Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Alfa Romeo 33 - zašto ima detelinu s četiri lista

Alfa Romeo 33 - zašto ima detelinu s četiri lista
Postavljeno 15.08.2019. u 09:32
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Istorija kompanije Alfa Romeo poznaje oznaku 33 iz možda i najkultnijih poduhvata u vidu Tipo 33/2 i 33/3 Daytona, Le Mans, Sebring i drugih trkačkih varijacija, Tipo 33 Stradale kao verovatno najlepše Alfe i jednog od najlepših drumskih automobila ikad, ali i različitih dizajnerskih iteracija najpoznatijih dizajn studija.

Za neke možda neočekivano, ali povratak oznake 33 desio se 1983. godine putem malog fabričkog hečbeka ove kompanije koji je kroz dve serije od kojih je prvi imao i jedan restajling 1986. godine, pravljen sve do 1995. godine.

Tehnički i u praksi je ovo zapravo bila evolucija prethodnika Alfasud čiju su osnovu uz određene mehaničke modifikacije upotrebili za ovaj veoma uspešni model koji je prodat u preko milion primeraka.

Izvorni model sa fabričkom oznakom Typo 905 svetu je te 1983. predstavio hečbek sa petora vrata, dok su karavan inicijalno nazvan Giardinetta, a kasnije Sportwagon i verzija sa pogonom na sva četiri točka predstavljeni već naredne godine. Iza dizajna hečbeka stao je Ermanno Cressoni iz internog Centro Stile Alfa Romeo studija, dok je za karavan zaslužna čuvena Pinifarina.

Tridesettrojka je ubrzo postala cenjena za svoje spretno upravljanje i moćne bokser motore, ali je takođe bila na lošem glasu zbog nepouzdane elektronike i sklonosti ka koroziji što je u to vreme bila odlika velikog broja italijanskih vozila. Trebalo bi spomenuti da je ovaj model ujedno doneo i brojne inovacije za ovaj brend kao što su instrumenti table koji se pomeraju zajedno sa uspravno pomerivim volanom ili nizak nivo koeficijenta otora vazduha od 0.36.

Što se tiče motora, premijerno su predstavljeni 1.3 i 1.5 Quadrifoglio Oro (odnosno zlatna detelina). Oba motora su bili SOHC bokseri hranjeni putem karburatora sa duplim prigušivačem koji su zajedno sa petostepenim menjačem preuzeti sa Alfasuda.

Verzija sa 1.350 cc razvijala je 76 konja na 6.000 obrtaja dok je ona snažnija sa 1.490 kubika donela 85 konjskih snaga na 5.800 obrtaja. Za razliku od Alfasuda, peta brzina je ovde predstavljala overdrive opciju koja je najveću postignu brzinu u četvrtom stepenu prenosa samo oslobađala vožnje u visokim obrtajima.

Opcija sa pogonom na sva četiri točka 33 1.5 4x4 sklapana je u Torinu od strane Pininfarine i predstavljala je klasičan pogon na prednje točkove uz mogućnost manuelnog prelaska na 4x4 koristeći ručicu ispred menjača. Ova verzija je bila i vizuelno prepoznatljiva po farbi u dve boje, metalik crvena ili srebrna odvojena od crnog donjeg dela putem duplih tankih linija, dok je maska pratila boju karoserije.

Ovakve kombinacije važile su i za QO verziju koja je nosila srebrnu masku, farbu u dve nijanse, metalik boja gore odvojena od tamno braon donjeg dela koristeći smređu traku, a tu su bili i prozirni prednji migavci. I enterijer se razlikovao od standardne verzije pa su sedišta dobila kominaciju izgleda kože i platna, a volan i ručica menjača drvene detalje.

Još jedan prestižni primerak Quadrifoglio oznake bio je onaj sa zelenom detelinom sa četiri lista iliti čuveni Quadrifoglio Verde. Iako ni taj detalj koji po sujeverju donosi sreću nije pomogao boljkama ovog modela, jeste isprva doneo 1.5L bokser sa 105 konja sa Alfe Sprint QV koji je po fabričkim podacima dostizao konačnu brzinu od 185 km/h.

