Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Peglica – zašto je bila popularna u Istočnoj Evropi

Peglica – zašto je bila popularna u Istočnoj Evropi
Postavljeno 13.12.2019. u 13:39
Autor: Miloš Nikodijević – Autoslavia

Jedna od premijera na sajmu u Torinu oktobra 1972. godine bio je i mali Fiat 126 koji je stigao kao zamena za uspešni Fiat 500 na čiju mehaniku i motor se oslanjao.

U odnosu na njega, dizajn Serđa Sartorelija doprineo je da novi 126 dobije izgled tada aktuelnog i nešto većeg Fiata 127. Sa dužinom od 3.05 metara bio je dugačak skoro identično kao i britanski Mini, te iako je na tržište stigao 14 godina kasnije, proizvodnja oba modela je obustavljena 2000. godine.

Iako je na svim tržištima i u svim izvedbama prodat u skoro 4.7 miliona primeraka, Fiat 126 nikada nike postigao popularnost prethodnika 500 u Zapadnoj Evropi, najviše iz razloga što su mali automobili sa motorom pozadi tada smatrani prevaziđenim.

Međutim, popularnost je pronašao u Istočnoj Evropi gde se dugo zadržao u proizvodnji. Tu pre svega mislimo na Poljsku gde se proizvodio kao 126p, ali je na kratko pravljen i u austrijskom Steyr Puchu.

U Poljskoj je ovaj automobil postao kultna ikona poput Trabanta 601 u Istočnoj Nemačkoj, te je zaradio i nadimak "Maluch" odnosno u slobodnom prevodu "Beba",  a 1997. godine to ime je prihvatila i fabrika uvrsitvši ga u zvaničan naziv.

Po licenci je pravljen od strane Fabryka Samochodów Małolitrażowych (FSM), odnosno Fabrika automobila malih motora, pod brendom Polski Fiat 126p između 1973. i 2000. godine. Obzirom na osetno nižu cenu bio je veoma popularan, čak možda i najpopularniji automobil u Poljskoj osamdesetih, što je bio slučaj i kod nas gde je popularno nazvan Peglica.

Tokom te dekade 126p je konstantno modifikovan. Isprva je dobio unapređene kočnice i nove točkove sa italijanskog Fiata, zatim i sva četiri migavca. 1984. godine je dobio i prvi fejslift sa plastičnim branicima za sve verzije i novu instrument tablu, dok su godinu dana kasnije stigla pojedinačna zadnja svetla za maglu i rikverc. Fejslift devedesetih je uključio i pojedine delove sa tada aktuelnog Fiata Cinquecento.

Motor je 1977. godine od inicijalnih 594 cc porastao na 652 cc pa je pored identične snage od 23 konja narastao obrtni moment sa 39 Nm na 43 Nm. Deset godina kasnije iz poljske fabrike izašao je i prvi poljski motor sa 704 cc i 26 konjskih snaga koji je ugrađivan u BIS verziju koja je za razliku od standardne imala treća vrata.

Od tehničkih podataka su svakako zanimljivije političko-društvene konotacije tadašnje Poljske tokom perioda komunizma. Tokom apsolutističke vladavine Poljske ujedinjene radničke partije (PZPR), na posedovanje privatnog automobila gledalo se kao luksuz, pre svega zbog ograničene dostupnosti i malih plata.

Početkom sedamdesetih u Poljskoj je bilo tek 556.000 putničnih vozila, te je ovo malo vozilo predstavljalo mogućnost ne samo za se ekonomija malo podigne, već i bitno političko pitanje koje kod naroda kupuje simpatije prema vlasti.

Stoga je 126p postao prvi, pravi, popularni i priuštivi automobil za običnog čoveka. Za kupovinu licence zadužen je novi predsednik PZPR Edward Gierek koji je time poželeo da poveća svoju popularnost.

Bez obzira što je bio jako mali, bio je jedini logičan izbor većine porodica iako je postojala lista čekanja. Čest prizor tokom praznika je bila četvoročlana porodica u Peglici sa ogromnim koferom na krovu.

Peglice su bile popularne i kod nas, a obzirom da ih sve manje možemo videti na ulicama, smatramo da je pravo vreme da neki od boljih primeraka budu sačuvani. Jedna od njih nalazi se i na našim oglasima. Proizvedena je 1977. godine sa motorom od 600 cc i 23 konjske snage i prema rečima prodavca prešla je samo 43.000 km.

Auto se prodaje u Loznici a od sadašnjeg vlasnika smo u razgovoru saznali da je auto kupljen nov ovde i da ga je prvi vlasnik vozio do 2000. godine od kad je dugo stajao. Kada je došao u ruke sadašnjeg vlasnika koji je i pre toga imao nekoliko Peglica, auto je kompletno sređen i doveden u stanje koje vidite na fotografijama.

Iako nije previše uživao u nekim dužim vožnjama, vlasnik ističe da mu i kada ga je vozio prolaznici mašu, neki čak gledaju i u čudu jer je prava retkost danas videti taj auto bilo gde, posebno ne registrovan primerak u odličnom stanju koji se vozi.

