Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Pomoć na putu – kako izabrati najbolji paket, tj. ponudu?

Pomoć na putu – kako izabrati najbolji paket, tj. ponudu?
Postavljeno 16.06.2022. u 13:39
Autor: Dragan Romčević

Nije lako izabrati „najbolji“ paket pomoći na putu, naročito kada je inostranstvo u pitanju.

Konačan odgovor na pitanje šta se najviše isplati ne možemo da vam damo, ali zato možemo razne savete kako da izbegnete uobičajene greške i na koje detalje da obratite posebnu pažnju.

1)    Svi paketi pomoći na putu NISU „skoro isti“ – ovo je ozbiljna zabluda – postoje velike i značajne razlike!

2)    Ne uplaćujte danas za sutra - kod većine pomoć na putu počinje da važi tek nakon 3 ili 4 dana, pa je najbolje da ovo proverite na vreme.

Proverite telefonom ili pitajte u poslovnici – od trenutka kada uplatite, online (preko Interneta) ili uplatnicom, kada će tačno biti aktiviran vaš paket „pomoć na putu“.

Ovo je od presudne važnosti ako uplaćujete neposredno pred putovanje – kakva je svrha da uplaćujete „pomoć na putu“ samo za povratak i za malo vožnje po inostranstvu?

3)    Proverite ograničenje kilometraže za šlepovanje -  ova stavka može da se razlikuje drastično, tako da pre potpisivanja proverite šta vam najviše odgovara.

Nije isto za Srbiju i za inostranstvo, a mogu da postoje i drugi uslovi, kao na primer – do prvog servisa umesto tamo gde vi želite. Uslovi mogu da se razlikuju i u zavisnosti od toga da li je reč o kvaru ili saobraćajnoj nezgodi.

4)    Ne oslanjajte se previše na „popravku na licu mesta“ – zvuči sjajno ideja da dođu majstori i da vam poprave auto negde pored puta, ali to ne funkcioniše baš tako.

To se u stvari odnosi na popravku manjih kvarova i na manje intervencije.

Pritom su te popravke i intervencije ograničene i novčano i „fizički“, a ponekad i vremenski, tako da proverite kakve popravke možete da očekujete.

Obično podrazumevaju manju intervenciju koja ne zahteva specijalan alat ili kanal i ne traje duže od jednog sata. Na primer, zamena točka, osigurača, sijalice, ispražnjen akumulator…

5)    Da li vlasnik automobila mora da bude prisutan? – uglavnom ne mora, ali proverite za svaki slučaj!

Kod većine osiguravajućih kuća „pomoć na putu“ vezuje se za automobil, tako da nema veze ko ga vozi u trenutku kada dođe do problema.

Međutim, kod nekih „pomoć na putu“ važi samo ako se u vozilu nalaze vlasnik ILI članovi porodice – ali tu spadaju samo supružnik i deca sa istom adresom prebivališta, ne i drugi članovi porodice u istom domaćinstvu.

U jednom slučaju paket pomoći na putu veže se za fizičko lice kao korisnika paketa, a ne za vozilo. To znači da možete da kupite ovaj paket za sebe i da on važi bez obzira koji auto vozite.

6)    Za teška vozila nema šlepa – ukoliko ste vlasnik nekog velikog SUV-a (džipa) čija je ukupna masa vozila i tereta preko 2.5 tone, može da vam se odbije šlepovanje u slučaju kvara ili udesa. Zato proverite i ovu stavku pre potpisivanja ugovora.

Ova stavka nekim vozačima može da bude problematična, pošto su veći SUV-ovi uglavnom prilično teški, a kada se doda i teret, ta granica se veoma lako probija.

7)    Isključivo ovlašćeni servis?! – da, u nekim slučajevima kada se auto pokvari, transportuje se isključivo u ovlašćeni servis, bez obzira da li je reč o Srbiji ili inostranstvu i pritom je nevažna starost vozila.

Po zvaničnoj definiciji jedne osiguravajuće kuće, ovlašćeni servis je: „pravno lice koje je proizvođač drumskog vozila ovlastio da vrši servis/popravku drumskog vozila za koje je zaključeno osiguranje u skladu sa ovim uslovima“.

Dakle, u slučaju kvara vaše vozilo se transportuje u ovlašćeni servis. Nije nam poznato kakve su alternative ako ovlašćeni servis ne postoji ili postoji negde zaista daleko. Moraćete sami da proverite šta se dešava u takvim slučajevima

8)    Pročitajte pažljivo sve uslove – pažljivim čitanjem možete sebe da poštedite raznih neprijatnosti i velikih troškova.

