Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Tajne brzog i bezbednog preticanja

Tajne brzog i bezbednog preticanja
Postavljeno 28.06.2022. u 23:01
Autor: Dragan Romčević

Veliki broj najtežih saobraćajnih nesreća izazvano je nepropisnim preticanjem ili pogrešnom procenom vozača – što zbog neiskustva, što zbog preterane samouverenosti, što zbog kombinacije raznih faktora.

Šta je najvažnije za brzo i bezbedno preticanje? Jednostavno:

a)   Obavite preticanje što je brže moguće, zato što želite da provedete što manje vremena u suprotnoj traci.

b)   Ako niste 100% sigurni da možete da obavite preticanje bezbedno, sačekajte priliku kada to bude moguće.

Nema potrebe da se bilo kome dokazujete.

Čak i ukoliko ste započeli preticanje i uočite vozilo iz suprotnog smera koje se suviše brzo približava, odustanite od preticanja i vratite se u svoju traku iza vozila koje ste planirali da preteknete.

c)   Ignorišite nagovaranje saputnika da vozite brže i agresivnije - ovo naročito važi za mlađe vozače, koje saputnici nagovaraju da voze brzo i pretiču u situacijama kada je to opasno.

Ukoliko spadate u ovu grupu, uvek imajte u vidu da saputnici neće plaćati štetu ukoliko dođe do udesa, neće izgubiti dozvolu, neće ići u zatvor, itd. Sve posledice i kazne idu vama – ne njima.

d)   Naučite na vreme kako se ponaša vaš auto pri visokim brzinama. VAŽNO - ne krećite na letovanje ako pre toga niste bar nekoliko puta vozili po autoputu na iole dužim distancama i pri višim brzinama, do zakonskog ograničenja.

e)   Pritisnite papučicu gasa bez straha da će nešto da eksplodira!

Motor automobila može da izdrži visoke obrtaje, a ukoliko želite bezbedno da pretičete kamione, šlepere i autobuse, moraćete da poterate motor u visoke obrtaje bez obzira da li je u pitanju benzinac ili dizelaš.

Veoma je važno da savladate mentalnu blokadu po pitanju „forsiranja“ motora u visoke obrtaje – ukoliko je imate, naravno. Budite sigurni da motoru ništa neće biti ako ga doterate na primer do:

     1) atmosferskog benzinca (bez turbo punjača) do 6.500 o/min
     2) turbo benzinca do 5.000 o/min (mnogi trpe i znatno više)
     3) dizelaša do 4.000 o/min (neki trpe i više)

f)   Svaki trenutak koji provedete u levoj traci prilikom preticanja predstavlja rizik. Zato prestanite da se plašite da poterate motor u visoke obrtaje!

A kada obavljate rizično preticanje slobodno uterajte kazaljku obrtomera u crveno! Nema razloga da se plašite da li će da eksplodira motor, turbina ili nešto treće - ništa neće da eksplodira ukoliko je motor u iole dobrom stanju.

Možda je zato dobra ideja da na vreme probate da doterate obrtomer do crvenog polja kako biste osetili i čuli svoj auto u tom stanju kada pruža svoj maksimum.

g)   Preticanje ne može da se nauči iz knjige ili na osnovu saveta ili u auto školi - morate prvo da steknete bar minimalno iskustvo u iole ozbiljnijoj vožnji, pa da zatim vežbate preticanje i to pri što nižim brzinama iz očiglednih razloga.

h)   Uvek imajte u vidu da vozač kojeg pretičete može da uradi nešto neočekivano. Da snažno prikoči, počne da skreće bez davanja migavca i slično.

i)   Od presudnog je značaja da znate kako ubrzava vaš auto - ne samo iz mesta, nego i kakva su mu međuubrzanja.

Na primer, idete 50 km/h u 4. brzini. Pritisnite oštro gas. Onda isto to uradite u 3. brzini. Videćete razliku.

Automobil znatno jače „povlači“. Imajte u vidu da svaki motor ima svoj „karakter“ – u zavisnosti od toga da li je dizelaš, atmosferski benzinac, turbo benzinac, kako razvija snagu i obrtni moment, kakvi su prenosni odnosi u menjaču...

j)   Morate da budete dobro upoznati sa kočnicama na vašem autu. Oštro preticanje često zahteva i oštro usporavanje, naročito kada se nađete iza većeg broja traktora ili kombajna, pa morate da pretičete jedno po jedno vozilo, a imate gust saobraćaj iz suprotnog smera.

k)   ABS - upoznajte se dobro kako se auto ponaša kada se aktivira ABS prilikom kočenja, pošto on može ozbiljno da iznenadi vozača koji nije upoznat sa načinom njegovog rada zbog pulsiranja papučice kočnice i buke koja može da uplaši vozača.

