Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Žalite se da vam motocikl slabo koči?

Žalite se da vam motocikl slabo koči?
Postavljeno 31.08.2023. u 12:09
Autor: Aleksandar Stojanović

Moj motocikl ima slabe kočnice. Imam sunđerast osećaj na ručici. Dešava mi se da „propada“ kočnica. Mogu li da poboljšam postojeće kočnice?

To su česta pitanja i konstatacije u krugu motociklista. Stoga se u ovom tekstu bavimo održavanjem, odnosno servisiranjem kočnica i eventualnim modifikacijama kako bi imali što efikasniji kočioni sistem.

Kako ti propada kočioni sistem na motoru a da to i ne znaš?

Kočioni sistem motocikla u retkim slučajevima ima jasno vidljiv kvar koji bi doveo do otkaza kočnice. Neodržavan, odnosno zapušten kočioni sistem postepeno gubi na svojoj efikasnosti. Tokom svakodnevne upotrebe, motociklista ne primećuje i nesvesno se adaptira na lošije kočenje.

Može biti da motocikl zapravo nema loše kočnice, već su iste „zrele“ za servisiranje.

Prva stavka je kočiono ulje koje ti se pretvorilo u mulj

Sunđerast osećaj na ručici, propadanje ručice, najčešće se može pripisati kočionom ulju.

Kočiono ulje je higroskopno, narodski - upija vlagu. Odakle vlaga u hermetički zatvorenom sistemu? Usled kondezacije. Ulje se tokom kočenja naglo zagreva, pa se hladi i tako svaki put kada koristite kočnicu, a koristite je stalno.

Upravo vlaga u kočionom sistemu stvara taj „sunđerasti“ osećaj i loše doziranje kočnice. U ekstremnim slučajevima kod intezivne upotrebe kočnica, ta vlaga prokuva što dovodi do propadanja kočnice.

Da je ulje loše, videćete na prozorčetu rezervoara. Ima mutnu boju a ponekada i skramu nalik majonezu.

Zamena kočionog ulja na maksimalno dve godine je osnovna i obavezna stavka ukoliko želite dobru kočnicu.

Zavisnost ABS sistema od kočionog ulja

Stanje kočionog ulja, utiče na pouzdanost ABS sistema. Redovnom zamenom smanjujete šansu otkaza sistema, odnosno ABS modula koji čak i polovan može biti skup.

Koje ulje da kupim?

Motocikli uglavnom koriste DOT4 ulje. Oznaku možete videti na poklopcu kočionog rezervoara i ona vam je primarni kriterijum za izbor ulja.

Ne morate da kupujete navodna kočiona ulja za motocikle. To je isto ulje kao i za automobile i nema potrebe da plaćate „moto taksu“. Bar kada su u pitanju motocikli koje ne koristimo takmičarski.

Dovoljno je pakovanje od 0.25 ili 0.5 litara. Ako se dvoumite, kupite ono ulje koje ima najveću iskazanu temperaturu suvog i mokrog ključanja.

Stara kočiona creva

Kočiono crevo mora da se izbori sa pritiskom koje stvara glavni kočioni cilindar. To funkcioniše tako što povlačenjem ručice kočnice, stvaramo pritisak koje ulje prenosi na kočione cilindre. Creva mogu da pate od dva problema. Pucanje pod pritiskom tokom kočenja ili naduvavanje. Sve uglavnom zbog starosti jer creva nisu nešto što se menja preventivno.

Pucanje znači gubitak pritiska i otkaz kočnice. Naduvavanje stvara sunđerast osećaj i utiče na preciznost doziranja kočnice. Zato što se deo pritiska gubi na širenju creva. Vratićemo se na rešenje ovog problema u nastavku teksta.

Loše stanje kočionih klješta

Kočiona klješta imaju cilindre i klipove. Njih ne možete videti spolja. Kočiono ulje „gura“ klipove koji potiskuju pločice na disk.

