Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da ne pogrešite pri izboru novog motocikla?

Kako da ne pogrešite pri izboru novog motocikla?
Postavljeno 20.05.2022. u 17:48
Autor: Aleksandar Stojanović

Kupovina novog motocikla je poseban događaj za svakog iskrenog ljubitelja motocikala. To je ispunjenje želje koja počiva još od detinjstva. Stariji čitaoci setiće se tog osećaja i vremena kada su se “MZ” motocikli prodavali u Robnoj kući “Beograd”, drugi sprat, odeljenje tehnike. Retki su oni koji videvši crveni MZ, tada nisu duboko zaželi nov motocikl.

U ovom tekstu skrenućemo pažnju na nekoliko stavki koje bi trebalo da uzmete u obzir pre nego što se odlučite za novu “mašinu”.

Dobro razmotrite namenu budućeg novog motocikla

Kada kažemo nov motocikl prvo pomislimo na sigurnost i pouzdanost. To je jedna strana novčića a druga strana koliko ćete uživati dok vozite nov motocikl, a to zavisi da li je motocikl koji ste kupili pravi izbor imajući u vidu način na koji ćete ga koristiti? Svakodnevno, vikend vožnje, velike međunarodne ture jednom ili par puta godišnje?

Najpraktičnije i najekonomičnije za svakodnevnu upotrebu po gradu bio bi skuter manje kubikaže ili  nešto tik ispod srednje klase, na primer do 200 kubika, ukoliko se koristi manjim delom magistralni put ili autoput.

Ako pak planirate sve to, ali i da vikendom odvozate rekreativnu vožnju, onda u igru ulazi motocikl ili skuter srednje zapremine. Skuteri i motocikli već od 250 – 300 kubika imaju sasvim odgovarajuće performanse da vas odvezu bilo gde bez ikakvih problema čak i na odmor do Grčke.

Oni koji se slobodno deklarišu kao motociklisti I svoje slobodno vreme provode na dva točka, mogu već razmatrati motocikle srednje kubikaže i jače. Pri tom, treba uzeti u obzir gde će se ovaj motocikl voziti. Da li po sporednim i neuređenim putevima, pa je potrebno gledati tzv. ADV klasu sa većim točkom i hodom amortizera ili pak lagani “nejked” motocikl koji se dobro snalazi po gradu, a ujedno pruža i odličnu dinamiku vožnje na krivudavim putevima.

Ne zaboravite da u razmatranje obavezno računate i suvozača ukoliko sa nekim delite iskustvo vožnje na dva točka. U tom slučaju trebaće vam komforniji motocikl koji je predviđen za dvoje. 

Pitanje namene je najbitnije pitanje na koje samo vi možete dati odgovor. Tek onda ćete znati koja je klasa motocikala najbolja za vas i suzićete izbor na slične motocikle različitih proizvođa. Naveli smo samo nekoliko očiglednih primera kako biste stekli dojam na koji način treba razmišljati.

Izbor klase motocikla je mnogo bitniji od izbora samog proizvođača. Iako je motocikl nov, ne mora da znači da će odgovoriti na vaše potrebe, ukoliko one prevazilaze mogućnosti tog novog motocikla i sigurno je da ćete vrlo brzo “prelomiti” i oglasiti nov motocikl na prodaju.

Zbog toga je praktična namena ono što primarno treba imati u vidu.

Motocikl u skladu sa novim vlasnikom

Nakon što odlučite kakav motocikl ili skuter želite, odluku treba verifikovati uživo. Najbolje bi bilo da sednete i isprobate motocikle iz užeg izbora. Tada će mnoge nedoumice biti otklonjene. 

Vaša težina i visina umnogome utiču na to kako ćete se osećati na motociklu. Može se dogoditi da je motocikl jednostavno preveliki ili premali za vaš stas. Ukoliko ne možete da se oslonite na pod sa oba stopala, ako su vam kolena i kukovi previše savijeni, sve pada u vodu i taj motocikl nije za vas. Bez obzira na sve ostale kriterijume.

Može se dogoditi i da zadnji deo nema mesta za vašeg suvozača. Možda je motocikl koncipiran za ljude nižeg rasta i manje kilaže, pa vam zbog toga ne odgovara. Na ovo moraju da obrate pažnju osobe koje su nadprosečne visine.

Zbog toga je najbolje da isprobate motocikl koji vas zanima pre same odluke o kupovini.
Pored toga, uživo ćete steći i sopstveni utisak o završnoj obradi motocikla, kvalitetu laka, gumenih delova, plastike…

Troškovi održavanja i servisa

Kada je u pitanju nov motocikl, izuzeti ste od iznenadnih troškova i preventivne zamene delova. Čak i da se kvar desi, tu je garancija. Ipak, niste izuzeti od troškova redovnih servisa. 

Šta to znači? Motocikl je u garanciji minimum dve godine ili više. Dokle god je motocikl u garanciji, dužni ste da redovne servise obavljate na vreme u ovlašćenim kućama. Kada i kako propisao je proizvođač. Za sve redovne servise troškove snosi vlasnik motocikla.

Zato je bitno da se pre kupovine raspitate koliko šta košta i da te troškove imate na umu. Pogotovo ako je motocikl kupljen kreditom što znači da ćete u jednom trenutku imati ratu, servis, registraciju. 

Isto tako, bitno je imati jasnu situaciju oko kasnije ugradnje dodatne opreme. Obavezno se raspitajte kod prodavca da li ćete ugradnjom nekog komada opreme izgubiti pravo na garanciju, da li je uslov da opremu montira ovlašćeno lice, itd.

Podrška servisne mreže

Za vas kao potencijalnog vlasnika, bez obzira na proizvođača veoma je bitno da vam je ovlašćeni servis lako dostupan radi redovnih servisa. Pri tom, postavlja se pitanje nabavke delova. Da li su lako i brzo dostupni za kupovinu? Ako niste zadovoljni uslugom ovlašćenog servisa, da li postoji još neko ko je ovlašćen?

Podrška proizvođača je bitna kako u garanciji, tako i posle garancije radi servisa i opravki. Istina je da se delovi danas mogu naručiti van granica Srbije, ali postavlja se pitanje za koliko vremena i po kojoj ceni.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 2134
Ocena: 3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Obrad

Bravo! U Užicu, u Robnoj kući "Beograd", gledali smo i dodirivali MZ... I za vreme velikog odmora. '80ih... Napred disk kočnice...

Odgovori