Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ford Capri - Mustang na evropski način

Ford Capri - Mustang na evropski način
Postavljeno 10.01.2020. u 16:12
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Među zaljubljenicima u klasične automobile, ali i onima koji ovaj hobi posmatraju sa strane, evropski Ford je omiljen zbog svog dizajna koji dosta podseća na američke muscle automobile. Istina je ipak dosta drugačija budući da je većina Fordovih automobila sa ove strane Atlantika dizajnirana u Velikoj Britaniji ili Nemačkoj.

Izgled Fordova iz šezdesetih i sedamdesetih godina tako jeste bio inspirisan velikom braćom u Americi, ali su evropski automobili sa plavim ovalom na haubi retko mogli da pariraju američkim rođacima, kako gabaritima tako i performansama.

Ipak, jedan Ford iz Evrope verno je preneo viziju koju je Li Ijakoka imao sredinom šezdesetih u Americi. Bio je to Ford Capri, sportski automobil za svakoga. Za razliku od Mustanga, Capri se proizvodio samo kao kupe i nije doživeo da se pod tim imenom i danas proizvodi, ali je prosečnom mladom Evropljaninu ponudio automobil koji može i da sanja i da priušti.

Baš kao i Mustang, Ford Capri je tokom svog proizvodnog veka imao široku paletu motora, od onih sa četiri cilindra, pa sve do RS verzija koje su pogonjene V6 agregatima. Tako, Capri je mogao biti lep automobil za sporo šepurenje ili rasni trkač zavidnih performansi, bilo na ulicama ili stazama širom Evrope.

Prva generacija Caprija razvijana je u saradnji nemačkog i engleskog Forda i perfektno je uhvatila trenutak kada su evropski bejbi bumeri odrastali i tražili automobil u kom će da uživaju i uz čiju će pomoć izraziti svoju individualnost. Taj prvi Capri bio je toliko uspešan na matičnom kontinentu da ga je Ford prodavao i u Severnoj Americi, doduše kao Mercury Capri.

Kako je Capri prve generacije debitovao 1968. godine, vreme za smenu došlo je 1974. kada je svetlost dana ugledao Capri II. Budući da je nastupio u doba velike automobilske krize, naslednik je morao da ponudi i nekoliko praktičnih detalja. Naime, kabinski prostor je povećan na uštrb dugačke haube, a Capri je dobio i treća vrata, što je povećalo prtljažni prostor na preko 600 litara.

Ponovo, Capri je imao motore sa četiri i šest cilindara, počevši od skromnog 1,3l Crossflow pa do trolitarskog Essex V6. I drugi Capri je prodavan na tržištu SAD zaključno sa 1977. godinom.

Kroz sve tri generacije, Ford Capri je bio voljen i tražen automobil i na ovim prostorima, a danas ih je sve teže naći u reprezentativnom stanju, najviše zbog toga što su mnogi primerci bili žrtve raznih modifikacija, ali i neiskusnih vozača koji su potcenjivali zadnji pogon bez ikakvih sistema koji krote točkove.

Upravo zbog toga, jedan odličan primerak druge generacije Caprija koji se prodaje na našem sajtu nas je prijatno iznenadio. Ovaj Ford Capri II iz Novog Sada pod haubom ima bazni 1,3l Crossflow motor sa 54 konjske snage, a zahvaljujući restauraciji i danas ponovo izgleda reprezentativno.

Na oglasnoj strani, vlasnik ovog auta navodi da je Capri prvog vlasnika imao u Nemačkoj, odakle je uvezen 1983. godine. Već petnaest godina, auto je kod istog vlasnika, a u periodu od 2012. do 2015. godine Capri je stajao u garaži i čekao bolje dane, te restauraciju koja je dokumentovana fotografijama.

Jarka narandžasta boja sa tankom crnom štraftom koja ide duž boka tipična je za sedamdesete godine i ovaj tip automobila. Ipak, bez obzira na živahan kolorit, ovaj Capri je pre svega udobni vikend auto, na šta nas podsećaju obične čelične felne.

U razgovoru sa vlasnikom, saznali smo da je on član novosadskog oldtajmer kluba AMK Veteran Novi Sad, te da je njegov Capri nakon restauracije gostovao i u emisiji Vrele Gume. To znači da ćete ovaj Ford Capri vrlo verovatno viđati tokom sezone skupova koja počinje u aprilu.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 12
Pregleda: 24364
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Robert Repaši

Ovaj primerak konkretno katastrofa,uživo odvratan. Rađen kako pre 25 god,kad majstori krpili zastave,ni r od restauracije. Dosta detalja ima koje nisu original,tako da cena.totalno irrealna,vredi možda 2000€,il možda ni toliko,jer nije neka dobra osnova za rad.

