Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Pop-up farovi na izuzetno očuvanoj Mazdi - retka prilika

Pop-up farovi na izuzetno očuvanoj Mazdi - retka prilika
Postavljeno 19.10.2019. u 11:10
Autor: Djordje Sugaris - Autoslavia

Svako ko je odrastao osamdesetih i devedesetih godina i voleo automobile sigurno je voleo i pop-ap farove. Uistinu, ovaj izum farova koji izlaze iz karoserije je koju deceniju stariji, ali je svoju ekspanziju doživeo upravo uz sportske automobile oštrih linija koji su obeležili pomenuti period.

Bilo da je to egzotični Lamborghini Countach, Chevrolet Corvette, BMW Serije 8 ili skromniji japanski automobili, gotovo svaki sportista vredan pažnje imao je pokretne farove.

Istini za volju, ovaj izum koji je obeležio dve dekade nastao je iz nužde. Naime, američki zakoni tog doba nalagali su da automobili imaju isključivo okrugle farove, što je dovelo do toga da su dizajneri morali da pronađu načine da ih uklope u dizajn automobila.

Kako su geometrijske linije tada preovladavale tržištem, nije uvek bilo jednostavno uz njih uklopiti kružne farove. Zato su nastali farovi na izvlačenje koji su se izdizali iz haube po potrebi, ne remeteći karakterne crte prednjeg kraja automobila.

Na našu veliku žalost, pop-ap farovi ostali su u domenu nedostižnih automobila sa nekoliko izuzetaka. Među njima, kao najpraktičniji izdvajamo Mazdu 323F proizvođenu između 1989. i 1994. godine. Ova Mazda pripada šestoj generaciji i na matičnom japanskom tržištu imala je naziv Mazda Familia Astina.

Za razliku od ostalih automobila iz 323 familije, Mazda 323F imala je izdužen prednji kraj i sakrivene farove, baš poput brojnih sportskih automobila iz tog perioda. Ipak, 323F je istovremeno bila i praktični hečbek sa petim vratima.

Iako nikada nije imala svoje sportske verzije, turbo punjače ili pogon na sva četiri točka, Mazda 323F je ostala zapamćena kao omiljen automobil ponajviše zbog svog dizajna. Farovi koji asociraju na brzinu ponekad su sasvim dovoljni da se neki automobil ureže u rana sećanja, a samim tim i u srce. Zato je 323F danas idealan dostupni klasik iz devedesetih godina.

Kao automobil kome je osnovna funkcija bio prevoz sa tačke A do tačke B, Mazda 323F je često bila eksploatisana i o njima se nije vodilo računa kao o nekim ekskluzivnijim automobilima.

Sa druge strane, ona nije ni doživela sudbinu mnogih sportista iz devedestih godina koji su početkom milenijuma uz pad cene doživeli i modifikacije u Fast&Furious stilu. Zbog toga, dešava se da poneka sjajno očuvana Mazda 323F ipak nađe put do oglasnih stranica i vlasnika koji je želi upravo zbog asocijacija na detinjstvo.

Jedan od takvih primeraka je i jedna crvena Mazda 323F iz Mladenovca. Ona je kupljena nova 1991. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a njen sadašnji vlasnik je drugi po redu. Ipak, automobil je sve vreme u jednoj porodici i brižljivo je čuvan, što je dovelo do toga da gotovo tri pune decenije kasnije i dalje sija u punom sjaju.

U razgovoru sa vlasnikom smo saznali da je Mazda tokom celog svog veka garažirana, što je dovelo do toga da crvena boja sa kojom je izašla iz fabrike ne izbledi ni malo.

I enterijer je takođe savršeno očuvan, a od dodatne opreme tu su šiber i električni podizači sva četiri prozora. Svetlosive štofane presvlake sedišta nemaju čak ni fleke, što je stvarno retkost na jednom porodičnom automobilu.

Vlasnik naglašava da je plinski uređaj atestiran, a kilometraža od 151.000km deluje veoma realno s obzirom na ukupno stanje automobila.