Klješta mogu imati jedan, dva, četiri ili šest kočionih klipova. Svi klipovi, moraju da imaju nesmetan hod. Ukoliko to nije tako, može se desiti da umesto četiri klipa, jedan zaglavljuje. U tom slučaju nemamo dobru distrubiciju sile na kočionu pločicu. Ako nam rade tri klipa od četiri, tu smo izgubili deo potencijalne kočione sile.

Kako da popravim klješta?

Ne nasedajte na priču razrađivanja kočionog cilindra. To je kratkoročno rešenje. Zaglavljivanje kočionog cilindra je posledica propalih i naduvenih gumica cilindara, prljavštine na samom cilindru ili korozija istog.

Rešenje je remont kočionih klješta, pod kojim se podrazumeva čišćenje i ugradnja novih gumica cilindara. U nekim slučajevima i zamena kočionih cilindara ako su oštećeni usled korozije.

Izbor i stanje kočionih pločica

Stanje pločica možete utvrditi vizuelnim pregledom bez demontiranja klješta. Pločice obično imaju zarez koji dokle god je vidljiv znači da pločica poseduje dovoljnu debljinu.

Postoji nekoliko smeša kočionih obloga i od njih u mnogome zavisi kako će vam motocikl kočiti.  Izbor smeše pre svega zavisi od načina upotrebe motocikla. Time ćemo se baviti u zasebnom tekstu, ali daćemo van generalne smernice:

  • SinterovaneZa srednje i teže motocikle koji se koriste svakodnevno u gradskoj i vangradskoj vožnji
     
  • Polu sinterovaneBlaža i manje agresivna varijanta sinterovanih pločica za manje zahtevnu upotrebu
     
  • Karbon / keramičke Namenjene za upotrebu na stazi
     
  • OrganskeZa skutere i manje motocikle koji se koriste po gradu

Upamtite, džabe nove i skupe pločice u klještima koja su zrela za remont ili ako ste izabrali pogrešnu smešu. Na primer, karbon keramičke pločice koje su za stazu nisu dobar izbor za grad. One imaju agresivan „ujed“ i traže određenu temperaturu da bi bile efikasne. Tu temperaturu ne možete ostvariti u gradskim uslovima.

Modifkacije i unapređivanje kočionog sistema

Postoje stariji motocikli i pojedini modeli koji zaista imaju slabiji kočioni sistem. Postoji više opcija da na bezbedan i relativno jeftin način modifikujete kočnice.

  • Ugradnja pancirnih kočionih creva. Pancirna creva se ne naduvaju u tolikoj meri pa ćete sa njima imati mnogo bolji osećaj na ručici kočnice. Sa pancirnim crevima eliminišemo onaj sunđerasti osećaj koji smo pominjali.
     
  • Promena kočionih klješta je takođe opcija. Neretko se desi da postojeća klješta možete zameniti jačim „šraf na šraf“. Za popularnije modele, postoje čak i adapteri koji vam omogućavaju da montirate specifična klješta. Na primer, četvoroklipna umesto postojećih dvoklipnih.

Pored tih lakših modifikacija tu su i opcije kupovine drugih glavnih kočionih cilindara i klješta visokih specifikacija, itd. To je već domen skupih modifikacija.

Često pitanje je da li možete ugraditi ABS na motociklu koji ga fabrički nije imao. Odgovor je ne.

Savet je da, pre nego što okrivite kočioni sistem da je slab, prvo ga servisirajte, pa onda donesite odluku o modifikacijama.

Preuzmite odgovornost za kočenje

Više puta kroz prethodne tekstove smo pominjali koliko je bitna veština kočenja. Možete biti vlasnik vrhunskih kočnica, ali sve je uzalud ako niste savladali kočenje motociklom. Mnogi motociklisti usled nedostatka veštine ne koriste pun potencijal kočnica. Da zaključimo da je za efikasno kočenje motociklom potrebno:

  • Na prvom mestu trening i znanje
  • Na drugom mestu ispravan i održavan kočioni sistem

Sve ostalo dodajte na treće, četvrto ili peto mesto.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 1785
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.