Miloš Nikodijević – Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 18
Pregleda: 31594
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

BiljanaRadivojevic

Koliko je ova preslatka peglica?

Odgovori

Desa

Peglica jeste bila loš auto, ali je vreme bilo bolje. Nije bilo tolike gužve po ulicama, mogao si da se parkiraš i u centru Beograda bez većih problema. Nije bilo debila u raspadnutim Audijima i BMW-jima koji pretiču kolonu na punoj liniji . Nisu uzor omladini bili kriminalci, pevaljke i "sportisti" , pa je i sa peglicom moglo da se ode na letovanje i da se bude srećan.

Odgovori

Budjoni

Serija 126P iz Poljske sa motorm od 650 cc je zaista bila loša ! Svidjao se naročito ženskim osobama a bio je tako mali ! Orginal 126 iz 76-te, kupljen nov prešao 267.000 bez većih kvarova bio je vrh a i ja sam tada bio mlad !

Zoran

e moj nikodijevicu pa nisi sposoban ni da prepises. snaga nije ista, motor od 650 kubika ima 24 konja a primerak na slikama je sklepan od nekoliko peglica razlicitog godista.

Odgovori

jovanovic bre

Istina, sklepana je do bola... da je bar stavio originalni obruc upravljaca i niklovane branike.. i ova metalik boja....stoji ko piletu...

Giovanni

Iz nekoga razloga su ljudi vozili Fiat 500 i peglicu i bili sretni ,manje očekivali od života klopa more ljubav provod,danas ako nema kola od 50soma i stan od milion nespretni .

Odgovori

Aca

Peglica je bila popularna samo iz jednog razloga sto je bila najjeftiniji automobil koji je mogao da se kupi i sto je malo trosila.

Odgovori

branko

sa prvim delom se slazem , bila je najevtiniji auto ali da je malo trosila to nije tacno ona nije isla bez 7l/100km a toliko trose danas kola sa 5 puta vise snage ali u vreme tristaca i lada je to bila mala potrosnja-licno sa je imao i vozio

dragan

sa ove vremeneske distance manje vise sva vozila iz tog peroda su sluzila za jednostavan prevoz od tacke a do tacke b ,moj otac radio privatno mehaniku ja sam mu pomagao i dost smo radili peglice ,secam se da je mnogima bio jedini auto u kuci pre dvadeset i vise godina,tako da lepe uspomene na ovaj model

Odgovori

Nenad67

Koje crne lepe uspomene na jadan standard.

Zoran

Da...vozio sam ga u studentskim danima, 1981-1982 i niko srecniji od mene nije bio. Porec, Rovinj, Trst, Venecija, nas cetvorica, bez koze, klime, elektropodizaca, ABS, ASR, digitalne tehnologije, neoptereceni snovima o necemu sto nikad necemo imati / za razliku od vecine komentatora na ovom sajtu /. Sticajem okolnosti, danas imam sve ono o cemu ni sanjao nisam, i sve bih to menjao za neopisiv osecaj slobode , sa 19 godina u 600 ccm i 23 ks. Ljudi, batalite poredjenja neuporedivih stvari. Automobili tog vremena se ne mogu porediti sa danasnjim.

miki

S obzirom da je motor bio hladjen vazduhom i samim tim mnogo bučniji nego onaj kod Fiće, može se reći da je tehnološki bila korak unazad u odnosu na Fiću.

Odgovori

bojan

Jedina stvar koja mi se svidjala kod tog automobila je subrejktivni osecaj brzine, kad ides 50km/h mislis da ides bar 120 km/h. A voziti taj auto brze od 50 km/h bilo je veoma opasno, jer je aktivnu i pasivnu bezbednost imao na novu bicikla.

Odgovori

Džo

Ne lupetaj gluposti, imao sam peglicu 79. god. i sa bivšom ženom sam 91. god. u jednom cugu prešao celu Mađarsku, došao do Beča i vratio se preko tadašnje Čehoslovačke tačnije preko Bratislave ponovo u Mađarsku i nazad do Srbije. Pritom sam je vozio i do 105 km na sat a nikad manje od 80-90 km/h na otvorenom putu. Dakle sa nas dvoje išla je 105 na sat!

Tadija

Realno jeste tako, jer su noge vozača i suvozača skoro do farova tj. početka automobila, pa vi vidite šta se dešava kod nekog iole ozbiljnijeg sudara.

branko

Džo....kako istina bli,pa ako malo vise izpruzis noge izbijes jedan far obavezno,avideo sam ih dosta i samozapaljenih u voznji

Smudj

Aktivna i pasivna bezbednost je bila na sličnom nivou kao i ostali automobili te kategorije iz tog vremena, npr, fića, spacek, dijana, itd......Zvanični podaci kažu da je preko 90 % za saobraćajnu nezgodu odgovoran subjektivni faktor / čovek /, a nakon toga ostali faktori - put, vozilo i okolina......To vozilo je bilo deo tog vremena i služilo za prevoz od tacke a do tačke b...

branko

Baš tako, kolena nasloniš na farove i kad ideš 80 misliš da letiš, za to vreme je bio odličan auto a i mi smo imali po 20 god tako da nam nije bilo potrebna ova silna elektrnika