Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Dijamant automobilske industrije - Mercedes-Benz S500 Coupé

Dijamant automobilske industrije - Mercedes-Benz S500 Coupé
Postavljeno 17.05.2019. u 09:19
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Mercedes-Benz W140 predstavljao je seriju prestižnih automobila ove marke proizvođenih od 1991. do 1998. godine. S-klasa koju je zvanično uspostavila serija W116, a zapravo istorijski seže mnogo dublje u Mercedesove korene, tada je kao i uvek donela brojna inovativna tehnička rešenja, ali i verzije sa V8 i V12 motorima koje su od ove generacije S klase napravile kultni model.

Prvi put na nekom automobilu

Lista pomenutih inovativnih rešenja je prilično dugačka ali vredi spomenuti ESP, ASR, bočne vazdušne jastuke, automatske brisače, asistenciju pri zatvaranju vrata i gepeka, ili pak grejanje kabine koje je po želji moglo da nastavi sa emitovanjem toplog vazduha i kada je motor isključen.

Zbog pomenutih, ali i mnogi drugih do tada neviđenih detalja, koji su u tom trenutku doneli kvantni skok na polju prateće opreme i prestižnih opcija, ova generacija Mercedesa se smatra inženjerski predimenzioniranom, te ne čudi da je kompanija tada izdvojila preko jedne milijarde dolara za razvoj.

Još jedna novina

Bez prethodne prakse, ova generacija S-klase donela je još jednu novinu - kupe verziju! Tako je nastala prva CL-klasa koja je vizuelno ispratila visok nivo elegancije robusnih linija limuzine, a sve na redizajniranoj W140 šasiji.

Da bi dodatno pomerili lestvicu prestiža koju je W140 uspostavio, dizajn ovog kupea poveren je čuvenom Bruno Saku, dizajneru koji je zlatnim slovima upisan u istoriju Mercedesa.

Iako je finalni izgled pomenutog kupea preciziran još 1988. godine, auto je sa proizvodne trake sišao tek 1992. odnosno godinu dana nakon premijere limuzine W140. Prva CL-klasa prodavala se na Starom kontintentu sve do 1998. dok je prodaja na Severno-američkom kontinentu trajala godinu dana duže.

Dizajn koji traje

Za taj period napravljeno je 26.022 kupea od ukupno 432.732 svih primeraka serije 140.

Spoljašnjost CL-klase nije se značajno menjala tokom godina, ali fabričke oznake jesu. Tako su isprva primerci sa V8 i V12 motorom nazivani 500SEC i 600SEC, a trebalo bi napomenuti da je ova drugopomenuta verzija predstavljala prvi V12 kupe koji je Mercedes ikada nudio.

Već 1993. godine V8 postaje S500 Coupé, dok je V12 opcija dobila naziv S600 Coupé.

Poslednje izmena u fabričkoj nomenklaturi je zapravo ustoličila naziv prve CL-klase jer su tokom 1996. godine, pomenute verzije motora dobile oznake CL500 i CL600. V12 sa M120 motorom ili AMG verzije čija zapremina je dostizala 7.3L svakako su bile najprestižnije u datom trenutku, međutim brojni automobilski novinari tog vremena imali su više reči hvale za M119 5.0L V8 koji ne samo da je bio lakši i upravljiviji, već i jedan od najboljih motora koje je Mercedes ikad napravio.

Retko se nađe u oglasima

Naši oglasi već neko vreme kriju upravo jedan S500 Coupé iz 1993. godine. Ovakav dijamant automobilske industrije nije čest gost na oglasnim stranicama, te smo odlučili da mu posvetimo ove redove. Dakle, radi se o V8 verziji kubikaže 5000 cm3 sa 320 konjskih snaga koji je do sada upisao 148.000 pređenih kilometara.

Odlično stanje spoljašnjosti i njegova crna boja dodatno podižu utisak moći koji ovaj auto donosi, a pogled kroz bočne prozore bez B stuba otkrivaju i crni kožni enterijer kome takođe ne možemo da nađemo značajnu zamerku.

Nije za svakog

Sedišta pokazuju blage naznake korišćenja ali je to zapravo veoma beznačajno jer svakako može da se istretira sredstvima za regeneraciju kože.

Prodavac se potrudio da navede spisak dodatne opreme koji ubraja servo volan, daljinsko zaključavanje, šiber, putni računar, elektro-podizače i retrovizore, grejanje sedišta koja su elektro podesiva, parking senzori, airbag za vozača i suvozača, ABS, ESP, ASR, Alarm, kodirani ključ, centralno zaključavanje, itd. Na ovu zaista impresivnu listu dodaje i da je auto redovno servisiran, garažiran, da je na njemu sve fabrički i originalno, kao i da svako dugme radi. Takođe navodi da uz auto daje još jedne felne sa gumama.

