Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Jaguar XJ6 - engleski gospodin, plemić među automobilima

Jaguar XJ6 - engleski gospodin, plemić među automobilima
Postavljeno 19.07.2019. u 09:33
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Bila je to 1968. godina kada je doskorašnji glavni dizajner Jaguara Ian Callum prvi put ugledao najnoviju Jaguar limuzinu koja je na njega ostavila neizbrisiv životni trag. Ujedno, to je bio i poslednji automobil ove marke dizajniran od strane osnivača Sir Williama Lyonsa.

Callum se poverio da u to vreme XJ6 nije smatran pravim Jaguarom obzirom na automobile koji su mu prethodnili, ali da je njegov dizajn bio toliko dobar da je u osnovi opstao decenijama. Čak je i njegov otac tada govorio da "to nije Jaguar", ali se Callum nije slagao jer se instant zaljubio u njega.

U junu ove godine Callum se sklonio sa funkcije koju je u Jaguaru držao od 1999. godine ali je i dalje prisutan kao bitan asistent. No ipak, dvadesetogodišnju karijeru i sve što je prethodilo unutar kompanije Jaguar, za Calluma je bilo indirektno inspirisano modelom XJ koji je dizajnerski uticao čak i na njihove moderne limuzine.

Izostanak retro uticaja na modernim limuzinama ove marke, Callum je objasnio time što William Lyons nije imao previše respekta za prošlost, pa ako je dizajn Jaguara mogao da se drastično menja od modela XK-120 iz 1948. godine, preko E-type modela iz 1961.i Mark 2 iz 1959. godine pa sve do prvog sportskog sedana XJ6 iz 1968. tako je i XJ iz 2010. opravdao kvantni skok u izgledu.

Prošle godine ova serija Jaguara proslavila je svoj pedeseti rođendan, ali vratimo se na početak. Prve verzije ovog modela te daleke 1968. su u tom jednom modelu nasledile sve prethodne Jaguarove limuzine i za početak dobile 4.2L redni šestak sa 246 konjskih snaga, uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem i sa nezavisnim vešanjem na sva četiri točka koji su nosili disk kočnice u standardnoj opremi. Takođe, dodatnu opremu su tada činili trostepeni automatik, elektro podizači prozora, grejač zadnjeg stakla, itd.

1973. godina donela je prve izmene koje su blago promenile estetiku auta, ali sa redizajnom branika koji mu je obezbedio poštovanje američkih sigurnosnih propisa koji su te godine pooštreni. Isti motor oslabljen je na 150 konjskih snaga zbog tadašnje krize sa gorivom, ali su zato u standardne opcije dodati pomenuti trostepeni automatik, klima uređaj, daljinsko zaključvanje, prozori na dugme, tintovana stakla, grejač zadnjeg stakla kao i gume za belim zidovima. Naredne godine pojavila se i prva produžena verzija ovog modela, a takođe su pravljeni i pod imenom Daimler.

Usledio je prvi masovno serijski proizvođeni sedan sa 12 cilindara nazvan XJ12 sa maksimalnom brzinom od 225 km/h i on je u to vreme predstavljao najbržu limuzinu na svetu. Takođe, bio je tu i XJ6 Coupe sa nadimkom "korporativni sportski automobil" koji je bio veoma popularan na severno-američkom kontinentu. Skraćenog krova obloženog vinilom i bez B stuba, ovaj kupe je nosio 4.2L šestak ili pomenuti 5.3L V-12.

Iako se XJ proizvodio i kasnije, zaustavićemo se na poslednjoj promeni koja je došla početkom osamdesetih, Seriji III. Iza te serije je stao čuveni studio Pininfarina i dodelio joj nešto viši krov sa većom šoferšajbnom i zadnjim prozorom uz nešto uže C stubove i izmenjene stop lampe. Redizajnirana je i prednja maska kao i ručke vrata u cilju modernizacije modela datim godinama. Unutar kabine je stigao AM/FM stereo kasetofon, a na raniju listu standardne opreme su dodati i retrovizori i šiber na struju, automatska klima, teleskopski volan, kožna sedišta i tempomat, dok se XJ12 varijanta od tada prodavala samo u Americi.

Zaustavili smo se na ovoj generaciji upravo iz razloga što smo jedan primerak Serije 3 napravljen 1984. godine pronašli među oglasima na našem sajtu. Prema onome što vidimo na oglasu, auto poseduje standardni redni šestak sa 4200 kubika i 170 konjskih snaga i pređenih 270.000 kilometara. Tabela oglasa nudi i širok spektar prateće opreme koja je bila standard za to vreme.

S druge strane, prodavac kaže da je automobil kompletno restauriran pre pet godina čemu u prilog govore i fotografije. Od tada je prešao samo 5.000 kilometara jer služi isključivo za uživanje u vožnji vikendom. Ukoliko kupac bude zainteresovan za detalje o restauraciji, čekaju ga fotografije koje su je ispratile kao i računi za sve delove koji su originalni i kupovani u Engleskoj, tačnije u Jaguar Heritage odseku.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 5
Pregleda: 13101
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Janja

Neki automobili su boom kada izadju, a neki i nakon 30-40 gopdina.. aJaguar u oba slucaja

Odgovori

miladin

Jaguar - marka za poštovanje. Enco Ferari je svojevremeno izjavio da je Jaguar E type najlepši auto na svetu. Godinama sam vozio XJ 12 serija III, auto za svaku pohvalu. Nažalost za vreme kada je Jaguar bio pod okriljem FORD-a marka je nazadovala. Na sreću pod okriljem indijske firme TATA marka se opet uzdiže ( F type, terenci, električni i drugo) zahvaljujući slobodi koju im je dao novi vlasnik. Nažalost izgubili su prepoznatljivost koja ih je krasila u ranijem perodu (što se dešava i drugim markama zbog zahteva aerodinamike i drugih) a pored toga uvek je bila velika antipropaganda od strane konkurencije ( u Nemačkoj na primer posebno se govorilo i u medijima: "nim zwei" odnosno "uzmi dva" jedan da voziš dok je drugi u servisu). Bez obzira na sve, jedan je JAGUAR, jedan i jedini. Nažalost, zaboravlja se da je Jaguar dugo vladao mnogim trkačkim stazama. Pravi Jaguar je sa šest cilindara ili dvanaest, odnosno dva puta šest (double six). Sada sam u varijanti S type 2,5.

Odgovori

rover

Zaista prelep auto

Odgovori

Djura

Jeriiiiii dizelllllll?

Odgovori

Dalibor

Jeste 1.6 obicni iz fauvea. Hahaha