Odgovori

Zoran

e moj dordje ne znas ni da prepises. nije mi jasno cemu sluze ovakvi tekstovi u kojima se nista pametno nema procitati? u kapri se ugradjivalo 3 razlicita 1.3 motora. jedan je imao bregastu sa strane, drugi u glavi i zupcasti kais ( oba su redni ) dok je treci bio v4 motor. najjaci je bio v8 od 5000 kubika i pravljen je u juznoj africi. prestanite da objavljujete tekstove koji vise lice na slikovnicu, drzite malo do sebe i do ugleda sajta i objavljujte poucne stvari jer ovo piskaranje nema upotrebnu vrednost.

Odgovori

Futožan

Imao sam drugu generaciju,koju mi otac doterao iz Nemačke 1975,beo sa braon kožnim krovom,spojlerima,antenom koja se sama podiže na paljenje radija .Napred lep prostor ali nazad užas.Što reče neko,cure su padale na njega al ostalo ništa posebno,mada sam sa njim obišao pola Evrope,lepo se vozio.Na žalost,završio je kod nekog mesara u plastu sena.

Odgovori

Nevolem

Čudo neviđeno od fordovih kupea. Što reče kolega u prethodnom komentaru, spolja gladac unutra jadac. U to vreme moj strikan je imao crvenog Taunusa kupea koji je po njegovim rečima ostavljao cure bez gaćica posle prve vožnje. Moj drugi strikan je imao Rekorda kupea i ženio se tri puta a razvodio četiri. Capri je po meni malo površno urađen. Nisu mu ni naslednici ništa bolji. Doduše sve su ih dizajnirali majstori a mehaniku šegrti odradili. Setite se samo Probe-a, Cougar-a, Pume. Sa druge strane modeli Escorta RS, Focusa RS i Sierra Corswort-a su bombona u svakom pogledu. Ja sam imao za utehu 406 Coupe i baš sam uživao u vožnji lepog auta. Nažalost, svakodnevica nas tera da imamo auto koji nam treba a ne koji bi voleli.

Odgovori

miki

Totalno si pobrkao lončiće. Svi vlasnici Caprija bi voleli da im je Capri u stvari Mustang, a da tako i jeste ne da ne bi mogli da ga imaju nego ga u Srbiji ne bi nikad u životu ni videli.

marko

imao sam 2 komada i nema veze sa mustangom,to je krs od auta kome ispadaju zadnji tockovi,veoma lose napraven mehanicki,kvalitet nula,mada prelep spolja....za to vreme kada je proizveden milsim da je bio san svim tinejdzerima....

Odgovori

NENAD

Tacno Marko jer MUSTANG JE MUSTANG a Capri KRS.

miki

Ispadaju zadnji točkovi onome kome šape na karoseriji gde se drži gibanj toliko istrule pa ispada ceo trap, ili su ležajevi polusoovina zamenjeni nestručno, sve to više govori o kupovnoj moći vlasnika nego o samom autu. Ja ne znam ni za jedan kome je ispao točak, a prošle su mi desetine i desetine kroz ruke, što mojih što onih koje sam održavao drugima

Ivan Baca

Moz da volis moz da nevolis, imao sam Capri MK 1 1,7 V4, zatim Capri MK2 1.6 liniski i MK2 3.0 V6 verovatno niste imali prilike da koristite-vozite makar ovaj treci ko je umeo da vozi zadnju vucu to je bilo za sanjati a gospodin "KRS" pa sta o njemu reci sam kaze.

NENAD

Ivane ja vozim KRS MB E250 a Capri su Nemci pravili samo Ponedeljkom kad su bili mamurni od burnog vikenda. Toliko o KRSEVIMA.

Stevan

Pa i nije bas tako , ja sam imao caprija , moje godiste / 1969/ , vozio sam ga dugo - imao je v motor 1300 kubika ...Bio je super u svakom pogledu , bez greske a isao kao avion ...

dzordz

rodjak imao..krajem 70tih mislim, model JPS limited edition(google it) sa plocicom sa serijskim brojem.., kako je to bilo posebno :) , nesto.. evo : https://www.barons-auctions.com/view-lot/1290/for-sale-at-barons-auctions-1975-ford-jps-capri

Odgovori