Ovaj QV je bio prepoznatljiv po specifičnoj maski hladnjaka, dodatnim plastičnim spojlerima ispod oba branika u boji karoserije, bočnim trepnama i sivim aluminijumskim felnama sa karakterističnim dizajnom od 8 rupa i niskoprofilnim gumama.

Boje su ovaj put bile rezervisane za Alfa crvenu ili metalik sivu, dok su sedišta unutar kabine dobila crnu kožu i sivo platno, kao i volan obložen kožom.

Nakon fejslifta 1986. godine unapređena je i QV verzija pre svega sa 1.712 cc motorom snage 118 konja i to pojačavanjem zapremine i snage prethodnog 1.5L motora. Da bi se lakše borio sa većom snagom, QV je opremljen ventilirajućim prednjim disk kočnicama, dok je izgled ostao na bazi prethodnog uz gubitak središnje sive linije.

S druge strane, QV je dobio nove felne, odbojnike vazduha na prednjih prozorima, izražajnije trepne i spojler na poklopcu prtljažnika. Kao i do sada, ne treba zaboraviti promene na enterijeru koji je u ovom slučaju takođe imao volan obložen kožom, crvene tepihe i sportska sediša u kombinaciji imitacije kože i platna dizajna šahovske table u sivoj, crnoj i crvenoj boji.

Prethodni pasus je sjajna uvertira za primerak Alfa Romeo 33 Quadrifoglio Verde koji smo pronašli skrivenog među našim oglasima. Ova retka Alfa, posebno za naše podneblje spakovana je sa 1.7L 8v agregatom sa duplim Weber karburatorima i po rečima vlasnika, nalazi se u veoma očuvanom stanju. Ovaj auto nosi i najjaču opremu za to vreme koja podrazumeva centralnu bravu, podešavanje volana po visini, spojlere sa rubovima, elektropodizače, itd.

Limarijski je dobra, odnosno nema truleži, motor je odličan, ne dimi i ne troši ulje, lako pali po bilo kojim uslovima i vuče odlično. Vlasnik takođe navodi da uz auto idu dva seta točkova, ovaj koji je na njoj sa originalnim 14" Speedline felnama, a tu su i 15" Canonice petokrake poznatije po modelu 75. Budući vlasnik i kupac može uz automobil da računa i na još jedan kompletan motor i menjač koji su u odličnom stanju, kao i još dosta delova koje je prodavac tokom godina skupljao za rezervu.

Uz opasku da je automobil koristio kao hobi auto i da će naredni vlasnik svakako biti neko od strane ljubitelja ove marke koji će ga voziti vikendima i na susrete klasičnih vozila, novom vlasniku želimo srećnu kupovinu!

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 25
Pregleda: 13303
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

STEVA

VECITI AUTO KAD GA IMAS VISE GA NEMOZES PRODATI

Odgovori

pasteta

Nije mi jasno to poredjenje VW i Alfa Romeo brenda iz komentara. Ovi sto vole Volksvagen naravno da nece ceniti alfine atribute. Jer je dijametralno suprotno od onoga sto predstavlja njihov Volksvagen . Isto tako obrnuto. Primer : Ko masta o sportskom automobilu. Imace u podsvesti Alfu . Zbog trkacke istorije. Zamisljas Juniorku ,155 dtm, wtcc ,btcc.. Ili npr Fandja i F1 . Crvena boja ,dizajn. Nece sigurno mastati o Ventu sive boje . Sa SDI agregatom. Onaj koji voli provereno vozilo masovno prisutno na putevima i da su delovi jako pristupacni. I jeftini (Topran , ITN ...) Da nema mudrolija oko trapa da nebi bilo glavobolje. Da deli platformu sa jos nekoliko modela . Da drzi cenu na trzistu. Takvog korisnika naravno da ne interesuje tamo neka Alfa. Ne drze cenu, skupi su delovi,kvarljive su , korozija ... Nesto je mit ,nesto je istina ,nesto je budalastina. Ima nas svakakvih.

