Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da traktoristi budu bezbedni u saobraćaju?

Kako da traktoristi budu bezbedni u saobraćaju?
Postavljeno 28.09.2023. u 21:23
Autor: Dragan Romčević

Ako ste traktorista, imate li žutu rotaciju kada noću vozite po putu? Ako nemate, rizikujete da se u vaš traktor ili prikolicu zakuca automobil koji se kreće 5 ili 6 puta većom brzinom od vas. Možda i više, pošto vozači po putevima van grada često voze i mnogo brže od dozvoljenih 80 km/h.

Statistika

Pet vozača traktora i jedan putnik u traktorskoj prikolici poginuli su od početka ove godine na putevima, prema podacima Uprave saobraćajne policije. Nažalost, to nisu svi poginuli, pošto je na šumskim putevima i njivama poginulo još devet osoba.

Koliko se zaista nezgoda sa traktorima desi svake godine teško je reći, pošto se nezgode bez povređenih ili sa lakše povređenima van javnih puteva uglavnom ne prijavljuju.

Podsetimo - traktorom je zabranjeno vući više od dva priključna vozila, u priključnom vozilu sme da bude najviše 5 osoba, a u tovarnom prostoru motokultivatora 3 osobe.

Zato, ovo su generalni saveti:

1)    Pre izlaska na put, obavezno proverite svu svetlosnu signalizaciju na traktoru, ali i na prikolici ili drugoj priključnoj mehanizaciji. Posebno je opasno kada se automobili kreću brzo, pa jedan zaslepi drugoga (često prepravljenim farovima koji opasno zaslepljuju), tako da ne uoče na vreme svetla prikolice ili traktora.

Nažalost, i dalje nije retkost da se naiđe na traktore sa neodgovarajućim svetlima, bilo prednjim, bilo zadnjim. Uz nepažljive vozače automobila koji voze brže nego što je dozvoljeno lako dođe do tragedije.

Čak i kada je traktor „osvetljen“ po svim propisima, neretko velike prikolice predstavljaju problem... Zato nije na odmet na zadnji deo prikolice staviti reflektujuće trake/nalepnice, sigurnosni trougao i slično.

2)    Očistite blato sa točkova pre izlaska na asfalt – to blato može da bude izuzetno opasno za druge vozače, i kada je vlažno i kada se osuši.

3)    Pažljivo kada se uključujete na glavni put sa njive – vi idete polako, auto ide brzo i lako dođe do udesa. Ovo je još jedan od razloga zašto bi trebalo imati žutu rotaciju.

Sa njom će vas uočiti na mnogo većoj udaljenosti i usporiće na vreme. Čak i ukoliko ne vide da je reč o traktoru koji izlazi sa njive,  možda će pomisliti da su neki radovi na putu, da je zatvoren put i slično. Ako je u pitanju kamion, još bolje – ranije će da vas uoči.

4)    Pažljivo kada skrećete – vozači automobila kada vide traktor počnu izdaleka da se spremaju da ga preteknu, što podrazumeva povećanje brzine. Zato traktorista mora da obrati pažnju na to šta se dešava iza njega i da na vreme signalizira ostalima da skreće kako ne bi došlo do kontakta (sudara) u drugoj traci.

5)    Izbegavajte alkohol – neki vozači traktora smatraju da zbog nekoliko piva ili čašica rakije neće predstavljati opasnost na putu pošto se traktor sporo kreće, naročito ako se vozi samo nekim zabačenim putevima bez mnogo saobraćaja.

Međutim, ne zaboravite da ako dođe do nezgode čak i tuđom krivicom, policija će proveravati sve koji su učestvovali u nezgodi, što znači i vas, pa pored kazne zbog vožnje u alkohlisanom stanju možete da se nađete u mnogo ozbiljnijem problemu, naročito ako je došlo do težih fizičkih povreda ili fatalnog ishoda.