Savetujemo da pročitate ovaj tekst:   Kako radi ABS i zbog čega je važan?

l)   Ne zaboravite da je vaš auto znatno teži kada npr. idete na letovanje - mnogo prtljaga, putnici, pun rezervoar...

Kada se sve sabere, vaš auto može da bude teži 300-400 kg nego inače. Pa još ako je upaljen klima uređaj koji oduzima snagu motoru, vaš auto će ubrzavati neopisivo slabije u odnosu na svakodnevne situacije na koje ste navikli.

m)   Davanje migavca prilikom preticanja je ekstremno važno. Kao prvo, vozač iza vas će shvatiti da planirate preticanje i neće krenuti da pretiče i vas i kamion/auto ispred vas.

Kao drugo, vozač kojeg pretičete možda vidi u retrovizoru da krećete u preticanje, pa će možda da se pomeri malo udesno, neće ubrzavati ili će možda za nijansu popustiti gas.

n)   Nipošto ne pretičite kolonu. Po našem zakonu kolona je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću i pritom između njih ne može bez ometanja ući drugo vozilo. Dakle, dva vozila istovremeno možete da preteknete, ali preticanje tri vozila je već problematično u svakom smislu.

o)   Zabranjeno je preticanje u tunelu, preticanje vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi, vozila koje se zaustavilo ili se zaustavlja da propusti pešake na pešačkom prelazu, na prelazu preko železničke ili tramvajske pruge.

Naravno, ne treba ni pominjati da je zabranjeno preticanje ispred nepregledne krivine ili u samoj krivini, na početku prevoja ili na samom prevoju, ometanje ili ugrožavanje ostalih učesnika u saobraćaju…

Zaključak

Greške prilikom preticanja čine svi - jedni zbog manjka iskustva, drugi zbog viška samopouzdanja.

Ali posledice su neumoljive i ne interesuje ih starost ili iskustvo vozača i žrtve.

Posledice su tu za sva vremena.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 6
Pregleda: 37025
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Veljko

Sve je receno za normalnog i pametnog vozaca!! Za ove druge to ne vazi i zato toliko nesreca!

Odgovori

Siniša

Lijepo opisano... ako je odličan vozač i odlično održavano vozilo svaka aktivnost na putu je bez rizika uz poštovanje pravila: SNAGA BEZ KONTROLE NE ZNAČI NIŠTA KAO I NIKAD NEĆETE BITI SVJESNI KOLIKO BRZO IDETE DOK NE BUDETE MORALI BRZO DA STANETE!!!

Odgovori

Stefan

Brzo i bezbedno preticanje ukratko: Treba ti motor od najmanje 150 konja (poželjno 200 ks)

Odgovori

Milan

Znaci svaki malo veći kamion (200 KS) U stvari je jedino bitno koliko mozete da napravite razliku u brzini u odnosu na preticano vozilo a u dužini puta koje imamo do dolaska vozila iz suprotnog smjera. Vidjeli smo koliko može biti iritantno kad kamion Pretice kamion na autoputu a razlika u brzini mala

Drasko

Los si vozac ako ti treba 200ks da pretices. Dobar vozac sa 70ks do 100 na sat skida redom. Dobro odrzavan auto sa 100ks je taman za magistralu, sve vise od toga nema nikakav dodatan efekat. Najvaznije je da u glavi imas kocnicu i strpljenje i stizes svuda uvek.

Crni Djordje

@Drasko - pa i los vozac mora da pretice, kako ce inace da nauci? A cak dobar vozac sigurno ne voli da pretice sa 70 KS i to narocito do brzine od 100 km/h. Malo si preterao. Mozda je 70 KS dovoljno u nekom autu koji je tezak kao Yugo, tipa Saxo i 106-ica, ali sve preko toga je mučenje. Naravno da nije isto da li je auto benzinac atmosferski ili benzinac sa turbo punjačem pošto mu od toga zavisi koliki obrtni moment ima i na koliko obrtaja, ili je dizel. Nadam se da si svestan kako funkcionise kriva razvoja snage i obrtnog momenta? Dakle, ti nemas u svakom trenutku na raspolaganju svih 70 ili 100 konja, nego moras da dodjes do npr. 6.500 obrtaja kod atmosferskog benzinca ili 4.000 kod dizelasa da bi dobio maksimalnu snagu. Bukvalno kazaljku obrtomera moras da doteras do crvenog. Zato je bolje imati vise konja - lakse vozis i ne moras da izvlacis visoke obrtaje kao na trkama.