Dokument sa svim uslovima možete da nađete na internet sajtu gotovo svake osiguravajuće kuće, saveza ili kompanije koja se bavi uslugama pomoći na putu.

Ako vam nešto nije 100% jasno – pozovite osiguravajuću kuću, savez ili kompaniju i pitajte detaljno šta konkretno i pod kojim uslovima određena usluga podrazumeva i KOJA OGRANIČENJA postoje.

Mogu da postoje razna ograničenja koja možete da pročitate jedino u tom posebnom dokumentu.

Zaključak

Ako idete u inostranstvo, ne čekajte poslednji čas da kupite pomoć na putu.

Svaka ponuda ima svoje prednosti i mane. Niža cena u odnosu na konkurenciju može da bude opasna „zamka“.

Treba staviti sve „na papir“ i zatim upoređivati uslove i cene. To treba raditi paralelno sa čitanjem „sitnih slova“ – tj. dokumenta u kojem su detaljno navedeni svi uslovi.

Ne ustručavajte se da zovete telefonom i da tražite pojašnjenje nekih uslova.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 17
Pregleda: 9246
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Agonija

Uzasno iskustvo sa Vozzi u Italiji. Grad koji je padao nam je unistio auto, nije bio u voznom stanju. Pomogli nam nisu, a bili smo sa dvoje male dece. Sami smo morali da organizujemo slep, nabacili na kasko refundaciju i nisu cak hteli ni razliku koju gubimo preko kasko osiguranja, koju smo platili da vrate. Cekali 3 nedelje zvali vise puta za refundaciju, samo dobili refundaciju po 50 EUR po coveku za spestaj za dodatnu noc. Bruka i sramota kako rade. Nikako ne preporucujemo za medjunarodna putovanja, ima jos komentara po forumima, isto osteceni kao mi.

Odgovori

Dragan Kg

Koristio vozzi osiguranje imao kvar, stigli brzo odšlepali sve po protokolu ok.. Sada su izmenili uslove razmišljam se šta da uzmem zbog kilometraže u srbiji. Za ove pohvala

Odgovori

Milenko

Clan sam amc cluba vec 4 godine,prvi put su mi zatrebali prosle godine u Crnoj Gori kad mi je crkao motor na auto putu,vozilo je vraceno bez doplate u Bg.Ja sam zadovoljan uslugom,sigurno ih necu menjati

Odgovori

Florka1.6

Bežite što dalje od ATLASA kradu i mute račune da naduvaju cenu. Koga god pitate svi kažu da su sve gori i gori...

Odgovori

Sava

Nisi Gorčilo pročitao ugovor; Amss šlepa besplatno do 140 km, od čega se podrazumeva da je 70 udaljena tačka na kojoj ste vi, ostatak kilometraže doplaćujete po njihovom cenovniku, itd...prvo se raspitate i uslovima, nema podle kukanja, meni stao auto 35 km od Beograda, došli odmah u roku od sat vremena, i odšlepali auto u servis koji sam ja hteo. I Atlas je dobar ali je malo skuplji od Tesle.

Odgovori

Dragan

AMC i AMSS su dve različite firme.

Gorčilo

Licno prevaren od AMC-a, automobil stao 150km od Beograda, odmah sam ih zvao poslali sluzbu, doslepali mi auto u servis, ali posto nije radio servis gurnuli me da spavam, ja u soku, ajde reko sutra ce popraviti, kad ono sutra trazili za popravku skoro 300€ u servisu i odbili da plate, da se razumemo to je otklonjeno sa 70eura, dakle ako stanete na putu nece vas slepati nazad na adreasu vec vam uzimaju vreme i novac. Izbegavaj u sirokom luku!!!

Odgovori

Danko

Uzeo sam AMC Club Srbija , bolje da netrebaju ali nek se nadje.

Odgovori

Slavko

Svaka preporuka za VOZZi - ima sudar u CG , preko aplikacije prijavio nesreću, Odmah se javili, pitali imam li smeštaj, po dogovru poslali šlep službu, zvali da provere da li je sve ok.. Dovezli me do kuće-svaka preporuka.I da usluga nije vezana za vozilo.