Takođe je veća šansa da iako niste vi krivi za nezgodu, da zbog vaše alkoholisanosti ipak na kraju dođe do podeljene krivice ili da se vi proglasite za krivca. Podsetimo se da u tom slučaju neće važiti obavezno osiguranje vašeg traktora, pa ćete morati svu štetu na drugom vozilu da platite sami, isto kao i razne moguće troškove ukoliko je bilo povređenih.

6)    Plug, tanjirača i ostalo što viri previše van gabarita traktora – budite pažljivi kada vozite sa montiranom opremom i mehanizacijom koja je šira od traktora, pošto postoji šansa da zakačite vozilo iz drugog smera, biciklistu ili pešaka u vašoj traci i slično. Trenutak nepažnje ili loša procena lako mogu da dovedu do tragedije.

7)    Pazite na bicikliste – u seoskim sredinama često ima mnogo biciklista, pa na njih obraćajte posebnu pažnju. Obilazite (pretičite) ih „u širokom luku“. Naročito pažljivi budite noću van naselja, pošto malo biciklista ima odgovarajuće osvetljenje.

Takođe budite izuzetno pažljivi ispred svake raskrsnice, pošto biciklista na kojeg nailazite u istoj traci i koji vozi uz desnu ivicu puta može iznenada i bez najave da odluči da skrene levo na raskrsnici, odnosno da bukvalno izleti ispred vas. Kako posle vi na sudu da dokažete da je on iznenada i bez najave izleteo ispred vas

8)    Ne pretovarajte prikolicu – nije retka slika prikolice koja je očigledno pretovarena, pošto mnogi žele da sa što manje putovanja završe posao. Međutim, tako se takođe povećava šansa da dođe do problema iz više razloga.

Na primer, ispadanje repe sa pretovarene prikolice, nakon čega vozač automobila iza prikolice ili naleti na repu pa dođe do oštećenja na automobilu ili refleksno pretera u „manevru izbegavanja“ pa izgubi kontrolu nad vozilom, uđe u suprotnu traku kojom taman nailazi drugo vozilo, itd.

9)    Proverite da li je prikolica dobro zakačena i da li je ispravno sve što obezbeđuje sigurnu vuču prikolice. Možda ova tema nekome deluje banalno, ali postoje primeri da se tragedije zbog otkačivanja prikolice dešavaju.

10)    Potrudite se da traktor bude što ispravniji – naročito kada su u pitanju kočnice, gume, propisan pritisak vazduha u gumama, upravljački sistem.

11)    Prevrtanje traktora – pod najvećim rizikom su traktoristi u brdoviti predelima, naročito kada vuku prikolicu, pošto iako je traktor stabilan, prikolica koja je pretovarena ili je teret loše raspoređen može da se prevrne i da za sobom povuče i traktor. Naravno, postoji još mnogo uzroka zbog kojih može da dođe do prevrtanja.

12)    Stariji traktori – kabina ili ram. Ukoliko imate stariji traktor i još uvek niste montirali kabinu ili zaštitni ram, savetujemo da to uradite što pre. Naravno, njihova najveća uloga je zaštita vozača prilikom prevrtanja, ali kabina štiti i od mnogo drugih stvari, kao što su vetar, kiša, sunce i grad, insekti, grane...

Kazne

Daćemo samo nekoliko primera. Zakon kaže: „Učesnik u saobraćaju je dužan da, bez odlaganja, sa puta ukloni predmet, odnosno materiju koja se na kolovozu našla njegovim činjenjem, kao i predmet, odnosno materiju koja potiče sa vozila kojim upravlja.“

Dakle, ako vozač traktora nanese blato na put ili iz prikolice nešto ispadne i on to ne ukloni, kazna je 10.000 dinara. Ukoliko dođe do nekog ozbiljnijeg incidenta koji vozač traktora nije u stanju da „sanira“, dužan je da odmah obavesti policiju – u suprotnom, kazna je 3.000 dinara.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 3758
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Кумче

Колико они убију и унесреће људи у саобраћају?

Odgovori

Dzordz

Mozda da ugrade led svetlo za zadnju tablicu, i onda 3000m iza moraju da te vide...