Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Audija 80 Coupé quattro - kult slavnog pretka

Audija 80 Coupé quattro - kult slavnog pretka
Postavljeno 07.06.2019. u 10:04
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Audi 80 predstavlja koncept kompaktne limuzine koju je VW grupa proizvodila kroz četiri generacije, od 1966. do 1996. godine. U periodu između 1973. i 1986. godine delio je platformu sa Volkswagen Passatom i tada je bio dostupan samo kao sedan i karavan Avant.

Coupé verzija pristigla je sa modelom B2 i nju je dizajnirao Đorđeto Đuđaro, dok je kabriolet opcija nastala tek kroz poslednju iteraciju B4.

Severno-američki kontinent i Australija su ovaj automobil dobili kao Audi Fox ako računamo period između 1973. i 1979. godine, dok je od 1980. do 1987. godine u Americi zvanični naziv bio Audi 4000.

Tu je i Audi 90 koji je predstavljao pobošljano izdanje Audija 80, ali je u Americi svaki sedan B4 generacije nosio oznaku Audi 90. Što se fabričke nomenklature tiče, trebalo bi još spomenuti i da je verzija otvorenog krova tržištu predstavljana kao Audi Cabriolet. Nastavak B niza oznaka usledilo je putem modela A4 čiji je prvi model nosio oznaku B5.

Najznačajnija iteracija svih generacija Audija 80 zapravo dolazi preko B2 Coupé opcije od čije osnove i brojnih delova je quattro oznaka stvorila pravi sveti gral.

Izvedena iz italijanskog jezika gde označava reč "četiri", uvedena je da zabeleži pogon na sve točkove. Originalni Quattro oslovljava se i sa Ur-Quattro gde je Ur nemački prefiks za primarni, originalni, odnosno prvi od svoje vrste.

Zahvaljujući terenskom vozilu VW Iltis, jedan putnički automobil je dobio 4x4 pogon i tako postao prvi reli automobil koji je iskoristio mogućnost tadašnje promene pravila koja dozvoljavaju pogon na sva četiri točka.

Shvativši da su stvorili veliki kult kupea, Audi je to iskoristio nastavivši da ga proizvodi kroz svoju sledeću B3 generaciju. Ona je 1991. godine dobila temeljan fejslift i time fabrički ozanačena kao B4 (Typ 8C).

Promene su se ogledale u nešto dužoj osnovi, redizajniranom rezervoaru goriva i zadnjoj osovini, 15" točkovima, restilizovanim branicima u boji karoserije, prednjoj masci koja je integrisana u haubu kao i putem kvalitetnijih materijala koji su korišćeni u enterijeru. Tako je Audi 80 B4 ušao u segment luksuznijih automobila srednje kategorije koju su tada neprikosnoveno držali Mercedes-Benz i BMW.

Ako se osvrnemo na benzinske agregate, evropske verzije ovog modela su tada dobile redne četvorocilindrične motore, kao i od ranije poznate redne petocilindraše, ali i dva nova V6 motora zapremine 2.6L i 2.8L sa 150, odnosno 172 konjske snage.

Tu nije bio kraj prestižnim opcijama jer su za sam vrh palete dodati modeli S2 sa rednim turbocharged motorom sa 5 cilindara i 20 ventila od 2.2L i 230 konjskih snaga. Takođe, RS2 Avant je u saradnji sa Poršeom na isti redni 2.2L petak sa 20 ventila dobio mnogo više snage, odnosno čak 315 konja što ga danas čini ozbiljnim kolekcionarskim primerkom.

Sve ovo je uvertira za takođe jedan kolekcionarski komad koji smo pronašli na našim oglasima. Iako nije S2 ili RS2, ovaj Audi 80 B4 Coupé dolazi sa malopre spomenutim 2.6L V6 motorom sa 150 konjskih snaga! Auto se nalazi u beogradskoj opštini Vračar i to kako vlasnik tvrdi, u izvanrednom stanju, kako mehanički, tako i limarski.

Preko karoserije je sloj perla bele fabričke boje, a auto poseduje šiber i svu prateću opremu u koju ubrajamo i crna kožna sedišta uz solidan spisak dodatne opreme koju možete videti na stranici oglasa. Odjavljen je, odnosno nije registrovan, a kako vlasnik kaže i redovno je garažiran čemu duguje stanje u kom se nalazi. Moramo da priznamo da je ovaj model prilično redak danas, posebno za Srbiju, pa tako treba imati u vidu da ni cena nije previsoka iako se na prvi pogled tako čini.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 12
Pregleda: 11168
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

djani

PERFEKTAN AUTO. VLASNIK SAM ISTOG MODELA SAMO U CRNOJ BOJI

Odgovori

Djordje

Kanta zvana audi da je moralo i za obrtaljku da se doplati. Moj komsija svojevremeno imao b4 2.0 bez obrtaja motora. A ovaj je toliko luksuzan da ni klimu nema. Al bitna je kozura na 40stepeni da izgoris.

Odgovori

quattro svaki vikend

audi je najbolji spoj sportskog, luksuza, otmenosti, i imidza i samim tim je najbolji auto na svetu!

Odgovori

xxl <<>>

....naravno, posle Honde Accord

NR

Posedovao sam B3 Audi 90. 2.3 20V sa 170KS u sedan verziji. Kakva je to ala bila. I dan danas zalim zbog prodaje te masine. Trebala je da ostane u porodici dugo.

Mirko

Nista od toga, od svih automobila koji koketiraju sa sportom, Audi je najlosiji. Cak je i Mercedes bolji u voznji, a uopste ne koketira sa sportom. Honda je tek daleko od toga, izuzev onih Type R modela, ali to je prica za sebe, prakticno taj auto nema nikakve veze sa svim ostalim modelima.

Кузман

Od Audija nema bolji auto a ovaj iz oglasa vredi te pare kome treba jer će cena vremenom da mu raste.

Odgovori

Stefan

Audi kvadro

Odgovori

Lazar Todorovic

Vrh sveta je ovaj auto

Odgovori

Sax

Super autic. Samo, jos uvek nije kvalifikovan da ponese naziv oldtimer. Po definiciji oldtimer moze da bude samo vozilo starije od 30 godina.

Odgovori

Džo

Pa ovo možda i nije najpoželjniji motor, ali jeste svakako jeste quattro i jeste aždaja sveukupno gledano, kolekcionarsko stanje i jeste prava retkost u Srbiji naći ovaj model u ovom stanju, očuvanost i originalnost itd.. Napolju ih ima, ali tamo su cene ovakvih i preko 10 hiljada evra. Vlaskinu želim dobru prodaju i da kupac bude zaljubljenik u automobile

Odgovori

Dragan

Svi mi koji smo ziveli u tom dobu znamo da se ovakav automobil danas moze porediti sa neki tamo ferarijem ili tako nekim slicnim. Jednostavno ovo je bila pojava tih 90-ih kao i bmw serije 8. Isto tako ko je imao novu golf 3 taj je bio car, a da ne pricamo o ovom audiju koji i danas moze parirati nekim novim kolima. :)

Odgovori