Registracija (koja traje do septembra tekuće godine), kao i održavanje ovakvog automobila nisu jeftini, ali vam zato ovakav automobil pruža nenadmašiv kvalitet i istrajnost koju vam retko koji automobil može pružiti, uključujući i novi Mercedes CL. I to sve za cenu novog automobila niže srednje klase!

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 12
Pregleda: 34540
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nikola

Moj prijatelj ima w140 s600 kupe i w140 s600L. Nisu na prodaju.

Odgovori

TheD

Moj prijatelj ima dve kuce tri zene i osam w140-ki .... zene su na prodaju :)

Nikola

Postovani urednici polovnih automobila, Zaista cenim Vas trud i rad u cilju formiranja jednog od najboljih srpskih sajtova za oglasavanje i prodaju Ovakvi propratni tekstovi Vas razlikuju od drugih oglasivaca cija je ideja samo da plasiraju robu. Ipak, uvek se pojavi tako neka osoba koja u svemu nadje manu i pogodan teren da ostavi neku, samo za njega, zanimljivu posalicu. Kada sam rekao da moj prijatelj ima dve w140 (kupe je bio u vlasnistvu Sijana, znamo kog), limuzinu je nabavio pre dve godine, zaista ne vidim cemu takvi bezobzirni komentari. Ne hvalim se tudjim, vec samo napominjem da takvi biseri automobilizma postoje, i da nisu na prodaju. Za komentatora koji ne ostavlja ime vec samo neke skracenice, zelim da porucim da moze dobiti fotografiju automobila i dovoljno je da ostavi broj telefona ili mejl, ako mu intelektualne sposobnosti dozvoljavaju. Veliki pozdrav za sajt PA.

Milan Mijatovic

Pre par godina u Mercedes servisu u Gornjem Milanovcu stoji jedan ovakav, teget metalik, ali v12 600. Gledao sam auto par puta ali niko nije znao ili mozda smeo da mi kaze ciji je i kako doci do vlasnika. I dan danas sam zainteresovan. O ovom automobilu je uzaludno trositi reci, vrhunska ladja.

Odgovori

Sava

Bravo za Inzenjera. Gledam na parkingu BMW,punta,daewo,Passat b6,I svima gume celave,a te iste imaju I zimi.Puna Srbija iskompleksirane sirotinje a za hleb nemaju.Zastava ima dusu I ne kvari se kao 5godina star be Passat.

Odgovori

MojBivsi

Moj bivsi auto. Auto sam prodao pre 4 godine za 5.000evra, sve najbolje

Odgovori

021

Mercedes-Benz C126 SEC (coupe) je ipak bio bolji i prodavanij automobil.

Odgovori

Инжењер

Кад сам видео ово, занемео сам. Ово нисам очекивао да постоји у Србији. Инжењерски гледано овај ауто је, како кажу: " Over engineered". Ја сам, хајд да кажем, фан S класе серије W140, што је по мени НАЈБОЉИ Мерцедес Бенц ИКАДА направљен. Квлаитетно израђен, до темеља тестиран и проверен, што мотори, каросерија, ослањање и остало. Ових 148 и кусур хиљада, то му је ето тек најлон скинуо са седишта, он то није ни осетио. Да имам толики новац, чак би му мало више платио него што тражи, купио би халу и конзервирао би ово возило. Иначе, возим Југо, можете замислити који би ово технолошки скок био за мене :) .Толико од мене, поз.

Odgovori

El. Ing. koji ne vozi Yugo

Uspešan si inžinjer a voziš Yugo.? Je li to neki patriotizam ili šta je po sredi?

Polovni Automobili

Podsmevanje nečijem materijalnom stanju je vrlo nisko. Ipak, pustili smo komentar.

Инжењер

@El. ing. koji ne vozi Yugo, Могу да купим неки "бољи" аутомобил из увоза, и то одмах сад, кешом да га платим без икаквог задуживања. Неке друге битније ствари финансирам, тако да ми улагање у кола не треба. Шта више, волим домаћа возила, имам Фићу поред Југа која је пројекат али тренутно замрзнут. Мени је аутомобил превозно средство и исти ми зарађује новац. Чисто да знаш, аутомобил је скроз исправан. А пуно вас је што имате скупљи аутомобил у јадном стању и који не можете одржавати а закопали сте се у кредите од 5+ година. Што је бесмислено. Поз.

DN

netacno... c126 je prvi kupe S klase ... al ajde sad ....

Odgovori