Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Renault 18 – auto čuvan 35 godina

Renault 18 – auto čuvan 35 godina
Postavljeno 07.10.2019. u 15:36
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Tokom svoje istorije, Renault je bio poznat po avangardnom pristupu porodičnim automobilima. Tako je u najvišoj klasi Renault 16 pre izgledao kao ogroman hečbek nego limuzina, a to se ponovilo i sa modelima R20 i R30. Modeli R8 i R10 izgledali su kao limuzine, međutim, imali su motore pod zadnjom haubom.

Za razliku od ovih automobila, Renault 18 je bio mnogo konvencionalniji u pristupu, ali i dalje dizajniran prilično hrabro za svoje godine. Njegov prethodnik bio je Renault 12, a R18 je predstavljen 1978. godine i u proizvodnji je ostao sve do 1989.

Jednostavan izgled modela R18 može se povezati sa godinama u kojima je plasiran na tržište, ali i činjenicom da je ceo projekat trajao tek osamnaest meseci. Razlog za to bio je jednostavan – R18 je naprosto većim delom bio baziran na modelu R12.

U odnosu na R12, R18 je doneo jednu novinu, a to je bio turbo pogon. Naime, nova tehnologija našla je primenu i u ovom automobilu od 1980. godine, doduše sa skromnih 110 konjskih snaga iz 1,5l benzinskog motora. Iako benzinski turbo motor nije briljirao kao u drugim modelima u gami, turbodizel verzija je postojala uz 2,1l motor, što je R18 jedno vreme činilo najbržim automobilom u svojoj klasi.

Gledano sa kolekcionarske strane, Renault 18 nije među traženijim automobilima ove kompanije. Upravo ga to čini dostupnim svakodnevnim klasikom. Jednostavna mehanika i razumni troškovi održavanja su najveći kvaliteti R18, te uz redovnu pažnju R18 može da pruži hiljade bezbrižnih kilometara.

Tokom celog svog veka, R18 je posmatran kao upotrebni automobil, te je danas teško pronaći veoma dobro očuvane primerke. Ipak, jedan Renault 18 iz Bačke Topole deluje upravo kao automobil kom treba pokloniti pažnju.

Naime, razgovarajući sa njegovim vlasnikom, saznali smo da je automobil od prvog dana u istoj porodici, te da je kupljen nov u Novom Mestu još za vreme stare Jugoslavije: „To je automobil sa ženine strane i na njenom je imenu. Bio je očev automobil i kupljen je 1984. godine. Fanatički ga je čuvao i pazio, a kada je preminuo, tašta ga nije vozila i prepisala supruzi. Pošto sam ja serviser, brinuo sam se o vozilu posledjih godina, ali više nemam vremena i mesta za njega. On jeste uspomena, ali moram se odvojiti sa tim vozilom.“

Trenutni vlasnik automobila kaže da je automobil praktično u salonskom stanju, te da je tokom svih godina bio čuvan i pažen. Budući da je o njemu uvek vođena briga, ovaj R18 se redovno registrovao, a poslednjih godina se vozi samo lepim vikendima.

R18 je u prvoj boji, bez intervencija na njemu i automobil nikada nije bio udaran. Kilometraža je kao navedena i njegov vlasnik kaže da svako koga zanima može da dođe i pogleda ga detaljno. Ipak, porodica ne želi da ga se odrekne tek tako, što je sasvim razumljivo s obzirom na decenije koje je proveo u istim rukama.

Svet klasika postao je takav da se danas najviše brige vodi samo o primercima koji imaju potencijal da uvećaju svoju vrednost u toku godina i videti savršeno očuvane primerke običnih automobila je postala prava retkost. Igrom slučaja, ovaj R18 je preživeo u odličnom stanju i upravo ga to čini jedinstvenim primerkom na našim oglasnim stranama.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 20570
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Djordje

Moj prvi auto je bio upravo R18 turbo benzinac,mene je sluzio a sluzio je i svrsi,trosio je vise al je bio u opremi sa podizacima prozora,recaro sedistima i bbs felnama,sve fabricki.

Odgovori

Milan

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14984630/renault-r-18-14-tlj-novo-novo evo jos jednog boljeg

Odgovori

Miodrag

Vozio sam ga par godina Izuzetno udoban auto Sa zadovoljstvom sam ga vozio

Odgovori

Nikola

Najzahvalniji auto koji sam imao..Slatko sam se navozao svuda bez da me je igde na putu ostavio..Mnogo prelepih uspomena sa ovim autom..Ni jedan novi auto ni da mu pridje

Odgovori

branko

jako udoban auto bez obzira sto nije imao nezavisno zadnje vesanje to je zapravo malo veci i jaci reno 12 ,imao sam ga dve godine i bio sam veoma zadovoljan

Odgovori

Renata Cernak

Izvinjavam se na primedbi, ali vozio sam R 18 devedesetih godina, pune tri godine , dok su se moji drugari lomili u gilfovima ja sam se stvarno vozio kao gospodin i po mom secanju R 18 i R 12 su nebo i zemlja. Eksterijer ne toliko atraktivan, ali zato kada sednete u njega davnih devedesetih godina, verujte mi nije vam se izlazilo iz njega. Auto je bio malo redji tada i nepoznanica medju mladima, ali ko je seo u njega odusevio se u momentu. imao je naravno i svojih mana, homokineticki naprimer koji su bili bas skupi i jos ponesto ali vredeo je svaku paru. Na mene je ostavio odlican utisak i uvek ga se rado setim, i zao mi je sto nisam u mogucnosti trenutno da odvojim novac da kupim ovaj primerak u B. Topoli, s obzirom da imam jedan odlican Pezo 505 iz 1982. godine i dva studenta. Mozda za par godina kada se malo rasteretim. Pozdrav za sve ljubitelje starih dobrih automobila.

Srecko

e moj Djordje ne znas ni da prepises...

Odgovori

Bariš

Opet ovaj Sugaris piše kako ne treba: - R16 JESTE bio hatchback, a ne 'više ovo nego ono'. Nije bio čak ni liftback poput kasnije Lagune. - Po 'čudnim' rešenjima poznatiji je Citroen u svakom smislu. Traction Avant je hatchback iz 30-ih. - R8/10 nisu posebni za svoje doba zbog motora pozadi u limuzinskoj karoseriji. Tada je više auta imalo taj aranžman. Hillman Imp je manje poznat primer, Škoda 1000 MB mnogo poznatiji, itd. ....Fiat 850 kao produžena verzija 'Fiće', takođe. - Motor sa 110 ks je bio 1,6 a ne 1,5. - Turbo dizel je verovatno bio najbrži dizel, a ne najbrži auto u klasi R18. Najbrži dizel je bio u Fuegu sigurno.

Odgovori

dalibor

Najudobniji auto koji sam vozio, imao je frisko zamenjene amortizere a vozio sam ih i pre i posle gomilu,

Odgovori