Odgovori

Bojan Aleksic

Imaju Alfe svojih problema, kao i svi drugi automobili. Najveća je razlika u tome što su neki upotrebljivi, mogu da tegle kao magare i da rade kao traktor,bez emocija, dok neki izazivaju mnoštvo emocija i blagi osmeh tokom vožnje. Engleski automobili su imali mnoštvo mana i to u visokoj klasi ali svakako nisu bili dosadni.

Odgovori

alfa33_16v

imao sam 33 motor 1.7 16 v 92 god. sport model msm da je imala neki naziv imola.. kako je dobro isao taj auto, a prikovan za asfalt kao bolid a i zvuk je imala surov za ondasnje automobile. A da je bila potrosac jeste, i preko 15 litara ali taj auto jednostavno nije mogao normalno da se vozi..kvarova vecih nisam imao ali imala je tih bolesljivih sitnica i problema oko tog ubrizgavanja ali cim je popravite i provozate vrati vam se osmeh na lice

Odgovori

Bojan

Vozio ja golfa 1 nikad više u wv grupaciju potpao pod priču o wv automobilima sve je stvar ukusa i ko šta očekuje od automobila ako želite volovska kola preporučujem WV ako želite auto za uživanje u vožnji onda je to Alfa . Trenutno vozim 156 jtd 430000 km auto još uvek u vrhunskom stanju.

Odgovori

Вуковар

Obzirom da se već dve decenije bavim trgovinom automobilima i da je kroz moje ruke prošlo preko 1000 automobila, mogu samo konstatovati da je Alfa jedna velika nula od automobila. Kad je VW već spomenut, činjenica je da je VW godinama u samom vrhu kvaliteta i potražnje polovnjaka, a i cena je uvek na nivou za razliku od Alfe. Vozio sam automobile bukvalno svih proizvođača, Alfe nisu ništa boje od Fiata i Lančije sve je to isto žabarsko smeće. VW je ipak kralj međ automobilima, bez ljutnje alfinih fanova. Budimo realni.

Инжењер

VW као воловска кола, може али до неке мере. Ако ти треба ауто у који можеш пуно утоварити, купиш Ладу. Алфа, рецимо ова 33, колико сам упознат с тим моделом, корозија их мучи као и електрика.

Dmitro

Ne znam sta mi je smesnije, da li to sto se predstavlja kao "vozac", a ovamo vozi dizela JTD ili u narodu poznatiji kao "to prelazi pola miliona k'o od sale" ili sto pljuje (relativno) kvalitetniji i pozeljniji VW koji u sustini nije puno bolji.

Srxy

Svi komentarišete Alfe a niko ne pominje 1.7 16v.Ja sam bio ponosni vlasnik jedne takve,ko nije vozio takvu alfu nezna šta je prava alfa 33

Odgovori

brbulj

Srxy jbg nismo svi te srece da naletimo na tako jedinstveni primerak, tj da fabrika napravi primerak iskljucivo za nas, pa sta cemo kud cemo, vozimo vw. Ali, ponavljam ali iz neznanja!

Rile

Auto snova koji je retko ko održava o i kupovao novog a mane su joj što nije bila golf 2 i išla na lož ulje i mazut i što je bila puna elektronike

Odgovori

VLADO

Na nesreću bio sam vlasnik prelepe Alfe 33 godište 1992, generacije posle ove u tekstu. Kupovina ovog auta je bio jedan od lošijih poteza u životu.Osetljivi trapovi, kilometar sat je crkao na 50,000, podizači stakala čas rade čas ne... Potrošnja oko 15 litara u gradu - dva dvogrla karburatora. Plastika interijera se bukvalno raspada. U Italiji su je zvali auto sa 1000 mana. Užasno nekvalitetan auto !