Odgovori

Dragan

Sumnjivi komentari i pohvale za ovu aplikaciju. Dva super pozitivna komentara, ali oba pišu ime aplikacije tačno po protokolu, velika slova VOZZ, pa onda malo slovo i. Sumnjivo da se neko ko ima toliko grešaka u pisanju kao Slavko potrudi da savršeno ispravno napiše ime aplikacije. Deluje mi kao da i Leo i Slavko rade u toj firmi, tako da ove komentare ne treba uzimati u obzir. A to je generalno pravilo - ako neko u komentaru ime firme piše velikim slovima, odmah znaš da je neko iz te firme.

Dex

@Dragane, a izgleda da si ti iz neke druge konkurentske firme kad sve to znaš i komentarišeš!? Koristio sam pre Atlas, sad imam Vozzi...hvla Bogu nisu mi trebale asistencije, ali kolega sa kojim sam bio u trenutku kvara u autu, koristi Vozzi. Od trenutka poziva do šlepanja auta do servisa prošlo 30min. pozdrav,

Dragan

@Dex - Znam to što znam zbog posla kojim se bavim i zbog toga što više od 10 godina jurim najbolju ponudu tih pomoći na putu. Nisam iz konkurentske firme. Ali znam sve vaše trikove. Ja u detalje proučim ugovor i tamo postoje stvari koje nisu jasno definisane, pa kad pitam lično da mi se objasni, ispostavi se da ni vaši zaposleni to ne znaju. Isto je u svakoj firmi. Inače, to koliko je prošlo vremena od kada ste ti i kolega pozvali šlep pa do njegovog dolaska apsolutno mi ništa ne znači. Meni su kamioni stizali i za kraće vreme. Zavisi gde se nalaziš, koje doba dana i noći, da li je vikend i tako dalje. Ali SIGURAN SAM da ti radiš za tu firmu i zbog ovakvih lažnih komentara nikada nećete od mene dobiti ni dinar. U početku sam mislio da ste ozbiljnija firma. PS - u svom komentaru koristiš reč "asistencije" - sad sam 100% siguran da radiš za "vozi". :)

Dex

@Dragan - Nemoj biti smešan...radim u Gorenju već 10 godina...nemam nikakve veze sa asistencijama na putu...Ti radi i misli kako god hoćeš, ja sam samo hteo da iznesem svoje iskustvo i mišljenje. Po meni, za sada, Vozzi radi to što treba da radi, Atlas je verovatno isto odličan ali malo skuplji, AMSS beskoristan za jeftinije pakete, a bolji su daleko skuplji a za AMC nisam ni čuo...toliko i pozdrav,

Leo

Pff, nema tu mnogo šta da se proverava, VOZZi aplikacija za pomoć na putu je najbolja, čisto reda radi uporedite sa ostalim firmama koje nude pakete za pomoć na putu i samo će vam se kaz'ti

Odgovori

Dragan

Kako najbolja kad se vezuje direktno za vozača a ne za auto??? Ako treba žena, sin, ćerka ili otac da voze isti auto, onda pomoć na putu ne važi. Nekome je super, ali za 90% vozača je ovo VELIKA MANA. Meni zbog toga uopšte ne dolazi u obzir.

Sava

Preporuka za Atlas ili Teslu, ili naravno Amss (ako ste udaljeni do 70 km).Godinama uzimam i 2x sam koristio pomoć na putu. Došli brzo sve super, i svi rade. Samo uzmite u obzir stavku u ugovoru, ako se uvede vanredno stanje postoji mogućnost da vas neće šlepati. Ko ide na more preporučujem da uzme pomoć na putu.

Odgovori

Dragan SO

Preko 10 godina sam redovno plaćao veliko AMSS osiguranje, i onda jednom prilikom mi je blokirao točak (sajla ručne kočnice se zaglavila) na aerodromu Nikola Tesla. Stigao sam do Lukoilove pumpe na autoputu prema Šidu i tu stao. Zvao AMSS i odjebalu me u širokom luku, kao šlepaćemo te 40 km. I to je to. A ja trebao u Sombor. Lepo izvadio alat, skinuo točak, skinuo doboš. Raskačio ručnu, malo čekićao i polako do Sombora. Od tad AMSS ne uplaćujem. Posle sam dugo uplaćivao DDOR pomoć na putu ali mi nije trebala. Sad sam uzeo VOZZi, instalirao App pa videćemo. Nadam se da mi neće trebati. U svakom slučaju pisaću iskustva bilo pozitivna ili negativna.