela.

Odgovori

miroslav

Korigujte taj tekst,namesticete coveka da mu oduzmu traktor...

Odgovori

Polovni Automobili

Zbog čega mislite da mogu da mu oduzmu traktor?

Vlada

@Polovni automobili..Traktor bi mogao biti oduzet,samo ako se pojavi u javnom saobracaju...Ne moze posecivati strane izlozbe,jer zbog nedostatka papira,ne moze da izadje iz zemlje.Ali,ako bi carina pozelela kao nekad,da uz saradnju policije zaredja po selima,bilo bi oduzimanja bez pardona.Razlog.nedostatak uvozne dokumentacije..A vi se cudite i dalje ljudima,kada vam pomenu tako nesto..

Slavisa

Skoro sam pa 100 % siguran da je ovaj traktor bio u vlasnistvu mog pokojnog oca koji ga je prodao pre jedno tridesetak godina nekome u Sidu...ko klinac se secam price da je to jedini model ovakvog traktora u Srbiji Vec tada nije bio ispravan,nije bilo delova zato ga je i prodao Svaka cast na restauraciji!

Odgovori

darko

ima toga koliko hocete po selima ...ne bi bezasi is sela u grad da nam je toliko razvijena privreda...

Odgovori

pochaby

svaka cas ovakvim ljudima, lepo videti ovakvu stvarcicu u tako sredjenom stanju!

Odgovori

Sumadinac

Lepo je videti,da se neko potrudio da restaurira stari traktor.Jel je taj majstor iz Jarmenovaca ili Jermenovaca,što popravlja stare traktore?

Odgovori