Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Limuzina koja je pomerila više granica - Mercedes 280 SE

Limuzina koja je pomerila više granica - Mercedes 280 SE
Postavljeno 06.11.2019. u 12:00
Autor: Djordje Sugaris - Autoslavia

U Mercedesovom sistemu imenovanja automobila, slovo S označavalo je automobile sa vrha ponude. Kroz predratne i posleratne godine, ono je stajalo iza brojne oznake koja je označavala veličinu motora, ali nijedan od tih automobila nikada zvanično nije poneo naziv S-Klasa.

Prva limuzina koja je taj naziv dobila bila je proizvođena pod oznakom W116. i odmenila je legendarni W108 karakterističan po uspravnim farovima. S-Klasa je tako predstavljena 1972. godine, ali ono što je zanimljivo je činjenica da je njen razvoj započet još 1966. godine, vrlo brzo nakon predstavljanja prethodnika.

Dugačak i temeljan proces dizajniranja i konstruisanja imao je sasvim očekivan rezultat – W116 je ponovo pomerio granice u svojoj klasi. Pre svega, u pitanju je bila inovacija na polju bezbednosti, ali je W116 uz to imao znatno elegantniju i savremeniju liniju za šta je zaslužan dizajner Fridrih Giger.

Nakon Brakovog dizajna modela W108 i W115, popularne Minike, koji je osavremenio Mercedes krajem šezdesetih, Gigerov W116 postavio je temelje koji su se održali sve do kraja proizvodnje modela W202, prve zvanične C-Klase. Još jedna zanimljivost vezana za dizajn W116 jeste to što je u pitanju bio poslednji Gigerov dizajn za Mercedes, dok je njegov prvi bio luksuzni 500K, automobil predstavljen sredinom tridesetih godina!

Kao i prethodnik, Mercedes W116 je imao paletu rednih šestocilindričnih i V8 motora. Najmanji od njih imao je 2,8l dok je najsnažniji M100.985 imao čak 6,9l radne zapremine i 282 konjske snage, što je verziju 450SEL 6.9 tada činilo jednim od najbržih automobila na svetu.

U domaćoj automobilskoj mitologiji, W116 je ostao upamćen kao crni automobil iz državne službe, budući da je relativno veliki broj njih služio u civilnom i vojnom sektoru. Upravo zbog njegove vojne angažovanosti, česti su navodi da je automobil bio u Titovoj pratnji. Istina je naravno često drugačija – pomenuti automobili su detaljno evidentirani i retko, ili čak nikada ne dođu do javnih oglasnih strana.

Ipak, iz Bogatića danas donosimo nešto mnogo bolje – jedan Mercedes-Benz W116 280SE u gotovo savršenom stanju. U kratkom intervjuu sa njegovim vlasnikom dobili smo informaciju da je ovaj automobil dugo bio van Srbije, te da je nedavno i zvanično uvezen, pri čemu je dobio dozvolu za uvoz Muzeja automobila u Beogradu.

To znači da je on sada spreman za svoje prve srpske tablice i prvu registraciju u našoj zemlji: „Auto je dugo kod mene, a kupljen je u Austriji i odjavljen je tamo. Preveden je na mog rođaka i posle smo ga prevezli ovde. Od muzeja smo dobili potvrdu da je oldtajmer. Automobil je u originalnom stanju, nikakve restauracije nisu vršene na njemu. Još ima fabričku zaštitu i čak su gume na njemu iz sličnog perioda, iz osamdesetih godina.“

Ispod na oko besprekornog lima ukrašenog brojnim hromiranim detaljima nalazi se šestocilindrični motor sa direktnim ubrizgavanjem, a oprema je bila dosta bogata za period kada je ovaj automobil bio aktuelan: „Neki ljubitelji vole taj 350 motor, a ovaj ima 2,8l sa automatskim menjačem. Od opreme ima klimu, šiber, centralnu bravu i električne podizače. Za to vreme, on je bio svemirski brod.“

Vlasnik je takođe naglasio da je enterijer takođe savršeno očuvan, što fotografije i potvrđuju. Takođe, ljubitelje klasičnih boja u enterijeru će obradovati činjenica da je plastika table u crnoj boji, što nije čest slučaj sa automobilima slične boje karoserije.