Na prvi pogled bez ikakve mane, a verujemo i na drugi, ova Mazda je možda ostvarenje baš vaših dečačkih snova i vredi je pogledati kao redak očuvani primerak automobila koji je obeležio mnoga detinjstva.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 25
Pregleda: 16877
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Kira

Zaista divota videti ovako nesto i vratiti se skoro citave tri decenije unazad, kao da je vrijeme stalo...Svaka cast ovom coveku iz Mladenovca...

Odgovori

Ivanovic

Vlasnik sam mazde 323 F GT (BG) 128 ks 1840 cm3 -maksimalna brzina 210 -ubrzanje 9,2s -potrosnja 12 litara -1992 godiste- 96 000km- od opreme joj fale samo vazdusni jastuci i avionska krila- placena 28 000 dm. Postoji i sa pogonom na sva 4 tocka 1800 cm3 103 ks.

Odgovori

Aca saric

Koja je cena ove mazde 323

Odgovori

miki

cena imbox

Slobodan Tosic

Ubedljivo najlepši auto sa farovima na izvlačenje je Toyota Celica pete generacije, rađena u isto vreme kao i ova Mazda.

Odgovori

Herr

Zašto ne kupi Mazda Srbija i da predstavi u svom glavnom salonu u Beogradu? Ovo vozilo koji je deo istorije Mazde u Jugoslaviji i Srbiji, mogli bi i u nekim reklamama ili reklamnom materijalu iskoristiti. Vozilo stvarno izgleda tip-top. Ukoliko žele rupu u braniku od gas priključka ili kompletnu gas instalaciju ukloniti, mogu i to učiniti i da vrate auto u potpunosti u prvobitno stanje. Original radio nabaviti itd. Da sam šef nekog Mazda salona u Srbiji sigurno bih kupio. A da sam vlasnik ove Mazde poslao bih E-mail Mazda Srbiji ili svim Mazda salonima u zemlji i ukolnim zemljama; Mazda Hrvatskoj, Mađarskoj itd. ponudio bih moje vozilo. Ne verujem da sa svim mogućim troškovima inostrane Mazda saloni nemaju 2500€ za ovakav projekat a u Srbiji da Mazda Srbija nema da izdvoji 1800€??? Nadam se da vlasnik čita moj komentar i ovom prilikom ga pozdravljam i samo mu se divim kako mu vozilo lepo izgleda.

Odgovori

Miki

Zato što su vlasnici odnosno glavni menadžeri svih uvoznika svih marki automobila kod nas jedni obični slepci sa prvobitnom namerom da ućore koji evro, što od zaposlenih pa sve do redovnog održavanja vozila tako što naplate filter a ne zamene ga.

Miroslav Nikolić

Mazda je u top stanju.... Lično ni ja je ne bi skrnavio plinom... Da li je predmetni primerak mazde na prodaju... Ako je redakciji poznat broj tel.vlasnika može me kontaktirati na 063548030 radi dogovora oko kupoprodaje u kolekcionarske svrhe... Već posedujem TOYOTU CELICU 2.0GTI 16v 1991 u beloj boji takođe savršeno očuvanu sa POP-UP farovima , pa bi i ovakva F-ica dobro došla u kolekciji :-) poz

Odgovori

Polovni Automobili

Imate link u samom tekstu: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15163953/mazda-323-f-u-n-i-k-a-t?fbclid=IwAR1gsb5a0qJ1PcPRHej123qZ-tITYjKZ3b8X8EdGvKev9NUReRGg96CGVk8

Инжењер

Лепо очуван примерак, све похвале!

Odgovori

kole

Imao sam Mazdu 121 1.3 od 75 ks, pa odmah iza toga 323 F. Lepi i kvalitetni automobili, sjajno se vrte motori, ali potrosnja lako ode na 10 L. Zato je i plin opcija jer je danas sve u racunici. .