Odgovori

Pasteta

Alfa 33 1992 godiste na karburatorima? Bice da nije bilo tako. Kupio si neku kantu prekucanu. Nisi imao vise ni prebijena dinara. Pa ni da platis pravog majstora da ti presteluje te duple dvogrle vebere. Nego si vozio tako i mlatio po kontrolnoj tabli dok je nisi urnisao i dok ti nije crkao brzinomer. Sve zbog potrosnje od 15l. Mislio si da ces da teras alfu a da ne ulazes. Eeeh kako si samo bio naivan. Srdacan pozdrav od racionalnog i savesnog vlasnika jedne stare Alfe.

Miki

Ja verujem da si imao 2 dvogrla. Ja sam imao 1.5 sa 2 dvogrla. Trebao je dobar majstor da to usteluje. Ono sto ovde niko nije napisao je da su 33 bile teske cca 900 kg. E sad, ako znate sta je 100KS u 900kg jasno vam je da to ide, i to dobro ide. A zvuk boksera je nesto posebno. Zvuk karburatora je nestonposebno. E onda, 2 dvogrla 105KS u 900kg, i kad je ne spustas ispod 4000 O/min, blago receno hitar auto. Da nije neki kvalitet nije. Da stavlja osmeh na lice, stavlja. Smejes se oko usiju. Lepa vremena.... Jednom sam je na 120 iz 4te, u krivini svukao u 3cu, kad se ote zadnji kraj, jedva sam je uhvatio u kontri. Jer je pala otprilike na 5000 obrtaja u tom momentu i tako ujela asfalt, a dupe prazno nema gde nego da od sile poleti. Od tih 900Kg, jedno 650 je bilo napred.

slavko popovic

imao, propatio.... zaboravio

Odgovori

alfa 33 53 000km

ja sam bio ponosni vlasnik alfe sa 53 000km i najlonima iz oglasa sto su pljuvali i govorili da je km nemoguca.ja sam odusevljen tim vozilom ,jedini razlog moje prodaje je bio taj sto sam uzeo noviji auto i ona mi je postala visak.ali ostala je u dobrim rukama tako da mi je drago sto je otisla kod kolekcionara.

Odgovori

Miki

Stanišiću provalili smo te, nisi je prodao zbog novijeg auta već zato što si klasičan preprodavac.

kole

Moj prijatelj iz mladosti je bio generalsko dete i tata mu kupi ovakvu crvenu Alfu. Jedne veceri smo u ovecem drustvu sedeli u jednom zemunskom restoranu i odlucimo da sa par auta promenimo lokal. Visoka i veoma zgodna devojka koja nije bila iz naseg drustva i do tog trenutka nije ni pogledala tog mog drugara je takodje posla sa nama, a kada je on prisao Alfi i otvorio vrata, ona se u trenutku stvori kraj suvozackih vrata uz komentar, "ja imam duge noge i moram napred". I onda mi neko prica o problemima sa elektronikom i korozijom. Ma koga briga za te nebitne stvari, ovaj auto je u to vreme bio momacki san i blago onome ko je imao tatu generala. Moj je bio zanatlija, pa sam sve u zivot morao da zaradim i kupim sam, uz velika zakasnjenja.

Odgovori

Grdan

A u dzepu 500din i moli boga da se jos malo ne upali lampica za corbu.

Pasteta

Fenomenalan opis. I realna slika kako je oduvek bilo sa Alfom i odlikasima ,koji su mogli da je priuste nove . I nas obicnih koji smo ih kupovali polovne. Vecina je naletala na lose i neadekvatno odrzavane primerke. Ostali su imali vise srece,pa su za malo para dobili odlicne automobile sa karakterom.

Marko

vozio alfe godinama,sve sto ustedim ona mi uzme dok se nisam ozenio,sada uzima zena.

Odgovori

Joca

Razvedi se pa opet kupi Alfu, ako ti žena nešto ostavi :)

branko

Joca.....bolje da te ne poslusa,zena ce manje da ga kosta od alfe-manje trosi i ne truli ne hvata je rdja

sart

u ovom slucaju bolje alfu, mozes da zakljucas da je drugi ne diraju.

fffaaa

Nije uvek problem samo autu, niti samo u ženi, nekad je problem u oba