Naime, Mercedes-Benz je u periodu sedamdesetih godina eksperimentisao sa koordinacijom boja spolja i iznutra, tako da su mnogi zeleni W116 dobijali maslinastozelene table i oplate vrata. Taj izgled je možda bio aktuelan tokom sedamdesetih godina, ali u očima današnjih kolekcionara nije dobro ostario. Sa druge strane, kombinacija bež tepiha i oplata vrata na ovom automobilu izgleda savršeno i predstavlja jednu od elegantnijih kombinacija boja koje je Mercedes nudio.

Prizor dobro očuvanog Mercedesa W116 na domaćim oglasima sve je ređi, tako da je ovaj primerak zaista prijatno osveženje i iznenađenje.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 13
Pregleda: 26560
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

AhA

1000 evra puna kapa...

Odgovori

Aca

Samo mu fali da stavi "beo taxi" tablu i bice kompletan.

Odgovori

Duka

W116 - jedan od najlepsih Mercedesa ikad ! Usput, nije imao 'direktno ubrizgavanje ' kako pise u tekstu Danasnje modele niko nece ni pamtiti, ni znati , jer ne zasluzuju da se pamte

Odgovori

ivica jeremic

Redni sestak sa 2800 kubika imao je K-a glavu

Milos

Verzija 280 S nije imala direktno ubrizgavanje, verzija 280 SE jeste

amos

Da mi je posedovati nesto ovakvo, ne da bih ga cuvao u garazi, nego bi sef napravio za njega!

Odgovori

Milance

Moj cale je krajem sedamdesetih bio u civilu i vozio ovaj model samo crne boje 280S.Imam i sliku on sa tim automobilom u beogradu.

Odgovori

zikica

Bila je vrh svog vremena rame uz rame sa rolce-rolce

Odgovori

Debejko

Brutalan primer početka dominacije u premium segmentu, legenda na 4 točka. Fakat svemirski brod u svoje vreme!

Odgovori

021

Sve si u pravu. Imao sam priliku da uzmem jedan ovakav, ne baš kao ovaj sa slike, ali perfektno očuvan, može se reći na zavidnom nivou. To je bilo u vreme dok je Bog pomagao i lepo redom: pod haubu 250d turbo iz w124, manuelni petobrzinac, naravno klima i felne 17". Slađe se nisam u životu vozio, valjda zato što je auto po meri. Sad vozim auto par godina star, ima maximalnu opremu al nije to zadovoljstvo kao sa onim. Malo bi trebalo pokrenuti priču o prepravkama automobila, bez previše papirologije i dozvola, jednostavno tehnički pregled i ako zadovoljava uslove za vožnju ajmo na put, ali to je druga tema. Svaka čast vlasniku ovog prelepog automobila, prvo na tome što je uspeo da pronađe tako očuvan primerak, pa onda na strpljenju oko vitlanja papirologije za uvoz . Nek mu svaka vožnja u njemu bude relaksacija, a biće.

DOHC VR6

Ovo je prava retkost ovakvo stanje, stvoren za uživanje u vožnji. Kad gledaš za te pare možeš uzeti neki auto star nekoliko godina kome će cena vrtoglavo pada, a ovome Mercu cena može samo da raste.

Odgovori

Amos

DOHC VR6 brate druze kada je ovakav unikat u pitanju, onda je cena nebitna, niti je opste cenovno za uporedjivanje sa bilo kojim drugim. Ovo je za divljenje, za skidanje kape i reci svaka cast ljudima koji ovakve primerke neguju!!!

DOHC VR6

Za te pare može se kupiti i hektar njive u mom selu, ali kakve to veze ima sa bilo čime?