Odgovori

Deja

Zvezdasi Vladan Lukic i Sinisa Mihajlovic su posedovali ovakve nove Mazde u ono davno vreme....Ja sam imao brdo veza da uplatim ovaj auto davne 1990 ali na zalost nisam uspeo, i danas mi je krivo zbog toga. Mozete onda misliti koja je navala bila onda za ovim modelom ? Licno sam video ljude ispred Genexa koji su uspeli da se domognu profakture, verujte mi radovali su se kao mala deca.

Odgovori

Dragan

Ja sam u martu 1991 godine, imao tu srecu da kupim od Mihajlovica tu njegovu mazdu 323 F u ful verziji... Jos I sada patim za njom. Vozio je sa uzivanjem, mazio I pazio... Bolji, lepsi, vidjeniji I kvalitetniji auto tada nije postojao... NS 74 - 20 I cena mu je bila oko 28.000 maraka. Lepa prosla vremena ...

Rule

Dragane druze, odakle si ?

Raja

Davne 1990god. kad se pojavila na nasem trzistu bila je pravi bum, prvi test u novinama nosio je naziv KOSOOKA ZAVODNICA, zaista prelepa linija za taj period. Glavni zastupnik za prodaju tadasnjih Mazdinih vozila bio je Genex u Djure Djakovica, a glavno stovariste na ulazu u Sajam sa leve strane ondasnji plac. Tolika je bila jagma onda za taj auto da ste trebali imati brdo veza i ljudi da se domognete samo profakture a rok isporuke je bio po nekoliko meseci. No, oni koji su uspeli da se docepaju profakture bili su presrecni , nisu marili na dugacki rok isporuke. Ovakav auto nov su posedovali Marinko Rokvic, Branka Sovrlic, Neda Ukraden, Stefan Milenkovic...Molim sve ljude koji su onda radili u Genexu a citaju ovaj prilog da se ukljuce u temu i time detaljima potkrepe uspomenu na ovaj prelepi auto i dan danas.... Hvala unapred i pozdrav svima....

Odgovori

Mileta Radivojevic

Sa pijetetom sam procitao Vas komentar! Veoma lepo napisano

Sava

Mazda prelepa,ekstra stanje,Ali staviti u nju plin...na je licno ne big nikad kupio samo zbog plina...to vise nije fabricko stanje.

Odgovori

Tatjana .

Upravo tako, samo zbog ugrađenog plina ne vredi ni 500e taj auto, upropastili ga sa tim plinom i više to nije originalno stanje.

Oki

Plin...stvar ukusa...sto da ne, voznja skoro pa dzabe...kome se ne svidja neka ga skida. U pravu je Tatjana taj plin od 500e sekvent mnogo je bolja opcija he he

Nesa S

Plin je na japancima ocajna kombinacija. Moja sestra imala na yarisu, cesto se palila check engine zbog smese a posle 40K km izgoreo ventil. Popravka cca 400E, sa stelovanjem ventila, zamenom ventila i jos neke sitnice usput. Plin je bio jedan od najboljih na trzistu, na 10K menjan filte plina, sekventni, i imao je onaj flash lube kapalcu ali dzaba. Stoga izbegavajte plin u koliko vam nije neophodan

Rile

Na ovom tipu motora s kraja proslog veka koji je cist karburator nema sta da crkne zbog plinskog sistema.

Milos Markovic

Imam ih i na svom 944 Porsche-u Prelepo je videti ih na bilo kom autu..

Odgovori

Servis

Greska u opisu... Postoji verzija Mazde 323F sa turbo punjacem, retke su ali postoje. U pitanju je motor 1.8 turbo.

Odgovori

Kika

Sticajem okolnosti posto zivimo u istom mestu, privukao mi je paznju ovaj auto ispred kuce. Pogledao sam auto informativno i nisam mogao da verujem da je ovoliko maksimalno ocuvan. Slobodno mogu reci da je jedinstvenog stanja u Evropi.

Odgovori

Roki

Prelepo je ovako nesto videti, svaka cast...

Odgovori